Ce conţine planul de pace al lui Zelenski (Reuters)
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a promovat intens planul de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alţii, cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan.
Reuters prezintă miercuri conţinutul acestui plan şi ecourile pe care le-a avut la nivel mondial.
- Care este planul în 10 puncte al lui Zelenski -
Zelenski şi-a anunţat pentru prima dată formula de pace la un summit al G20 (grup reunind economiile dezvoltate şi emergente), desfăşurat în noiembrie.
Planul prevede:
1. Siguranţa radiologică şi nucleară, cu accent pe restabilirea securităţii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.
2. Securitatea alimentară, incluzând protejarea şi asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace naţiuni din lume.
3. Securitatea energetică, cu accent pe restricţiile de preţ asupra resurselor energetice ruseşti, precum şi pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile ruseşti.
4. Eliberarea tuturor prizonierilor şi deportaţilor, inclusiv a prizonierilor de război şi a copiilor deportaţi în Rusia.
5. Restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei - despre care Zelenski a spus că "nu poate fi negociată" - şi reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.
6. Retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.
7. Justiţie, care să includă înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti.
8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare şi refacerea instalaţiilor de tratare a apei.
9. Prevenirea escaladării conflictului şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.
10. Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părţile implicate.
- Care este propunerea lui Zelenski pentru summitul global pentru pace -
În decembrie, Zelenski i-a îndemnat pe liderii G7 (Grupul naţiunilor dezvoltate - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii) să susţină ideea sa de a organiza în iarnă un summit global pentru pace, care să se concentreze asupra planului de pace în ansamblu sau asupra unor puncte specifice.
- Care a fost răspunsul lumii -
Rusia a respins luna aceasta propunerea de pace a lui Zelenski, iar Moscova a reafirmat marţi că nu va renunţa la niciun teritoriu pe care l-a luat cu forţa, aproximativ o cincime din Ucraina, şi pe care spune că l-a anexat.
Zelenski s-a aflat într-un turneu diplomatic, prezentându-şi planul, printre alţii, preşedintelui american, Joe Biden, preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi premierului indian, Narendra Modi, a cărui ţară a preluat preşedinţia G20.
Ţările occidentale, în frunte cu SUA, au sprijinit armata ucraineană cu miliarde de dolari şi au ajutat Kievul la deminare şi la repararea infrastructurii energetice.
Dar răspunsul la planul de pace al lui Zelenski şi la summitul de pace propus de acesta a fost mai precaut.
În timpul vizitei lui Zelenski la Washington, la 22 decembrie, Biden a spus, în declaraţii publice, doar că el şi Zelenski "împărtăşesc exact aceeaşi viziune" pentru pace şi că Statele Unite se angajează să se asigure că Ucraina se poate apăra singură.
Modi, al cărui guvern nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina, a declarat, după ce Zelenski a prezentat planul, că a "reiterat cu tărie" apelul său pentru încetarea imediată a ostilităţilor şi a promis sprijinul Indiei pentru toate eforturile de pace.
Liderii G7 au declarat că s-au angajat să aducă pacea în Ucraina ''în conformitate cu drepturile sale consacrate în Carta ONU''.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că şansele unor negocieri de pace în viitorul apropiat sunt reduse.
''Cred că va continua confruntarea militară şi cred că mai trebuie să aşteptăm un moment în care să fie posibile negocieri de pace serioase", a declarat el la sfârşitul lunii decembrie. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Putin spune că este pregătit să discute cu Trump despre #Ucraina, dar aruncă mingea în terenul SUA
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este 'pregătit' pentru negocieri privind conflictul din Ucraina cu omologul său american Donald Trump, deși nici Moscova, nici Washingtonul nu au prezentat un calendar sau o agendă pentru această discuție mult așteptată, relatează AFP. În schimb, Kievul a respins orice discuție
UE ar urma să relaxeze sancțiunile împotriva Siriei
Miniștrii de externe din UE ar urma să dea undă verde luni pentru relaxarea sancțiunilor impuse Siriei sub regimul lui Bashar al-Assad, au declarat vineri diplomați, potrivit AFP. Uniunea Europeană vrea să ajute la reconstruirea țării devastate de război și să stabilească relații cu noii săi lideri, care pledează în mod regulat pentru ri
Coreea de Sud: Un tribunal respinge prelungirea detenției președintelui suspendat
O instanță din Coreea de Sud a respins vineri o cerere de prelungire a detenției președintelui destituit Yoon Suk Yeol, a cărui încercare de a impune legea marțială pe 3 decembrie a eșuat, dar liderul suspendat rămâne în spatele gratiilor, informează AFP și EFE. Yoon a fost arestat săptămâna trecută, în timpul une
Viktor Orban pune condiții pentru menținerea sancțiunilor UE împotriva Rusiei
Premierul ungar Viktor Orban și-a menținut vineri amenințarea de a bloca reînnoirea sancțiunilor europene împotriva Rusiei, dar a precizat că ar putea renunța la opoziția sa dacă Bruxellesul convinge Kievul să restabilească tranzitul gazului rusesc către Europa Centrală, conform AFP. Europenii 'nu ar trebui să încerce să ne convin
Putin spune că 'criza din Ucraina' ar fi putut fi evitată în 2022 dacă Trump ar fi fost președinte
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că 'criza din Ucraina' din 2022, anul în care Kremlinul a declanșat conflictul, ar fi putut fi evitată dacă Donald Trump ar fi fost la Casa Albă, informează AFP. 'Nu pot decât să fiu de acord cu (Donald Trump) că, dacă ar fi fost președinte, dacă ei nu i-ar fi furat victoria în 202
Putin laudă caracterul pragmatic și inteligența lui Trump
Președintele rus Vladimir Putin a lăudat vineri caracterul pragmatic și inteligența omologului său american Donald Trump, spunând că acesta din urmă nu va încerca să scadă prețul petrolului, pentru că propria țară, SUA, ar avea de suferit, relatează AFP. 'Nu doar că este inteligent, dar este și o persoană pragmatică', a declarat Put
Putin spune că este pregătit pentru negocieri cu Trump despre #Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este pregătit pentru negocieri cu omologul său american Donald Trump cu privire la Ucraina, fără a oferi o dată concretă, relatează AFP. 'Nu voi insista asupra acestui lucru, dar pot spune doar că actualul președinte a declarat că este gata să lucrăm împreună', a afirmat Putin.
Măsurile antimigrație ale lui Trump: ONU subliniază că dreptul la azil este 'universal recunoscut'
Organizația Națiunilor Unite a subliniat vineri că dreptul de a solicita azil este 'universal recunoscut', în urma deciziilor președintelui american Donald Trump de a suspenda toate primirile de refugiați și de a pune capăt programului de azil al SUA, relatează AFP. 'Toate statele au dreptul de a-și exercita jurisdicția de-a lungul granițelor
UE îl invită la Bruxelles pe noul șef al diplomației americane
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, i-a lansat o invitație deschisă noului secretar de stat american Marco Rubio de a participa la o reuniune a UE la Bruxelles, au declarat vineri diplomați, potrivit AFP. Uniunea Europeană lucrează pentru a construi legături cu administrația președintelui Donald Trump, care a depus jurământul pentru un al doilea mand
Rusia: Riscul unei ciocniri armate între puterile nucleare este în creștere, spune Serghei Șoigu
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a avertizat într-un interviu publicat vineri că riscul unei ciocniri armate între puterile nucleare este în creștere, transmite Reuters. 'Pe fondul creșterii conflictelor și agravării rivalității geopolitice în lume, riscurile unei ciocniri violente între marile st
Kremlinul spune că Putin e gata să discute cu Trump, iar conflictul cu #Ucraina nu e legat de petrol, ci de securitatea națională a Rusiei
Președintele rus Vladimir Putin este gata să discute la telefon cu președintele american Donald Trump și Moscova așteaptă un semn de la Washington când va fi la rândul său pregătit, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters. Joi, în intervenția sa online la Forumul economic mondial de la Davo
UE se declară 'gata să discute cu noua administrație' a SUA în fața posibilelor tensiuni comerciale
Uniunea Europeană este 'gata să discute cu noua administrație' în fața unor posibile tensiuni comerciale cu Statele Unite ale Americii, a declarat joi ambasadoarea UE la Washington, Jovita Neliupsiene, după ce Donald Trump a declarat că blocul comunitar tratează SUA 'în mod nedrept', relatează AFP. 'Suntem pregătiți să discutăm
SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat câteva sute (Casa Albă)
SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat câteva sute într-o operațiune masivă desfășurată la câteva zile după începutul președinției lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, informează vineri AFP și Reuters. 'Administrația Trump a arestat 538 de migranți ilegali infractori&
Senatul SUA l-a confirmat ca director al CIA pe John Ratcliffe
Senatul SUA l-a confirmat joi ca director al CIA pe John Ratcliffe, fost director al informațiilor naționale în timpul primului mandat al președintelui republican Donald Trump, informează AFP și Reuters. Camera superioară a legislativului american a aprobat nominalizarea cu 75 de voturi din taberele democrată și republicană, față de 25 împotrivă.
Trump a semnat un decret pentru declasificarea dosarelor privind asasinatele lui 'JFK' și Martin Luther King
Președintele SUA Donald Trump a ordonat joi declasificarea dosarelor guvernului american privind asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963, a fratelui acestuia Robert F. Kennedy în 1968, precum și a liderului luptei pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare Martin Luther King Jr, în același an, relatează AFP.