logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

China vrea să-şi dezvolte arsenalul nuclear la un nivel fără precedent, potrivit experţilor

Image

China încearcă să-şi extindă şi să-şi modernizeze arsenalul nuclear la un nivel fără precedent pentru a-şi spori forţa de descurajare în caz de conflict cu SUA, potrivit unor experţi, citaţi miercuri de France Presse.

Potrivit Institutului internaţional de cercetare a păcii de la Stockholm (SIPRI), China are un arsenal de 350 de arme nucleare - cu mult în urma Rusiei (4.477) şi a SUA (3.708).

Dar Beijingul ar putea avea 1.500 de astfel de arme până în 2035, potrivit unui raport al Departamentului american al Apărării apărut în noiembrie anul trecut.

"China pare să nu mai fie dispusă să se mulţumească cu câteva sute de arme nucleare pentru a-şi asigura securitatea", spune Matt Korda, de la Federation of American Scientists, o organizaţie neguvernamentală americană care studiază, printre altele, proliferarea nucleară.

După primul său test nuclear în 1964, China s-a mulţumit să menţină un arsenal modest şi s-a angajat să nu utilizeze niciodată prima o armă nucleară, asigurând că nu va recurge la aceasta decât dacă ea însăşi ar fi ţinta.

În ultimul deceniu, preşedintele Xi Jinping a încurajat o vastă modernizare a armatei, care a cuprins şi îmbunătăţirea capacităţilor sale nucleare.

"China întreprinde în prezent cea mai importantă extindere şi modernizare a forţelor sale nucleare din întreaga sa istorie", a declarat pentru AFP David Logan, profesor la Naval War College, un institut de cercetare şi de învăţământ superior al marinei americane.

Potrivit lui, această ţară încearcă nu doar să-şi sporească producţia de ogive, ci de asemenea să-şi amelioreze capacitatea de a le propulsa de la sol, din avion sau din submarin.

China construieşte de altfel "rapid" instalaţii de tir cu rachete balistice intercontinentale şi are peste 300 de silozuri în total, potrivit Departamentului american al Apărării.

Acest gigant asiatic a repetat în mai multe rânduri că îşi menţine forţa nucleară "la nivelul cel mai redus necesar securităţii naţionale".

Luna trecută, într-o declaraţie comună cu preşedintele rus Vladimir Putin, Xi Jinping a afirmat totodată că nu trebuie "să fie declanşat vreodată" un război nuclear.

Campania internaţională pentru abolirea armelor nucleare, o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, estimează că China a consacrat 11,7 miliarde de dolari (10,7 miliarde de euro) programului său nuclear în 2021, adică mai puţin de o treime din ceea ce ar fi cheltuit SUA.

Mai multe obstacole împiedică totuşi dezvoltarea rapidă de către China a arsenalului său nuclear, potrivit experţilor. Beijingul dispune de mijloace limitate pentru a produce materiale fisionabile indispensabile fabricării de ogive.

Rusia ar putea potenţial să o ajute în acest sens.

În cursul recentului summit între Xi Jinping şi Vladimir Putin, Beijingul şi Moscova s-au angajat să-şi consolideze cooperarea nucleară.

Înalţi responsabili ruşi în domeniul energiei atomice au acceptat să ajute China să se doteze cu "reactoare rapide", care sunt destinate să producă materiale fisionabile mult mai rapid decât le-ar consuma.

Potrivit Beijingului, acordul nu se referă decât la programul său nuclear civil. Dar unii experţi consideră că el ar putea servi de asemenea la constituirea unor stocuri de materiale fisionabile destinate armelor nucleare.

"Din punct de vedere tehnic ar fi posibil ca China să-şi sporească considerabil stocurile de plutoniu cu noile sale reactoare civile cu neutroni rapizi, utilizând combustibil furnizat de Rusia", notează Matt Korda.

"Totuşi, nimic nu indică faptul că China are intenţia să facă asta", subliniază el.

China dispune de "rezerve foarte limitate, ceea ce împiedică o creştere în putere rapidă", întăreşte Gregory Kulacki, responsabil pentru China la Union of Concerned Scientists, o organizaţie americană a oamenilor de ştiinţă.

"Potrivit informaţiilor publicate despre ritmul de dezvoltare a programului de sporire a materialului fisionabil" ("fast breeder"), constând în reactoare capabile să producă mai mulţi izotopi fisionabili decât consumă, "va fi dificil pentru China să producă rapid plutoniul de care are nevoie", explică el.

Chiar dacă Departamentul american al Apărării are uneori tendinţa să exagereze ameninţarea chineză cu scopul de a obţine finanţări suplimentare, Beijingul are de asemenea motive obiective de a dori să-şi crească capacităţile, notează AFP.

"Strategii chinezi se îngrijorează de posibilitatea ca SUA să efectueze primele o lovitură" nucleară, ceea ce ar împiedica China să riposteze, afirmă David Logan, profesor la Naval War College.

"Consolidarea nucleară chineză urmăreşte probabil în parte" să contracareze această posibilitate, adaugă el.

Unii experţi cred că Beijingul intenţionează între altele să facă Washingtonul să reflecteze la costul unei participări americane la un conflict în această regiune.

China consideră că Taiwanul este una din provinciile sale, pe care ea nu a reuşit încă s-o reunifice cu restul teritoriului său după sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

Beijingul estimează probabil că "este necesară o forţă nucleară mai importantă pentru a descuraja SUA să se implice într-un conflict potenţial în strâmtoarea Taiwan", a declarat pentru AFP Ankit Panda, de la Fundaţia Carnegie pentru pacea internaţională.

China afirmă că speră într-o "reunificare" paşnică cu Taiwanul, dar nu exclude utilizarea forţei, scrie AFP.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Anda Badea)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 03-04-2025 10:24

Șefa diplomației europene: Țările UE asigură deja peste 50% din necesarul de muniție al Ucrainei

Țările membre ale Uniunii Europene furnizează deja mai mult de jumătate din necesarul de muniție al Ucrainei, estimat recent la două milioane de cartușe de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat joi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate, Kaja Kallas, potrivit Reuters. '

Politic Ex 03-04-2025 10:01

#Ucraina: Cel puțin patru morți după un atac cu rachetă rusesc asupra orașului Krîvîi Rih

Cel puțin patru persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în orașul Krîvîi Rih din sud-estul Ucrainei în urma unui atac cu rachetă lansat miercuri de forțele ruse, relatează dpa. Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare locale, a declarat pe Telegram că o rachetă balistică a lovit o infrastructură civilă, provocând

Politic Ex 03-04-2025 09:30

SUA: Consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump a creat 20 de grupuri de discuții pe Signal pentru activități oficiale

Echipa condusă de consilierul pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump, Mike Waltz, a creat cel puțin 20 de grupuri de discuții pe aplicația comercială Signal pentru a coordona activitatea oficială pe probleme ce implică China, Gaza, politica privind Orientul Mijlociu, Africa și Europa, a raportat miercuri Politico, transmite joi Reuters.

Politic Ex 03-04-2025 09:23

Elon Musk va rămâne în funcția publică până la încheierea misiunii DOGE, afirmă Casa Albă

Casa Albă a declarat miercuri că miliardarul Elon Musk, proprietarul Tesla și SpaceX, va rămâne în funcția publică pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea de reducere a cheltuielilor guvernamentale și a numărului de angajați în sectorul public, respingând totodată informațiile apărute în unele media care au relatat că el ar urma să-și păr

Politic Ex 03-04-2025 09:14

În fața amenințărilor SUA, premierul danez a sosit în vizită în Groenlanda pentru 'consolidarea' legăturilor cu teritoriul artic

Premierul danez Mette Frederiksen se află joi în vizită în Groenlanda pentru a 'întări unitatea' țării scandinave cu teritoriul arctic, în condițiile creșterii presiunii administrației americane a președintelui Donald Trump asupra acestei insule, relatează AFP. Vizita are loc în momentul în care în Groenlanda t

Politic Ex 03-04-2025 08:12

NATO: Creșterea investițiilor în apărare, punct important pe agenda reuniunii miniștrilor de externe

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Miniștrii de externe ai țărilor membre ale NATO se reunesc joi, la sediul organizației din Bruxelles, pentru a continua pregătirea viitorului summit de la Haga, din luna iunie, și pentru a dezbate chestiuni de securitate urgente. Într-o conferință de presă organizată în a

Politic Ex 03-04-2025 05:35

VIDEO Ungaria: Netanyahu a ajuns la Budapesta, sfidând mandatul de arestare emis de CPI

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aterizat joi pe aeroportul din Budapesta la scurt timp după ora 02.30 (00.30 GMT), a anunțat ministrul ungar al apărării, care l-a primit la scara avionului, notează AFP. 'Bine ați venit la Budapesta, Benjamin Netanyahu!', a scris Kristof Szalay-Bobrovniczky pe Facebook. Prim-mini

Politic Ex 03-04-2025 04:44

SUA: Senatul se opune simbolic taxelor vamale impuse de Trump Canadei

Un grup de senatori republicani s-au desolidarizat miercuri de președintele american Donald Trump și s-au alăturat democraților pentru a adopta o măsură simbolică opunându-se taxelor vamale de 25% impuse asupra importurilor din Canada, notează AFP. Acest text nu are practic nicio șansă să devină lege. Dar este o înfrângere si

Politic Ex 03-04-2025 03:52

Taxe vamale impuse de Trump: Reacții internaționale

Primele reacții după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei și a Uniunii Europene, potrivit AFP: Australia 'Aceste tarife nu sunt neașteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate', a declarat premierul a

Politic Ex 03-04-2025 03:00

'Qatargate': Qatarul nu este o țară inamică', se apără Netanyahu

Qatarul 'nu este un dușman' al Israelului, a declarat marți prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, apărând doi dintre consilierii săi apropiați reținuți sub suspiciunea de corupție în așa-numita afacere 'Qatargate', notează AFP. 'Qatarul este o țară complexă, nu este o țară simplă, dar nu este o țară inamică și mulți o lau

Politic Ex 03-04-2025 01:48

SUA: Ministrul finanțelor le recomandă 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale

Ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, le-a recomandat miercuri 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale introduse de administrația Trump, sub pedeapsa unei 'escaladări', note

Politic Ex 03-04-2025 01:38

Siria: Loviturile israeliene asupra bazei militare din Hama au făcut patru morți (OSDO)

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a raportat că loviturile israeliene lansate miercuri împotriva unui aeroport militar din provincia Hama, în centrul Siriei, au făcut patru morți și au scos din funcțiune instalațiile acestuia, notează AFP. Potrivit OSDO, 'patru persoane au fost ucise și alte 11 rănite, printre care membri ai M

Politic Ex 03-04-2025 01:09

Taxe vamale: Londra afirmă că își dorește un acord cu SUA, nu o ripostă imediată

Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a 'atenua' impactul taxelor vamale anunțate de Donald Trump și nu intenționează să lanseze o ripostă comercială ime

Politic Ex 03-04-2025 00:41

Trump anulează scutirea de taxe vamale a pachetelor mici trimise din China

Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv anulând scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în Statele Unite, notează AFP. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile a

Politic Ex 03-04-2025 00:33

Londra este 'îngrijorată' de manevrele militare ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan

Guvernul britanic și-a exprimat 'îngrijorarea' cu privire la exercițiile militare pe scară largă ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, a indicat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, notează AFP. 'Suntem îngrijorați de exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, care se