Etiopia: Autorităţile cer populaţiei să se pregătească să apere capitala Addis Abeba, ameninţată de rebelii din Tigray

Autorităţile etiopiene au cerut marţi populaţiei să se organizeze şi să se pregătească pentru a-şi apăra cartierele, în timp ce la câteva sute de kilometri nord de capitala Addis Abeba au loc lupte intense între forţele guvernamentale şi rebelii din provincia Tigray, transmite AFP.
Gruparea Frontul de eliberare al poporului din Tigray (TPLF) a revendicat în ultimele zile cucerirea oraşelor Dessie şi Kombolcha, situate la o intersecţie rutieră strategică la circa 400 de kilometri de Addis Abeba, fără a nega posibila continuare a avansului lor în direcţia capitalei.
Guvernul etiopian a dezminţit că ar fi pierdut acele două oraşe, dar dacă totuşi cucerirea acestora de către rebeli se confirmă aceasta ar marca o etapă importantă în războiul care durează de peste un an.
Comunicaţiile sunt tăiate în mare parte din nordul Etiopiei şi accesul jurnaliştilor este limitat, făcând dificilă orice verificare independentă a poziţiilor pe teren.
În acest timp, la Addis Abeba autorităţile le-au cerut celor cinci milioane de locuitori ai oraşului să-şi înregistreze armele într-un termen de două zile şi să se pregătească să apere capitala. ''Toţi locuitorii trebuie să se organizeze pe blocuri şi cartiere pentru a apăra pacea şi securitatea în zona lor, în coordonare cu forţele de securitate'' iar ''tinerii din oraş vor fi recrutaţi şi organizaţi pentru a activa în coordonare cu forţele de securitate'', a declarat responsabilul guvernamental cu securitatea capitalei, Kenea Yadeta, care a mai cerut încetarea răspândirii de ''informaţii false'' pe reţelele de socializare.
Aceste măsuri urmează apelurilor la unitate lansate de premierul etiopian Abiy Ahmed (laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2019 pentru contribuţia sa la soluţionarea conflictului cu Eritreea), care a susţinut că victoria este posibilă dacă ţara se opune rebelilor cu ''toată forţa'' ei. El a spus luni într-un discurs că străini luptă alături de TPLF, fără alte detalii. Singura prezenţă a unor combatanţi străini confirmată până în prezent în acest război este cea a trupelor din Eritreea care au sprijinit armata etiopiană în ofensiva acesteia în Tigray.
Început în noiembrie anul trecut, acest conflict a înregistrat o turnură spectaculoasă în ultimele luni. Premierul Abiy Ahmed proclamase victoria pe 28 noiembrie după ce a trimis armata în regiune pentru a înlătura autorităţile locale disidente provenite din rândurile TPLF.
Însă până în luna iunie combatanţii acestei grupări au recucerit cea mai mare parte a regiunii Tigray, forţând armata etiopiană să se retragă. Rebelii au continuat apoi ofensiva în regiunile învecinate Amhara şi Afar, iar acum par să ameninţe capitala Addis Abeba.
Preşedintele american Joe Biden a condamnat în luna mai încălcările drepturilor omului în Tigray şi a anunţat atunci sancţiuni împotriva Etiopiei. Administraţia de la Washington a instituit astfel restricţii de viză pentru responsabilii din Etiopia şi Eritreea acuzaţi de SUA că au alimentat conflictul, precum şi restricţii extinse în materie de asistenţă economică şi de securitate pentru Etiopia.
Preşedintele Biden a anunţat marţi de asemenea anularea unor avantaje comerciale acordate Etiopiei, decizie justificată din nou prin încălcarea drepturilor omului în campania militară din Tigray. Etiopia si alte două state africane, Mali şi Guineea, ţări unde au avut loc lovituri de stat militare, au fost retrase acum de Administraţia de la Washington din acordul comercial African Growth and Opportunity Act (AGOA), care acordă statelor semnatare acces fără taxe vamale pe piaţa SUA.
În acest timp, trimisul special al SUA pentru Cornul Africii, Jeffrey Feltman, a declarat, în cadrul unei intervenţii la Institutul pentru Pace al SUA (United States Institute of Peace) că situaţia pe teren în Etiopia este tot mai alarmantă, mai ales situaţia umanitară din Tigray, regiune aflată în pragul foametei, el avertizând că o continuare a conflictului armat va avea ''consecinţe dezastruoase'' asupra unităţii şi stabilităţii Etiopiei, precum şi asupra relaţiilor acestei ţări cu SUA.
Feltman a adăugat că Washingtonul se opune continuării avansului rebelilor din Tigray către Addis Abeba şi a cerut părţilor în conflict să negocieze o încetare a focului. El a mai susţinut că acuzaţii formulate de premierul Abiy Ahmed că SUA ar dori înlăturarea guvernului acestuia nu sunt adevărate. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Tudor Martalogu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Beijingul se declară gata să-i primească pe Ursula von der Leyen și Antonio Costa la summitul UE-China
China s-a declarat marți gata să-i primească pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, la summitul dintre Beijing și Uniunea Europeană, prevăzut să aibă loc în China în iulie, relatează AFP și Reuters. 'Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președi
ONU: Omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, însă Inteligența Artificială ar putea fi o soluție
După relansarea post-COVID, omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'neașteptată' și 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, iar aceasta încă înainte de tăierile drastice în ajutoarele internaționale, își exprimă îngrijorarea Organizația Națiunilor Unite (ONU), într-un raport publicat m
China declară că se opune continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza
China a declarat marți că se ''opune'' continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, după anunțarea în ajun a unui plan israelian de cucerire a enclavei palestiniene, transmite France Presse. ''China urmărește îndeaproape situația între Palestina și Israel și se opune continuă
'Situația este blocată' între Paris și Alger, susține ministrul de externe francez
Ambasadorul Franței în Algeria se află la Paris de la jumătatea lui aprilie și situația 'este blocată' între cele două țări, a anunțat marți ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, relatează AFP. Stéphane Romatet este 'în continuare la Paris', a declarat Jean-Noel Barrot la radio RTL. '&I
Doar 14 țări UE au solicitat o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea spori cheltuielile militare
Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe) nu își va atinge ținta de 800 de miliarde de euro, notează marți Euractiv.
Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes, spune un înalt responsabil al mișcării
Gruparea islamistă palestiniană Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes în această etapă și solicită lumii să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt 'războiului foamei' în teritoriul palestinian, a declarat marți un înalt responsabil al mișcării, transmite AFP.
Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise
Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform
Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.
Președintele Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul canadian Carney
Președintele american Donald Trump îl va primi marți la Casa Albă pe premierul canadian Mark Carney, în contextul unor relații bilaterale tensionate, anunță dpa. Înaintea vizitei, șeful guvernului de la Ottawa a declarat că discuțiile se vor concentra asupra taxelor vamale. Trump, în schimb, a susținut lu
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără
Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să
SUA: Administrația Trump vrea să priveze Universitatea Harvard de finanțare federală
Administrația Donald Trump dorește să priveze de finanțare federală Universitatea Harvard, angajată într-un conflict deschis cu președintele american, conform unei scrisori a secretarului pentru educație, Linda McMahon, trimisă luni președintelui prestigioasei instituții de învățământ, relatează AFP. 'Harvard nu ar trebui