Responsabili ai administrației Trump iau în considerare o cale mai lungă pentru pacea în #Ucraina (analiză Reuters)

Responsabili de rang înalt din cadrul administrației președintelui american Donald Trump au luat în discuție în ultimele zile probabilitatea ca SUA să nu poată să ajungă la un acord de pace în Ucraina în următoarele luni, concepând noi planuri pentru a exercita presiuni atât asupra Kievului, cât și asupra Moscovei, afirmă doi oficiali familiarizați cu dosarul, potrivit Reuters.
La începutul mandatului său, președintele Donald Trump și principalii săi consilieri și-au propus să ajungă la o încetare completă a focului până în aprilie sau mai. Ei sperau să negocieze un acord de pace durabil în lunile următoare.
Dar niciun acord nu pare iminent, au declarat oficialii citați de Reuters, lăsând să se înțeleagă faptul că războiul ce durează de peste trei ani ar putea s-ar putea prelungi, iar Ucraina va avea nevoie de mai mult sprijin occidental pentru operațiunile sale militare.
Un astfel de rezultat ar fi un dezastru pentru Trump, care se consideră un negociator redutabil și a promis de nenumărate ori o încheiere rapidă a conflictului, ce a făcut deja zeci de mii de morți și care riscă să atragă NATO într-un război cu Rusia, țară dotată cu arsenal nuclear.
Timp de săptămâni întregi, înalți oficiali americani au criticat, în privat, modul în care Kievul gestionează negocierile și ceea ce ei consideră drept rezistență la acordul cu Washingtonul privind exploatarea mineralelor rare și continuarea negocierilor de pace. Dar în ultimele zile, au declarat sursele, Moscova este cea care a provocat frustrări administrației de la Washington.
Într-o serie de reuniuni și discuții telefonice în weekendul trecut, responsabili ai Casei Albe și Departamentului de Stat au recunoscut că președintele rus Vladimir Putin se opune intens tentativelor Washingtonului de a se ajunge la un acord de pace durabil și au discutat ce sancțiuni economice sau diplomatice, dacă este cazul, ar putea împinge Rusia mai aproape de un acord, au spus sursele.
Furia tot mai mare față de Moscova, inclusiv din partea lui Trump însuși, marchează o schimbare în deliberările interne ale administrației americane cu privire la dorința Moscovei de a negocia.
Trump a declarat mult timp că are încredere în președintele rus și că el crede că liderul este angajat față de pace, dar Casa Albă a devenit neîncrezătoare în intențiile lui Putin în ultimele zile, au spus sursele citate, deși Trump continuă să-și afișeze public convingerea că Putin dorește să pună capăt războiului.
Nu este clar ce planuri specifice ar putea avea administrația americană pentru a exercita presiuni asupra Moscovei, însă un înalt oficial american a afirmat că executivul SUA continuă să analizeze tarife și sancțiuni suplimentare pe care le-ar putea impune.
Duminică, Trump a declarat pentru NBC News că a fost 'furios' după ce Putin a criticat credibilitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, sugerând că SUA ar putea impune tarife vamale suplimentare de 25-50% țărilor care cumpără petrol rusesc.
Într-o întâlnire cu miniștrii de externe din țările baltice săptămâna trecută, secretarul de stat american Marco Rubio le-a spus omologilor săi că pacea în Ucraina nu este garantată și a indicat că SUA sunt încă departe de a asigura un acord, potrivit unui rezumat al întâlnirii consultat de Reuters.
'Există o frustrare profundă în privința negocierilor cu guvernul rus', a completat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, James Hewitt. 'Președintele Trump a fost clar că va lua în considerare impunerea de sancțiuni secundare pentru tot petrolul care provine din Rusia dacă ei (rușii) nu sunt serioși în ceea ce privește soluționarea pașnică a acestui conflict'. a afirmat el.
Departamentul de Stat american nu a răspuns deocamdată unei cereri de comentarii din partea Reuters, la fel și ambasadele Rusiei și Ucrainei din Washington.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat într-un interviu publicat marți că Moscova nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează problemele care, în opinia Kremlinului, au stat la originea războiului.
Analiști și responsabili din serviciile de informații europene și americane avertizează de mult timp că este puțin probabil ca Putin să negocieze cu bună credință încheierea războiului în Ucraina atât timp cât el crede că Rusia câștigă pe câmpul de luptă.
După preluarea mandatului de către Trump în ianuarie, principalii săi consilieri erau încrezători că trei ani de sancțiuni împotriva Rusiei - și perspectiva fie de relaxare, fie de înăsprire a presiunii economice - ar fi suficiente pentru a apropia Moscova de un acord.
Astăzi, mulți dintre ei, inclusiv Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și generalul Keith Kellogg, emisarul administrației pentru Ucraina, se întreabă cu privire la măsura în care Putin poate fi influențat fără concesii semnificative din partea SUA și a Europei, în special în ceea ce privește operațiunile lor militare pe continent.
În ultimele luni, Washingtonul a exercitat presiuni asupra Kievului și s-a apropiat de multe dintre pozițiile de politică externă ale Moscovei. Dar Putin a formulat ceea ce analiștii au numit cereri 'maximaliste' și sunt puține șanse să fie îndeplinite de SUA, Ucraina sau Europa.
Moscova solicită în special ca SUA și NATO să-și reducă activitățile militare în Europa, îndeosebi în țările care se învecinează cu Rusia, și ca nicio forță de menținere a păcii să nu fie desfășurată în Ucraina ca parte a vreunui acord.
Un înalt responsabil american a afirmat, deși Casa Albă continuă să analizeze impunerea de noi tarife vamale și sancțiuni, este puțin probabil ca Rusia să fie afectată de astfel de restricții economice.
De asemenea, Trump și-a exprimat din nou frustrarea față de Ucraina, acuzându-l pe Zelenski că încearcă să întoarcă spatele acordului privind mineralele.
'Încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare și, dacă face asta, va avea probleme, probleme mari, mari', a spus Trump duminică.
Hewitt a afirmat că președintele consideră acordul privind mineralele drept 'un element-cheie al restabilirii păcii în Ucraina'.
Un alt oficial american a spus că oficiali din administrație iau în considerare modificarea unor părți ale acordului propus pentru a-l face mai favorabil intereselor economice ale Kievului.
Oficialii americani au încercat în ultimele zile să negocieze atât o încetare a focului asupra infrastructurii energetice, cât și în Marea Neagră. Acordurile nu au fost încă puse în aplicare.
În pofida acordului inițial privind o încetare a focului în sectorul energetic, Ucraina și Rusia au continuat să se atace reciproc. În timp ce Kievul a declarat că este gata să accepte un acord privind Marea Neagră, oficialii ruși au declarat că Moscova are nevoie în primul rând de restabilirea accesului la anumite piețe comerciale și sisteme de plată.AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț
Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)
Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co
#Ucraina: Zelenski salută acordul 'cu adevărat echitabil' semnat cu SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri acordul, potrivit lui, 'cu adevărat echitabil' semnat cu Statele Unite privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei, un document care s-a aflat în negocieri de câteva săptămâni, relatează AFP. 'Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul proc
SUA: Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a demisionat (media)
Implicat în scurgeri de informații militare confidențiale, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, își va părăsi postul joi, potrivit media americane citate de AFP. Potrivit CBS, și consilierul său principal Alex Wong va demisiona. Fox News a informat că președintele SUA va anunța aceste demisii în c
1 mai: Peste 400 de arestări la Istanbul, potrivit unei asociații de avocați
Peste 400 de persoane care participau la sărbătorile de 1 Mai au fost arestate joi la Istanbul, unde o parte a orașului a fost blocată pentru a preveni orice adunare în emblematica Piață Taksim, a declarat o asociație a avocaților, relatează AFP. 'Numărul de arestări care au ajuns în unitatea noastră de criză depășește 400'
Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli