VIDEO Evelyn Regner, vicepreşedintă a PE: Viitorul Europei este al femeilor; asta înseamnă că bărbaţii şi femeile împart puterea

Viitorul Europei este al femeilor, iar asta înseamnă că bărbaţii şi femeile împart puterea, a declarat luni, la Bucureşti, într-un interviu pentru AGERPRES, Evelyn Regner, vicepreşedintă a Parlamentului European, care a atras totodată atenţia că "societăţile machiste" trebuie să înţeleagă faptul că situaţia se schimbă şi că Uniunea Europeană face multe pentru egalitatea de gen.
"Astăzi este Ziua Europei, vorbim despre viitorul Europei. Să vă spun ceva: viitorul Europei este al femeilor. Asta înseamnă că bărbaţii şi femeile împart puterea", a afirmat Evelyn Regner, rugată să comenteze, în calitate de vicepreşedintă a PE responsabilă cu egalitatea de gen, faptul că Guvernul României nu are decât o femeie ministru, iar cele două camere ale Parlamentului de la Bucureşti sunt de asemenea conduse de bărbaţi.
Ea a precizat că la nivel european se lucrează la măsuri pentru reprezentarea egală a bărbaţilor şi femeilor, iar printre propuneri se numără şi cea ca, la desemnarea comisarilor europeni, fiecare stat membru al UE să nominalizeze atât un bărbat, cât şi o femeie.
"Negociez un dosar care se numeşte 'Women on Board'. Trebuie ca femeile să ocupe jumătate dintre poziţiile economice de top, în companii. Şi, o veste bună, vom obţine asta. Cred că la sfârşitul acestei preşedinţii franceze (a Consiliului UE - n.r.) vom avea un rezultat, o cotă (de cel puţin 40% - n.r.) a femeilor în conducerea companiilor. Toate societăţile machiste trebuie să fie conştiente că situaţia se schimbă. Europa face multe pentru femei", a declarat eurodeputata, membră a socialiştilor austrieci (SPO).
Ea a precizat de asemenea că un alt pas important este transparenţa veniturilor, şi anume ca femeile să ştie cât câştigă colegii lor bărbaţi.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
"Există un efort în privinţa acestor chestiuni, dar este nevoie de timp, pentru că trăim într-o perioadă de recul, de evoluţii proaste. Dar, pe de altă parte, sunt şi evoluţii bune şi puternice", a explicat eurodeputata, înaintea unei conferinţe la Bucureşti de Ziua Europei, intitulată "Pentru o Europă care nu lasă pe nimeni în urmă", organizată de reţeaua politică 'PES activists' şi Partidul Social Democrat (PSD).
Întrebată despre măsurile ce ar putea fi luate pentru a combate hărţuirea sexuală a femeilor la locul de muncă, în contextul dezbaterii declanşate în România de declaraţia recentă de la gala Premiilor Gopo a actriţei Viorica Vodă, care a spus că a fost victima hărţuirii sexuale în sistem în urma expunerii oferite de rolul avut în filmul "Filantropica" (2002), Evelyn Regner a enumerat mai multe soluţii pentru combaterea acestui fenomen.
"În primul rând, mulţumesc tuturor femeilor care vorbesc despre asta. Este nevoie de mult timp ca o femeie să îndrăznească să vorbească public. De obicei, femeile sunt blamate. Există o blamare a victimei", a spus eurodeputata.
"În Parlamentul European am decis ca fiecare membru, dar şi toţi angajaţii să facă instruire obligatorie pentru a înţelege ce este hărţuirea. Trebuie să ajuţi victimele, dar trebuie să li te adresezi şi celor care fac asta, bărbaţilor machişti. Trăim în societăţi în care există aceste stereotipii. Aşa că avem nevoie de instruire. Este ceva ce poate face şi România. Apoi înveţi la locul de muncă", a afirmat ea.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
"În al doilea rând, trebuie să avem mereu victimele în minte. Se duce o femeie (hărţuită - n.r.) direct la poliţie, la televiziune, la colegi? Rar, pentru că asta îţi distruge cariera. Este vorba şi de ruşine, de timiditate. Ţii în tine. Înţeleg aceste femei în totalitate. Ar trebui să fie pe deplin protejate. Ele au nevoie de un fel de spaţiu sigur. Prin urmare, ar trebui să existe la fiecare loc de muncă, de exemplu în marile companii, un centru sau o persoană din afară, un mediator, la care să te poţi duce şi cu care să poţi vorbi despre aceste cazuri, iar el să le urmărească mai departe. Dar trebuie să fie ceva din afară, nu din interiorul companiei, pentru că altfel femeile nu îndrăznesc", a explicat eurodeputata.
"Este doar un pas. Avem nevoie de o mai mare conştientizare. Lucrăm la asta în PE. Hărţuirea sexuală este vârful icebergului. Per total, este vorba de un abuz de putere pentru a face femeile invizibile, mai mici, mai umile, şi să ţină în ele, ceea ce nu este în regulă", a adăugat ea.
În legătură cu protecţia împotriva violenţei şi exploatării sexuale a femeilor ucrainene refugiate, Evelyn Regner a explicat că primul pas este o bună înregistrare a lor de către autorităţile statelor în care ajung, urmat de un sprijin cât mai mare din partea UE pentru organizaţiile neguvernamentale care oferă ajutor la faţa locului.
"Am avut astăzi (luni - n.r.) oportunitatea de a vedea, la un centru de înregistrări, cum sunt tratate femeile, majoritatea fiind femei cu copii. Am văzut că lucrurile se fac foarte bine în privinţa logisticii şi a unei abordări centralizate. Înregistrarea este cel mai important factor. Este prima protecţie, şi cea mai importantă, pentru ca ele să nu fie exploatate de cineva rău intenţionat", a spus ea.
"Noi, Uniunea Europeană, trebuie să oferim bani. O spun direct. Am văzut că în oraşe mici, de exemplu Tulcea, în România (...), oameni din societatea civilă ajută, fac multe lucruri. Dar este nevoie de bani pentru a sprijini direct ONG-urile care oferă ajutor", a mai declarat ea, subliniind că trebuie să existe o cât mai bună coordonare între sprijinul oferit de UE şi munca depusă la faţa locului.
Totodată, vicepreşedinta PE a atras atenţia că trebuie să existe solidaritate pentru ca Uniunea Europeană să poată scăpa de dependenţa de gazul rusesc cât mai repede posibil.
"Sunt membră a PE şi ştiu un lucru: numai dacă suntem uniţi putem face ceva împotriva acestui atac groaznic al lui Putin asupra Ucrainei. Membrii PE, inclusiv eu, spun un mare DA pentru pachetul de sancţiuni propus de Comisie, DA interzicerii petrolului (rusesc - n.r.), DA şi în privinţa (excluderii Rusiei din) SWIFT (sistemul internaţional de transferuri interbancare - n.r.), pentru că trebuie să atacăm băncile", a adăugat ea.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
"Ştiu că asta doare cel mai tare, dar mai bine spunem azi decât mâine un DA şi în privinţa interzicerii gazului (rusesc - n.r.). Eu trăiesc într-o ţară (Austria, care se opune unui embargou asupra importurilor de gaze din Rusia - n.r.) cu o dependenţă uriaşă de gazul rusesc. Vrem să îl pedepsim pe Putin şi nu vrem să pedepsim industriile şi popoarele noastre, dar trebuie să scăpăm cât mai repede posibil (de dependenţa de gazul rusesc - n.r.). Pentru asta avem nevoie de solidaritate în UE (...). Este mai bine să ieşim în condiţiile noastre, pentru că la gaz va trebui să renunţăm oricum. Mai bine accelerăm, pentru a ieşi cât mai repede posibil", a atras atenţia Evelyn Regner.
Întrebată, de asemenea, despre un proiect de lege iniţiat de deputaţi ai UDMR, partid aflat în coaliţia de guvernare, care modifică legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului în sensul definirii identităţii copilului la naştere, care este compusă din nume, sex, cetăţenie şi naţionalitate, şi prin care copilul are dreptul la păstrarea identităţii sale stabilite de către medic la naştere, vicepreşedinta PE a spus că astfel de măsuri sunt "împotriva valorilor centrale ale Uniunii Europene".
"Am un mesaj clar: Este împotriva valorilor centrale ale Uniunii Europene, înscrise în tratatele noastre. Este împotriva drepturilor fundamentale ale omului. Concluzia? Fără bani europeni pentru acele ţări care încalcă drepturile fundamentale ale omului", a precizat ea, reamintind că Parlamentul European a transmis de câteva ori acest mesaj Ungariei, care acum "este mai mult sau mai puţin sub presiune".AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Berlinul consideră că #Ucraina nu trebuie să cedeze toate teritoriile sub ocupație rusă
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a afirmat, duminică, că Ucraina nu ar trebui să cedeze toate teritoriile sale ocupate de Rusia în cadrul acordului de pace propus de Donald Trump, care dorește să pună capăt rapid luptelor dintre cele două țări, notează AFP. 'Ucraina știe de mult timp că un armistițiu sau un acord de pac
Iran: Ayatollahul ordonă o 'anchetă aprofundată' asupra cauzelor exploziei din port; bilanțul crește la 40 de morți
Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat duminică o 'anchetă aprofundată' asupra cauzelor exploziei din cel mai mare port al Iranului, în urma căreia au murit cel puțin 40 d
Putin i-a felicitat pe comandanții din Kursk pentru 'victorie', potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin le-a telefonat comandanților forțelor din Kursk pentru a-i felicita pentru 'victoria' și sfârșitul operațiunii de alungare a trupelor ucrainene din această regiune din vestul Rusiei, au transmis agențiile de presă ruse, citând un comunicat al Kremlinului, potrivit Reuters. 'Putin i-a feli
Liban: Președintele Aoun cheamă SUA și Franța să 'constrângă' Israelul să înceteze loviturile; Israelul anunță că a lovit un depozit al Hezbollah
Președintele Libanului, Joseph Aoun, a cerut Statelor Unite și Franței, garante ale acordului de încetare a focului care a pus capăt războiului dintre Israel și Hezbollah, să 'constrângă' Israelul să 'înceteze imediat' loviturile, după un nou raid aerian asupra periferiei sudice a Beirutului duminică, transmite AFP.
SUA întrețin o 'incertitudine strategică' în privința tarifelor, indică Bessent
Ministrul de finanțe american, Scott Bessent, a apărat duminică politica tarifară a președintelui Donald Trump, care zguduie economia mondială, drept un mijloc de a crea 'incertitudine strategică' menită să creeze un avantaj Statelor Unite, transmite AFP. După revenirea la Casa Albă în ianuarie, Trump a impus tarife vamale de cel
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că trupele sale încă luptă în regiunea rusă Kursk, în pofida afirmațiilor armatei ruse, transmite dpa. 'Unitățile noastre continuă operațiunile defensive active în regiunile (ruse) Kursk și Belgorod', a scris Zelenski într-o postare pe X. El a
Rusia: Suspectul în cazul generalului ucis într-o explozie lângă Moscova, inculpat pentru terorism
Bărbatul suspectat de uciderea unui general rus, vineri, în explozia unui automobil în apropiere de Moscova a fost inculpat pentru 'act terorist', a indicat duminică, &ici
Circa 200.000 de catolici s-au adunat în piața Sf. Petru pentru a-l omagia pe Papa Francisc
Sute de mii de oameni s-au adunat duminică în piața Sf. Petru, a doua zi după înmormântarea Papei Francisc, pentru a asista la o nouă ceremonie care îl va omagia în a doua dintre
Putin se oferă să ajute Iranul după explozia devastatoare dintr-un port soldată cu cel puțin 25 de morți
Președintele rus Vladimir Putin s-a oferit să ajute Iranul în a face față exploziei care a zguduit cel mai mare port comercial al țării sâmbătă și care s-a soldat cu cel puțin 25 de morți, informează Kremlinul, preluat de Reuters. Putin a transmis 'cuvinte de simpatie sinceră și de sprijin pentru familiile victimelor și urările sale de recupera
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore poate fi vizitat de public
Oamenii vor putea merge duminică să viziteze mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore, a doua zi după ce fostul suveran pontif a fost îngropat în biserica sa favorită din centrul Romei, relatează dpa. Sute de mii de oameni sunt așteptați să-i aducă un omagiu Papei care a murit luni, în a doua zi de Paști, la 88 de ani.
Trump Jr. estimează la Budapesta că centrul și estul Europei evoluează mai favorabil decât partea occidentală
Relația personală bună și bazată pe încredere între premierul ungar Viktor Orban și președintele american Donald Trump poate servi drept bază pentru consolidarea relațiilor economice dintre Ungaria și SUA, a afirmat sâmbătă la un forum de afaceri la Budapesta fiul cel mare al președintelui SUA, Donald Trump Jr., aflat într-un turneu est-europe
Israelul interceptează o rachetă lansată de rebelii Houthi din Yemen și o dronă
Armata israeliană a anunțat sâmbătă că a interceptat o rachetă trasă din Yemen, înainte ca proiectilul să pătrundă în spațiul aerian israelian, precum și o dronă care venea dinspre est, relatează AFP. Sirenele de raid aerian au fost declanșate în mai multe zone ale Israelului în urma reperării acestor ținte aerien
Iranul și SUA vor avea o nouă rundă de negocieri asupra programului nuclear, divergențele se mențin
SUA și Iranul au avut sâmbătă în Oman a treia rundă de negocieri asupra programului nuclear iranian, discuții care conform Teheranului au fost serioase, dar nu au eliminat divergențele, o nouă rundă de tratative fiind convenită pentru săptămâna viitoare, relatează AFP. Aceste discuții, care se desfășoară indirect, urmăresc &i
UPDATE Trump crede că Putin îl 'duce cu vorba' în privința încheierii războiului în #Ucraina și îl amenință cu noi sancțiuni
Președintele rus Vladimir Putin 'probabil nu vrea să oprească războiul' în Ucraina și 'mă duce cu vorba', a scris sâmbătă președintele american Donald Trump pe rețeaua sa de socializare Truth Social, într-un mesaj în care a amenințat Rusia cu noi sancțiuni, relatează AFP. Mesajul lui Trump este critic ma
Președintele german temperează așteptările de la întâlnirile politice desfășurate în marja funeraliilor Papei Francisc
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a recomandat sâmbătă să nu fie exagerate așteptările cu privire la rezultate concrete în chestiunile divergente de politică internațională în urma întâlnirilor avute de diverși lideri la Roma în marja funeraliilor Papei Francisc, relatează agenția EFE. 'Cred că nu ar trebui să