Rusia cere SUA şi aliaţilor lor să renunţe la exerciţiile Sea Breeze în Marea Neagră
Exerciţiile ucraineano-americane Sea Breeze sporesc riscul producerii unor incidente involuntare în Marea Neagră, de aceea este necesar să se renunţe la acestea, a transmis miercuri Ambasada Rusiei din Washington într-o declaraţie postată pe contul său oficial de Twitter, potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti.
Manevrele sunt prevăzute să aibă loc în perioada 28 iunie - 10 iulie şi vor implica 5.000 de militari şi aproximativ 40 de nave din 32 de ţări. La aceste exerciţii vor participa Ucraina, SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Letonia, precum şi ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, notează agenţia de presă citată.
"Dimensiunea şi caracterul clar agresiv al exerciţiilor Sea Breeze nu corespund în niciun caz obiectivelor reale de securitate în regiunea Mării Negre", susţine misiunea diplomatică rusă.
"Cerem insistent SUA şi aliaţilor lor să renunţe la simularea unor acţiuni militare în Marea Neagră", menţionează în declaraţia sa Ambasada Rusiei din Washington, potrivit căreia problemele care apar în regiune pot fi rezolvate fără impunerea unui ajutor extern.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declarase anterior că NATO îşi intensifică activitatea militară în Marea Neagră şi creşte numărul exerciţiilor comune cu Ucraina. "Toate acestea nu contribuie la reglementarea situaţiei din Ucraina", a afirmat Zaharova, citată de RIA Novosti. Ea se referea la conflictul din Donbas, unde separatişti proruşi - sprijiniţi de Moscova - luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene.
În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, a acuzat NATO că, sub acoperirea exerciţiilor Sea Breeze, intenţionează să furnizeze Ucrainei armament modern care va intra în dotarea armatei ucrainene şi a formaţiunilor paramilitare naţionaliste ce luptă în Donbas de partea Kievului.
În contextul exerciţiilor Sea Breeze-2021, Rusia a blocat în zona coastei de vest a peninsulei Crimeea accesul navelor de război ale Alianţei Nord-Atlantice, a comunicat miercuri dimineaţă portalul rusesc Avio.pro, asociat armatei ruse.
Astfel, în largul coastelor Crimeii au fost stabilite zone de interdicţie în care navele NATO nu pot intra. Orice acţiune agresivă a navelor Alianţei va fi oprită instantaneu, scria Avia.pro.
Potrivit portalului citat, Rusia îşi rezervă dreptul de a utiliza mijloacele de război electronic sau organizarea propriilor exerciţii cu tiruri de rachetă, ca răspuns la exerciţiile NATO.
Toate aceste informaţii surveneau înainte ca Ministerul rus al Apărării să anunţe miercuri, 23 iunie, că o "navă de patrulare de frontieră" rusă a "tras focuri de avertizare", iar un avion Su-24M a efectuat un "bombardament preventiv de-a lungul rutei distrugătorului" britanic HMS Defender, care ar fi intrat într-o zonă din apropierea peninsulei Crimeea, ale cărei ape teritoriale Rusia le revendică drept ale sale, potrivit AFP.
Nava britanică a părăsit apoi apele ruseşti, punând capăt incidentului, care a durat puţin peste 20 de minute, potrivit Moscovei.
La rândul lor, autorităţile britanice susţin că "niciun tir nu a fost direcţionat spre HMS Defender", dezminţind "afirmaţia potrivit căreia bombe au fost lansate în calea" acestei nave.
Foto: (c) Sergey Smolentsev/REUTERS
"Niciun foc de avertizare nu a fost tras în direcţia HMS Defender. Vasul Royal Navy efectua o traversare paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat Ministerul britanic al Apărării pe Twitter. "Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de artilerie în Marea Neagră", a adăugat el.
Cu câteva ore înainte de acest presupus incident, preşedintele Vladimir Putin a reiterat că ţara sa este "îngrijorată de consolidarea în curs a capacităţilor şi infrastructurii militare a NATO în apropierea frontierelor ruseşti".
HMS Defender se află în regiune pentru exerciţii NATO şi "s-a detaşat temporar de grupul de lucru pentru a-şi desfăşura propria serie de misiuni în Marea Neagră", potrivit unui comunicat al Royal Navy din 10 iunie.
"În ultimele săptămâni, Defender, cu baza la Portsmouth, a urmat o pregătire intensă şi a participat la operaţiunea Sea Guardian, misiunea NATO împotriva terorismului în Mediterana", se menţionează în comunicat.
Forţe ucrainene, americane şi britanice au efectuat miercuri la bordul navei exerciţii de abordaj, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de Ministerul ucrainean al Apărării.
Acest incident a avut loc în largul coastei Crimeei, peninsula ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia, care dispune acolo de o bază navală şi ale cărei ape au fost deja scena mai multor incidente în trecut, notează AFP.
Rusia a efectuat în această regiune mai multe exerciţii militare în ultimele luni, inclusiv prin desfăşurarea temporară a peste 100.000 de soldaţi la frontierele ucrainene şi în Crimeea în aprilie, o demonstraţie de forţă ce a suscitat tensiuni mari cu Occidentul.
În 2018, Moscova a reţinut trei nave de război ucrainene şi a capturat 24 marinari, care încercau să pătrundă în Marea Azov, la care au acces ambele ţări. Acesta a fost primul incident armat direct între cele două ţări vecine.
Ciocnirile implicând avioane sau nave la frontierele ruse nu sunt rare, mai ales în perioada de tensiune cu Occidentul, dar tirurile de avertisment constituie o premieră pentru acest gen de incidente, notează agenţia franceză de presă.
Cele mai multe incidente au loc în Marea Baltică şi în Arctica, mai rar în Extremul Orient, unde Rusia a anunţat miercuri că ar fi interceptat un avion de recunoaştere american deasupra Mării Ohotsk. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Trump afirmă la Davos că dorește o întâlnire cu Putin pentru a opri războiul în #Ucraina, fără a avansa soluții
Președintele american Donald Trump a reafirmat joi, într-o intervenție online la forumul economic mondial de la Davos, că dorește să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a opri războiul în Ucraina, țară despre care a spus că este pregătită să încheie un acord cu Rusia, fără a oferi însă vreun detaliu concret, co
SUA: Rubio, în turneu de săptămâna viitoare în Panama și alte patru țări din America Centrală (Departamentul de Stat)
Noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, va vizita Panama și alte patru țări din America Centrală și Caraibe începând de săptămâna viitoare, în prima sa deplasare ca șef al diplomației de la Washington, a anunțat joi Departamentul de Stat, transmit AFP și Reuters. Pe lângă Panama, Rubio se va mai deplasa î
Postul CNN se restructurează, ca urmare a scăderii audienței
Postul american CNN a anunțat joi că va reduce aproximativ 200 de posturi în televiziunea sa, în timp ce intenționează ca în paralel cu aceste concedieri să angajeze în lunile următoare alte circa 200 de persoane pentru activități digitale, relatează agenția EFE. CNN, un post preferat de democrații fostului președinte J
Polonia ar putea restrânge ajutoarele sociale acordate refugiaților ucraineni
Premierul polonez Donald Tusk a susținut joi ideea înăspririi regulilor de distribuire a alocațiilor de copii pentru refugiații ucraineni aflați în țara sa, cu doar câteva luni înaintea scrutinului prezidențial din Polonia, relatează AFP. În prezent, toți părinții, inclusiv refugiații ucraineni extrem de numeroși
#Ucraina: Rusia pregătește marea bătălie pentru Donbas, înaintea negocierilor cu Trump
Armata rusă se pregătește pentru o mare bătălie prin care urmărește să preia controlul inimii Donbasului (ce cuprinde provinciile ucrainene Donețk și Lugansk), înainte de începerea negocierilor dintre președintele rus Vladimir Putin și noul președinte american Donald Trump, care a amenințat că ar putea impune noi sancțiuni Rusiei dacă nu încheie rap
Spania: Guvernul central va acoperi 100% din costurile reconstrucției infrastructurilor municipale afectate de inundații
Costurile reconstrucției infrastructurilor municipale afectate de inundațiile devastatoare produse în luna octombrie în sud-estul Spaniei vor fi acoperite integral de guvernul central de la Madrid, a anunțat joi premierul Pedro Sanchez, cu prilejul unei deplasări la Valencia, transmite AFP. Executivul se angajase inițial să acopere
BTA: Cei doi ostatici bulgari și românul eliberați de rebelii houthi au ajuns la Sofia
Serviciul de presă al Consiliului Miniștrilor de la Sofia a anunțat că cei doi cetățeni bulgari și cetățeanul român ce făceau parte din echipajul vasului Galaxy Leader și au fost luați ostatici de rebeli houthi, fiind eliberați miercuri, s-au aflat la bordul unui avion care i-a transportat joi la Sofia. Cetățeanul român a fost &ici
Parlamentul European: Sprijinul pentru opoziția din Venezuela este o datorie morală
Regimul lui Nicolas Maduro este ilegitim și președinția sa constituie o încercare ilegală de a rămâne la putere prin forță, susține Parlamentul European într-o rezoluție adoptată joi la Strasbourg, indică un comunicat postat pe website-ul instituției. Rezoluția a fost adoptată cu 374 de voturi pentru, 53 de voturi împot
#Ucraina ordonă evacuarea copiilor din mai multe localități din regiunea Harkov
Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea forțată a familiilor cu copii din 16 localități situate în regiunea Harkov (nord-est), ca urmare a intensificării loviturilor ruse, a anunțat joi guvernul de la Kiev, potrivit AFP. ''În total, 267 de copii și familiile lor trebuie să fie evacuați din 16 localități'' apropi
#Ucraina vede un 'semnal puternic' în amenințarea lui Trump cu sancțiuni și taxe vamale împotriva Rusiei
Washington, 23 ian /Agerpres/- Ucraina a salutat joi declarația noului președinte american Donald Trump în care acesta a amenințat că va impune noi sancțiuni și taxe vamale Rusiei dacă aceasta nu încheie în scurt timp un acord de pace cu Ucraina, relatează Reuters. 'Salutăm cu adevărat astfel de mesaje puternice din partea președintelui T
Germania: AfD cere închiderea imediată a granițelor în urma atacului comis de un afgan care ar fi trebuit deportat în 2023
Co-lidera partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), Alice Weidel, a cerut un vot imediat în parlament cu privire la închiderea granițelor țării în urma atacului mortal cu cuțit petrecut la Aschaffenburg, în landul Bavaria, transmite vineri dpa. Alice Weidel, candidata partidului pentru funcția de ca
Irlanda: Centrisul Micheal Martin a fost ales premier de către Parlament
Liderul centrist irlandez Micheal Martin a fost ales joi prim-ministru de către Parlament și va prelua conducerea unui guvern de coaliție dominat de cele două mari partide de centru-dreapta, la aproape două luni după alegerile legislative, informează AFP. El a fost ales de parlamentari cu 95 de voturi în favoarea sa și 76 contra. Micheal
Turcia: Liderul istoric al PKK, Abdullah Ocalan, continuă negocierile cu puterea (deputați pro-kurzi)
Liderul istoric al Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan, condamnat la închisoare pe viață, 'continuă' negocierile pentru o reconciliere inițiate de Ankara, au raportat joi deputații care l-au vizitat în detenție, transmite AFP. Doi deputați ai DEM, principalul partid pro-kurd din Turcia și a treia forț
Rusia respinge ideea trimiterii unor trupe NATO de menținere a păcii în #Ucraina
Rusia a respins joi ideea trimiterii unor trupe NATO de menținere a păcii în Ucraina, în eventualitatea unei încetări a focului, avertizând că o asemenea acțiune ar risca să provoace o 'escaladare incontrolabilă', relatează Reuters. Această propunere este pentru Rusia total inacceptabilă, a declarat purtătoarea
Olaf Scholz le cere germanilor de toate vârstele și originile să își asume responsabilitatea pentru Holocaust
Cancelarul federal german Olaf Scholz i-a îndemnat joi pe toți germanii, indiferent de vârsta și originea lor, să își asume responsabilitatea pentru 'ruptura civilizațională' pe care a constituit-o Holocaustul, informează AFP. 'Fiecare din țara noastră poartă o responsabilitate - indiferent de propria sa istorie d