EFE: Stratagemele Rusiei pentru a împiedica prezenţa observatorilor internaţionali la manevrele sale

Rusia obstrucţionează prezenţa observatorilor internaţionali la manevrele sale de anvergură, cum sunt cele care au loc în prezent în apropierea graniţelor cu Ucraina, nerespectându-şi astfel angajamentele internaţionale în materie de transparenţă, consideră diverşi diplomaţi şi analişti occidentali, citaţi joi de EFE.
Evaluarea survine în contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că desfăşurarea de trupe ruseşti în ultimele zile în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este 'cea mai mare' pe care a realizat-o Moscova de la încheierea Războiului Rece.
Or, unul dintre acordurile cruciale pentru reducerea tensiunilor în privinţa mişcărilor de trupe este 'Documentul de la Viena', adoptat în 1991 şi actualizat în 2011 în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Această organizaţie, compusă din 57 de state, este singura, în afară de ONU, în care Rusia, Occidentul şi Ucraina stau la aceeaşi masă şi dispune de câteva acorduri cheie pentru a stimula transparenţa şi încrederea între state.
Dat fiind faptul că manevrele inopinate sau o acumulare importantă de trupe provoacă în general îngrijorare, 'Documentul de la Viena' prevede obligaţia de a raporta mişcările de trupe şi de a accepta prezenţa observatorilor atunci când sunt depăşite anumite limite.
Astfel, manevrele cu participarea a peste 9.000 de soldaţi trebuie notificate, iar la cele cu peste 13.000 este obligatorie prezenţa observatorilor din alte ţări OSCE.
Aşa cum au explicat pentru EFE diverse surse diplomatice de la Viena, Rusia raportează mereu că desfăşurările sale de trupe sunt sub 13.000 de soldaţi, chiar dacă în realitate numărul lor este mult mai ridicat, evitând astfel să accepte prezenţa observatorilor străini.
În acest scop, Moscova a recurs la diverse stratageme sau 'manipulări', aşa cum le califică o sursă citată de EFE, cum ar fi împărţirea manevrelor între diferite comandamente operaţionale, astfel încât să nu pară un singur exerciţiu, ori reducerea numărului de trupe definite drept combatante, pentru a nu depăşi niciodată acel prag de 13.000 de soldaţi.
Preocupările occidentale şi cele ale vecinilor Rusiei cu privire la dimensiunea şi scopul concentrării actuale de trupe la graniţa cu Ucraina sunt o consecinţă a lipsei de transparenţă a Rusiei cu privire la activităţile sale militare, au declarat pentru EFE surse diplomatice din patru ţări, consultate în mod independent.
În plus, pentru incursiunea din Georgia în 2008 şi anexarea Crimeii în 2014, Rusia a folosit trupe care erau deja dislocate în cursul unor manevre anterioare, remarcă acestea.
Potrivit Institutului internaţional de cercetare a păcii din Stockholm (SIPRI), una dintre instituţiile de referinţă pe plan internaţional în probleme de dezarmare, Rusia, ţara cu cea mai mare armată din Europa, nu a raportat niciodată manevre cu peste 13.000 de militari până în prezent.
'Rusia nu a declarat o activitate militară pentru observare în conformitate cu Documentul de la Viena din 1991. Ea evită această obligaţie, declarând că toate activităţile sunt sub pragul respectiv', afirmă Ian Anthony, directorul programului de securitate pentru Europa din cadrul SIPRI.
'Rusia poate să afirme, de exemplu, că o activitate ce implică 50.000 de soldaţi reprezintă de fapt patru exerciţii separate în loc de unul, iar fiecare dintre ele este sub pragul de notificare', explică el.
Chiar dacă Rusia pretinde că respectă întocmai normele internaţionale, modul în care procedează ea contravine obiectivului şi spiritul acordului, subliniază Ian Anthony.
Expertul în dezarmare şi controlul armelor Alexander Graef, de la Institutul de studii pentru pace şi politici de securitate de la Universitatea din Hamburg (Germania), este de aceeaşi părere. 'Problema constă în modul în care este respectat şi aplicat un astfel de acord, întrucât aceasta depinde de bunăvoinţa părţilor. Rusia nu este singura care se foloseşte de anumite lacune ale Documentului de la Viena, dar este adevărat că ar contribui la reducerea tensiunii dacă ar permite prezenţa unor observatori acum la manevrele sale', explică Graef.
Germania şi Franţa solicitaseră în aprilie Rusiei 'să se angajeze cu bună credinţă' în respectarea obligaţiilor sale în cadrul OSCE, după ce organizase în luna respectivă manevre de amploare în apropiere de Ucraina, la care nu au participat observatori străini.
Rusia pretinde că dă dovadă de transparenţă, invitând din când în când ataşaţi militari ai ambasadelor de la Moscova, dar aceste invitaţii sunt departe de cadrul normelor obligatorii prevăzute de 'Documentul de la Viena'.
'Documentul de la Viena' permite, de asemenea, trimiterea observatorilor la trei inspecţii pe an în orice stat membru, inclusiv în Rusia.
Deşi Rusia acceptă de obicei astfel de misiuni, Letonia a acuzat Moscova săptămâna trecută că a anulat pe motiv de COVID-19 o vizită a delegaţiei sale de militari în două regiuni din vestul Rusiei (Briansk şi Smolensk), unde sunt preconizate exerciţii militare la mijlocul lunii februarie lângă graniţa cu Belarus.
'A refuza o inspecţie din cauza protocoalelor de securitate privind epidemia de COVID-19 este o scuză proastă şi suscită puternice suspiciuni că Rusia doreşte să ascundă ceva prin nedezvăluirea dimensiunii reale şi a intenţiei mişcărilor sale militare, aşa cum cere cadrul de cooperare al OSCE', a afirmat într-o declaraţie ministrul leton al apărării, Artis Pabriks.
Într-o declaraţie de presă joi, secretarul general al NATO a afirmat că la exerciţiile comune ruso-belaruse, preconizate între 10 şi 20 februarie, se aşteaptă să particpe 30.000 de trupe combatante, trupe Speţnaz - forţele de operaţiuni speciale -, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală şi sisteme de apărare antieriană S-400.
Stoltenberg a avertizat că este vorba despre o 'gamă largă de capabilităţi militare moderne', iar manevrele din Belarus sunt 'combinate' cu exerciţiul anual al forţelor nucleare ale Rusiei programat pentru luna februarie.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Libia: Un general ucis în urma unui atac la domiciliul său din Tripoli
Un general al armatei libiene a fost ucis duminică într-un atac comis de persoane înarmate neidentificate la domiciliul său din capitala Tripoli, au anunțat autoritățile, scrie AFP. Șeful guvernului de unitate națională, recunoscut de ONU și cu sediul la Tripoli, a condamnat uciderea generalului Ali Ramadan al-Rayani, care a fost &
Netanyahu cere 'destructurarea' infrastructurii programului nuclear iranian
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat duminică la 'destructurarea' infrastructurilor programului nuclear iranian și a afirmat că orice acord ar trebui să priveze Iranul de rachete balistice, la o zi după a treia rundă de discuții între Washington și Teheran, scrie AFP. 'Trebuie să le destructurați infrastruc
Berlinul consideră că #Ucraina nu trebuie să cedeze toate teritoriile sub ocupație rusă
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a afirmat, duminică, că Ucraina nu ar trebui să cedeze toate teritoriile sale ocupate de Rusia în cadrul acordului de pace propus de Donald Trump, care dorește să pună capăt rapid luptelor dintre cele două țări, notează AFP. 'Ucraina știe de mult timp că un armistițiu sau un acord de pac
Iran: Ayatollahul ordonă o 'anchetă aprofundată' asupra cauzelor exploziei din port; bilanțul crește la 40 de morți
Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat duminică o 'anchetă aprofundată' asupra cauzelor exploziei din cel mai mare port al Iranului, în urma căreia au murit cel puțin 40 d
Putin i-a felicitat pe comandanții din Kursk pentru 'victorie', potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin le-a telefonat comandanților forțelor din Kursk pentru a-i felicita pentru 'victoria' și sfârșitul operațiunii de alungare a trupelor ucrainene din această regiune din vestul Rusiei, au transmis agențiile de presă ruse, citând un comunicat al Kremlinului, potrivit Reuters. 'Putin i-a feli
Liban: Președintele Aoun cheamă SUA și Franța să 'constrângă' Israelul să înceteze loviturile; Israelul anunță că a lovit un depozit al Hezbollah
Președintele Libanului, Joseph Aoun, a cerut Statelor Unite și Franței, garante ale acordului de încetare a focului care a pus capăt războiului dintre Israel și Hezbollah, să 'constrângă' Israelul să 'înceteze imediat' loviturile, după un nou raid aerian asupra periferiei sudice a Beirutului duminică, transmite AFP.
SUA întrețin o 'incertitudine strategică' în privința tarifelor, indică Bessent
Ministrul de finanțe american, Scott Bessent, a apărat duminică politica tarifară a președintelui Donald Trump, care zguduie economia mondială, drept un mijloc de a crea 'incertitudine strategică' menită să creeze un avantaj Statelor Unite, transmite AFP. După revenirea la Casa Albă în ianuarie, Trump a impus tarife vamale de cel
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că trupele sale încă luptă în regiunea rusă Kursk, în pofida afirmațiilor armatei ruse, transmite dpa. 'Unitățile noastre continuă operațiunile defensive active în regiunile (ruse) Kursk și Belgorod', a scris Zelenski într-o postare pe X. El a
Rusia: Suspectul în cazul generalului ucis într-o explozie lângă Moscova, inculpat pentru terorism
Bărbatul suspectat de uciderea unui general rus, vineri, în explozia unui automobil în apropiere de Moscova a fost inculpat pentru 'act terorist', a indicat duminică, &ici
Circa 200.000 de catolici s-au adunat în piața Sf. Petru pentru a-l omagia pe Papa Francisc
Sute de mii de oameni s-au adunat duminică în piața Sf. Petru, a doua zi după înmormântarea Papei Francisc, pentru a asista la o nouă ceremonie care îl va omagia în a doua dintre
Putin se oferă să ajute Iranul după explozia devastatoare dintr-un port soldată cu cel puțin 25 de morți
Președintele rus Vladimir Putin s-a oferit să ajute Iranul în a face față exploziei care a zguduit cel mai mare port comercial al țării sâmbătă și care s-a soldat cu cel puțin 25 de morți, informează Kremlinul, preluat de Reuters. Putin a transmis 'cuvinte de simpatie sinceră și de sprijin pentru familiile victimelor și urările sale de recupera
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore poate fi vizitat de public
Oamenii vor putea merge duminică să viziteze mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore, a doua zi după ce fostul suveran pontif a fost îngropat în biserica sa favorită din centrul Romei, relatează dpa. Sute de mii de oameni sunt așteptați să-i aducă un omagiu Papei care a murit luni, în a doua zi de Paști, la 88 de ani.
Trump Jr. estimează la Budapesta că centrul și estul Europei evoluează mai favorabil decât partea occidentală
Relația personală bună și bazată pe încredere între premierul ungar Viktor Orban și președintele american Donald Trump poate servi drept bază pentru consolidarea relațiilor economice dintre Ungaria și SUA, a afirmat sâmbătă la un forum de afaceri la Budapesta fiul cel mare al președintelui SUA, Donald Trump Jr., aflat într-un turneu est-europe
Israelul interceptează o rachetă lansată de rebelii Houthi din Yemen și o dronă
Armata israeliană a anunțat sâmbătă că a interceptat o rachetă trasă din Yemen, înainte ca proiectilul să pătrundă în spațiul aerian israelian, precum și o dronă care venea dinspre est, relatează AFP. Sirenele de raid aerian au fost declanșate în mai multe zone ale Israelului în urma reperării acestor ținte aerien
Iranul și SUA vor avea o nouă rundă de negocieri asupra programului nuclear, divergențele se mențin
SUA și Iranul au avut sâmbătă în Oman a treia rundă de negocieri asupra programului nuclear iranian, discuții care conform Teheranului au fost serioase, dar nu au eliminat divergențele, o nouă rundă de tratative fiind convenită pentru săptămâna viitoare, relatează AFP. Aceste discuții, care se desfășoară indirect, urmăresc &i