Kim Jong Un a supervizat o paradă militară la care Phenianul şi-a etalat noile rachete şi drone
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/16566157.jpg)
Kim Jong Un a supervizat o paradă militară la Phenian, la care regimul nord-coreean şi-a etalat noile drone de atac şi rachete balistice intercontinentale cu capacitate nucleară, cu ocazia împlinirii a 70 ani de la armistiţiul care a pus capăt Războiului Coreei (1950-1953), paradă la care au asistat delegaţiile chineză şi rusă, relatează vineri AFP şi Reuters, citând agenţia de stat nord-coreeană.
"Avioane de recunoaştere strategice fără pilot şi drone de atac multifuncţionale, nou dezvoltate şi produse au zburat în timpul demonstraţiei, rotindu-se deasupra pieţei" Kim Ir Sen, a indicat agenţia de presă de stat Korean Central News Agency.
Potrivit KCNA, au fost prezentate cele mai noi modele de rachete balistice intercontinentale (ICBM) nord-coreene, Hwasong-17 şi Hwasong-18, care au o rază de acţiune care le-ar permite să atingă orice ţintă de pe teritoriul SUA. Hwasong-18 este o rachetă cu combustibil solid, testată în aprilie şi iulie anul acesta.
Această paradă a avut loc joi seara pentru a marca cea de-a 70-a aniversare de la încheierea armistiţiului ce a pus capăt luptelor în Războiul Coreei, celebrată drept "Ziua Victoriei" în Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană-RPDC).
Foto: (c) KCNA / EPA
De la războiul din 1950-1953, care s-a încheiat doar printr-un armistiţiu, în absenţa unui tratat de pace, cele două Corei sunt oficial şi astăzi în război.
Fotografiile publicate de agenţia de presă KCNA îl arată pe Kim Jong-un însoţit de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi de un înalt reprezentant al Partidului Comunist chinez, Li Hongzhong, cu care discută. Cei trei par să zâmbească şi să-i salute pe soldaţii nord-coreeni care defilează.
Vizita delegaţiilor chineză şi rusă este prima de acest fel de la începutul pandemiei de COVID-19.
Prezenţa celor două delegaţii subliniază contrastul cu poziţia de odinioară a Beijingului şi Moscovei, când obişnuiau să se abţină de la orice demers care le-ar fi putut asocia cu dezvoltarea arsenalului strategic al Phenianului.
Foto: (c) KCNA / EPA
China şi Rusia sunt membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU, care a adoptat în 2006 sancţiuni împotriva Coreei de Nord pentru programele balistic şi nuclear ale Phenianului. Cu toate acestea, ele sunt în favoarea unei relaxări a acestor sancţiuni, opunându-se înăspririi sancţiunilor cerute de SUA.
Kim a "transmis un călduros salut de luptă" în timpul paradei, dar nu a ţinut un discurs, potrivit informaţiilor KCNA.
În schimb, ministrul nord-coreean al apărării, Kang Sun-nam, a acuzat SUA şi aliaţii lor de exacerbarea tensiunilor din regiune într-un discurs susţinut la defilare.
Imaginile din satelit confirmă că Phenianul a organizat o paradă militară de amploare pentru aniversarea de joi.
Foto: (c) KCNA / EPA
Potrivit lui Yangmo Ku, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Norwich din SUA, parada este un motor important de "promovare a legitimităţii puterii lui Kim Jong Un şi a unităţii interne în această perioadă dificilă din punct de vedere economic", notează AFP.
Dar în acest an, prin prezenţa unor invitaţi de rang înalt din Rusia şi China, Phenianul pare să încerce "să trimită un semnal SUA şi aliaţilor lor că, datorită legăturilor întărite cu Rusia şi China, Coreea de Nord este pregătită din punct de vedere militar să facă faţă ameninţărilor strategice din partea duşmanilor săi".
"Toate aceste evenimente indică apariţia unui nou Război rece în jurul Peninsulei Coreene", adaugă expertul citat de AFP, care lansează un apel către Washington, Seul şi Tokyo să ia măsuri pentru a atenua tensiunile în creştere în peninsulă.
Kim Jong-un a prezidat apoi o recepţie şi a luat cina cu ministrul rus Serghei Şoigu, cu care a discutat despre securitatea strategică şi cooperarea în domeniul apărării, potrivit KCNA. Cu această ocazie, liderul nord-coreean a exprimat solidaritatea Phenianului cu poporul şi armata Rusiei, în timp ce ministrul rus al apărării a adus un elogiu armatei nord-coreene, pe care a numit-o cea mai puternică din lume, în afirmaţiile difuzate de agenţia de presă de stat a Coreei de Nord.
Foto: (c) KCNA / EPA
Într-o întâlnire separată, Serghei Şoigu i-a citit liderului nord-coreean un mesaj de felicitare din partea preşedintelui Vladimir Putin, a precizat KCNA, fără a oferi detalii despre conţinutul acestuia.
Această a doua întâlnire, de joi, între Kim Jon Un şi Serghei Şoigu a avut loc la sediul Partidului Muncitorilor din Phenian, pentru a discuta "probleme importante de interes reciproc", după cum a relatat vineri KCNA, fără a dezvălui mai multe detalii. Kim şi Şoigu se întâlniseră şi miercuri, când au vizitat o expoziţie de arme nord-coreene, potrivit EFE.
Coreea de Nord a fost una dintre puţinele ţări care şi-a subliniat în mod public sprijinul pentru invazia Rusiei în Ucraina, iar Occidentul a acuzat în mod repetat Phenianul că furnizează în secret şi în mod ilegal articole militare Moscovei.
În timp ce SUA au acuzat în trecut Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei pentru ofensiva acesteia în Ucraina, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că Washingtonul este "incredibil de îngrijorat" de legăturile dintre Phenian şi Moscova.
Foto: (c) KCNA / EPA
Coreea de Nord şi Rusia neagă orice fel de tranzacţii cu armament, deşi circulă informaţii că Phenianul ar fi furnizat Moscovei proiectile şi rachete de la începutul invaziei.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că toate ţările membre ale Consiliului de Securitate împărtăşesc aceeaşi responsabilitate de a face să fie respectate rezoluţiile Consiliului. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: Deznodământul războiului va da un curs securității europene pentru 'generațiile viitoare' (premierul suedez)
Deznodământul războiului din Ucraina va da un curs securității în Europa pentru 'generațiile viitoare', a declarat miercuri premierul suedez Ulf Kristersson, într-un moment în care liderii europeni fac eforturi să răspundă inițiativelor diplomatice ale președintelui american Donald Trump, relatează AFP. '&Ic
Franța: Premierul Bayrou, confruntat cu a șasea moțiune de cenzură pe fondul unui scandal de abuzuri sexuale
Prim-ministrul francez François Bayrou se confruntă miercuri cu a șasea moțiune de cenzură, fragilizat de un scandal de violențe și agresiuni sexuale petrecute într-o școală catolică timp de decenii și în legătură cu care opoziția îl acuză că ar fi mințit, transmite AFP. Moțiunea a fost depusă de Partidul Socialist (PS
Boris Pistorius, iritat de dezbaterea europeană despre trimiterea unor trupe de menținere a păcii în #Ucraina
Ministrul german al apărării Boris Pistorius a criticat miercuri dezbaterea europeană referitoare la trimiterea unor trupe de menținere a păcii în Ucraina, considerând că este vorba despre o discuție prematură în plin conflict în desfășurare, informează DPA. După comentarii similare venite din partea cancelarului Olaf S
Trump, despre Zelenski: Este un 'dictator' care riscă să rămână fără țară
Președintele american Donald Trump l-a catalogat miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski drept un 'dictator' și l-a avertizat pe acesta 'să se miște repede', pentru că altfel riscă să rămână fără țară, consemnează agențiile internaționale de presă. 'Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se m
Bosnia: Procurorul cere pedeapsa 'maximă' pentru Dodik pentru promulgarea a două legi anulate de Înaltul reprezentant
Acuzarea a cerut miercuri o pedeapsă 'apropiată de cea maximă', adică 5 ani de închisoare, împotriva liderului sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, judecat pentru că a promulgat două legi anulate anterior de Înaltul reprezentant responsabil cu respectarea acordului de pace de la Dayton, transmite AFP. Milorad Dodik
Putin sugerează că #Ucraina a coordonat cu aliați europeni atacul asupra oleoductului CPC și nu înțelege motivația acțiunii
Președintele rus Vladimir Putin a sugerat miercuri că atacul ucrainean cu drone efectuat luni asupra unei stații de pompare a conductei petroliere Caspian Pipeline Consortium (CPC) a fost realizat de Ucraina în coordonare cu aliații săi europeni, relatează agențiile Reuters și EFE. Prin oleoductul CPC companii occidentale, printre care s
#Ucraina: Emmanuel Macron continuă consultările cu partenerii săi europeni
Președintele francez Emmanuel Macron continuă miercuri consultările cu partenerii săi europeni pentru a găsi o poziție comună cu privire la Ucraina și la apărarea colectivă, în contextul în care președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, se pregătesc pentru o întâlnire la nivel înalt consacrată normalizării relațiilor,
Putin revendică o nouă ofensivă a armatei ruse în #Ucraina, Kievul dezminte
Președintele rus Vladimir Putin a afirmat miercuri că forțele ruse au pătruns din nou în cursul nopții în Ucraina, o ofensivă lansată din regiunea rusă Kursk potrivit media de stat, însă declarațiile sale au fost calificate drept 'minciuni' de Ucraina, relatează AFP. O astfel de ofensivă în nordul Ucrainei, spre
Danemarca își mărește bugetul apărării pentru 2025-2026 cu 6,8 miliarde de euro
Danemarca își va mări bugetul apărării pentru 2025-2026 cu 50 de miliarde de coroane (6,8 miliarde de euro), pentru a acoperi lacunele acute existente în dotarea armatei sale, a anunțat miercuri șefa guvernului de la Copenhaga, Mette Frederiksen, potrivit Reuters. ''Pare lumea agitată? Da. Există vreun motiv să credem că &i
Putin este mulțumit de primele contacte cu SUA și afirmă că #Ucraina nu va fi exclusă de la negocierile de pace
Președintele rus Vladimir Putin s-a declarat miercuri mulțumit de rezultatele reuniunii ruso-americane la nivel de miniștri de externe desfășurată marți în Arabia Saudită și a asigurat că Ucraina nu va fi exclusă din negocierile menite să încheie războiul, transmit agențiile Reuters, AFP și EFE. 'Fără creșterea nivelului de &ic
UE pregătește un pachet de ajutor militar pentru #Ucraina în valoare de 6 miliarde de euro
Statele Uniunii Europene pregătesc un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 6 miliarde de euro și care ar putea fi anunțat luni, când se împlinesc trei ani de la invazia rusă, dacă vor ajunge până atunci la o înțelegere asupra contribuțiilor, relatează miercuri agenția DPA, citând surse europene.
#Ucraina: Uniunea Europeană continuă să impună sancțiuni Rusiei, independent de poziția Washingtonului
Ambasadorii statelor membre pe lângă Uniunea Europeană au convenit miercuri un nou pachet de sancțiuni contra Rusiei, pe fondul semnalelor dinspre Statele Unite referitoare la regimul de sancțiuni american impuse Moscovei, relatează Euractiv. Noul set de sancțiuni, al 16-lea adoptat de UE de la lansarea invaziei ruse pe scară largă &icir
Austria anchetează o donație de 2,35 milioane de euro către partidul german AfD (presă)
Autoritățile austriece anchetează fluxul de bani aflat în spatele unei donații substanțiale făcute către partidul de extremă dreapta 'Alternativa pentru Germania' (AfD) pentru a sprijini campania electorală a acestei formațiuni, potrivit unei anchete jurnalistice realizate în comun de publicațiile Spiegel (Germania) și Standard (Austria), transmit
Viktor Orban cere să fie interzise în Ungaria ONG-urile și mass-media finanțate de SUA în timpul administrației Biden
Premierul conservator ungar Viktor Orban a cerut adoptarea unor legi mai severe care să permită interzicerea acelor mass-media și ONG-uri care au beneficiat de ajutor financiar american în timpul administrației președintelui Joe Biden, scrie miercuri presa locală citată de agențiile EFE și MTI. Orban a afirmat că noul președintele americ
Letonia va aloca apărării sale cel puțin 4% din PIB în 2026
Letonia își va spori cheltuielile pentru apărare la cel puțin 4% din produsul intern brut (PIB) în 2026 și creșterea va continua până la 5% în anii următori, a anunțat miercuri guvernul de la Riga, transmite Reuters. Țara baltică, ce are o frontieră terestră comună cu Rusia cu o lungime de 300 de kilometri, a afirmat că