logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Europarlamentar Victor Negrescu

Cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, intergrupul Parlamentului European privind educația a propus crearea unui Cadru de Investiții al UE destinat educației și competențelor finanțat prioritar în viitorul buget european pe termen lung

Cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, intergrupul Parlamentului European privind viitorul educației, condus de vicepreședintele legislativului european Victor Negrescu, a propus crearea unui Cadru de Investiții al Uniunii Europene destinat educației și competențelor, și prioritizarea finanțărilor pentru aceste două domenii în viitorul buget european pe termen lung.

˜'Educația reprezintă baza construirii unei societăți capabile să facă față provocărilor viitorului. Investițiile dedicate acestui domeniu sunt cruciale, nu doar pentru îmbunătățirea calității învățământului, ci și pentru dezvoltarea competențelor necesare într-o lume în continuă schimbare.

Un cadru de investiții bine structurat poate facilita accesul la resurse educaționale de calitate, poate susține formarea profesională continuă și poate stimula inovația privind metodele de predare. Astfel, se va crea o societate mai bine pregătită să se adapteze la schimbările economice, sociale și tehnologice, contribuind la creșterea sustenabilă și prosperitatea comunităților'', a menționat Victor Negrescu, făcând referire la textul declarației intergrupului.

Intergrupul 'Viitorul Educației și Competențelor pentru o Europă Competitivă' a fost înființat la mijlocul lunii decembrie cu aprobarea grupurilor politice din legislativul european și este compus din peste 100 de eurodeputați angajați să poziționeze educația și competențele în fruntea priorităților strategice ale Europei.

˜'Demersul nostru vizează alocarea de fonduri suplimentare în noul cadru financiar multianual (CFM) pentru a sprijini infrastructura educațională și a ne asigura că investițiile în educație sunt integrate în strategia de creștere și competitivitate a Uniunii și propune implementarea unor măsuri-cheie, precum excluderea finanțării educației din normele UE privind îndatorarea, monitorizarea investițiilor prin semestrul european, dar și stabilirea unor instrumente financiare specifice pentru educație și implicarea părților interesate la nivel național și european'', este precizat în documentul semnat de liderii intergrupului aparținând principalelor familii politice pro-europene.

Acest demers vine în continuarea acțiunilor și inițiativelor vicepreședintelui Parlamentului European, Victor Negrescu, care în calitate de negociator-șef al Parlamentului European a reușit să obțină un buget record de aproximativ 4,3 miliarde de euro pentru programul Erasmus+ în 2025, reprezentând o creștere de 422 de milioane de euro față de anul precedent. De asemenea, a obținut alocarea a minim 10% din planurile de redresare și reziliență pentru educație, ceea ce se traduce în aproximativ 65 de miliarde de euro la nivelul UE și circa 3 miliarde pentru România.

Intergrupul privind viitorul educației și competențelor pentru o Europă competitivă a fost inițiat de europarlamentarul Victor Negrescu și își propune să îmbunătățească calitatea, echitatea și incluziunea sistemelor de educație și formare din întreaga Europă printr-o abordare holistică și orientată spre viitor. Acesta abordează provocări și tendințe actuale, cum ar fi deficitul tot mai mare de profesioniști din domeniul educației și de formatori, creșterea și recalificarea competențelor pentru dubla tranziție, scăderea competențelor de bază ale cursanților și deficitul de competențe în diverse sectoare, crearea unui cadru de investiții al UE pentru învățământul superior și investițiile în infrastructura educațională.

Afisari: 125

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].