Bruxellesul vrea să transforme UE într-un ''centru al libertăţii'' pentru presă

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, şi-a exprimat dorinţa miercuri seară ca Uniunea Europeană să se afle în fruntea luptei pentru jurnaliştii "curajoşi" care îşi riscă viaţa pentru a informa, aşa cum se întâmplă în prezent în Ucraina sau în ţările cu regimuri autoritare, şi să devină "un centru al libertăţii mass-media".
Într-un interviu organizat la Bruxelles de European Newsroom pentru agenţiile participante la acest proiect, între care şi EFE, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, care este sărbătorită pe 3 mai, Jourova a pledat şi pentru "menţinerea casei în ordine" în această chestiune, întrucât mass-media sunt "pilonul" sistemului democratic.
Jourova a adus un omagiu tuturor jurnaliştilor şi lucrătorilor mass-media care "şi riscă viaţa pentru a ne informa", precum cei "care se află acum pe câmpul de luptă în Ucraina, care sunt în prima linie sub bombele ruseşti", cei de care ''avem nevoie cu disperare să fie acolo" pentru a cunoaşte "faptele".
Politiciana cehă a mai spus că se gândeşte la jurnaliştii "care lucrează în regimuri autoritare şi la cei care sunt în închisoare".
Jourova s-a referit totodată la reporterul american Evan Gershkovich, reţinut de Rusia în martie, şi a pledat pentru "impunerea unei presiuni continue" asupra Moscovei pentru a-l elibera "pentru că este un atac revoltător împotriva jurnaliştilor şi, de asemenea, împotriva libertăţii de exprimare".
"Vreau ca Uniunea Europeană să conducă lupta pentru protejarea acestor voci curajoase şi vreau ca Uniunea Europeană să devină ceva pe care aş îndrăzni să-l numesc un centru al libertăţii presei", a spus vicepreşedinta Comisiei Europene.
Această propunere, a explicat ea, "presupune inclusiv găzduirea mass-media independente care trebuie să fugă de cenzură în ţara lor de origine", motiv pentru care Bruxellesul încearcă să "elaboreze un ajutor eficient pentru jurnaliştii ruşi care trăiesc în exil în UE", astfel încât ei să poată "continua să-şi facă meseria".
Ordine în casă
Dar pentru a fi acest centru al libertăţii presei, UE trebuie să aibă "propria sa casă în ordine", a avertizat Jourova, care a subliniat necesitatea de a consolida independenţa presei, de a proteja serviciul public de presă şi de a face publice informaţiile despre proprietatea firmelor de comunicare, precum şi banii pe care autorităţile îi alocă publicităţii instituţionale şi ce mijloace de comunicare aleg pentru aceasta.
Acestea sunt puncte-cheie ale directivei privind libertatea presei, pe care Comisia Europeană a prezentat-o în septembrie 2022 şi care urmăreşte să garanteze prin lege principiul informaţiei ca bun public după scandalurile de spionaj asupra jurnaliştilor, îndoielile cu privire la independenţa mass-media publice sau opacitatea campaniilor guvernamentale în presă.
Această viitoare lege "este criticată de mulţi", dar "facem ceea ce este corect, avertizând statele membre să menţină un serviciu public puternic şi independent, fără influenţe de partid sau de stat, pentru că tocmai acest lucru vedem că se întâmplă în Polonia şi în Ungaria''.
Bruxellesul consideră că situaţia s-a deteriorat foarte mult în mai multe state membre, precum cele deja menţionate, dar şi în Slovenia, şi este de părere că "libertatea editorială şi independenţa şi forţa mass-media ca actor important al sistemului democratic trebuie protejate", a amintit Jourova.
Ea a considerat "ruşinos" că în UE există "jurnalişti care sunt ameninţaţi, răniţi", motiv pentru care, pentru a-i proteja pe gazetari, Bruxellesul a făcut o recomandare în urmă cu mai bine de un an statelor membre şi va cere rezultate "la sfârşitul acestui an".
Jourova, care a fost comisar pentru justiţie în legislatura precedentă, a subliniat totodată că nu doreşte ca în Europa ''să se abuzeze de sistemul judiciar împotriva jurnaliştilor şi a libertăţii de exprimare''.
Bruxellesul a propus la sfârşitul anului 2021 un regulament care să consolideze protecţia jurnaliştilor împotriva litigiilor abuzive, normă care se află în proces legislativ şi "nu este uşor" să fie adoptată, a recunoscut Jourova, cu toate că şi-a exprimat speranţa ca legea să poată fi aprobată înainte de sfârşitul actualei legislaturi, la jumătatea anului 2024.
"Sunt convinsă că jurnaliştii ar trebui să-şi poată face treaba fără teamă", a subliniat Jourova, care a insistat totodată şi pe importanţa luptei împotriva dezinformării.
"Toate acestea sunt cruciale în vremuri de alegeri, în vremuri de război, dar şi în vremuri normale, în orice moment, democraţia are nevoie de o putere mediatică puternică. Şi de aceea facem toate aceste lucruri fără precedent'' a subliniat ea.
Jourova a vorbit şi despre necesitatea de a acţiona mai ales în ţările est-europene care sunt acum membre ale UE, dar care în trecut se aflau pe orbita sovietică, unde "este nevoie de mass-media puternice pentru a putea contracara intensa propagandă rusă" care "dă roade pentru că solul este destul de fertil". AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
* Vera Jourova: Propaganda rusă câştigă teren în America Latină, Africa şi Orientul Mijlociu
* Vera Jourova: Situaţia presei din România nu este foarte roză şi este mult loc de îmbunătăţiri
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Germania: Șeful armatei ordonă creșterea rapidă a capabilităților de luptă (Reuters)
Șeful armatei germane, Carsten Breuer, a ordonat armatei ca, până în anul 2029, să fie deplin echipată cu arme și alte materiale, arată un document consultat duminică de Reuters. Până în 2029, Rusia și-ar putea reconstitui forțele suficient pentru a ataca teritoriul NATO, potrivit estimărilor lui Breuer și ale altor res
VIDEO/Președintele turc Erdogan și premierul pakistanez Sharif au discutat la Istanbul
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit duminică, la Istanbul, cu prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif, a anunțat biroul lui Erdogan, fără a oferi detalii despre această întrevedere neprogramată, transmite Reuters. Turcia întreține legături puternice cu Pakistanul, ambele fiind țări majoritar musulmane ș
Germania: Ministrul de interne va prezenta un proiect de lege de restricționare a reunificărilor familiale în cazul unor refugiați
Ministrul de interne german Alexander Dobrindt va prezenta în guvern un proiect de lege de restricționare a reunificării familiale pentru anumiți refugiați, a confirmat duminică ministerul său pentru agenția dpa. Rudele refugiaților cu statut de protecție subsidiară li se va permite să li se alătura acestora în Germania doar după d
Iran: Consiliul de Securitate suspendă aplicarea legii hijabului
Consiliul de Securitate Națională al Iranului a oprit punerea în aplicare a legii controversate privind purtarea obligatorie a hijabului (acoperământ de cap) de către femei, transmite duminică dpa. 'Consiliul de Securitate ne-a dat dispoziție să nu implementăm legea hijabului', a declarat președintele parlamentului, Mohamme
Alegeri prezidențiale în Polonia: Manifestații electorale rivale ale celor două tabere la Varșovia
Zeci de mii de persoane participă duminică la Varșovia la două mari manifestații electorale rivale înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale de duminica viitoare, care vor opune un candidat pro-european unui candidat naționalist, relatează AFP. Un marș al 'milionului de inimi' a convers spre Piața Constituției, pentr
Rusia și #Ucraina au făcut schimb de câte 303 prizonieri de război de fiecare parte
Rusia a anunțat duminică că 303 soldați ruși au fost schimbați pentru același număr de militari ucraineni în cea de-a treia și ultima etapă a unui schimb major de prizonieri între Kiev și Moscova, relatează AFP. 'În conformitate cu acordurile ruso-ucrainene încheiate la 16 mai la Istanbul, părțile rusă și ucraineană
Zelenski cere o 'presiune puternică' asupra Rusiei pentru a opri bombardamentele în #Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică să se facă presiuni asupra Rusiei pentru a opri atacurile și conflictul din Ucraina, după ce un nou val de bombardamente în cursul nopții s-a soldat cu cel puțin 12 morți în întreaga țară, relatează AFP. 'Fără o presiune cu adevărat puternică asupra conducerii rus
SUA: Trump își apără decizia de a bloca înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard
Președintele american Donald Trump a apărat duminică decizia administrației sale de a interzice înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard, o măsură considerată ilegală de prestigioasa universitate și suspendată de un judecător, relatează AFP. 'De ce nu spune Harvard că aproape 31% dintre studenții săi provin din Ț&Atild
Cel puțin 12 morți într-un nou atac masiv asupra Ucrainei, înainte de un ultim schimb de prizonieri
Ucraina a fost ținta unui nou atac aerian masiv duminică dimineață, în care cel puțin 12 persoane au fost ucise, în timp ce la Moscova dronele ucrainene au forțat închiderea temporară a aeroporturilor, cu câteva ore înainte de etapa finală a unui schimb de prizonieri planificată între Rusia și Ucraina, relatează AFP.
Apărarea Civilă din Gaza anunță moartea a 9 copii ai unui cuplu de medici într-un atac israelian
Apărarea Civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a nouă copii ai unui cuplu de medici palestinieni, uciși ci o zi înainte în Khan Yunis (sud) într-un atac israelian, relatează AFP. 'Ieri, vineri, 23 mai 2025, echipele noastre au transferat (la spital) trupurile a 9 copii martiri, între care unii
#Ucraina: Nou atac cu drone asupra Kievului, alertă la rachete
Kievul a fost atacat duminică dimineața devreme cu peste o duzină de drone rusești, a anunțat administrația militară a capitalei ucrainene, avertizând asupra unui risc de rachete, în timp ce jurnaliști ai AFP au auzit explozii. Aceasta este a doua noapte de atacuri importante împotriva Kievului, după ce aproximativ 250 de dro
Coreea de Nord: Trei responsabili arestați după avarierea unei nave de război
Coreea de Nord a arestat trei responsabili ai șantierului unei noi nave de război, în urma unui accident implicând distrugătorul, săptămâna aceasta, a transmis duminică agenția oficială de presă KCNA, scrie AFP. Phenianul a raportat un 'accident grav' în timpul ceremoniei de lansare a noului distrugător, î
Franța: Justiția îi refuză fondatorului Telegram, Pavel Durov, o cerere de călătorie la Oslo
Justiția franceză i-a refuzat fondatorului Telegram, Pavel Durov, care este anchetat pentru complicitate la activități criminale, cererea de a călători la Oslo pentru a participa la o conferință, a indicat sâmbătă Parchetul din Paris, citat de AFP. Human Rights Foundation (HRF), organizatoare a Oslo Freedom Forum, a anunțat sâmbătă
Ecuador: Noboa începe al doilea mandat de președinte pentru a salva țara de 'mafia' traficanților de droguri
Președintele ecuadorian Daniel Noboa a depus jurământul sâmbătă pentru al doilea mandat, promițând să 'salveze' de 'mafiile' din țara sa care se luptă cu bandele de traficanți de droguri, notează AFP. 'Aceasta este o confruntare directă cu structurile criminale organizate', a declarat Noboa, 37 de ani,
Internaționala Socialistă cere eliberarea primarului din Istanbul
Consiliul Internaționalei Socialiste, reunit sâmbătă la Istanbul, a cerut eliberarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a cărui arestare a stârnit proteste ample în Turcia, relatează AFP. Oficiali ai partidelor socialiste din diferite țări, între care premierul spaniol Pedro Sanchez, au ținut banderole pe care scr