Preşedintele Egiptului propune trimiterea palestinienilor din Gaza în deşertul Negev, nu în Peninsula Sinai

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a propus în mod neaşteptat miercuri ca palestinienii din Fâşia Gaza să fie trimişi în deşertul Negev din sudul Israelului şi nu în Peninsula Sinai din Egipt, transmite EFE.
"Dacă există în Israel deşertul Al Naqab (denumirea arabă a deşertului Negev), palestinienii pot fi mutaţi acolo până când Israelul îşi încheie misiunile anunţate de a lichida Rezistenţa sau grupurile armate, Hamas, Jihadul Islamic... şi apoi îi aduc înapoi, dacă doresc", a declarat preşedintele egiptean într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german, Olaf Scholz, aflat miercuri în vizită la Cairo.
"Dar transferarea lor către Egipt... Această operaţiune militară ar putea dura ani de zile şi este o operaţiune foarte amplă care poate să nu pună capăt complet terorismului. Egiptul este cel care trebuie să suporte aceste consecinţe, iar Sinaiul devine o bază de pornire pentru operaţiunile teroriste împotriva Israelului şi noi, în Egipt, vom fi responsabili pentru asta'', a deplâns Al Sisi.
Acesta este unul dintre discursurile în care Al Sisi a ridicat cel mai mult tonul împotriva Israelului din cauza posibilelor consecinţe ale ultimatumului dat de statul israelian pentru ca cetăţenii din Gaza să evacueze nordul Fâşiei Gaza în direcţia sud a enclavei, în apropiere de punctul de trecere a frontierei de la Rafah, administrat de Egipt.
Egiptul, care se învecinează cu Gaza, se teme de un "exod în masă" al palestinienilor din Fâşie, iar preşedintele egiptean a făcut apel la proteste în masă pentru a respinge această idee de strămutare.
În intervenţia sa, Al Sisi a avertizat că, dacă ţara sa primeşte palestinieni din Fâşia Gaza strămutaţi de războiul Israelului împotriva Hamas, Sinaiul ar putea deveni un câmp de operaţiuni pentru rezistenţa palestiniană şi Israelul ar găsi astfel motive să atace teritoriul egiptean.
De ce Egiptul nu poate şi nu vrea să accepte milioane de refugiaţi palestinieni din Gaza
Deschiderea unui "coridor umanitar" pentru a facilita un potenţial exod a milioane de refugiaţi palestinieni în Egipt prin punctul de trecere Rafah, singura ieşire din Fâşia Gaza necontrolată de Israel, este o propunere pe care guvernul de la Cairo nici nu poate şi nici nu doreşte să o accepte, din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra situaţiei sale politice şi economice, precum şi din considerente etice, notează EFE într-un comentariu.
Egiptul a denunţat în termeni categorici posibilitatea de a lăsa să intre palestinieni expulzaţi din casele lor din cauza presiunii israeliene, în ciuda "intransigenţei" Statului Israel şi a sprijinului SUA şi Regatului Unit pentru această posibilitate, scrie agenţia de presă citată.
În acest sens, Al Sisi, a subliniat recent că palestinienii "trebuie să rămână pe pământul lor", poziţie pe care regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a reiterat-o şi în faţa secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, cu scopul de a evita - a spus el - destabilizarea regiunii.
Egiptul şi-a arătat disponibilitatea de a primi răniţi, făcând presiuni pentru a facilita intrarea ajutorului umanitar în enclavă, deşi până recent Israelul a respins această propunere.
"Este evident că Israelul vrea să controleze punctul de trecere Rafah. Şi nu vor lăsa pe nimeni care pleacă să se mai întoarcă. Aceasta este istoria palestinienilor, o succesiune de strămutări. Deja 70% dintre locuitorii din Gaza provin din teritorii aflate acum sub suveranitatea israeliană'', a declarat pentru EFE Sean Lee, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Americană din Cairo şi expert în minorităţi şi migraţii din regiune.
În acest sens, Lee a amintit că dinspre Israel "au existat întotdeauna ameninţări explicite şi planuri active de 'transferare' a palestinienilor, fie în Cisiordania, fie în Iordania, fie în Egipt".
"Orice mişcare de mare amploare care are loc în acest caz, toată lumea o vede ca un alt pas către expulzare", a adăugat el.
Acest lucru este în concordanţă cu experienţele anterioare ale milioanelor de palestinieni care au fost expulzaţi de pe teritoriul lor şi nu s-au mai putut întoarce niciodată, spune Lee.
Bani
Egiptul nu are bani pentru a face faţă unui val de refugiaţi şi a-i instala în Sinai, teritoriu deşertic şi izolat cu foarte puţine opţiuni de dezvoltare.
Situaţia economică a Egiptului este foarte precară, cu o inflaţie vertiginoasă, o pierdere constantă a valorii monedei naţionale şi o datorie externă care nu face decât să crească.
Iar un aflux de refugiaţi, care s-ar adăuga la zecile de mii pe care ţara le găzduieşte deja din cauza altor conflicte (Sudan, Sudan de Sud) ar provoca un dezechilibru uriaş.
Egiptul este a doua cea mai îndatorată ţară din lume faţă de Fondul Monetar Internaţional şi este considerată cea mai expusă riscului de neplată, după Ucraina.
Această slăbiciune economică poate fi văzută ca o posibilitate de a încuraja Egiptul să accepte un anumit număr de palestinieni, de exemplu prin anularea unor datorii sau oferindu-i condiţii mai bune pentru a rambursa împrumuturile.
Dar povara de a avea sute de mii, dacă nu milioane, de palestinieni pe teritoriul său fără nicio posibilitate de întoarcere este un cost pe care Egiptul nu îl poate suporta, cu atât mai mult dacă conflictul sau expulzarea durează ani de zile.
Securitate
Egiptul şi Israelul colaborează în probleme de securitate şi ambele ţări apreciază foarte mult această colaborare.
Sinai este un teritoriu unde Cairo poartă lupte armate cu grupuri islamiste.
"În Egipt există teama, fie din motive reale, fie este doar o chestiune de percepţie, că prin instalarea a zeci de mii de oameni în această zonă (Sinai) se "importă" militanţi sau simpatizanţi ai Hamas, care la rândul lor sunt apropiaţi de Frăţia Musulmană", a spus Lee.
Frăţia Musulmană, care a condus pentru scurt timp Egiptul în 2013 sub Mohamed Morsi, este considerată o grupare teroristă de către guvernul Al Sisi, care de la preluarea puterii, după o lovitură de stat, a fost necruţător în persecutarea acestei mişcări.
Frăţia Musulmană Egipteană este cea mai veche organizaţie islamistă şi a servit drept inspiraţie pentru multe alte grupuri din regiune, inclusiv pentru Hamas.
"Există o duşmănie între Egipt şi Hamas, în special din cauza relaţiei (Hamas) cu Frăţia", aşa că nu are sens politic şi nici pentru securitatea şi stabilitatea egipteană ca autorităţile de la Cairo să accepte pe teritoriul său potenţiali militanţi islamişti, mai spune Lee. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
LIVE UPDATE Război Hamas-Israel/ Egiptul, de acord să permită trecerea de ajutor umanitar în Gaza
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dispariția a 43 de studenți în Mexic: Arestarea unei foste judecătoare
O fostă judecătoare a fost arestată pentru presupusa distrugere de probe în ancheta privind cei 43 de studenți dispăruți în septembrie 2014, vârful vizibil al aisbergului celor 120.000 de dispariții din țară, a anunțat vineri președinta țării, Claudia Sheinbaum, notează AFP. 'Miercuri, 14 mai, fosta președintă a Curții Su
Europenii pregătesc sancțiuni împotriva Moscovei 'în coordonare' cu Washingtonul (Macron)
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că europenii continuă să pregătească sancțiuni împotriva Rusiei 'în coordonare' cu Statele Unite pe care le-ar impune dacă Moscova va continua să refuze o încetare a focului în Ucraina, relatează AFP. 'Ceea ce rămâne relevant este (...) singura pro
Ministrul german al apărării:Bugetul apărării ca procent din PIB este nerelevant, contează completarea lacunelor în capabilități
Statele europene membre ale NATO trebuie să se concentreze pe acoperirea lacunelor în capacitățile lor militare, nu pe creșterea pur și simplu a bugetelor apărării, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care s-a delimitat de colegul său de la Externe, Johann Wadephul, ce și-a manifestat joi sprijinul față de cererea președintelui amer
Procurorul-șef al CPI se retrage temporar, pe parcursul unei anchete privind un presupus comportament sexual inadecvat
Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, vizat din noiembrie de o anchetă pentru o 'presupusă abatere', s-a retras temporar din funcție, a anunțat vineri biroul său, relatează AFP, Reuters și dpa. Magistratul britanic este ținta unor acuzații de comportament sexual inadecvat. 'Procurorul și-a anunțat decizia de a-
Summitul CPE: Premierul albanez îngenunchează în fața Giorgiei Meloni și îi spune lui Macron 'Majestatea Voastră'
Premierul socialist albanez Edi Rama, care a găzduit vineri la Tirana un summit al Comunității Politice Europene (CPE), a dat acestei reuniuni un ton vesel, cu o serie de glume și gesturi neobișnuite, precum îngenuncherea în fața omoloagei sale italiene Georgia Meloni sau adresarea către președintele francez Emmanuel Macron cu formula 'Majestatea Voas
Reducerea forțelor americane în Europa: Discuțiile vor începe în acest an, anunță ambasadorul SUA la NATO
Statele Unite vor începe în acest an discuțiile cu aliații săi europeni în legătură cu reducerea forțelor americane din Europa, a afirmat vineri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, transmite Reuters. ''Cu siguranță va fi după summitul NATO (de la Haga, din 24-25 iunie), cândva ulterior în cursul anu
#Ucraina: Zelenski, nemulțumit de negocierile cu Rusia de la Istanbul, cere din nou sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri regretul cu privire la ceea ce el a numit o șansă de pace ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia după mai mult de trei ani, relatează agenția DPA. Un armistițiu și o întâlnire directă între Volodimir Zelenski
Organizatorii marșului Pride de la Budapesta fac apel la UE să-l sancționeze pe Orban
Organizatorii marșului Pride de la Budapesta, amenințat de o interdicție după adoptarea unei noi legi ungare, au cerut vineri Uniunii Europene să ia măsuri împotriva guvernului lui Viktor Orban și inițiativelor acestuia de restrângere a drepturilor comunității LGBT+, relatează AFP. Legea în cauză, adoptată în această pr
Serbia: Președintele Aleksandar Vucic afirmă că în termen de 18 luni sunt posibile alegeri anticipate
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-a arătat vineri deschis față de ideea organizării de alegeri legislative anticipate, poziție adoptată în premieră după începerea protestelor antiguvernamentale în urmă cu șase luni, transmit DPA și Tanjug. ''Alegeri parlamentare pot avea loc în termen de 18 luni dacă ins
Negocierile între #Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate
Negociatorii ruși și ucraineni au anunțat vineri, după tratativele desfășurate Istanbul, că au discutat despre posibilitatea unui armistițiu, organizarea unei întâlniri între președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, și efectuarea unui schimb de 1.000 de prizonieri din fiecare tabără, schimb care este singura înțelegere concretă conven
Germania ar fi o 'țară mai săracă' fără imigrație, spune președintele Steinmeier
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a făcut apel vineri la dezbateri 'raționale' cu privire la migrație, pe fondul intensificării controalelor la frontieră decise de noul guvern al țării, relatează dpa. 'Imigrația nu a fost niciodată ușoară', a declarat Steinmeier la Berlin, la un eveniment care a marcat cea de-a 50-a a
Prima rundă de negocieri între #Ucraina și Rusia s-a încheiat fără progrese
Prima rundă de negocieri de pace între Rusia și Ucraina după mai mult de trei ani s-a încheiat vineri la Istanbul și a durat mai puțin de două ore, fără vreun semn aparent de progres, dar, potrivit surselor din ambele părți, discuțiile ar putea continua tot vineri după o pauză, relatează agențiile Reuters, AFP și EFE. Potrivit agen
Zelenski: O încetare a focului necondiționată, prima prioritate a Ucrainei în discuțiile cu Rusia de la Istanbul
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că prima prioritate a Ucrainei în discuțiile cu Rusia de la Istanbul este să asigure o încetare a focului necondiționată pentru a crea o bază pentru viitoare discuții privind un acord de pace, a consemnat Reuters. Liderul ucrainean a făcut aceste remarci în capitala
Familiile ostaticilor israelieni din Gaza îi cer premierului Netanyahu să nu rateze o 'ocazie istorică' de a-i elibera
Cea mai mare asociație de familii ale ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza i-a cerut vineri premierului Benjamin Netanyahu să nu rateze o 'ocazie istorică' de a-i elibera din mâinile islamiștilor palestinieni, transmite AFP. 'Familiile ostaticilor s-au trezit azi-dimineață cu inimile grele și cu o mare îngrijorar
#Ucraina vrea să negocieze cu Rusia o viitoare întâlnire directă Zelenski-Putin (sursă)
Ucraina vrea să negocieze o viitoare întâlnire directă între președintele Volodimir Zelenski și omologul său rus Vladimir Putin, în timpul discuțiilor programate vineri între cele două părți la Istanbul, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică ucraineană. 'O posibilă întâlnire între președi