logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO INTERVIU Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu: Avem o majoritate fermă pentru democraţie, pentru libertate

Imagine din galeria Agerpres

Chişinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: În Republica Moldova există o majoritate fermă pentru democraţie, pentru libertate şi pentru parcursul european al ţării, iar Summitul Comunităţii Politice Europene reprezintă o ocazie unică de a arăta că Republica Moldova face parte din familia europeană, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, vicepremierul Nicu Popescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

 


Republica Moldova va găzdui, joi, Summitul Comunităţii Politice Europene, care va reuni aproximativ 50 de şefi de state, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni. Evenimentul este considerat de ministrul de externe de la Chişinău cel mai important eveniment diplomatic din istoria Republicii Moldova şi un semnal puternic din partea întregului continent european în favoarea păcii şi stabilităţii ţării.

Nicu Popescu mai vorbeşte în interviu despre guvernarea Partidului Acţiune şi Solidaritate după doi ani dificili şi explică anumite opinii pro-ruse în rândul populaţiei din Republica Moldova.


AGERPRES: Summitul Comunităţii Politice Europene face mai vizibilă Republica Moldova pe harta diplomaţiei mondiale. Ce ar putea decurge pentru Republica Moldova în urma acestui eveniment major pe care îl organizaţi?
Nicu Popescu: Într-adevăr, acest summit este cel mai important eveniment diplomatic din istoria Republicii Moldova din ultimii 30 de ani sau poate chiar mai mult. Este şi unul dintre cele mai importante evenimente diplomatice la scară mondială. Or, într-adevăr, 50 de şefi de state sau lideri ai unor organizaţii, precum Uniunea Europeană, nu se adună în acest format şi cu atâtea delegaţii foarte frecvent şi, în acest sens, pentru Republica Moldova este o ocazie unică de a arăta că ţara noastră face parte din familia europeană, de a convinge noi ţări, noi parteneri, noi prieteni ai Republicii Moldova că Republica Moldova este un stat european, cu cultură europeană, cu limbă europeană şi cu un viitor european şi sperăm noi că prin acest summit vom obţine şi mai mult sprijin pentru parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană.

Evident, această prezenţă enormă la Chişinău este şi un semnal puternic din partea întregului continent european în favoarea păcii şi stabilităţii Republicii Moldova.

Este un mesaj geopolitic foarte clar că Republica Moldova nu este singură într-o regiune foarte dificilă, într-o regiune foarte riscantă, într-o regiune marcată de această agresiune brutală a Federaţiei Ruse contra Ucrainei, agresiune care generează efecte negative enorme, inclusiv pentru ţara noastră, şi iată aceste summit este inclusiv un puternic simbol de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru ţara noastră.

Evident, cu ocazia acestui summit vom discuta şi proiecte noi de cooperare care vin să ajute stabilizarea regiunii noastre, dar şi dezvoltarea Republicii Moldova şi, în marja sau chiar în cadrul acestui summit, vor fi făcute şi mai multe anunţuri din partea partenerilor noştri, care vor detalia modalităţile de sprijin concret pentru ţara noastră.

AGERPRES: Este un mesaj clar pe care îl transmiteţi întregii comunităţi internaţionale, dar e un mesaj pe care îl transmiteţi în mod special Rusiei....
Nicu Popescu: Este un mesaj în primul rând pentru cetăţenii Republicii Moldova şi acest mesaj este că Republica Moldova nu este singură. Moldova face parte din familia europeană. Acest lucru este recunoscut, sprijinit şi încurajat de întreg continentul european, atât state membre ale Uniunii Europene, cât şi 20 de state care deocamdată nu fac parte din Uniunea Europeană, dar fac parte din această Comunitate. Iată că mesajul principal vine pentru cetăţenii noştri că întreaga Europă este unită pentru a sprijini Moldova în faţa oricăror tipuri de presiune care vin inclusiv din Federaţia Rusă.

AGERPRES: La acest summit vor participa şi state care poate nu iubesc atât de mult Uniunea Europeană. Care credeţi că este numitorul comun la această întâlnire din Republica Moldova?
Nicu Popescu: Numitorul comun este faptul că avem un continent, acest continent european al nostru. Pe acest continent are loc cel mai mare război de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Am fost martorii, anul trecut, ai celei mai mari agresiuni militare împotriva unui stat şi acest lucru evident ne afectează pe noi toţi cei care trăim pe continentul european şi nu numai.

Prin prisma acestui fapt, a fost creată, lansată, această Comunitate Politică Europeană propusă iniţial în luna mai 2022 de către preşedintele (francez Emmanuel n.e.) Macron, dar care iată în aceste zile se va reuni în Republica Moldova cu această dorinţă de a demonstra întregii lumi, întregului continent, că este unită în dorinţa noastră, a tuturor de a readuce pacea pe întregul continent european, de a nu permite agresorilor să reuşească să beneficieze de rezultatele acestei agresiuni şi de a lucra cu noi toţi în cadrul acestei comunităţi şi pe alte platforme pentru a readuce pacea pe continentul nostru, pentru a readuce normalitatea pe continentul nostru, dar şi prin discuţii punctate pe modalităţile concrete de a depăşi efectele negative ale acestui război, în plan energetic, în planul securităţii alimentare, în planul infrastructurii, reconstrucţiei Ucrainei, dar şi îmbunătăţirii infrastructurilor care conectează Republica Moldova, Ucraina de restul Europei.

AGERPRES: În ciuda istoriei recente care a consemnat războiul din Transnistria, există foarte mulţi cetăţeni moldoveni care sunt de partea Rusiei în acest război. Cum comentaţi această atitudine?
Nicu Popescu: Este absolut clar că cetăţenii Republicii Moldova în primul rând sunt uniţi în dorinţa lor de a trăi într-o ţară paşnică, de a trăi într-o ţară democratică. Evident că, la fel ca în orice societate democratică, avem cetăţeni cu diferite preferinţe politice sau geopolitice, dar lucrul care ne uneşte pe noi toţi în Republica Moldova este dorinţa de a ne gestiona propriile diferenţe politice prin metode paşnice şi democratice.

În Republica Moldova avem o majoritate fermă pentru democraţie, fermă pentru libertate şi pentru parcursul nostru european.

Într-adevăr, o minoritate de concetăţeni de-ai noştri - conform ultimelor sondaje este vorba de aproximativ 20% - ar prefera ca Republica Moldova să se integreze mai degrabă în spaţiul estic, cu spaţiul euro-asiatic, dar şi aceşti cetăţeni nu îşi doresc să trăiască într-o ţară în care armata, bombele, tancurile, artileria determină în ce direcţie trebuie să evolueze această ţară. Aceşti cetăţeni, indiferent de preferinţele lor geopolitice, îşi doresc ca şcolile, spitalele, casele noastre să nu fie bombardate aşa cum este bombardată Ucraina.

Nimeni nu cred eu că sprijină aceste metode agresive, brutale, dintr-un alt secol, aplicate de Federaţia Rusă şi, chiar dacă la această etapă au anumite preferinţe, ei tot preferă să se poată exprima într-o societate democratică, fără a fi persecutaţi, fără a fi bătuţi de poliţie, fără a fi concediaţi, disponibilizaţi din cauza opţiunilor lor politice sau geopolitice şi, în acest sens, şi aceşti cetăţeni îşi doresc şi beneficiază de faptul că trăiesc într-o ţară democratică, ca Republica Moldova, şi o ţară care în continuare va asigura pacea şi stabilitatea pe teritoriul său, inclusiv prin prisma integrării noastre europene, aderării noastre la Uniunea Europeană, aprofundării parteneriatului nostru strategic cu România.

Datorită şi alături de România, vom integra ţara noastră Uniunea Europeană şi vom oferi, inclusiv acestor cetăţeni, în continuare pace, stabilitate şi calm.

AGERPRES: Aceleaşi sondaje arată că Partidul Acţiune şi Solidaritate ar pierde majoritatea parlamentară, dacă mâine ar fi alegeri anticipate. Ce ar putea face PAS pentru a evita erodarea la guvernare?
Nicu Popescu: La acest moment, conform mai multor sondaje, Partidul Acţiune şi Solidaritate beneficiază de sprijinul a aproximativ 35-40% din concetăţeni. Pentru un partid aflat la guvernare de doi ani, într-o regiune extrem de dificilă, într-o situaţie în care Republica Moldova a avut efecte negative majore din cauza acestui război, inflaţie de peste 30%, presiuni energetice masive, o reducere a Produsului Intern Brut anul trecut de circa 7%, deci, raportat la condiţiile actuale, sprijinul pentru partidul de guvernare este enorm, este destul de bun. Evident, o dată cu apropierea următoarelor cicluri electorale, obiectivul este să reconstituim o anumită parte din acest sprijin.

În acelaşi timp, sprijinul pentru integrare europeană este mai mare ca niciodată. Acest război a demonstrat că pentru Republica Moldova singura modalitate şi principala modalitate de a asigura pacea, calmul, stabilitatea şi prosperitatea ţării noastre este aderarea la Uniunea Europeană, integrarea cu partenerii noştri, cu România, cu Uniunea Europeană, dezvoltarea relaţiilor cu NATO şi acest lucru este clar pentru absolut noi toţi.

 

 


Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: Vă aşteptaţi ca acest summit pe care îl veţi găzdui în perioada imediat următoare să se încheie cu o rezoluţie în favoarea Republicii Moldova, un apel ferm privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană?
Nicu Popescu: Liderii care vor veni în Republica Moldova au şi început o bună parte din ei să vină cu declaraţii publice de sprijin pentru Republica Moldova. Evident, şi în cadrul acestui summit, dar şi în marja acestui summit, ne aşteptăm şi sunt sigur că vom asista la declaraţii clare de sprijin pentru Republica Moldova, la acţiuni şi anunţuri de sprijin concret, nu doar sprijin diplomatic şi politic, dar şi acţiuni concrete cu impact benefic asupra cetăţenilor noştri.

Şi pentru noi este o şansă să convingem cât mai multe state membre ale Uniunii Europene să ne sprijine în toamnă, atunci când sperăm că instituţiile europene, dar şi Consiliul European vor declara că Republica Moldova este gata să deschidă negocierile cu Uniunea Europeană. Deci, următorul pas pentru noi în procesul de aderare la Uniunea Europeană urmează a fi făcut în toamnă şi în luna decembrie a acestui an. La această etapă suntem axaţi predominant pe demonstrarea, explicarea progreselor pe care le înregistrează Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv prin această diplomaţie directă cu absolut fiecare lider al ţărilor membre ale Uniunii Europene care vor avea un drept şi o voce decisivă pentru parcursul nostru european. AGERPRES/ (A- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 31-03-2025 01:54

Mexic: Lansarea campaniei pentru alegerea judecătorilor, unică în lume

O campanie unică în lume prin amploarea sa a început duminică în Mexic cu pregătirea primelor alegeri prin vot universal ale judecătorilor și magistraților în numele reformării unei puteri judiciare larg criticate, notează AFP. Pe 1 iunie, aproape 100 de milioane de alegători vor fi chemați să aleagă 881 de judecători ș

Politic Ex 31-03-2025 00:42

Starmer și Trump au discutat despre negocierile 'productive' pentru un acord economic între cele două țări

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat duminică, în cursul unui convorbiri telefonice, despre negocierile 'productive' pentru un acord economic între cele două țări, a făcut cunoscut Downing Street, notează AFP. 'Au discutat despre negocierile productive dintre echipele lor res

Politic Ex 30-03-2025 23:32

Taxe vamale: UE este deschisă 'la compromis', afirmă Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminica aceasta că UE va răspunde ferm la taxele vamale anunțate de președintele american Donald Trump, subliniind totodată că Europa este, de asemenea, deschisă 'compromisului' și 'cooperării' în această problemă, notează AFP. 'Este clar că noi, ca Uniune Europeană (...) vom

Politic Ex 30-03-2025 20:33

SUA: Trump spune că nu glumește cu privire la posibilitatea unui al treilea mandat prezidențial

Președintele american Donald Trump a declarat, duminică, că nu glumește în legătură cu posibilitatea un al treilea mandat, interzis de Constituția SUA, dar că este prea devreme să se gândească la acest lucru, transmit Reuters și AFP. Republicanul Donald Trump, care a fost învestit la 20 ianuarie cu un al doilea mandat, necons

Politic Ex 30-03-2025 20:00

Prim-ministrul Groenlandei afirmă că Statele Unite nu vor obține insula

Statele Unite nu vor obține Groenlanda, a afirmat noul prim-ministru Jens-Frederik Nielsen într-o postare duminică pe Facebook, ca răspuns la declarațiile președintelui american Donald Trump potrivit cărora dorește să ia sub control acest vast teritoriu arctic, transmite Reuters. 'Președintele Trump spune că Statele Unite obțin Groen

Politic Ex 30-03-2025 19:20

Gaza: Semiluna Roșie spune că a găsit 14 salvatori uciși, după tiruri israeliene asupra unor ambulanțe

Semiluna Roșie palestiniană a anunțat, duminică, că a găsit 14 membri ai echipelor de salvare uciși de tiruri ale armatei israeliene trase acum o săptămână asupra unor ambulanțe în sudul Fâșiei Gaza, transmite AFP. 'Numărul corpurilor recuperate se ridică la 14 până acum, dintre care opt ambulanțieri ai Semilunii Ro

Politic Ex 30-03-2025 18:37

Siria: Administrația autonomă kurdă contestă legitimitatea noului guvern de la Damasc

Administrația autonomă kurdă care controlează vaste teritorii în nordul și nord-estul Siriei a contestat duminică legitimitatea noului guvern format de coaliția islamistă care l-a răsturnat de la putere pe președintele Bashar al-Assad, transmite AFP. 'Guvernul anunțat (...) seamănă puternic cu predecesorul său prin faptul că nu ține

Politic Ex 30-03-2025 18:21

SUA: Trump, 'furios' pe Putin, amenință cu tarife secundare pe petrolul rusesc și anunță că va discuta cu președintele rus în curând

Președintele american Donald Trump a declarat duminică, într-un interviu telefonic pentru postul NBC News, că va impune tarife secundare de 25% până la 50% la întregul petrol rusesc dacă el consideră că Moscova îi blochează eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina, și că aceste tarife ar putea fi introduse în termen de o lună da

Politic Ex 30-03-2025 17:42

SUA: Trump amenință Iranul cu bombardamente și tarife secundare dacă nu încheie un nou acord nuclear

Președintele american Donald Trump a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și tarife secundare dacă acesta nu va ajunge la un acord cu Washingtonul în privința programului nuclear, transmite Reuters. Într-un interviu acordat prin telefon postului NBC News, Trump a spus că oficiali americani și iranieni discută, însă nu a

Politic Ex 30-03-2025 17:03

Iran respinge discuții directe cu administrația Trump, dar este deschis negocierilor indirecte

Președintele iranian Masoud Pezeshkian a respins duminică din nou purtarea de negocieri directe cu guvernul președintelui american Donald Trump, informează dpa. 'Noi am răspuns scrisorii președintelui SUA prin intermediul Omanului și am respins varianta discuțiilor directe, dar suntem deschiși negocierilor indirecte', a afirmat Pezeshk

Politic Ex 30-03-2025 16:06

Turcia: Erdogan cere PKK să se dizolve, avertizând că răbdarea sa are limite

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat duminică Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii) să se dizolve, la o lună după ce fondatorul acestuia, Abdullah Öcalan, aflat în detenție, a chemat organizația să se dezarmeze, transmite dpa. 'Timpul nostru și răbdarea noastră nu sunt fără limit

Politic Ex 30-03-2025 15:07

Madridul găzduiește luni reuniunea G5+ a miniștrilor de externe europeni pe teme de apărare

Madridul va găzdui luni cea de-a patra întâlnire a G5+, care reunește miniștrii de externe din Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania, Regatul Unit și Ucraina, grup creat pentru a impulsiona apărarea Europei în fața amenințării reprezentate de Rusia și de schimbările în strategia SUA vizavi de securitatea euro-atlantică, informează duminică

Politic Ex 30-03-2025 15:05

Volodimir Zelenski cere un răspuns internațional la atacurile ruse asupra populației ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns internațional la atacurile ruse împotriva populației ucrainene, referindu-se la cele 1.310 de bombe aeriene ghidate, la peste 1.000 de drone de atac și la nouă rachete lansate de Rusia în ultima săptămână împotriva Ucrainei, informează EFE. 'Rusia

Politic Ex 30-03-2025 14:47

Siria: Damascul interzice portul vălului islamic integral 'din motive de securitate' și pentru a evita 'camuflajul'

Administrația Executivă Centrală a Departamentului de Securitate Generală din Damasc a emis o decizie prin care interzice cu strictețe folosirea niqabului, vălul islamic integral, în toate zonele aflate sub controlul său, 'din motive de securitate' și pentru a evita 'camuflajul', a informat sâmbătă postul Syria TV, preluat de EFE.

Politic Ex 30-03-2025 14:35

Netanyahu: Israelul e pregătit să vorbească despre încheierea războiului din Gaza și să pună în aplicare planul lui Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminica aceasta că Israelul este pregătit să discute despre 'etapa finală' a războiului din Gaza, în care gruparea islamistă palestiniană 'Hamas va depune armele', liderilor grupării 'li se va permite să plece în străinătate', iar planul președintelui american Donald Trump pentru &