Summit privind încălzirea globală: Biden anunţă un obiectiv ambiţios şi cere lumii să urmeze exemplul SUA
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/14582263.jpg)
Preşedintele american Joe Biden a prezentat joi, în cadrul summitului internaţional privind clima organizat online de SUA, un obiectiv ambiţios al Washingtonului privind reducerea emisiilor poluante, practic dublu faţă de cel precedent, relatează AFP.
Astfel, potrivit lui Biden, SUA vizează o diminuare a emisiilor cu efect de seră cu 50 până la 52% până în 2030 pornind de la nivelul din 2005, în condiţiile în care vechiul angajament al Washingtonului era de a scădea aceste emisii cu 26-28% până în 2025.
Biden a avertizat împotriva "costului inacţiunii" şi a elogiat beneficiile economice "extraordinare" pe care le pot aduce reformele ecologice, cerând totodată restului lumii să urmeze exemplul american, în numele unui "imperativ moral şi economic".
"Trebuie să trecem la acţiune noi toţi, în pas accelerat", a îndemnat liderul de la Casa Albă în discursul său la summitul organizat de Ziua Pământului, subliniind că "nicio ţară nu poate rezolva această criză de una singură".
Totuşi, notează France Presse, înainte de a face presiuni asupra altor poluatori globali să accelereze lupta împotriva încălzirii globale, Biden trebuie să dea asigurări legat de abordarea până acum inconstantă a SUA în această privinţă.
Săptămâna trecută, diplomaţia chineză s-a referit la Statele Unite ca fiind un "elev rău care se întoarce la şcoală după ce a chiulit de la cursuri".
În absenţa SUA în epoca Trump, liderul chinez Xi Jinping a fost aplaudat pe plan mondial după ce a anunţat, la sfârşitul lui 2020, că ţara sa va începe să-şi reducă emisiile de dioxid de carbon înainte de 2030 pentru a ajunge în 2060 la neutralitatea emisiilor, adică nivelul de emisii să fie egal cu cel al absorbţiei acestora.
Noul angajament anunţat de Biden ar urma să permită economiei SUA să atingă neutralitatea emisiilor până în 2050. Prin acest obiectiv, SUA pot spera să participe la menţinerea încălzirii globale cu mai puţin de 2 grade Celsius sau chiar 1,5 comparativ cu epoca preindustrială, aşa cum prevede acordul de la Paris, încheiat în 2015 şi în care Washingtonul a revenit în prima zi a preşedinţiei Biden, după ce predecesorul acestuia Donald Trump a părăsit acordul acum patru ani.
Summitul de joi precede marea conferinţă COP26 a ONU şi care urmează să aibă loc spre sfârşitul acestui an la Glasgow (Scoţia), iar marile puteri invitate la videoconferinţa organizată de Washington şi care reprezintă împreună 80% din emisiile de pe plan global s-au întrecut în angajamente, cu acest prilej.
China, principalul emiţător de gaz cu efect de seră, a promis să "coopereze" împotriva încălzirii globale cu emiţătorul nr. 2 şi adversara sa SUA. Vladimir Putin, şi el aflat în relaţii reci cu americanii, s-a angajat ca Rusia, producător major de hidrocarburi, să scadă volumul emisiilor nete de gaz cu efect de seră sub cel al Uniunii Europene, în următorii 30 de ani.
În ce o priveşte, Uniunea Europeană a ajuns in extremis la un acord privind reducerea netă cu "cel puţin 55%" a emisiilor cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.
Marea Britanie a anunţat de marţi o reducere a emisiilor cu 78% comparativ cu 1990, iar potrivit Radio Canada premierul canadian Justin Trudeau se va angaja la o scădere a acestor emisii de 40-45% până în 2030 faţă de 2005, de la 30% până acum.
La rândul său, premierul nipon Yoshihide Suga a anunţat că Japonia va scădea emisiile de CO2 cu 46% până în 2030 comparativ cu 2013, ţinta precedentă fiind de 26%.
Chiar şi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, care era apropiat de Trump şi mai puţin de Biden, i-a scris acestuia din urmă angajându-se să pună capăt tăierilor ilegale de păduri în Amazonia până în 2030, în pofida scepticismului observatorilor.
Summitul privind clima se încheie vineri, când potrivit unui oficial din administraţia americană Washingtonul va putea anunţa cu claritate că "SUA s-au întors".AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Reuters: Rusia joacă tare în discuțiile privind pacea în Ucraina, după ce Trump a vorbit despre un contact cu Putin
Toate condițiile președintelui Vladimir Putin pentru oprirea conflictului în Ucraina trebuie îndeplinite integral înaintea oricărui aranjament posibil pentru încheierea războiului, a declarat luni viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, care supervizează în Ministerul de Externe relațiile cu SUA și controlul asupra armamentelor, suger&acir
Programul Comisiei Europene pentru 2025 și războiul din Ucraina, principalele puncte ale sesiunii plenare a PE
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Prioritățile și programul Comisiei Europene pentru 2025, trei ani de război în Ucraina, uciderea opozantului rus Aleksei Navalnîi și strategia Uniunii Europene pentru Orientul Mijlociu constituie principalele puncte de pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European, care începe
Polonia: Tusk anunță un plan de investiții record de 155 miliarde de euro în 2025
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunțat luni un plan de investiții record de 155 miliarde de euro pentru 2025 vizând relansarea creșterii economice și întărirea securității țării în contextul războiului din Ucraina, transmite AFP. 'Nu a existat niciodată o asemenea sumă în istoria economiei poloneze' pentru cheltuieli cu in
Războiul din #Ucraina și un posibil plan american de pace, pe agenda Conferinței de Securitate de la München
Războiul din Ucraina și așteptările referitoare la un posibil plan al Statelor Unite de a pune capăt conflictului marchează ediția din acest an a Conferinței de Securitate de la München, care are loc între 14 și 16 februarie și la care vor participa aproape 60 de șefi de stat sau de guvern și peste 100 de miniștri, potrivit directorului evenimentului, Christoph He
Zelenski vrea ca Europa să nu mai primească deloc energie de la Rusia și sugerează alți furnizori
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea ca Europa să devină și mai independentă din punct de vedere energetic de Rusia în urma deconectării statelor baltice de la rețeaua electrică rusă și a sugerat Orientul Mijlociu și Africa de Nord ca posibili furnizori, relatează dpa. 'Moscova nu va mai putea folosi energia ca armă împotriva statelor
Procesul pentru corupție al lui Netanyahu se reia, după o pauză de o săptămână pentru vizita premierului israelian în SUA
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a compărut luni în fața unui tribunal din Tel Aviv în procesul său pentru corupție, suspendat săptămâna trecută ca urmare a vizitei șefului executivului israelian în Statele Unite, informează EFE. În plus, săptămâna precedentă, două din cele trei mărturii săptămân
Kremlinul nici nu confirmă, nici nu infirmă o convorbire Trump-Putin, așteaptă detalii privind planul asupra Gaza
Kremlinul a declarat luni că nu poate nici confirma, nici infirma o convorbire telefonică între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump, informează Reuters. Făcând duminică declarații în fața unor jurnaliști în timp ce se afla în avionul prezidențial, Donald Trump a afirmat că se află
Germania: Cancelarul Olaf Scholz anunță că elaborează o propunere de creștere a prezenței NATO în Groenlanda
Cancelarul german Olaf Scholz a dezvăluit duminica aceasta că a propus creșterea prezenței NATO în Groenlanda, ca urmare a interesului exprimat de președintele Statelor Unite, Donald Trump, pentru achiziționarea acestui teritoriu autonom danez, și că aliații lucrează în prezent la el, informează EFE. ''Am elaborat o propune
Președintele iranian îl acuză pe Donald Trump că ''vrea să îngenuncheze'' Republica Islamică
Președintele iranian Massoud Pezeshkian l-a acuzat luni pe omologul său american Donald Trump că ''vrea să îngenuncheze'' Republica Islamică, în timpul unui discurs susținut cu ocazia celei de-a 46-a aniversări a Revoluției care a răsturnat monarhia Pahlavi, informează AFP și Reuters. ''Trump spune 'vrem
Hamas consideră absurde și dovada unei profunde necunoașteri declarațiile lui Trump despre cumpărarea Gazei
Declarațiile președintelui Statelor Unite, Donald Trump, despre cumpărarea și preluarea controlului asupra Fâșiei Gaza sunt ''absurde'' și reflectă o ''profundă ignoranță'' despre Palestina și Orientul Mijlociu, a declarat luni Ezzat al Rashq, membru al biroului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, informează EFE.
Noi atacuri ruse nocturne au făcut în #Ucraina cel puțin 11 răniți
Cel puțin 11 oameni au fost răniți în mai multe atacuri ruse nocturne asupra Ucrainei, au anunțat luni media și oficiali ucraineni, informează dpa. O dronă Shahed a rănit o femeie duminică seara în orașul Sumî din nord-estul Ucrainei, potrivit canalului de televiziune Suspilne. Femeia a fost dusă la spital. &Ic
Șeful diplomației chineze, în turneu în Europa și Africa de Sud în această săptămână, înaintea unei reuniuni a ONU
Ministrul de externe chinez Wang Yi va călători în Regatul Unit, Irlanda, Germania și Africa de Sud între 12 și 21 februarie, a informat luni Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing, care a confirmat totodată și că ministrul va participa la 18 februarie la o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite la New York, transmite EFE.
Rusia: Vladimir Putin evidențiază activitatea Ministerului Afacerilor Externe într-o ''situație internațională foarte complexă''
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a evidențiat, luni, activitatea Ministerului Afacerilor Externe, care într-o ''situație internațională foarte complexă'' apără cu fermitate interesele naționale ale țării, în mesajul său de felicitare cu ocazia Zilei Lucrătorului Diplomatic, informează EFE. Ministerul, condus de
Iranul celebrează a 46-a aniversare a Revoluției islamice
Iranienii celebrează luni cea de-a 46-a aniversare a Revoluției islamice, ieșind pe străzi la Teheran și în întreaga țară, informează AFP. Începând de luni dimineața, televiziunea de stat iraniană difuzează în direct imagini cu populația pe străzile orașelor și satelor, însoțite de cântece pop și de im
Rusia încă nu a primit propuneri satisfăcătoare pentru a începe discuțiile cu privire la #Ucraina (RIA)
Moscova nu a primit încă o ofertă bună pentru a începe discuțiile cu privire la Ucraina, a apreciat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Galuzin, într-un interviu publicat luni de agenția de presă rusă RIA, după ce președintele american Donald Trump a declarat că crede că Washingtonul progresează în negocierile menite să pună capăt r