China cere coerenţă din partea SUA şi UE şi pledează pentru pace în Ucraina şi Gaza (sinteză)

Ministrul de externe chinez Wang Yi a cerut joi SUA să se ţină de cuvânt şi Uniunii Europene (UE) să regândească bazele relaţiei sale cu China, insistând în acelaşi timp asupra angajamentului gigantului asiatic de a contribui la încetarea conflictelor din Ucraina şi Palestina prin negocieri de pace, informează EFE.
Wang a făcut aceste declaraţii la tradiţionala conferinţă de presă, cu întrebări prestabilite, pe care o susţine în cadrul reuniunii anuale a Adunării Naţionale a Poporului (ANP, legislativul chinez - n.r.), principalul eveniment politic al ţării, scrie EFE.
Wang a apreciat că relaţiile cu SUA s-au îmbunătăţit
Într-o oră şi jumătate de trecere în revistă a politicii externe a gigantului asiatic, şeful diplomaţiei chineze a recunoscut că relaţiile cu Statele Unite "s-au îmbunătăţit", dar a cerut Washingtonului "să-şi respecte angajamentele".
"S-au înregistrat unele îmbunătăţiri de când preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden s-au întâlnit anul trecut. Cu toate acestea, Washingtonul are încă o percepţie greşită despre China şi unele angajamente nu au fost încă respectate", a apreciat Wang, care a acuzat SUA că "folosesc în continuare trucuri" pentru a-i "reprima" ţara.
UE, partener, nu rival, consideră China
Nici UE nu a fost scutită de reproşuri, deoarece pentru Wang strategia blocului european faţă de China - bazată pe a considera Beijingul un partener, un concurent şi un rival sistemic - nu este "nici realistă, nici viabilă".
"Această caracterizare nu este în concordanţă cu realitatea şi nici nu este viabilă. Nu face decât să creeze obstacole pentru relaţiile dintre ambele părţi", a spus ministrul chinez, în opinia căruia "interesele depăşesc cu mult diferendele".
Potrivit lui Wang, Beijingul şi Bruxellesul trebuie să îşi clădească relaţia "pe cooperare şi practica multilateralismului" pentru a "opri orice încercare de a crea confruntări între blocuri".
Relaţiile dintre China şi UE s-au deteriorat în ultimii ani din cauza dezacordurilor cu privire la invazia rusă asupra Ucrainei, pe care Beijingul a evitat să o condamne, sau a anchetei Bruxellesului cu privire la subvenţiile chineze pentru maşinile electrice.
Tocmai în privinţa războiului, Wang a apărat poziţia "obiectivă şi imparţială" a Chinei, al cărei obiectiv este "oprirea" acestui conflict.
Totul în favoarea negocierilor
"Am promovat negocieri de pace. Preşedintele nostru a vorbit cu toţi liderii lumii, inclusiv cu cei din Rusia şi Ucraina, şi avem un reprezentant special care a călătorit în regiune pentru a media. Toate eforturile noastre vizează un singur scop, acela de a deschide calea pentru a pune capăt conflictului", a subliniat el.
Wang a insistat, de asemenea, că China "sprijină organizarea, în timp util, a unei conferinţe internaţionale de pace care să fie recunoscută de Rusia şi Ucraina şi care să garanteze participarea echitabilă a tuturor părţilor".
Anterior, Wang descrisese relaţia chino-rusă drept "o nouă paradigmă de cooperare între marile puteri complet diferită de epoca Războiului Rece".
Cu argumente similare, ministrul de externe chinez s-a referit la conflictul palestiniano-israelian, care în opinia sa nu poate fi rezolvat decât la masa negocierilor şi asupra căruia Beijingul a propus organizarea unei conferinţe internaţionale.
Wang a susţinut recunoaşterea deplină a Palestinei ca stat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi soluţia a două state pentru a asigura "coexistenţa paşnică" între părţi.
El a calificat totodată conflictul din Gaza "o ruşine pentru civilizaţie" şi a îndemnat comunitatea internaţională "să acţioneze pentru a promova o încetare imediată a focului".
Fronturile asiatice
La nivel regional, Wang a avertizat că "oricine susţine 'independenţa' Taiwanului se va arde pentru că se joacă cu focul" şi a descris ultimele alegeri prezidenţiale din Taiwan drept "alegeri locale" al căror rezultat "nu schimbă chestiunea de bază, şi anume că Taiwanul face parte din China, şi nici nu modifică tendinţa istorică de revenire a Taiwanului" la China.
La scrutinul menţionat a fost ales William Lai (Lai Ching-te), considerat de Beijing un "separatist".
Tot în ceea ce priveşte Asia, Wang şi-a exprimat speranţa într-o "detensionare" a situaţiei din Peninsula Coreeană, dar a cerut reducerea "presiunii" asupra Coreei de Nord, ţară cu care China a cunoscut o apropiere în ultimele luni.
De asemenea, diplomatul chinez a făcut apel la dialog pentru soluţionarea disputelor teritoriale din apele Mării Chinei de Sud, unde cele mai recente incidente s-au produs între China şi Filipine.
China "a exercitat un grad ridicat de reţinere în soluţionarea acestor dispute", a spus Wang, care a avertizat totodată că Beijingul "va lua măsuri" în Marea Chinei de Sud "pentru a-şi apăra drepturile în conformitate cu legea", respingând în acelaşi timp "ingerinţa ţărilor din afara regiunii", într-o referire voalată la SUA. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Albania: Largă victorie la parlamentare a socialiștilor conduși de premierul Edi Rama (rezultate oficiale)
Partidul Socialist al premierului albanez Edi Rama a câștigat peste 52% din voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit rezultatelor oficiale publicate marți la miezul nopții de către Comisia electorală centrală, oferindu-i lui Edi Rama un al patrulea mandat fără precedent la conducerea țării, notează AFP. Partidul Socialist a
Kabulul pregătit să ajute Washingtonul care dorește expulzarea a mii de afgani
Guvernul taliban a afirmat marți că este pregătit să 'dialogheze' cu administrația Trump cu privire la repatrierea refugiaților afgani al căror statut de protecție temporară în Statele Unite urmează să fie revocat în iulie, în ciuda îngrijorărilor exprimate de unele ONG-uri, scrie AFP. Invocând 'î
VIDEO/Gaza: 'Ceea ce face guvernul Benjamin Netanyahu astăzi este inacceptabil', 'este o rușine', afirmă Macron
'Ceea ce face guvernul lui Benjamin Netanyahu astăzi (în Fâșia Gaza) este inacceptabil', 'este o rușine', a afirmat Emmanuel Macron marți, adăugând că 'nu este treaba unui președinte al Franței să spună +Acesta este genocid+, ci a istoricilor', notează AFP. Șeful statului francez a reamintit într
Zelenski afirmă că se va întâlni cu noul papă, 'probabil duminică'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți că se va întâlni 'probabil duminică' cu noul papă Leon al XIV-lea, precizând că acest lucru va depinde de evoluțiile pe plan diplomatic cu Rusia, notează AFP. 'Probabil duminică, dacă lucrurile merg bine. Dar încă nu știm cum se va termina această săp
Franța, 'pregătită pentru o discuție' privind avioane franceze cu 'bombe' nucleare în alte țări europene (Macron)
Franța este 'pregătită să deschidă' o discuție privind desfășurarea de avioane franceze înarmate cu 'bombe' nucleare în alte țări europene, similar cu ceea ce fac americanii pentru a-și împărtăși umbrela atomică, a declarat marți la TF1 președintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP. 'Voi defini cadrul într-un m
Trump numește Iranul 'cea mai distructivă forță' și promite că nu va deține armă nucleară
Președintele american Donald Trump a numit marți Iranul 'cea mai distructivă forță' din Orientul Mijlociu, acuzând Teheranul de instabilitatea din regiune și avertizând că Statele Unite nu îi vor permite niciodată să dețină o armă nucleară, relatează Reuters. Oferind ceea ce el a descris ca fiind atât un avertis
Noile sancțiuni ale UE contra Rusiei au obstacole de trecut și necesită susținerea SUA (diplomați)
Sancțiunile 'masive' cu care liderii europeni amenință Rusia dacă președintele Vladimir Putin nu acceptă încetarea focului în Ucraina au în față obstacole majore și necesită sprijinul SUA pentru ca acest demers să reușească, remarcă oficiali și diplomați citați marți de Reuters. Președintele francez Emmanuel Macron, c
Marco Rubio va participa la negocierile privind #Ucraina din Turcia, a anunțat Donald Trump
Președintele SUA, Donald Turmp, a anunțat marți că secretarul de stat american Marco Rubio se va deplasa în Turcia unde urmează să aibă loc în această săptămână discuții privind pacea în Ucraina, relatează AFP și Reuters. 'Vor avea loc discuții în Turcia mai târziu în această săptămână, cu si
Canada: Premierul Mark Carney a prezentat noul guvern
Premierul canadian Mark Carney și-a prezentat marți noul său guvern despre care a spus că va contribui la definirea unei noi relații între Ottawa și Washington, relatează AFP și Reuters. De la victoria sa în legislativele de la finalul lunii aprilie, Carney a promis că va lansa cea mai mare transformare a economiei canadiene de la
Recunoașterea unui stat palestinian: 'Nimeni nu va dicta Franței poziția sa', declară șeful diplomației franceze
'Nimeni nu va dicta Franței poziția sa' cu privire la recunoașterea unui stat palestinian, a declarat marți șeful diplomației franceze, după ce omologul său israelian a amenințat țările care vor face o astfel de alegere, informează AFP. 'Franța o va face pentru că Franța crede într-o soluție politică durabilă pentru regiune,
Isral-Hamas/Armata israeliană va intra în Fâșia Gaza 'cu toată forța sa' în următoarele zile, declară Netanyahu
Benjamin Netanyahu a anunțat că armata israeliană va intra 'cu toată forța (sa)' în Fâșia Gaza în următoarele zile și nu vede vreun scenariu în care Israelul să înceteze războiul, a anunțat marți biroul său de presă, informează AFP. Premierul israelian a mai afirmat că serviciile sale se străduiesc î
Germania face apel la 'echiparea adecvată' a misiunilor ONU de menținere a păcii
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut marți creșterea sprijinului pentru 'căștile albastre' ale Națiunilor Unite, forțele internaționale de menținere a păcii care monitorizează procesele de pace în zone de conflict din întreaga lume, transmite dpa. Pistorius a vorbit în deschiderea unei conferințe int
Zelenski îi sugerează lui Trump să vină în Turcia la negocierile ruso-ucrainene pentru a îl convinge pe Putin să procedeze la fel
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat marți că dacă omologul său american Donald Trump va veni în Turcia pentru negocierilor ruso-ucrainene o asemenea decizie l-ar putea încuraja pe președintele rus Vladimir Putin să vină și el la aceste discuții, relatează AFP. 'Nu cunosc decizia președintelui SUA, dar, în
#Ucraina: Șefa diplomației UE crede că Putin 'nu va îndrăzni' să vină la Istanbul pentru discuții cu Zelenski
Șefa diplomației europene Kaja Kallas a estimat marți că Vladimir Putin 'nu va îndrăzni' să vină la negocierile ucraineano-ruse prevăzute joi la Istanbul, unde ar urma să fie prezent liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, informează AFP. 'Zelenski a făcut bine să spună 'de acord, sunt gata să mă văd cu Putin, să-l lăsăm să
Albania: Socialiștii au obținut victoria în alegerile parlamentare pentru a patra oară consecutiv
Partidul Socialist, al premierului Edi Rama, a obținut victoria în alegerile parlamentare desfășurate duminică în Albania, adjudecându-și pentru a patra oară consecutiv primul loc în scrutinul legislativ, transmit DPA și Reuters. Socialiștii au obținut 52,08% din voturi, realizând astfel o majoritate absolută &ici