VIDEO Jubileul de Platină: Regina Elisabeta a II-a lansează de la balconul Palatului Buckingham o serie de festivităţi istorice

Regina Elisabeta a II-a lansează joi de la balconul oficial al Palatului Buckingham seria de festivităţi organizate pentru a marca domnia sa de 70 de ani, o longevitate fără precedent în istoria Marii Britanii, celebrată într-o perioadă de tranziţie pentru monarhia din această ţară, informează AFP.
Fanioane, drapele şi portrete uriaşe au fost arborate pe străzile din tot Regatul Unit, iar admiratorii familiei regale şi-au amplasat corturile la Londra pentru a putea să ocupe primele rânduri rezervate participanţilor la ceremoniile ce marchează Jubileul de Platină al suveranei de 96 de ani.
Niciun monarh britanic nu a domnit atât de mult timp ca Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. Este puţin probabil ca un alt suveran britanic să atingă o astfel de longevitate în viitorul apropiat: Charles, prinţul moştenitor, are 73 de ani, iar fiul lui cel mare, prinţul William, va împlini în curând vârsta de 40 de ani.
"Este poate pentru ultima dată când o vedem pe Majestatea Sa participând la un eveniment public, vrem să îi arătăm recunoştinţa noastră", a declarat pentru AFP Gilbert Falconer, în vârstă de 65 de ani, venit din Scoţia, la fel ca mii de alte persoane prezente încă de la primele ore ale dimineţii în faţa Palatului Buckingham, pentru a asista într-o zi însorită la parada ce lansează joi această serie de festivităţi. "Regina va fi greu de înlocuit", a adăugat Gilbert Falconer.
Acest weekend prelungit de patru zile libere, cu defilări şi petreceri stradale care o sărbătoresc pe această suverană deosebit de populară, simbol al stabilităţii de-a lungul unor decenii turbulente prin care a trecut Marea Britanie, aduce un fel de armistiţiu şi un moment de unitate pentru britanici după mai mulţi ani de divizări create de Brexit şi de lockdownurile stricte anti-COVID-19, urmate de acum şi de o inflaţie care a atins un nivel istoric.
Foto: (c) Paul Ellis/REUTERS
"Sper că următoarele zile vor fi o bună ocazie pentru a reflecta la tot ce a fost înfăptuit în ultimii 70 de ani, privind în acelaşi timp la viitor cu încredere şi entuziasm", a declarat într-un mesaj scris suverana britanică, şef de stat în 15 state şi teritorii, inclusiv în Regatul Unit, Canada şi Noua Zeelandă.
Foto: (c) NEIL HALL/EPA
Celebrările vor începe joi la ora locală 11:00 (12:00 GMT) prin tradiţionala paradă militară anuală "Trooping the Colour", în timpul căreia prinţul Charles va inspecta călare trupele britanice, aşa cum o făcea în trecut regina Elisabeta a II-a.
Foto: (c) TOLGA AKMEN/EPA
Suverana urmează să aibă două scurte apariţii în balconul Palatului Buckingham - la ora 11:20 GMT pentru a saluta parada militară, apoi la ora 12:00 GMT pentru a asista la o survolare a Londrei realizată de piloţii din Royal Air Force.
Alături de ea, familia regală va fi reprezentată de membrii săi care deţin funcţii active în cadrul casei domnitoare şi de copiii lor. Acest lucru înseamnă că în balcon nu vor fi prezenţi prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, care vor asista la paradă dintr-o altă clădire, cu ocazia primei lor reveniri împreună în Marea Britanie după scandalul declanşat de declaraţiile şi mutarea lor în California în 2020. Va absenta şi prinţul Andrew, care a plătit câteva milioane de dolari pentru a pune capăt unui proces în care era acuzat de agresiuni sexuale.
Foto: (c) Toby Melville/REUTERS
Rol mai important pentru prinţul Charles
Confirmate abia miercuri seară de Palatul Buckingham, apariţiile publice ale reginei Elisabeta a II-a, devenite rare în ultima vreme, sunt aşteptate cu nerăbdare. Starea ei de sănătate stârneşte îngrijorări: după o noapte petrecută într-o clinică londoneză în octombrie 2021, regina şi-a anulat aproape toate apariţiile oficiale, fiind înlocuită de prinţul Charles, inclusiv cu ocazia discursului regal în Parlamentul de la Londra, susţinut în premieră de moştenitorul tronului, în luna mai.
Foto: (c) Henry Nicholls/REUTERS
Afectată de moartea soţului ei, prinţul Philip, în 2021, suverana suferă şi din cauza unor probleme de mobilitate şi se deplasează cu ajutorul unui baston. Cu toate acestea, Elisabeta a II-a nu a arătat niciun semn că ar dori să abdice şi a avut de curând mai multe apariţii publice surpriză, în timpul cărora a părut zâmbitoare şi relaxată.
În această ambianţă de sfârşit de domnie, monarhia britanică a traversat mai multe crize în ultimii ani şi se confruntă cu critici în creştere, mai ales din partea fostelor colonii, referitoare la trecutul sclavagist al fostului Imperiu britanic. După Barbados anul trecut, Jamaica a anunţat că doreşte să renunţe la legăturile sale cu coroana britanică pentru a deveni republică.
În Regatul Unit, regina rămâne preferata rezidenţilor, obţinând 75% de opinii favorabile în sondajele de opinie, potrivit Institutului YouGov, însă prinţul moştenitor Charles este mai puţin apreciat (50% opinii favorabile). Tinerii au opinii mai puţin favorabile decât părinţii lor în legătură cu monarhia şi, indiferent de vârstele respondenţilor, doar 39% dintre britanicii chestionaţi sunt de părere că monarhia va continua să existe în Regatul Unit peste 100 de ani.
Foto: (c) NEIL HALL/EPA
Petreceri stradale
După parada militară de joi de la ora prânzului, regina va participa în timpul serii la o ceremonie de aprindere a unor faruri şi torţe la Castelul Windsor, situat la periferia Londrei, unde locuieşte de la începutul pandemiei de coronavirus.
Vineri, o slujbă religioasă va avea loc la Catedrala St. Paul din Londra, în prezenţa unor membri ai familiei regale. Sâmbătă, suverana va lipsi de la prestigiosul Epsom Derby, potrivit presei britanice, în pofida pasiunii sale pentru cursele hipice.
Un amplu concert - pe care regina ar urma să îl privească la televizor - va avea loc la Buckingham Palace sâmbătă seară, în prezenţa a 22.000 de spectatori şi având drept capete de afiş nume sonore din industria muzicală, precum Diana Ross, Alica Keys, Queen + Adam Lambert.
Foto: (c) NEIL HALL/EPA
Duminică, 10.000 de persoane vor participa la o paradă în centrul Londrei. De asemenea, milioane de britanici vor participa la mii de prânzuri festive şi petreceri stradale, considerate unele dintre puţinele momente de unitate în rândul populaţiei acestei ţări, organizate pentru a omagia o regină care a traversat, imperturbabilă, epocile şi perioadele de criză. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Jubileul de Platină: Un cal, o şa şi o sabie, cadourile Franţei pentru Elisabeta a II-a
Jubileul de Platină: Papa îi transmite cele mai bune urări reginei Elisabeta a II-a
Preşedintele Iohannis a felicitat-o pe Regina Elisabeta a II-a cu ocazia Jubileului de Platină
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Turcia cere Israelului să înceteze atacurile aeriene asupra Siriei
Turcia a cerut Israelului miercuri seara să 'înceteze atacurile aeriene' asupra Siriei, a declarat Ministerul turc de Externe, relatează AFP. 'În această perioadă sensibilă pentru Siria, datoria comunității internaționale este de a contribui la instaurarea securității și stabilității în Siria. În acest conte
Washingtonul este pregătit să semneze miercuri un acord privind mineralele cu #Ucraina
Statele Unite sunt pregătite să semneze miercuri un acord privind mineralele cu Ucraina dacă și Kievul este pregătit, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, după o reuniune a administrației Donald Trump, relatează AFP. 'Suntem pregătiți să semnăm', a declarat el presei, subliniind că ucrainenii 'au decis (marți) seara c&
Turcia: Un jurnalist suedez a fost condamnat cu suspendare dar va rămâne în închisoare, în așteptarea unui nou proces
Jurnalistul suedez Joakim Medin, arestat la finalul lunii martie la sosirea sa în Turcia, a fost condamnat miercuri la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru ''insultă adusă președintelui'' turc, dar va rămâne în închisoare în așteptarea unui alt proces, pentru ''apartenență la o organizație teroristă
#Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Ucraina se așteaptă să semneze miercuri un acord cu Statele Unite privind mineralele, document care le va asigura americanilor accesul la mineralele strategice ucrainene, a declarat pentru AFP un înalt oficial al președinției de la Kiev. Ministrul economiei, Iulia Sviridenko, este în drum spre Washington și 'ar trebui să semnez
Estonia a primit șase sisteme de rachete HIMARS din SUA, într-o amplă achiziție de armament
Estonia a primit șase lansatoare multiple de rachete HIMARS americane, într-una din cele mai mari achiziții de armament din istoria sa, acoperind astfel un deficit de capacități crucial, a anunțat miercuri Centrul pentru investiții de apărare, transmite dpa. Sistemele mobile de rachete, cu o rază de acțiune de 300 km, au fost predate arm
SUA: Trump pune pe seama lui Biden reculul PIB în primul trimestru
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că datele economice slabe ale SUA, inclusiv o scădere a produsului intern brut (PIB) în primul trimestru, reprezintă 'reminiscențe' de la predecesorul său Joe Biden și că tarifele vamale pe care le-a introdus el nu au nicio legătură cu acest lucru, relatează AFP. Miliardarul r
CEDO somează Serbia să nu folosească 'arme sonore' împotriva manifestanților
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat miercuri Serbiei să nu utilizeze 'arme sonore' pentru dispersarea sau controlul manifestanților; instanța din Strasbourg a dat astfel dreptate, parțial, militanților care au acuzat autoritățile sârbe de folosirea unui 'tun sonic' în 15 martie, cu ocazia unui miting de mare amploare la
Rusia și Coreea de Nord au început lucrările de construcție a primului pod rutier între ele
Rusia și Coreea de Nord au început miercuri lucrările de construcție a primului pod rutier între cele două state aliate, un nou semn al întăririi relațiilor strategice dintre Moscova și Phenian, transmite AFP. Importanța acestui proiect 'merge mult dincolo de o simplă sarcină de inginerie', a dat asigurări prim-minist
UE trage concluzia penei de curent din Spania și Portugalia: este necesar un kit de supraviețuire
Pana de curent masivă din Spania și Portugalia a evidențiat necesitatea unui kit de supraviețuire pentru primele ore sau zile într-o situație de urgență, a insistat miercuri comisarul european pentru egalitate, pregătire și gestionarea crizelor, Hadja Lahbib, citată de Reuters. Lahbib a afirmat că întreruperea alimentării cu energi
Germania: Un fost gardian în lagărul nazist Sachsenhausen a decedat înaintea procesului
Un fost gardian din lagărul de concentrare nazist Sachsenhausen a decedat înainte de a răspunde în fața unui judecător la acuzațiile de complicitate la omor în peste 3.300 de cazuri, a anunțat miercuri justiția germană, potrivit AFP. Tribunalul din Hanau (vest) a informat despre decesul 'neașteptat' în ziua de 2
Franța cere Israelului la CIJ să ridice imediat blocada ajutoarelor pentru Gaza
Reprezentantul Franței la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga a apreciat miercuri că blocada israeliană asupra ajutoarelor pentru Fâșia Gaza trebuie eliminată imediat, transmite AFP. CIJ a început luni audieri legate de obligațiile umanitare ale Israelului față de palestinieni, la peste 50 de zile de la instituirea b
Siria: Israelul a intervenit în violențele interconfesionale cu o 'lovitură de avertisment' în sprijinul druzilor
Israelul a intervenit miercuri în violențele interconfesionale din Siria soldate cu 30 de morți în decurs de două zile, anunțând că a întreprins o lovitură 'de avertisment' care se vrea și un mesaj către autoritățile siriene pentru a proteja comunitatea druză, transmite AFP. Aceste violențe au redeșteptat spectr
China va ridica sancțiunile impuse unor membri ai Parlamentului European
China a decis să ridice sancțiunile împotriva a patru actuali membri și unui fost membru ai Parlamentului European, precum și Subcomisiei pentru drepturile omului, a declarat miercuri un reprezentant al legislativului UE, pentru Reuters. Sub rezerva anonimatului, el a afirmat că președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, ar urma
Premierul Modi nu se mai duce la parada de 9 mai de la Moscova; India va fi reprezentantă de ministrul său al apărării
Premierul indian Narendra Modi nu se mai duce la Moscova de 9 mai pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, cu ocazia victoriei asupra Germaniei naziste, India urmând să fie reprezentată la acest eveniment de către ministrul apărării Rajnath Singh, informează miercuri AFP, citând o sursă guvernamentală de la New Delhi.
Estonia afirmă că este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în #Ucraina
Estonia este pregătită să contribuie cu trupe la o potențială misiune europeană de menținere a păcii în Ucraina, a declarat miercuri premierul Kristen Michal, relatează dpa. Țara baltică, membră a UE și NATO, este pregătită să desfășoare o forță terestră, împreună cu instructori și ofițeri, se arată în comunicatul publicat de