Cei 120.000 de armeni din Karabah vor pleca în Armenia, declară un consilier al liderului separatist din enclavă
Cei 120.000 de etnici armeni din Nagorno-Karabah vor pleca în Armenia întrucât nu vor să trăiască în cadrul Azerbaidjanului şi se tem de o epurare etnică, a declarat - duminică- conducerea regiunii pentru Reuters.
Anterior, premierul armean Nikol Pashinyan declarase că armenii din Karabah vor părăsi probabil regiunea şi că Armenia este pregătită să îi primească, în urma unei înfrângeri suferite săptămâna trecută în faţa Azerbaidjanului într-un conflict care datează de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Armenii din Karabah, un teritoriu recunoscut la nivel internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar care anterior ieşiseră de sub controlul Baku, au fost forţaţi să declare o încetare a focului la 20 septembrie, după o operaţiune militară fulgerătoare de 24 de ore a armatei azere, mult mai numeroasă.
Azerbaidjanul afirmă că le va garanta drepturile şi va integra regiunea, dar armenii se tem de eventuale represalii.
"Poporul nostru nu vrea să trăiască în cadrul Azerbaidjanului. 99,9% preferă să părăsească pământurile noastre istorice", a declarat pentru Reuters David Babaian, consilier al lui Samvel Şahramanian, preşedintele autointitulatei Republici Arţah, denumirea Nagorno-Karabah adoptată de separatişti.
"Soarta bieţilor noştri oameni va rămâne în istorie ca o dezonoare şi o ruşine pentru poporul armean şi pentru întreaga lume civilizată", a spus Babaian. "Cei responsabili pentru soarta noastră vor trebui să răspundă într-o zi în faţa lui Dumnezeu pentru păcatele lor", a adăugat el.
Combatanţii armeni din Karabah au început să depună armele, a declarat Babaian, indicând că nu este clar deocamdată când vor putea să treacă prin coridorul Lacin, care leagă acest teritoriu de Armenia, unde premierului Nikol Pashinyan i s-a cerut să demisioneze pentru că nu a reuşit să salveze Karabahul.
Într-un discurs către naţiune, Pashinyan a declarat că unele ajutoare umanitare au sosit în Karabah, dar că etnicii armeni de acolo se confruntă în continuare cu "pericolul unei epurări etnice".
"Dacă nu vor fi create condiţii reale ca armenii din Nagorno-Karabah să trăiască în casele lor şi mecanisme eficiente de protecţie împotriva epurării etnice, atunci creşte probabilitatea ca armenii din Nagorno-Karabah să vadă în expulzarea din patria lor singura cale de salvare".
Armenia "îi va întâmpina cu drag pe fraţii şi surorile noastre din Nagorno-Karabah", a spus Pashinyan, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.
Un exod în masă ar putea schimba echilibrul delicat al puterii în regiunea Caucazului de Sud, locuită de un mozaic de etnii şi străbătută de conducte de petrol şi gaze, unde Rusia, SUA, Turcia şi Iran îşi dispută influenţa.
Victoria Azerbaidjanului de săptămâna trecută pare să pună capăt unuia dintre "conflictele îngheţate" vechi de zeci de ani, datând de la destrămarea Uniunii Sovietice. Preşedintele azer Ilham Aliev a declarat că 'pumnul său de fier' a aruncat în negura istoriei ideea unui Karabah etnic armean independent şi că regiunea va fi transformată într-un "paradis" ca parte a Azerbaidjanului.
Armenia afirmă că peste 200 de persoane au fost ucise şi 400 rănite în rccenta operaţiune militară azeră. Soarta populaţiei de etnie armeană a stârnit îngrijorare la Moscova, Washington şi Bruxelles.
Nagorno-Karabah, numit de armeni Arţah, se află într-o zonă care, de-a lungul secolelor, s-a aflat sub stăpânirea perşilor, turcilor, ruşilor, otomanilor şi sovieticilor. A fost revendicat atât de Azerbaidjan, cât şi de Armenia după căderea Imperiului Rus în 1917. În perioada sovietică, a fost desemnată ca regiune autonomă în cadrul Azerbaidjanului.
Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, etnicii armenii din Nagorno-Karabah au ieşit de sub controlul Baku şi au capturat teritoriile învecinate în ceea ce este cunoscut sub numele de primul război din Karabah. În perioada 1988-1994, aproximativ 30.000 de persoane au fost ucise şi peste un milion de oameni, majoritatea azeri, au fost strămutaţi.
În 2020, după zeci de ani de ciocniri, Azerbaidjanul, sprijinit de Turcia, a câştigat un al doilea război decisiv de 44 de zile în Karabah, recâştigând teritorii din enclavă şi din împrejurimi. Acest război s-a încheiat cu un acord de pace mediat de Rusia, pe care armenii o acuză că nu l-a garantat.
Autorităţile armene din regiune au declarat sâmbătă seara că aproximativ 150 de tone de mărfuri umanitare din Rusia şi alte 65 de tone de făină transportate de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii au sosit în regiune.
"Dată fiind amploarea necesităţilor umanitare, ne sporim prezenţa cu personal specializat în sănătate, criminalistică, protecţie şi de decontaminare", a precizat CICR într-un comunicat.
Cu 2.000 de membri ai forţelor de menţinere a păcii în regiune, Rusia a declarat că, în conformitate cu termenii încetării focului, până sâmbătă au fost predate şase vehicule blindate, peste 800 de arme de calibru mic, arme antitanc şi sisteme portabile de apărare antiaeriană, precum şi 22.000 de cartuşe.
Pashinyan, care a acuzat public Rusia de incapacitatea de a sprijini Armenia, a declarat vineri că în Armenia s-au făcut pregătiri pentru primirea a 40.000 de persoane din Karabah.
Azerbaidjanul, cu populaţie majoritar musulmană, a declarat că armenii, care sunt creştini, pot pleca dacă doresc din Karabah.
Aproximativ 20 de ambulanţe urmează să evacueze o parte dintre răniţii din Nagorno-Karabah în Armenia, a declarat pentru Reuters o sursă umanitară, sub rezerva anonimatului.
Secretarul de stat american Antony Blinken, care a purtat de urgenţă discuţii cu Armenia şi Azerbaidjan, a declarat pe reţelele de socializare că: "Statele Unite vor continua să susţină ferm Armenia, suveranitatea şi integritatea sa teritorială", potrivit Reuters.AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Emiratele Arabe Unite anunță redeschiderea ambasadei lor în Liban
Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunțat vineri redeschiderea ambasadei lor în Liban, închisă din 2021, a informat agenția oficială a acestei țări din Golf, Wam, potrivit AFP. Reprezentanța diplomatică a Emiratelor Arabe Unite la Beirut 'și-a reluat oficial activitățile', a transmis Wam. 'Redeschiderea amba
SUA: Trump îi retrage securitatea lui Anthony Fauci și îl îndeamnă să-și angajeze propria pază
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat vineri că dr. Anthony Fauci, un oficial de top în domeniul bolilor infecțioase care s-a confruntat cu amenințări de când a condus reacția țării la pandemia de COVID-19, nu poate avea securitate oferită de guvern pentru totdeauna și l-a îndemnat să-și angajeze propria pază, conform Reuters.
Hamas publică numele a patru femei soldat israeliene care vor fi eliberate într-un nou schimb
Grupul militant palestinian Hamas a anunțat vineri numele a patru femei soldat israeliene ostatice care urmează să fie eliberate în schimbul unor prizonieri palestinieni în cadrul celui de-al doilea schimb pe baza acordului de încetare a focului din Gaza, informează Reuters. Karina Ariev, Daniella Gilboa, Naama Levy și Liri A
Varșovia se teme că SUA ar putea expulza aproape 30.000 de polonezi
Aproape 30.000 de cetățeni polonezi din Statele Unite ar putea fi afectați de măsurile anunțate de autoritățile americane împotriva imigranților ilegali, conform unei estimări a guvernului polonez, relatează dpa. 'Aceștia sunt în multe cazuri polonezi care au călătorit în SUA în anii 1990 și nu au avut grijă de stat
VIDEO SUA: Trump va semna un decret care ar putea desființa agenția federală de reacție la castrofe
Președintele american Donald Trump, care vrea să controleze strict distribuirea ajutorului federal în caz de dezastre naturale, a semnalat vineri că ar putea desființa FEMA, agenția federală de reacție la uragane, incendii și alte catastrofe, informează AFP. 'Voi semna un ordin executiv pentru a începe o reformă profundă a FEMA
Două avioane militare americane cu persoane expulzate la bord au aterizat în Guatemala
Două avioane militare americane care transportau guatemalezi expulzați din Statele Unite au aterizat vineri în Guatemala, potrivit autorităților locale, care nu au specificat dacă cetățenii au făcut parte din 'operațiunea de expulzare' lansată de președintele Donald Trump, relatează AFP. Un număr de 79 de guatemalezi (31 de femei
Putin spune că este pregătit să discute cu Trump despre #Ucraina, dar aruncă mingea în terenul SUA
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este 'pregătit' pentru negocieri privind conflictul din Ucraina cu omologul său american Donald Trump, deși nici Moscova, nici Washingtonul nu au prezentat un calendar sau o agendă pentru această discuție mult așteptată, relatează AFP. În schimb, Kievul a respins orice discuție
UE ar urma să relaxeze sancțiunile împotriva Siriei
Miniștrii de externe din UE ar urma să dea undă verde luni pentru relaxarea sancțiunilor impuse Siriei sub regimul lui Bashar al-Assad, au declarat vineri diplomați, potrivit AFP. Uniunea Europeană vrea să ajute la reconstruirea țării devastate de război și să stabilească relații cu noii săi lideri, care pledează în mod regulat pentru ri
Coreea de Sud: Un tribunal respinge prelungirea detenției președintelui suspendat
O instanță din Coreea de Sud a respins vineri o cerere de prelungire a detenției președintelui destituit Yoon Suk Yeol, a cărui încercare de a impune legea marțială pe 3 decembrie a eșuat, dar liderul suspendat rămâne în spatele gratiilor, informează AFP și EFE. Yoon a fost arestat săptămâna trecută, în timpul une
Viktor Orban pune condiții pentru menținerea sancțiunilor UE împotriva Rusiei
Premierul ungar Viktor Orban și-a menținut vineri amenințarea de a bloca reînnoirea sancțiunilor europene împotriva Rusiei, dar a precizat că ar putea renunța la opoziția sa dacă Bruxellesul convinge Kievul să restabilească tranzitul gazului rusesc către Europa Centrală, conform AFP. Europenii 'nu ar trebui să încerce să ne convin
Putin spune că 'criza din Ucraina' ar fi putut fi evitată în 2022 dacă Trump ar fi fost președinte
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că 'criza din Ucraina' din 2022, anul în care Kremlinul a declanșat conflictul, ar fi putut fi evitată dacă Donald Trump ar fi fost la Casa Albă, informează AFP. 'Nu pot decât să fiu de acord cu (Donald Trump) că, dacă ar fi fost președinte, dacă ei nu i-ar fi furat victoria în 202
Putin laudă caracterul pragmatic și inteligența lui Trump
Președintele rus Vladimir Putin a lăudat vineri caracterul pragmatic și inteligența omologului său american Donald Trump, spunând că acesta din urmă nu va încerca să scadă prețul petrolului, pentru că propria țară, SUA, ar avea de suferit, relatează AFP. 'Nu doar că este inteligent, dar este și o persoană pragmatică', a declarat Put
Putin spune că este pregătit pentru negocieri cu Trump despre #Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este pregătit pentru negocieri cu omologul său american Donald Trump cu privire la Ucraina, fără a oferi o dată concretă, relatează AFP. 'Nu voi insista asupra acestui lucru, dar pot spune doar că actualul președinte a declarat că este gata să lucrăm împreună', a afirmat Putin.
Măsurile antimigrație ale lui Trump: ONU subliniază că dreptul la azil este 'universal recunoscut'
Organizația Națiunilor Unite a subliniat vineri că dreptul de a solicita azil este 'universal recunoscut', în urma deciziilor președintelui american Donald Trump de a suspenda toate primirile de refugiați și de a pune capăt programului de azil al SUA, relatează AFP. 'Toate statele au dreptul de a-și exercita jurisdicția de-a lungul granițelor
UE îl invită la Bruxelles pe noul șef al diplomației americane
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, i-a lansat o invitație deschisă noului secretar de stat american Marco Rubio de a participa la o reuniune a UE la Bruxelles, au declarat vineri diplomați, potrivit AFP. Uniunea Europeană lucrează pentru a construi legături cu administrația președintelui Donald Trump, care a depus jurământul pentru un al doilea mand