Proiectul de lege al de-oligarhizării în Republica Moldova: Comisia de la Veneţia salută atitudinea constructivă a autorităţilor, recomandând reforme sistemice

Comisia de la Veneţia şi-a făcut publică marţi opinia interimară cu privire la proiectul de lege din Republica Moldova destinat să limiteze influenţa economică şi politică excesivă în viaţa publică (de-oligarhizare), experţii constituţionali ai Consiliului Europei recomandându-le autorităţilor de la Chişinău să adopte reforme sistemice mai degrabă decât să vizeze anumite persoane, pentru a realiza 'de-oligarhizarea', informează un comunicat al Consiliul Europei.
Comisia a salutat intenţia autorităţilor Republicii Moldova de a prezenta un proiect de lege revizuit care să ţină seama de câteva dintre recomandările sale.
'Oligarhizarea' este rezultatul unei combinaţii de exercitare netransparentă a puterii politice fără un mandat politic, influenţă asupra parlamentelor, guvernelor, partidelor politice, justiţiei şi organismelor de aplicare a legii; deţinere sau influenţa asupra mass-media; influenţă decisivă, dacă nu monopolistă, asupra unui număr de domenii, precum energia, mineritul, petrol şi gaze, metalurgie, imobiliare, aminteşte comunicatul.
Eliminarea unei astfel de influenţe particulare excesive în viaţa economică, politică şi publică este o problemă nouă şi foarte complexă, remarcă textul menţionat.
Comisia de la Veneţia a notat că, în timp ce Ucraina a fost prima ţară care a adoptat o legislaţie specifică de de-oligarhizare, angajamentul de a elimina influenţa excesivă a intereselor particulare în viaţa economică, politică şi publică a făcut de asemenea obiectul unei recomandări specifice a Comisiei Europene către Georgia şi Republica Moldova. Aceasta din urmă a elaborat între timp un proiect de lege care a fost inspirat din legea ucraineană, dar prezintă unele specificităţi.
În combaterea de-oligarhizării, Comisia de la Veneţia favorizează o 'abordare sistemică' menită să întărească instituţiile şi legislaţia referitoare la media, anti-monopol, partide, alegeri, taxare, anticorupţie şi împotriva spălării de bani, mai degrabă decât o 'abordare personalizată' destinată să vizeze persoane ce s-ar putea califica drept oligarhi prin criterii specifice, precum avere, deţinere de instituţii media etc.
În opinia Comisiei de la Veneţia, 'abordarea personalizată', care a fost folosită în proiectul de lege din Republica Moldova, implică riscul de încălcare a unor drepturi ale omului, de încălcare a pluralismului politic şi a statului de drept, dacă nu sunt instituite garanţii solide de tratament echitabil.
În această privinţă, Comisia notează că proiectul de lege din Republica Moldova conţine o serie de îmbunătăţiri în comparaţie cu celelalte legi elaborate în Ucraina şi Georgia din care s-a inspirat. Aceasta include implicarea Parlamentului şi a sistemului de justiţie în procedura de desemnare a unei persoane ca oligarh şi existenţa unei liste de drepturi de tratament echitabil în procedura în faţa Comitetului Naţional de De-oligarhizare (CND).
Comisia de la Veneţia a sprijinit obiectivul de eliminare sau cel puţin de limitare a influenţei oligarhilor în viaţa politică, economică şi publică.
Comisia a evidenţiat totuşi că alegerea mijloacelor de atingere a unui astfel de scop legitim este de o importanţă decisivă pentru ca sistemul să fie eficient, dar în acelaşi timp să respecte democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale. Orice astfel de măsuri ar trebui să fie proporţionale cu scopul urmărit de a obţine condiţii egale pentru toţi actorii din societate.
Comisia a subliniat că de-oligarhizarea ar trebui să fie asigurată printr-o abordare sistemică, care are un efect preventiv şi vizează numeroase domenii, precum legislaţia referitoare la media, anti-monopol, partidele politice, alegeri, taxare, anticorupţie şi împotriva spălării de bani etc.
Proiectul legislativ din Republica Moldova se axează, în schimb, pe o aşa-numită abordare 'la persoană' (punitivă), care caută să identifice aşa-numiţii 'oligarhi' prin criterii specifice, cum ar fi averea şi deţinerea de instituţii media, pentru a-i eticheta public ca 'oligarhi' şi a-i supune unei serii de limitări generale ce includ excluderea de la finanţarea partidelor sau activităţilor politice, excluderea de la privatizarea proprietăţilor publice etc.
Această abordare, în opinia Comisiei de la Veneţia, implică riscuri mari de încălcări ale drepturilor omului şi de aplicare arbitrară, cu potenţial de a dăuna pluralismului politic.
Recomandările minimale ale Comisiei vizează, în acest context, clarificarea prevederilor şi procedurilor cheie precum criteriile de eligibilitate, furnizarea de garanţii solide pentru drepturile omului şi tratament echitabil, şi asigurarea proporţionalităţii anumitor consecinţe ale desemnării ca 'oligarh'.AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Sorin Popescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Taxe vamale: Londra afirmă că își dorește un acord cu SUA, nu o ripostă imediată
Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a 'atenua' impactul taxelor vamale anunțate de Donald Trump și nu intenționează să lanseze o ripostă comercială ime
Trump anulează scutirea de taxe vamale a pachetelor mici trimise din China
Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv anulând scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în Statele Unite, notează AFP. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile a
Londra este 'îngrijorată' de manevrele militare ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan
Guvernul britanic și-a exprimat 'îngrijorarea' cu privire la exercițiile militare pe scară largă ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, a indicat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, notează AFP. 'Suntem îngrijorați de exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, care se
'Orice produs care intră în Statele Unite, va fi taxat cu cel puțin 10%', afirmă Trump
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri o rundă de 'tarife reciproce' majore asupra țărilor din întreaga lume, într-un discurs în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, notează dpa. 'Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat', a spus el, în timp ce a enumerat tarifele de import
Trump anunță taxe de 34% pentru China
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american aanunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Eu
Trump anunță tarife de 20% pentru produsele importate din UE
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american a afirmat că tarifele 'nu vor fi complet reciproce'.
Trump declară 'independența economică' a Statelor Unite
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri 'independența economică' a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, unde intenționează să anunțe o nouă rundă de tarife care ar putea afecta comerțul , mondial, scrie EFE. 'Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, d
VIDEO Trump anunță că va semna introducerea de 'tarife reciproce' la nivel mondial
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că va semna un ordin executiv care impune 'tarife reciproce' la nivel mondial, transmit AFP și Reuters.
Căutat de justiție, Milorad Dodik afirmă că s-a întors în Bosnia, după o întânire cu Putin
Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiția țării sale pentru atac la ordinea constituțională, a afirmat miercuri seară într-un interviu că s-a întors la Banja Luka, capitala entității sârbe din Bosnia, după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP. '&
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare privind aderarea Ucrainei la UE pentru că Bruxellesul nu a consultat publicul(oficial ungar)
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare cu privire la viitorul referendum privind aderarea Ucrainei la UE pentru că 'Bruxellesul se pregătește să ia încă o decizie majoră fără a consulta opinia publicului', a afirmat miercuri secretarul de stat la cabinetul primului ministru ungar, transmite MTI. Balazs Hidveghi a susț
R.Moldova: Rusia a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a 'cumpăra' voturi la alegerile prezidențiale, susține premierul Recean
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a susținut miercuri că 'agenții Kremlinului' au cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro pentru a cumpăra voturi la alegerile prezidențiale și la referendumul privind opțiunea aderării acestei țări la UE care s-au desfășurat concomitent la sfârșitul anului trecut, transmite Reuters.
Nuclear: În caz de eșec al negocierilor cu Iranul, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', consideră ministrul de externe francez
Dacă negocierile privind programul nuclear iranian vor eșua, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', a estimat miercuri ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, într-o audiere în fața Adunării Naționale, camera legislativă inferioară, transmit AFP și Reuters. 'În caz de eșec, o confrun
SUA: Justiția a clasat cazul de corupție vizându-l pe primarul din New York
Un judecător din New York a închis miercuri dosarul de corupție împotriva primarului New York-ului, Eric Adams, care se transformase într-o dramă politico-judiciară după ce chiar administrația lui Donald Trump a cerut renunțarea la aceste proceduri penale, relatează AFP. În decizia scrisă pronunțată miercuri, după circa
BTA/Primul avion de luptă F-16 Block 70 al Bulgariei aterizează la baza aeriană Graf Ignatievo
Primul avion de luptă multirol F-16 Block 70 pentru Forțele Aeriene Bulgare a aterizat miercuri la baza aeriană Graf Ignatievo de lângă Plovdiv. La eveniment au participat prim-ministrul Rosen Jeliazkov și ministrul apărării Atanas Zaprianov, printre alți oficiali. La sfârșitul lunii ianuarie, Zaprianov a declarat că
Franța: Prima demonstrație de sprijin pentru Marine Le Pen va avea loc duminică la Paris
Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Națională a anunțat miercuri o amplă manifestație în centrul Parisului care va avea loc duminică pentru susținerea lui Marine Le Pen, lidera acestui partid care a fost condamnată luni la patru ani de închisoare pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European, într-o sentință care îi interzice