Responsabili ai administrației Trump iau în considerare o cale mai lungă pentru pacea în #Ucraina (analiză Reuters)

Responsabili de rang înalt din cadrul administrației președintelui american Donald Trump au luat în discuție în ultimele zile probabilitatea ca SUA să nu poată să ajungă la un acord de pace în Ucraina în următoarele luni, concepând noi planuri pentru a exercita presiuni atât asupra Kievului, cât și asupra Moscovei, afirmă doi oficiali familiarizați cu dosarul, potrivit Reuters.
La începutul mandatului său, președintele Donald Trump și principalii săi consilieri și-au propus să ajungă la o încetare completă a focului până în aprilie sau mai. Ei sperau să negocieze un acord de pace durabil în lunile următoare.
Dar niciun acord nu pare iminent, au declarat oficialii citați de Reuters, lăsând să se înțeleagă faptul că războiul ce durează de peste trei ani ar putea s-ar putea prelungi, iar Ucraina va avea nevoie de mai mult sprijin occidental pentru operațiunile sale militare.
Un astfel de rezultat ar fi un dezastru pentru Trump, care se consideră un negociator redutabil și a promis de nenumărate ori o încheiere rapidă a conflictului, ce a făcut deja zeci de mii de morți și care riscă să atragă NATO într-un război cu Rusia, țară dotată cu arsenal nuclear.
Timp de săptămâni întregi, înalți oficiali americani au criticat, în privat, modul în care Kievul gestionează negocierile și ceea ce ei consideră drept rezistență la acordul cu Washingtonul privind exploatarea mineralelor rare și continuarea negocierilor de pace. Dar în ultimele zile, au declarat sursele, Moscova este cea care a provocat frustrări administrației de la Washington.
Într-o serie de reuniuni și discuții telefonice în weekendul trecut, responsabili ai Casei Albe și Departamentului de Stat au recunoscut că președintele rus Vladimir Putin se opune intens tentativelor Washingtonului de a se ajunge la un acord de pace durabil și au discutat ce sancțiuni economice sau diplomatice, dacă este cazul, ar putea împinge Rusia mai aproape de un acord, au spus sursele.
Furia tot mai mare față de Moscova, inclusiv din partea lui Trump însuși, marchează o schimbare în deliberările interne ale administrației americane cu privire la dorința Moscovei de a negocia.
Trump a declarat mult timp că are încredere în președintele rus și că el crede că liderul este angajat față de pace, dar Casa Albă a devenit neîncrezătoare în intențiile lui Putin în ultimele zile, au spus sursele citate, deși Trump continuă să-și afișeze public convingerea că Putin dorește să pună capăt războiului.
Nu este clar ce planuri specifice ar putea avea administrația americană pentru a exercita presiuni asupra Moscovei, însă un înalt oficial american a afirmat că executivul SUA continuă să analizeze tarife și sancțiuni suplimentare pe care le-ar putea impune.
Duminică, Trump a declarat pentru NBC News că a fost 'furios' după ce Putin a criticat credibilitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, sugerând că SUA ar putea impune tarife vamale suplimentare de 25-50% țărilor care cumpără petrol rusesc.
Într-o întâlnire cu miniștrii de externe din țările baltice săptămâna trecută, secretarul de stat american Marco Rubio le-a spus omologilor săi că pacea în Ucraina nu este garantată și a indicat că SUA sunt încă departe de a asigura un acord, potrivit unui rezumat al întâlnirii consultat de Reuters.
'Există o frustrare profundă în privința negocierilor cu guvernul rus', a completat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, James Hewitt. 'Președintele Trump a fost clar că va lua în considerare impunerea de sancțiuni secundare pentru tot petrolul care provine din Rusia dacă ei (rușii) nu sunt serioși în ceea ce privește soluționarea pașnică a acestui conflict'. a afirmat el.
Departamentul de Stat american nu a răspuns deocamdată unei cereri de comentarii din partea Reuters, la fel și ambasadele Rusiei și Ucrainei din Washington.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat într-un interviu publicat marți că Moscova nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează problemele care, în opinia Kremlinului, au stat la originea războiului.
Analiști și responsabili din serviciile de informații europene și americane avertizează de mult timp că este puțin probabil ca Putin să negocieze cu bună credință încheierea războiului în Ucraina atât timp cât el crede că Rusia câștigă pe câmpul de luptă.
După preluarea mandatului de către Trump în ianuarie, principalii săi consilieri erau încrezători că trei ani de sancțiuni împotriva Rusiei - și perspectiva fie de relaxare, fie de înăsprire a presiunii economice - ar fi suficiente pentru a apropia Moscova de un acord.
Astăzi, mulți dintre ei, inclusiv Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și generalul Keith Kellogg, emisarul administrației pentru Ucraina, se întreabă cu privire la măsura în care Putin poate fi influențat fără concesii semnificative din partea SUA și a Europei, în special în ceea ce privește operațiunile lor militare pe continent.
În ultimele luni, Washingtonul a exercitat presiuni asupra Kievului și s-a apropiat de multe dintre pozițiile de politică externă ale Moscovei. Dar Putin a formulat ceea ce analiștii au numit cereri 'maximaliste' și sunt puține șanse să fie îndeplinite de SUA, Ucraina sau Europa.
Moscova solicită în special ca SUA și NATO să-și reducă activitățile militare în Europa, îndeosebi în țările care se învecinează cu Rusia, și ca nicio forță de menținere a păcii să nu fie desfășurată în Ucraina ca parte a vreunui acord.
Un înalt responsabil american a afirmat, deși Casa Albă continuă să analizeze impunerea de noi tarife vamale și sancțiuni, este puțin probabil ca Rusia să fie afectată de astfel de restricții economice.
De asemenea, Trump și-a exprimat din nou frustrarea față de Ucraina, acuzându-l pe Zelenski că încearcă să întoarcă spatele acordului privind mineralele.
'Încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare și, dacă face asta, va avea probleme, probleme mari, mari', a spus Trump duminică.
Hewitt a afirmat că președintele consideră acordul privind mineralele drept 'un element-cheie al restabilirii păcii în Ucraina'.
Un alt oficial american a spus că oficiali din administrație iau în considerare modificarea unor părți ale acordului propus pentru a-l face mai favorabil intereselor economice ale Kievului.
Oficialii americani au încercat în ultimele zile să negocieze atât o încetare a focului asupra infrastructurii energetice, cât și în Marea Neagră. Acordurile nu au fost încă puse în aplicare.
În pofida acordului inițial privind o încetare a focului în sectorul energetic, Ucraina și Rusia au continuat să se atace reciproc. În timp ce Kievul a declarat că este gata să accepte un acord privind Marea Neagră, oficialii ruși au declarat că Moscova are nevoie în primul rând de restabilirea accesului la anumite piețe comerciale și sisteme de plată.AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump prezintă 'Gold Card', o viza permanentă pentru SUA în valoare de 5 milioane de dolari
Președintele american Donad Trump a prezentat joi 'Gold Card', o viza permanentă pentru SUA după modelul Green Card, vândută pentru 5 milioane de dolari, cu fața sa imprimată pe card, informează AFP. 'Pentru 5 milioane de dolari, ea ar putea fi a voastră', a declarat Donald Trump în fața jurnaliștilor, la bordul avi
#Ucraina/Echipa lui Donald Trump îl sfătuiește să nu-l sune pe Putin (NBC)
Cercurile apropiate lui Donald Trump îl sfătuiesc să nu poarte nicio convorbire telefonică cu Putin până când acesta nu se angajează la o încetare completă a focului cu Ucraina, a relatat joi postul de televiziune NBC News, citând responsabili de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters și Xinhua.
Liban: Un comandant al Hamas și cei doi copii ai săi, uciși într-un atac israelian la Saida
Armata israeliană a anunțat vineri că a ucis un comandant al mișcării islamiste palestiniene Hamas într-o lovitură la Saida, în sudul Libanului, în care au fost uciși, de asemenea, cei doi copii ai acestuia, relatează AFP. În cursul nopții de joi spre vineri, forțele israeliene 'au lansat o lovitură țintită în
Germania și Austria interzic liderului sârbilor bosniaci Dodik intrarea pe teritoriul lor și susțin aderarea Bosniei la UE
Germania și Austria au anunțat joi că intenționează să interzică intrarea pe teritoriul lor liderului sârbilor bosniaci Milorad Dodik, precum și altor doi responsabili politici ai Republika Srpska (RS), una dintre cele două entități autonome din Bosnia, informează AFP. După o întrevedere la Sarajevo, capitala Bosniei, șefa diplomaț
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în #Ucraina, potrivit miniștrilor de externe francez și britanic
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în Ucraina, au declarat vineri miniștrii de externe francez și britanic, acuzând Moscova de subminarea eforturilor de pace americane, relatează AFP. 'În cursul ultimelor trei săptămâni, Rusia și-a continuat atacurile asupra infrastructurilor energetice, ș
Primul summit UE-Asia Centrală începe la Samarkand în încercarea de a combate protecționismul comercial
Primul summit dintre Uniunea Europeană (UE) și Asia Centrală a început vineri în Uzbekistan, cu participarea a cinci lideri din regiune, a președintelui Consiliului European, Antonio Costa, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează EFE. Orașul istoric uzbec Samarkand găzduiește acest eveniment care are lo
SUA: Trump afirmă că preferă să aibă 'negocieri directe' cu Iranul privind programul său nuclear
Președintele american Donald Trump a declarat joi că ar prefera să aibă 'negocieri directe' cu Iranul în vederea unui nou acord privind programul său nuclear, relatează AFP. 'Cred că ar fi mai bine dacă am avea negocieri directe', le-a spus Trump jurnaliștilor la bordul avionului prezidențial Air Force One.
NATO/ Miniștrii de externe continuă discuțiile consacrate sporirii capacității de apărare a Alianței
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Miniștrii de externe din țările membre ale NATO continuă vineri discuțiile referitoare la creșterea capacității de apărare a Alianței Nord-Atlantice, dar și la livrarea în continuare a sprijinului pentru Ucraina. Înaintea discuțiilor de vineri, secretarul ge
Armata israeliană anunță că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza
Israelul a anunțat vineri dimineață că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul Benjamin Netanyahu a promis că va crește presiunea militară asupra grupării Hamas până când va obține eliberarea ostaticilor încă reținuți în Fâșia Gaza, relatează AFP. '&I
Washingtonul a întrerupt difuzarea Radio Free Europe/Radio Liberty în Rusia
Directorul organizației media Radio Free Europe/Radio Liberty a anunțat joi că administrația americană a dezactivat un satelit ce transmitea programul său în limba rusă te teritoriul Rusiei, informează AFP. RFE/RL, fondată în timpul războiului rece pentru a contracara propaganda sovietică și finanțată de SUA, este în dezacord
Directorul Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) și adjuncta sa au fost concediați (media)
Directorul Agenției Naționale de Securitate ( National Security Agency/NSA), Timothy Haugh, și Wendy Noble, nr.2 în conducerea acestui puternic serviciu de interceptare și de spionaj cibernetic, au fost demiși joi, informează mai multe media americane, între care Washington Post, o decizie denunțată de aleși democrați, potrivit AFP.
Condamnarea Marinei Le Pen: Donald Trump și JD Vance se pronunță în sprijinul liderei extremei drepte franceze
Președintele american Donald Trump a lansat joi seara un apel la 'eliberarea' liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, calificând sentința de ineligibilitate - împreună cu patru ani de închisoare, între care doi cu suspendare, pronunțată de justiția franceză, pentru deturnare de fonduri europene - drept o 'vânătoare d
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon își cere scuze după demiterea sa de către Curtea Constituțională
Fostul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol și-a cerut scuze vineri după demiterea sa de către Curtea Constituțională pentru încercarea eșuată de a impune legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Îmi pare cu adevărat rău și am inima frântă că nu am putut să va satisfac așteptările', a scris Yoon într-u
Trump spune că China ar putea obține scutiri de tarife dacă aprobă acordul TikTok
Președintele american, Donald Trump, a declarat joi că ar fi dispus să acorde Chinei scutiri de tarife dacă Beijingul aprobă un acord pentru a deconecta compania chineză ByteDance de aplicația TikTok din Statele Unite, informează vineri EFE. Donald Trump a făcut aceste declarații presei la bordul avionului prezidențial Air Force One, înt
Trump spune că Elon Musk va părăsi guvernul în 'câteva luni'
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi că magnatul Elon Musk, mâna sa dreaptă și persoana responsabilă pentru reducerea cheltuielilor publice, va părăsi guvernul în 'câteva luni', transmite vineri EFE. Președintele american a fost întrebat de presă la bordul Air Force One despre Musk, a cărui