VIDEO UPDATE Kosovo: Mãnãstirea unde se baricadaserã bãrbaţi înarmaţi, din nou ''sub controlul'' autorităţilor

Forţele de ordine kosovare au preluat duminică controlul asupra unei mănăstiri în nordul Kosovo, unde se baricadaseră circa 30 de persoane înarmate timp de mai multe ore după moartea unui poliţist în cursul nopţii, ceea ce a relansat tensiunile dintre Pristina şi Belgrad, informează France Presse.
"Am preluat controlul asupra acestei zone, după mai multe confruntări", a spus ministrul de interne Xhelal Svecla într-o conferinţă de presă. De la mijlocul zilei, oameni înarmaţi baricadaţi în această mănăstire erau încercuiţi de forţele de poliţie.
Trei atacatori au fost ucişi, a precizat ministrul, fără să ofere mai multe detalii, care a anunţat de asemenea arestarea a doi bărbaţi răniţi care erau în "uniformă" şi a altor patru persoane care ofereau sprijin grupului. Acestea din urmă au fost arestate în afara zonei mănăstirii.
Foto: (c) Laura Hasani/REUTERS
Mai devreme, poliţia precizase că patru civili au fost "arestaţi în posesia unor instrumente de comunicare radio" şi că un număr mare de arme şi muniţii au fost confiscate.
Poliţia kosovară a intrat în mănăstirea Banjska din nordul Kosovo, unde mai devreme se baricadaseră 30 de indivizi înarmaţi, presupuşi militanţi sprijiniţi de Serbia, a relatat cotidianul Koha Ditore din Pristina, potrivit EFE.
Foto: (c) Laura Hasani/REUTERS
Un grup de pelerini veniţi de la Novi Sad, în Serbia, se afla în interiorul clădirii, când aceşti bărbaţi mascaţi "au luat cu asalt mănăstirea, forţând poarta cu un vehicul blindat".
Agenţii de poliţie au escortat într-un loc mai sigur călugării şi pelerinii care fuseseră surprinşi în mănăstire în timpul luptelor, conform ziarului citat.
Circa 30 de indivizi înarmaţi năvăliseră duminică la bordul unor vehicule blindate într-un sat din nordul Kosovo, locuit de o majoritate de etnici sârbi, înfruntând poliţia kosovară şi refugiindu-se într-o mănăstire, unde schimbul de focuri a provocat moartea a trei atacatori, în timp ce mai devreme fusese ucis un ofiţer kosovar de poliţie, au indicat autorităţile de la Pristina, citate de Reuters.
Foto: (c) Laura Hasani/REUTERS
Premierul kosovar Albin Kurti a imputat asaltul unor "criminali finanţaţi de Serbia", descriindu-i ca "profesionişti care au experienţă militară" şi cerându-le să se predea.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a reacţionat anunţând că va face o declaraţie la ora locală 20:00 (18:00 GMT) pentru a "demonta toate minciunile lui Albin Kurti, care nu creează decât haos şi infern" în Kosovo.
Duminică seara, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat că a avut o convorbire cu premierul kosovar şi cu preşedintele sârb despre acest "atac oribil şi laş".
Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008, la aproape zece ani după ce NATO a contribuit la respingerea forţelor sârbe în afara fostei provincii sârbe în cursul unui război sângeros ce s-a soldat cu circa 13.000 de morţi, în cea mai mare parte de origine albaneză, notează AFP.
ORA 17:15 Bărbaţi înarmaţi iau cu asalt o mănăstire ortodoxă sârbă din Kosovo; un poliţist kosovar, ucis
Situaţia din nordul Kosovo era în continuare haotică duminică, după ce un poliţist a fost ucis, iar bărbaţi înarmaţi s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă, autorităţile kosovare denunţând "crima organizată susţinută de responsabili de la Belgrad", în timp ce Serbia a acuzat Pristina de "minciuni", relatează France Presse.
Un grup de aproximativ 30 de bărbaţi "puternic înarmaţi" a deschis focul asupra poliţiei kosovare într-un sat din nordul Kosovo duminică dimineaţa devreme, ucigând un poliţist, iar apoi au luat cu asalt o mănăstire ortodoxă sârbă din apropiere, prima recrudescenţă majoră a violenţelor din luna mai, au declarat oficialii kosovari, notează Reuters.
"Sunt implicaţi cel puţin 30 de profesionişti, soldaţi sau poliţişti înarmaţi, încercuiţi în prezent de forţele noastre de poliţie şi cărora le cer să se predea", a declarat la amiază premierul kosovar Albin Kurti, înainte de a arăta jurnaliştilor imagini cu oameni înarmaţi şi vehicule militare în curtea unei mănăstiri prezentate ca fiind cea din Banjska.
"Aceştia nu sunt civili", a afirmat el, "ci profesionişti, poliţişti sau militari, care se află în interiorul unei mănăstiri",unde sunt şi pelerini, potrivit eparhiei.
În interiorul lăcaşului s-ar afla - conform unui comunicat al conducerii mănăstirii - "un grup de pelerini veniţi de la Novi Sad (oraş în Serbia) cu un preot". Pentru securitatea lor, ei s-au închis în interior, după ce bărbaţi mascaţi "au luat cu asalt mănăstirea de la Banjska, forţând poarta lăcaşului cu un vehicul blindat".
Un responsabil al poliţiei locale a afirmat că schimbul de focuri continuă:" Ei trag asupra noastră şi noi ripostăm".
Ministrul de interne kosovar, Xhelal Svecla, a confirmat că grupul înarmat format din peste 30 de persoane care a atacat astăzi poliţia kosovară în nordul Kosovo, omorând un agent de poliţie, se află în curtea mănăstirii ortodoxe sârbe din Banjske (districtul Zvecani) şi că luptele continuă, notează EFE.
Incidentul s-a declanşat duminică dimineaţa când un poliţist a fost ucis în timp ce patrula în apropierea frontierei cu Serbia. El se afla lângă un drum semnalat ca fiind blocat, când unitatea sa "a fost atacată din diferite poziţii cu arme grele, în special cu grenade", potrivit poliţiei. Unul dintre colegii săi a fost rănit.
În acelaşi timp, poliţia kosovară declară - într-un comunicat- că cel puţin unul dintre atacatori a fost ucis, fără a descrie circumstanţele, şi a adăugat că punctele de trecere a frontierei de la Jarinje şi Brnjak cu Serbia au fost închise ca măsură de precauţie, potrivit EFE.
Albin Kurti a denunţat imediat un "atac criminal şi terorist" şi a acuzat "responsabili de la Belgrad" că ar oferi sprijin logistic şi financiar "crimei organizate".
"Este un atac împotriva Kosovo", a declarat şi preşedinta kosovară Vjosa Osmani. "Aceste atacuri dovedesc, dacă era încă nevoie, puterea destabilizatoare a bandelor criminale organizate de Serbia, care destabilizează Kosovo şi regiunea de mai mult timp", a indicat ea într-un comunicat.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat, la rândul său, că va face o declaraţie în cursul după-amiezii pentru a "demonta toate minciunile şi teorii ale complotului emise de Albin Kurti, care nu creează decât haos şi infern" în Kosovo.
Uniunea Europeană a condamnat printr-un mesaj pe X (fosta reţea Twitter), emis de şeful diplomaţiei, Josep Borrell, "oribilul atac împotriva ofiţerilor de poliţie la Banjska, în nordul Kosovo. Cei responsabili vor trebui judecaţi".
Şefa misiunii ONU în Kosovo, Caroline Ziadeh, şi-a exprimat tristeţea profundă în legătură cu pierderea vieţii poliţistului şi a condamnat incidentul în termenii cei mai fermi.
După un conflict la sfârşitul anilor'90, soldat cu 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi, relaţiile între cele două părţi trec din criză în criză.
Serbia, susţinută în special de aliaţii săi Rusia şi China, refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii, a cărei populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în majoritate de origine albaneză, cuprinde o comunitate sârbă de circa 120.000 de persoane, în special în nordul Kosovo. AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editori online: Anda Badea, Andreea Preda)
***LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sprijinul lui Donald Trump pentru Marine Le Pen este o 'ingerință', afirmă premierul francez
Sprijinul acordat liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen de către Donald Trump, care a considerat că aceasta este victima unei 'vânători de vrăjitoare', este o 'ingerință', a declarat premierul francez François Bayrou într-un interviu pentru ziarul Le Parisien Dimanche, relatează sâmbătă AFP. &I
Starmer și Macron împărtășesc ideea că războiul comercial nu este 'în interesul nimănui'
Un război comercial nu este 'în interesul nimănui', dar nimic nu trebuie 'exclus', au convenit sâmbătă premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron, după impunerea de noi taxe vamale de către președintele Donald Trump, potrivit Downing Street, relatează AFP Cei doi lideri au vorbit la tele
VIDEO Premierul indian a încheiat acorduri privind apărarea și energia cu Sri Lanka
Premierul indian Narendra Modi a semnat sâmbătă acorduri în domeniul apărării și energiei cu Sri Lanka, în cursul unei vizite pe insula unde China își extinde influența, relatează AFP. Modi este primul lider străin care vizitează Sri Lanka de la venirea lui Anura Kumara Dissanayake la putere, fiind primul președinte de
SUA: 'Aveți răbdare', afirmă Trump după intrarea în vigoare a taxelor vamale de 10%
'Aveți răbdare', a afirmat sâmbătă președintele american Donald Trump după intrarea în vigoare a unor taxe vamale suplimentare de 10% care vizează o mare parte a produselor importate de Statele Unite, recunoscând că 'nu va fi ușor' având în vedere riscurile inflației, relatează AFP. Acest plafon un
Zelenski denunță reacția 'slabă' a ambasadei SUA la un atac din #Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat sâmbătă reacția 'slabă' a ambasadei americane în Ucraina după o lovitură mortală, cu o zi înainte, în orașul Krivi Rig, reproșându-i în special că îi este 'teamă' să spună că racheta care a lansat atacul venea din Rusia, relatează AFP.
Rusia afirmă că Ucraina 'intensifică' atacurile asupra infrastructurii energetice în pofida moratoriului
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că Ucraina și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice rusești, lovind ținte de 14 ori în ultimele 24 de ore, în pofida unui moratoriu intermediat de SUA, relatează Reuters. Într-o declarație publicată pe Telegram, ministerul a indicat că Ucraina a 'int
Situația din #Ucraina va domina agenda europeană și euroatlantică a săptămânii viitoare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Agenda europeană și euroatlantică a săptămânii viitoare va fi dominată de situația din Ucraina, în special de eforturile țărilor occidentale pentru continuarea sprijinului pentru Kiev în contextul creșterii incertitudinii legate de perspectivele unei păci durabile și juste.
SUA: 1.200 de demonstrații de protest împotriva lui Trump sunt planificate sâmbătă în Statele Unite, dar și în alte țări
Circa 1.200 de demonstrații sunt planificate sâmbătă în SUA, organizatorii așteptându-se să fie cea mai mare zi de protest împotriva președintelui Donald Trump și a aliatului său miliardar Elon Musk de când administrația și-a lansat în pas accelerat platforma conservatoare, relatează Reuters. Protestele '
Șefii de Stat major francez și britanic au discutat la Kiev 'opțiuni de reasigurare' pentru #Ucraina
Șefii de stat major ai armatelor franceză și britanică au discutat despre întărirea armatei ucrainene și despre 'opțiunile de reasigurare' care vor fi oferite 'de îndată ce va fi implementată încetarea focului', a declarat sâmbătă generalul francez Thierry Burkhard, după o vizită la Kiev în ajun împreună cu amiralul
Coreea de Sud: Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva destituirii președintelui Yoon Suk Yeol
Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile din Seul pentru a protesta împotriva confirmării de către Curtea Constituțională a destituirii președintelui Yoon Suk Yeol în legătură cu încercarea eșuată de a impune legea marțială la începutul lunii decembrie, relatează AFP și Yonhap. Cei opt judecători ai Curții Const
Germania: Formațiunea de extremă-dreapta AfD, în premieră la același nivel cu blocul conservator CDU/CSU într-un sondaj de opinie
Sprijinul pentru formațiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) este la același nivel cu cel pentru conservatorii din blocul CDU/CSU, într-un sondaj național de opinie publicat sâmbătă, citat de dpa. La aproape șase săptămâni după alegerile federale, CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată și filiala sa bavareză
Vămile americane au început să aplice noile tarife ale lui Trump
Agenții vamali americani au început sâmbătă să colecteze tariful unilateral de 10% al președintelui Donald Trump pentru toate importurile din numeroase țări, urmând ca alte majorări de taxe vizând mărfuri provenite de la 57 de parteneri comerciali mari ai SUA să înceapă să fie aplicate de săptămâna viitoare, relatează Reuters.
Kim Jong Un a testat personal o nouă armă de precizie, într-o vizită la o bază a forțelor speciale
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a testat personal o nouă armă de precizie în timpul unei sesiuni de antrenament al forțelor speciale, a informat sâmbătă agenția oficială de presă KCNA, preluată de AFP și Reuters. Fotografii publicate de KCNA îl arată pe Kim îmbrăcat într-o jachetă de piele neagră și țintind cu o
Gaza: Hamas avertizează că ofensiva israeliană este 'extrem de periculoasă' pentru ostatici
Brațul armat al Hamas a avertizat vineri Israelul că ofensiva sa militară în Fâșia Gaza creează o situație 'extrem de periculoasă' pentru ostatici, afirmând că jumătate dintre cei aflați încă în viață se află în zone în care armata israeliană cere evacuarea populației, relatează AFP. 'Jumăt
#Ucraina: Cel puțin 14 morți într-un bombardament rus la Kryvyi Rig
Cel puțin 14 persoane și-au pierdut viața și 50 au fost rănite vineri într-un bombardament rus într-o zonă rezidențială a orașului ucrainean Kryvyi Rig (centru), potrivit autorităților locale, fiind una dintre cele mai grave lovituri din ultimele săptămâni în Ucraina, relatează AFP și Reuters. Președintele Volodimir Zel