VIDEO Rusia lansează exerciţii militare în Marea Mediternană în plin dezacord cu Regatul Unit
Armata rusă a lansat vineri manevre militare de mare anvergură în Marea Mediterană cu avioane de luptă capabile să transporte rachete hipersonice, o altă demonstraţie de forţă în plină creştere a tensiunilor ca urmare a unui incident cu un distrugător britanic în Marea Neagră, relatează portalul de informaţii militare 45enord.ca.
Moscova a declarat că una dintre navele sale de război trăsese focuri de avertisment şi că unul din avioanele sale de luptă aruncase bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender miercuri pentru a-l forţa să părăsească o zonă din apropierea Crimeii pe care Rusia o revendică drept fiind în apele sale teritoriale.
Marea Britanie a dezminţit această relatare, insistând asupra faptului că nava sa nu a fost ţinta unor tiruri şi a declarat că aceasta naviga în apele ucrainene.
Exerciţiile ruse au început vineri în Mediterana orientală, în timp ce un grup aeronaval britanic se află în regiune. Mai devreme în cursul acestei săptămâni, avioane vânătoare F-35 britanice şi americane de pe portavionul HMS Queen Elizabeth au efectuat misiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
#Видео Совместное учение сил #ВМФ и #ВКС России В Средиземноморье#Сирия pic.twitter.com/pGqysPWTly
; Минобороны России (@mod_russia) June 25, 2021
În Orientul Mijlociu, Rusia desfăşoară o campanie militară în Siria din septembrie 2015, ceea ce i-a permis regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad să reia controla asupra celei mai mari părţi a ţării după un război civil devastator care a început în 2011.
Potrivit planului exerciţiului, cinci nave ale Marinei ruse (între care crucişătorul lansator de rachete Moskva, fregatele Admiral Essen şi Admiral Makarov), precum şi două submarine Starâi Oskol şi Rostov pe Don, cu avioanele antisubmarin Tu-142 MK, Il-38, bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 şi avioane MiG-31K vor efectua misiuni de antrenament de luptă pentru a asigura securitatea bazei aeriene ruse de la Hmeimim şi a centrului logistic al marinei ruse de la Tartus, indică un comunicat emis vineri de Ministerul rus al Apărării.
În cursul exerciţiilor comun al forţelor formaţiunii operaţionale permanente a Marinei ruse în Marea Mediterană şi a aviaţiei Forţelor aerospaţiale ruseşti, două avioane de luptă MiG-31K şi un avion antisubmarin Il-38 au zburat de pe aerodromurile ruseşti spre baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, arată comunicatul citat, care precizează clar că aparatele MiG-31K pot utiliza ultimul model de rachete hipersonice "Kinjal".
Este pentru prima oară când avioane de luptă capabile să transporte rachete "Kinjal" sunt desfăşurate în afara frontierelor Rusiei. Armata rusă afirmă că rachetele "Kinjal" au o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului şi o rază de acţiune până la 2.000 de kilometri.
Bombardierele cu rază lungă de acţiune supersonice Tu-22M3, cu capacitate nucleară, au fost desfăşurate pentru prima oară în Siria luna trecută în cursul unei demonstraţii a unei prezenţe militare ruse crescute în Mediterana. Totodată, potrivit Ministerului rus al Apărării, ele îşi vor efectua partea lor de zboruri de antrenament deasupra Mării Mediterane.
Baza aeriană de la Hmeimim, în provincia siriană de coastă Latakia, serveşte drept placă turnantă principală pentru operaţiunile Moscovei în Siria.
Armata rusă a modernizat pista de la Hmeimim pentru a primi bombardiere grele şi a construit o a doua pentru a-şi extinde operaţiunile de acolo.
Rusia a mărit şi modificat de asemenea o bază navală în portul sirian Tartus, singura instalaţie de acest tip pe care Moscova o deţine în prezent în afara fostei Uniuni Sovietice.
Armata rusă a crescut numărul şi raza exerciţiilor sale în plină amplificare a tensiunilor în relaţiile sale cu Occidentul, relaţii care au scăzut la cel mai jos nivel de la Războiul rece, după anexarea de către Moscova în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.
În cadrul eforturilor preşedintelui Vladimir Putin de întărire a armatei, marina rusă a relansat în ultimii ani practica din perioada sovietică de a-şi trimite constant nave de război în Mediterana.
Adresându-se jurnaliştilor duminica trecută la bordul portavionului HMS Queen Elizabeth, comandorul Steve Moorhouse, a declarat la rândul său că Mediterana orientală a devenit mai "aglomerată şi disputată" odată cu importanta prezenţă militară rusă în Siria, ceea ce duce la întâlniri regulate cu nave şi avioane de război ruseşti. Comandorul a afirmat de asemenea că o navă de război rusească s-a apropiat la mai puţin de 10 km de portavion. AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Ady Ivaşcu)
Citiţi şi:
Incident în Marea Neagră: Moscova 'protestează ferm' pe lângă ambasadoarea britanică
Marea Britanie minimalizează incidentul cu Rusia implicând un distrugător în Marea Neagră
Rusia cere SUA şi aliaţilor lor să renunţe la exerciţiile Sea Breeze în Marea Neagră
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cererea lui Trump de creștere a bugetelor Apărării la 5% din PIB, considerată nerealistă în UE
Donald Trump le-a cerut statelor europene membre ale NATO să-și crească bugetele Apărării până la cel puțin 5% din PIB, un obiectiv mult peste angajamentul actual de 2% și considerat nerealist în UE, scrie miercuri AFP într-un comentariu. Președintele ales al SUA, care pe 20 ianuarie își începe al doilea mandat, n
Lituania își întărește măsurile de securitate la conexiunile sale electrice cu UE, de teama unor sabotaje
Lituania, care urmează să se deconecteze în curând de la rețeaua electrică rusă, a anunțat miercuri că își va întări măsurile de securitate menite să protejeze o importantă conexiune electrică ce o leagă de Polonia vecină și Uniunea Europeană, de teama unor eventuale sabotaje, informează AFP. Fostă republică sovietică,
SUA: Kamala Harris și membri ai Congresului i-au adus un ultim omagiu lui Jimmy Carter
Liderii americani s-au adunat la Washington pentru a-l omagia pe fostul președinte Jimmy Carter, înaintea funeraliilor sale de joi, relatează Reuters. Sicriul drapat cu steagul lui Carter a ajuns marți la Capitoliu pe un cheson tras de cai, după o procesiune funerară pe Pennsylvania Avenue. Membri ai familiei sale l-au urmat pe jos, ca o
Trump sesizează Curtea Supremă a SUA pentru a scăpa de sentința în dosarul Stormy Daniels
Președintele ales al SUA, Donald Trump, găsit vinovat în procesul în care este acuzat de plăți disimulate către o actriță de filme porno, a sesizat Curtea Supremă a SUA, instanță cu majoritate conservatoare, pentru a încerca să scape de pronunțarea sentinței în acest dosar prevăzută pentru vineri, cu 10 zile înaintea începerii mand
Volodimir Zelenski minimalizează afirmațiile lui Donald Trump cu privire la intenția Ucrainei de a adera la NATO
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a minimalizat miercuri afirmațiile președintelui american ales Donald Trump, care a declarat cu o zi înainte că ''înțelege sentimentul'' Rusiei în ceea ce privește o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, informează AFP. Rusia, care consideră prezența NATO la frontierel
#Ucraina: 13 persoane au murit într-un atac al forțelor ruse asupra orașului Zaporojie
Cel puțin 13 persoane au fost ucise și alte 29 au fost rănite într-un atac aerian rusesc comis miercuri asupra orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, potrivit unui bilanț anunțat de guvernatorul regiunii omonime, transmit AFP, Reuters și DPA. ''Treisprezece morți în urma loviturii inamice asupra orașului Zaporojie''
SUA: Președintele Joe Biden afirmă că deocamdată nu a luat o decizie privind amnistierile preventive
Președintele american în exercițiu Joe Biden a anunțat că deocamdată nu a luat nicio decizie cu privire la emiterea unor amnistii preventive în scopul protejării personalităților care au fost amenințate cu retalierea de către președintele ales Donald Trump, transmite miercuri Reuters. Într-un interviu difuzat miercuri, Biden
Republica Moldova: Transnistria, în ''criză umanitară'' după oprirea gazului rusesc
Transnistria se află într-o situație de ''criză energetică'' și ''umanitară'', a declarat miercuri un responsabil local, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc și compania rusă Gazprom a refuzat să furnizeze Republicii Moldova gaz pe o rută alternativă din cauza unei dispute cu Chișinăul asupra unei datorii, relatează A
ONU: Peste 12.300 de civili au fost uciși în #Ucraina de la începerea războiului
Cel puțin 12.300 de civili au fost uciși în războiul din Ucraina după ce Rusia a invadat țara vecină, în urmă cu aproape trei ani, a anunțat miercuri Nada Al-Nashif, adjunctă a Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului, transmite Reuters. Reprezentanta ONU a ținut să remarce creșterea numărului de victime în ult
Groenlanda este protejată de apărarea colectivă a UE, potrivit Comisiei Europene
Comisia Europeană a cerut miercuri respectarea suveranității statelor membre ale UE și a susținut că Groenlanda, insula arctică autonomă dependentă de Danemarca, este protejată de apărarea colectivă a UE, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit cu o veche idee a sa ca SUA să cumpere această insulă și nu a exclus posibilitatea de a recurge la forța m
Franța/Anti-separatistul Alcide Ponga, desemnat președinte al Noii Caledonii de noul guvern de la Noumea
Noul guvern al Noii Caledonii, un arhipelag francez cufundat într-o profundă criză politică, și-a desemnat miercuri președintele, anti-separatistul Alcide Ponga, informează AFP. Numirea lui Ponga, membru al mișcării de dreapta 'Le Rassemblement - Les Républicains', marchează sfârșitul unei perioade intermediare de tr
Comisia Europeană respinge acuzațiile de cenzură formulate de Mark Zuckerberg
Comisia Europeană a respins miercuri acuzațiile de cenzură formulate de patronul Meta, Mark Zuckerberg, care a renunțat în SUA la programul de 'verificare a faptelor' (fact-checking), în timp ce Donald Trump se pregătește să revină la Casa Albă, relatează AFP. Rețeaua de socializare Meta a anunțat marți eliminarea programul
Iranul cere Israelului să se retragă din teritoriile siriene
Președintele iranian Masoud Pezeshkian a cerut miercuri Israelului să se retragă din teritoriile siriene de frontieră unde acesta a desfășurat trupe după căderea președintelui Bashar al-Assad, fost aliat de lungă durată al Teheranului, transmite AFP. Pezeshkian a făcut aceste declarații cu prilejul unei vizite la Teheran a prim-ministrului ira
Republica Cehă este pregătită să discute despre creșterea bugetului apărării, afirmă premierul Petr Fiala
Republica Cehă este pregătită să discute despre creșterea cheltuielilor pentru apărare și 3% din produsul intern brut (PIB) poate fi un nivel realist de atins în câțiva ani, a afirmat miercuri premierul ceh Petr Fiala, transmite Reuters. La începutul acestei săptămâni, executivul de la Praga a declarat că în 2024
Sfârșitul operațiunilor de fact-checking la Meta: ''O epocă extrem de periculoasă'' pentru jurnaliști (laureată a premiului Nobel)
Maria Ressa, jurnalistă filipineză și laureată a premiului Nobel pentru pace, a avertizat miercuri împotriva unei ''epoci extrem de periculoase'' pentru jurnalism după decizia Meta (Facebook, Instragram, WhatsApp) de a renunța la operațiunile sale de verificare a faptelor (fact-checking) în SUA, potrivit France Presse.