Ucraina: Liniile frontului sunt ''practic îngheţate'', în timp ce războiul intră în cea de-a doua lună

O serie de unităţi militare ruse au început să se retragă din unele zone din Ucraina după ce au suferit pierderi grele, a anunţat armata ucraineană într-un raport cu privire la situaţia de pe front dat publicităţii vineri, iar liniile frontului sunt "practic îngheţate", în timp ce invazia rusă intră în cea de-a doua lună, a declarat Oleksii Arestovici, unul din consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit DPA.
Câteva unităţi militare s-au retras în spatele frontierei ruse după ce au pierdut mai mult de jumătate din personalul lor, susţine Statul Major al armatei ucrainene.
Citând Statul Major al armatei ucrainene, consilierul preşedintelui Zelenski afirmă că trupele ruse nu mai au resurse suficiente pentru a încerca noi progrese, ducând lipsă de combustibil, raţii alimentare şi muniţii. "Ocupantul este flămând şi desculţ", a spus Arestovici.
Unităţile ruse continuă blocarea Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi marele oraş Sumî, potrivit Statului Major ucrainean, potrivit căruia trupele ruse se pregătesc, aparent, pentru o nouă ofensivă la Izium, în regiunea Harkov.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, declarase joi că forţele ruse au preluat în cele din urmă "controlul complet" asupra oraşului Izium din estul Ucrainei, după un asediu de mai multe zile.
La scurt timp însă guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a dezminţit preluarea Izium, afirmând într-o postare pe contul său Telegram că nu este decât o "altă provocare a presei ruse". "Izium este un oraş ucrainean. Aşa a fost dintotdeauna şi aşa va fi mereu", a transmis el în acelaşi mesaj.
Potrivit acestuia, se duc lupte înverşunate în regiune, dar forţele ucrainene îşi menţin poziţiile la Izium. El a mai spus că cel puţin şase persoane au fost ucise în timp ce stăteau la coadă pentru a primi ajutor umanitar în oraşul Harkov, iar alte 15 au fost rănite.
În total, 294 de civili ucraineni, între care 15 copii, au fost ucişi la Harkov în prima lună de război, conform poliţiei locale, care adaugă că cei rămaşi abia dacă pot să iasă din adăposturile subterane.
În prima lună de război, Rusia a lansat peste 1.800 de atacuri aeriene împotriva Ucrainei, a indicat joi Ministerul Apărării ucrainean. Sute de rachete au fost trase de pe uscat şi de pe mare, conform bilanţului.
Moscova reuşeşte în parte să menţină conexiunea terestră între regiunea rusă Rostov, de la frontiera ucraineană, şi peninsula Crimeea anexată de Rusia.
De asemenea, forţele ucrainene au fost atacate în cursul nopţii de joi spre vineri în regiunea Dnipropetrovsk. Rusia a efectuat două atacuri cu rachete asupra unei unităţi militare de la periferia oraşului Dnipro, a declarat un oficial local pe Facebook.
Toate aceste informaţii nu au putut fi verificate în mod independent, notează dpa.
În acelaşi timp, informaţii despre posibile bombardamente în apropiere de centrala nucleară dezactivată de la Cernobîl au suscitat îngrijorare.
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (IAEA), Rafael Grossi, a afirmat că forţele ruse au deschis focul asupra punctelor de control din oraşul Slavutici, citând autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear.
Aceasta pune în pericol "casele şi familiile angajaţilor care garantează securitatea nucleară şi radioactivă la centrală dezactivată, precum şi rotaţia personalului care operează acolo. Nu există în acest moment o confirmare a acestor tiruri, potrivit dpa.
La începutul acestei săptămâni au circulat informaţii despre incendii în zona de excludere contaminată radioactiv din jurul centralei.
Zelenski a mulţumit ucrainenilor pentru rezistenţa lor în faţa invadatorilor ruşi. Apărătorii ucraineni au oprit inamicul peste tot, a spus el într-un mesaj video difuzat joi seara. El a spus că milioane de ucraineni care ar face orice pentru victoria şi pacea Ucrainei merită să fie decoraţi. "Îi mulţumesc fiecăruia dintre voi!", a exclamat preşedintele ucrainean.
Multe zone din Ucraina se află sub bombardamente intense, iar situaţia umanitară devine din ce în ce mai gravă de la o zi la alta.
Între timp, forţele ruse - aeriene şi terestre - încearcă din răsputeri să preia controlul unor oraşe mari precum Mariupol, port strategic la Marea Azov, aflat aproape de la începutul invaziei sub un asediu necruţător.
De cealaltă parte, Ministerul Apărării rus a raportat joi că, de la începutul "operaţiunii militare speciale", forţele ruse au distrus 202 de sisteme de apărare antirachetă ucrainene, 257 de drone şi peste 1.500 de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă ale forţelor ucrainene.
În acest timp, armata Ucrainei a continuat să producă pagube inamicului, aşa cum s-a întâmplat în portul Berdiansk din sudul Ucrainei unde marina ucraineană a spus că aruncat în aer o navă de desant care ar face parte din Flota rusă a Mării Negre.
Ziarul online Ukrainska Pravda a publicat imagini în care se văd flăcări de câţiva metri înălţime şi o uriaşă coloană de fum. Partea rusă nu a oferit informaţii despre acest aparent atac.
Peste 3.300 de persoane au fost evacuate din oraşele ucrainene atacate, a făcut un bilanţ vicepremierul Irina Vereşciuk joi. Cei mai mulţi - 2.700 - au plecat din Mariupol şi s-au îndreptat spre Zaporojie cu mijloace de transport personale.
Agenţia de presă oficială rusă TASS a informat, citând un oficial rus, că tot mai mulţi oameni din Donbas fug în regiunea rusă Rostov pentru că au fost deschise mai multe coridoare umanitare care leagă Mariupol de Rusia.
Dar consiliul municipal din Mariupol a acuzat trupele ruse că au dus locuitori ai oraşul asediat în Rusia împotriva voinţei lor.
Invazia rusă în Ucraina pe care Moscova o vedea transpusă rapid şi în mod decisiv în practică s-a împotmolit în realitate pe teren, lovindu-se de rezistenţa îndârjită a ucrainenilor, hotărâţi să respingă forţele invadatoare, notează dpa.
Cu negocieri de pace în impas, nu există niciun semn al unui sfârşit rapid al conflictului. Potrivit unor media ruse, Kremlinul ar fi dat un nou termen generalilor săi, cerându-le ca în jur de 7 mai să încheie totul pentru ca de 9 mai, de Ziua victoriei împotriva nazismului, marcată cu multă pompă în Rusia, preşedintele rus Vladimir Putin să poată prezenta populaţiei un "rezultat pozitiv" al "operaţiunii" în Ucraina. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare privind aderarea Ucrainei la UE pentru că Bruxellesul nu a consultat publicul(oficial ungar)
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare cu privire la viitorul referendum privind aderarea Ucrainei la UE pentru că 'Bruxellesul se pregătește să ia încă o decizie majoră fără a consulta opinia publicului', a afirmat miercuri secretarul de stat la cabinetul primului ministru ungar, transmite MTI. Balazs Hidveghi a susț
R.Moldova: Rusia a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a 'cumpăra' voturi la alegerile prezidențiale, susține premierul Recean
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a susținut miercuri că 'agenții Kremlinului' au cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro pentru a cumpăra voturi la alegerile prezidențiale și la referendumul privind opțiunea aderării acestei țări la UE care s-au desfășurat concomitent la sfârșitul anului trecut, transmite Reuters.
Nuclear: În caz de eșec al negocierilor cu Iranul, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', consideră ministrul de externe francez
Dacă negocierile privind programul nuclear iranian vor eșua, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', a estimat miercuri ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, într-o audiere în fața Adunării Naționale, camera legislativă inferioară, transmit AFP și Reuters. 'În caz de eșec, o confrun
SUA: Justiția a clasat cazul de corupție vizându-l pe primarul din New York
Un judecător din New York a închis miercuri dosarul de corupție împotriva primarului New York-ului, Eric Adams, care se transformase într-o dramă politico-judiciară după ce chiar administrația lui Donald Trump a cerut renunțarea la aceste proceduri penale, relatează AFP. În decizia scrisă pronunțată miercuri, după circa
BTA/Primul avion de luptă F-16 Block 70 al Bulgariei aterizează la baza aeriană Graf Ignatievo
Primul avion de luptă multirol F-16 Block 70 pentru Forțele Aeriene Bulgare a aterizat miercuri la baza aeriană Graf Ignatievo de lângă Plovdiv. La eveniment au participat prim-ministrul Rosen Jeliazkov și ministrul apărării Atanas Zaprianov, printre alți oficiali. La sfârșitul lunii ianuarie, Zaprianov a declarat că
Franța: Prima demonstrație de sprijin pentru Marine Le Pen va avea loc duminică la Paris
Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Națională a anunțat miercuri o amplă manifestație în centrul Parisului care va avea loc duminică pentru susținerea lui Marine Le Pen, lidera acestui partid care a fost condamnată luni la patru ani de închisoare pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European, într-o sentință care îi interzice
Sfârșitul 'Vizelor de Aur' în Spania, o realitate începând de joi
Sfârșitul regimului 'Vizei de Aur' în Spania pentru cetățenii străini din afara UE, care permitea, printre altele, obținerea unei vize de ședere în schimbul achiziționării unor active în valoare de peste 500.000 de euro în această țară, în special proprietăți imobiliare, va deveni realitate începând de joi, rela
Cipru: Acord de continuare a procesului vizând reunificarea insulei (ONU)
Liderii cipriot grec și cipriot turc au convenit miercuri să continue un proces de construire a încrederii vizând relansarea eforturilor de reunificare a insulei divizate, informează un comunicat al ONU, citat de AFP. Comunicatul a fost emis la finalul unei întâlniri la Nicosia între Nikos Christodoulides, președi
Rutte: Statele aliate au promis sprijin militar de peste 20 de miliarde euro pentru #Ucraina în primul trimestru
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Țările aliate au promis deja în primele trei luni ale acestui an sprijin militar în valoare de peste 20 de miliarde de euro pentru Ucraina și vor susține în continuare Kievul, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-o conferință de presă, la Bru
Rusia și-a bombardat un baraj pentru a opri înaintarea armatei ucrainene în Belgorod
Rusia pare să-și fi distrus singură un baraj cu o bombă aeriană de mare putere în regiunea Belgorod, unde armata ucraineană a trecut granița și a ocupat o mică porțiune de teritoriu, potrivit unor observatori militari citați miercuri de agenția DPA. O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare pare să arate momentul
UE atenționează că noua lege privind 'agenții străini' adoptată în Georgia este 'fundamental incompatibilă' cu valorile europene
Comisia Europeană a criticat miercuri noua lege adoptată în Georgia cu privire la 'agenții străini' și a subliniat că aceasta este 'fundamental incompatibilă' cu valorile Uniunii Europene, informează AFP. 'Astfel de acțiuni sunt fundamental incompatibile cu valorile europene privind democrația, statul de drept și plur
Marea Britanie sancționează o rețea din Republica Moldova pentru interferențe electorale
Marea Britanie a sancționat miercuri o entitate pe care a prezentat-o drept un grup pro-rus responsabil care a încercat să organizeze un referendum și să destabilizeze democrația din Republica Moldova, a anunțat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat, relatează Reuters. Reuters amintește că Republica Moldova a făcut parte
Președintele azer Aliev afirmă că Armenia trebuie să accepte cererile Azerbaidjanului înainte de semnarea acordului de pace
Președintele azer Ilham Aliev a afirmat miercuri că Armenia trebuie să accepte 'cererile legitime' ale țării sale înainte de orice semnare a unui acord de pace foarte așteptat, o înțelegere asupra acestui text fiind anunțată în martie, informează AFP. Aceste două țări din Caucaz s-au confruntat în două războaie,
Putin nu se va întâlni cu Trump în timpul vizitei acestuia în Arabia Saudită, potrivit Kremlinului
Kremlinul a exclus miercuri un posibil summit al președinților rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, în timpul vizitei pe care acesta din urmă intenționează să o efectueze în luna mai în Arabia Saudită, țară care a găzduit în ultimele luni mai multe runde de negocieri ruso-americane privind războiul din Ucraina și normalizarea relaț
Condamnarea Marinei Le Pen: Președintele francez Emmanuel Macron reamintește că justiția este independentă și magistrații trebuie protejați
Președintele francez Emmanuel Macron a 'reamintit' miercuri în fața consiliului de miniștri că 'autoritatea judiciară este independentă' și că 'magistrații trebuie să fie protejați', după condamnarea liderei extremei drepte Marine Le Pen, condamnare ce a suscitat atacuri contra judecătorilor, informează AFP, care citează participanți la