Înainte de alegerile din Turcia, Putin îşi declară 'susţinerea' pentru Erdogan, un lider cu 'obiective ambiţioase'
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/16342788.jpg)
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat un sprijin puternic joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, care se confruntă luna viitoare cu alegeri prezidenţiale şi parlamentare dificile, salutând un lider cu "obiective ambiţioase", relatează AFP.
Putin s-a exprimat în cadrul unei ceremonii organizate prin videoconferinţă cu ocazia inaugurării primei centrale nucleare din Turcia, construită de Rusia, salutând un 'proiect emblematic' în relaţiile dintre Moscova şi Ankara.
Această centrală 'este un exemplu convingător a tot ceea ce dumneavoastră, preşedinte Erdogan, faceţi pentru ţara dumneavoastră, pentru dezvoltarea economiei sale, pentru toţi cetăţenii turci', a spus Putin.
'Vreau să o spun fără ocolişuri: ştiţi cum să vă stabiliţi obiective ambiţioase şi încercaţi să le atingeţi cu încredere', a spus Putin în declaraţii deosebit de călduroase care atestă relaţia personală strânsă pe care cei doi lideri au dezvoltat-o în ultimii ani.
'Această ceremonie arată că guvernul turc şi preşedintele, personal, acordă o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-turce în toate domeniile', a continuat liderul de la Kremlin.
'Susţinem o astfel de atitudine şi suntem convinşi că o cooperare strânsă şi un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase', a insistat el.
Această dovadă clară de susţinere intervine în contextul în care Erdogan se află în plină campanie electorală pentru cu un dublu vot prezidenţial şi legislativ pe 14 mai, în ceea ce ar putea fi cele mai dificile alegeri de la venirea sa la putere în 2003.
Ajunşi la putere la începutul anilor 2000, Erdogan şi Putin şi-au consolidat relaţiile de aproape un deceniu, în special pe fondul tensiunilor dintre ţările lor şi Occident, notează AFP.
În pofida intereselor divergente, ei cooperează în mai multe domenii, cum ar fi Siria. De asemenea, preşedintele turc este unul dintre puţinii lideri care au relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, în ciuda conflictului din Ucraina.
Inaugurarea centralei de la Akkuyu este unul dintre simbolurile acestui parteneriat, 'unul dintre cele mai importante proiecte comune din istoria relaţiilor ruso-turce', a spus joi Putin.
Amintind că Moscova a trimis ajutor umanitar după cutremurul care a ucis peste 50.000 de persoane în Turcia, Putin a declarat că Rusia este 'întotdeauna gata să întindă o mână prietenească'.
'Suntem conştienţi de sarcinile dificile pe care guvernul şi preşedintele turc trebuie să le rezolve în domeniul reconstrucţiei (...) şi suntem gata să continuăm să oferim ajutorul şi asistenţa necesare partenerilor noştri turci', a declarat preşedintele rus.
Centrala nucleară de la Akkuyu (sud-estul Turciei), construită de consorţiul rus Rosatom, a primit joi prima sa încărcătură de combustibil nuclear în cadrul unei ceremonii la care au participat prin videoconferinţă atât preşedintele turc, cât şi omologul său rus, notează EFE.
Participarea lui Erdogan la eveniment era îndeosebi aşteptată după ce acesta îşi anulase evenimentele electorale pe care urma să le organizeze cu o zi în urmă şi joi, în urma unei indispoziţii acuzate marţi.
Guvernul turc a dezminţit miercuri seara zvonurile privind spitalizarea preşedintelui Erdogan şi stopul cardiac pe care l-ar fi suferit, explicând că acesta suferă de o gastroenterită, care este acum în curs de ameliorare.
În discursul său în format video, Erdogan a subliniat "pasul mare" care a însemnat expedierea primului transport de combustibil nuclear din Rusia în Turcia, pentru a furniza ţării energie nucleară produsă pe plan intern.
'Akkuyu este cea mai mare investiţie comună a Turciei şi Rusiei, în valoare de 20 de miliarde de dolari. Va acoperi 10% din necesarul nostru de energie electrică, este o investiţie strategică', a declarat Erdogan.
Guvernul turc a anunţat că, după ce combustibilul va fi încărcat în primul reactor, va începe o fază de testare şi primul reactor va începe să funcţioneze în cursul acestui an. Celelalte trei reactoare vor fi activate în ritm de unul pe an, după care centrala va avea o putere totală de 4.800 de megawaţi, potrivit EFE.
Cu toate acestea, cu câteva ore înainte de ceremonie, directorul general al Rosatom, Aleksei Lihaciov, a declarat pentru agenţia de presă rusă TASS că centrala va începe să funcţioneze normal abia în 2025.
De asemenea, Platforma de Mediu din Mediterana de Est (DAÇE) a declarat că "centrala nu va începe să funcţioneze odată cu livrarea combustibilului, deoarece construcţia ei nu a fost finalizată".
"Credem că este vorba de o manevră politică", afirmă (DAÇE), referindu-se la numeroasele inaugurări de infrastructură prezidate de Erdogan în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 14 mai.
DAÇE a criticat construirea centralei într-o zonă aflată la aproximativ 250 de kilometri de falia care, în februarie, a provocat un cutremur extrem de distructiv care a ucis peste 50.000 de persoane.AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Irina Cristea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Declarațiile lui Trump, pe placul Kremlinul; o deputată ucraineană propune ca #Ucraina să devină al 52-lea stat al SUA
Kremlinul a declarat marți că o 'parte semnificativă' a Ucrainei, care luptă de aproape trei ani împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei, își dorește să fie rusă și și-a exprimat satisfacția față de remarcile președintelui american Donald Trump, care cu o zi în urmă menționase posibilitatea ca Ucraina să devină 'într-o zi rusă', pot
BTA/Ministrul de externe bulgar către ambasadorii statelor membre la Sofia: Unitatea în cadrul UE este mai importantă ca oricând
Dialogul regulat dintre Ministerul Afacerilor Externe și ambasadorii statelor membre ale UE în Bulgaria este de o importanță cheie, deoarece aceste țări împărtășesc o viziune comună asupra viitorului și se confruntă cu provocări comune, a declarat marți, la Sofia, ministrul de externe Gheorg Gheorghiev la o întâlnire cu ambasadorii UE. Gheorghiev a su
SUA: Șeful Pentagonului a semnat revenirea la denumirea inițială a bazei militare Fort Liberty, Fort Bragg
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a impus luni redenumirea bazei militare Fort Liberty și revenirea la numele inițial de Fort Bragg, conform unui comunicat al Departamentului Apărării, anulând schimbarea numelui din 2023 determinată de proteste ale justiției rasiale, informează Reuters. Baza, printre cele mai mari instalații militare din lum
Summitul de la Paris: 61 de țări, fără SUA și Marea Britanie, au convenit asupra unei AI 'deschise', 'incluzive și 'etice'
Statele Unite și Marea Britanie nu se numără printre primele 61 de țări care au semnat declarația pentru o inteligență artificială 'deschisă', 'incluzivă' și 'etică', publicată marți la finalul Summitului pentru Acțiune privind AI de la Paris, relatează AFP. Semnatarii, printre care se numără China, Franța și India (cei doi co-organizat
Germania: Schimb dur de replici între Scholz și Merz în ultima dezbatere parlamentară înaintea alegerilor
Cancelarul german Olaf Scholz l-a acuzat marți pe liderul opoziției conservatoare, Friedrich Merz, cel mai probabil succesor al său, că vrea să 'îngroape Europa' cu proiectul de înăsprire a politicii în domeniul imigrației, transmite AFP. Într-un schimb de replici dur în Bundestag, Merz i-a replicat lui Scholz că politica
Peste jumătate din ajutorul de securitate acordat în 2024 Ucrainei a venit din Europa și Canada (NATO)
Țările membre NATO și-au depășit obiectivul și au furnizat anul trecut Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 50 de miliarde de euro (51,60 miliarde de dolari), Europa și Canada contribuind cu mai mult de jumătate din acest volum, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, citată de Reuters. Administrația preșe
SUA: Administrația Trump le ordonă procurorilor să renunțe la inculparea primarului New Yorkului
Departamentul de Justiție al SUA le-a ordonat procurorilor federali însărcinați cu ancheta care îl vizează pe primarul democrat al New Yorkului, Eric Adams, să renunțe la acuzațiile de corupție împotriva sa, după apropierea edilului de președintele Donald Trump, informează marți AFP. Dacă instrucțiunile dezvăluite luni seară de mai multe mass
#Ucraina și Rusia au lovit în timpul nopții infrastructuri energetice adverse
Kievul și Moscova au lovit din nou infrastructuri energetice adverse în noaptea de luni spre marți, cauzând inclusiv un incendiu la un sit industrial în Rusia și tăieri de electricitate și de gaz în Ucraina, informează AFP. În regiunea estică ucraineană Poltava, un sit gazier a fost avariat de un atac nocturn rus
Europa și Canada vor răspunde noilor tarife impuse de SUA cu aceeași măsură
Uniunea Europeană și Canada și-au exprimat marți respingerea față de noile tarife anunțate de președintele american Donald Trump și au anunțat că vor răspunde cu aceeași măsură, informează EFE. Luni, Trump a semnat două ordine executive prin care a impus tarife de 25% la importurile de aluminiu și oțel. Tarifele vor fi aplicate la nivel global
Trump a cerut revizuirea legii care interzice mituirea de oficiali guvernamentali străini
Președintele american Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care dispune ca Departamentul Justiției să întrerupă urmărirea americanilor acuzați că au mituit oficiali guvernamentali străini în încercarea de a începe sau menține afaceri în țările acestora, relatează Reuters. Ordinul lui Trump oprește apl
Uniunea Europeană va sprijini #Ucraina în acest an cu peste 30 de miliarde de euro
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina în acest an va fi de peste 30 de miliarde de euro și este nevoie ca UE să susțină Kievul atât timp cât va fi necesar, a declarat marți reprezentantul președinției poloneze a Consiliului UE, ministrul afacerilor europene Adam Szlapka,
UE lansează inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde de euro în Inteligența Artificială
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a lansat marți, în cadrul Summitului de acțiune privind inteligența artificială (IA) de la Paris, InvestAI, o inițiativă de mobilizare a 200 de miliarde de euro pentru investiții în IA, inclusiv un nou fond european de 20 de miliarde de euro pentru gigafabrici de IA, informează executivul european într-un c
Taxe vamale la oțel impuse de Donald Trump: Kievul avertizează cu privire la efectele asupra economiei ucrainene
Ministrul economiei ucrainean, Iulia Sviridenko, a avertizat marți asupra efectelor negative pe care le va avea pentru industria metalurgică ucraineană introducerea de către administrația noului președinte american, Donald Trump, a unor tarife de 25% la toate importurile de oțel și aluminiu, informează EFE. Într-un mesaj publicat pe Face
CEDO a condamnat Rusia pentru că a 'înăbușit' criticile cu privire la războiul său în #Ucraina
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Rusia pentru dispozițiile legale adoptate de la începutul invaziei împotriva Ucrainei cu scopul de a 'înăbuși' criticile cu privire la război, informează AFP. Curtea de la Strasbourg a subliniat 'multiple încălcări' ale Convenției europene a
Rusia negociază cu #Ucraina deschiderea unui coridor umanitar în regiunea de graniță Kursk
Rusia și Ucraina negociază deschiderea unui coridor umanitar în regiunea de graniță Kursk, parțial ocupată de armata ucraineană din august 2024, a anunțat marți Tatiana Moskalkova, avocatul poporului Rusiei, informează EFE. 'În acest sens, lucrăm cu Ucraina cât mai strâns posibil și în colaborare cu Comitetul