VIDEO Ceremonie de învestitură în SUA: Emisiunea ''Celebrating America'', marcată de interpretări spectaculoase, discursuri emoţionante, dar şi de critici artistice

Emisiunea de televiziune ''Celebrating America'', difuzată miercuri seară în Statele Unite la finalul evenimentelor care au marcat ceremonia de învestitură a preşedintelui Joe Biden, a inclus o serie de interpretări spectaculoase - susţinute de artişti de seamă precum Bruce Springsteen, John Legend, Foo Fighters, Demi Lovato, Justin Timberlake şi Katy Perry -, discursuri emoţionante - rostite de Joe Biden, Kamala Harris, Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton -, dar şi câteva momente considerate mai puţin reuşite din punct de vedere artistic - precum cele susţinute de Jon Bon Jovi, Tim McGraw şi Tyler Hubbard -, care au fost criticate şi ironizate pe reţelele de socializare.
Ceremoniile organizate cu ocazia învestiturii preşedintelui Joe Bien s-au încheiat în noaptea de miercuri spre joi cu o emisiune TV specială, intitulată "Celebrating America", al cărei prezentator principal a fost actorul Tom Hanks. Emisiunea a inclus discursuri rostite de Joe Biden şi de Kamala Harris, dar şi numeroase interpretări artistice. Această emisiune, cu o durată de 90 de minute, a fost difuzată de majoritatea posturilor TV americane, dar şi pe Facebook, Twitter, YouTube şi alte platforme de streaming.
Foto: (c) JOSHUA ROBERTS POOL / EPA
"Ziua învestiturii înseamnă mult mai mult decât depunerea jurământului de către următorii lideri politici ai noştri, această zi este despre mărturie, despre permanenţa idealului nostru american. La fiecare patru ani, auzim cuvinte care ne stimulează pe toţi, despre călătoria care ne aşteaptă în perioada următoare, despre un mesaj care poate să ne unească, într-o perioadă în care începem un nou capitol, din momentul în care ne aflăm spre locul în care am putea să fim", a declarat Tom Hanks în debutul acestei emisiuni.
Show-ul, la care au participat numeroase vedete din industria de divertisment americană, filmate în diverse oraşe din Statele Unite, a avut loc într-un format virtual din cauza pandemiei de COVID-19 şi a început cu un moment artistic susţinut de Bruce Springsteen, care a interpretat o versiune acustică a cântecului "Land of Hope and Dreams" în faţa Lincoln Memorial din Washington.
Foto: (c) JOSHUA ROBERTS POOL / EPA
Preşedintele Joe Biden a fost filmat în timp ce a susţinut un discurs la Lincoln Memorial din Washington, iar această secvenţă a fost difuzată în cadrul emisiunii "Celebrating America". În acelaşi spaţiu emblematic pentru capitala americană, Comitetul de Învestitură a aprins miercuri 400 de lampioane în memoria celor 400.000 de persoane care au murit de COVID-19 în Statele Unite.
"Mă simt plin de umilinţă când stau aici, lângă statuia lui Lincoln", a declarat preşedintele Biden în secvenţa inclusă în "Celebrating America". El a subliniat încă o dată nevoia de unitate a poporului american.
Foto: (c) JOSHUA ROBERTS POOL / EPA
"Nu am fost niciodată mai optimist pentru America decât sunt în această zi. Datorită vouă, democraţia a învins. Acesta a fost motivul pentru care eu şi Jill, Kamala şi Doug am vrut să ne asigurăm că ceremonia noastră de învestitură să nu fie despre noi, ci despre voi, poporul american", a adăugat preşedintele Biden.
"Povestea Americii nu depinde de unul dintre noi, nu depinde de unii dintre noi, ci depinde de noi toţi, de poporul american. Aceasta este sarcina care ne aşteaptă, este singura cale pentru a ieşi din întunericul care ne înconjoară", a mai spus Joe Biden.
A urmat rockerul Jon Bon Jovi, care a interpretat un cover din repertoriul celebrului grup britanic The Beatles - "Here Comes The Sun" -, prin care artistul originar din New Jersey a dorit să transmită naţiunii americane un mesaj de unitate şi de speranţă. Interpretarea lui a fost criticată însă pe reţelele de socializare, fanii reproşându-i starului rock faptul că a cântat un cover, nu o piesă din repertoriul trupei Bon Jovi.
Foto: (c) Biden Inaugural Committee/Handout via REUTERS
Foto: (c) Biden Inaugural Committee/Handout via REUTERS
Cu ajutorul celor două coprezentatoare ale sale, actriţele Eva Longoria şi Kerry Washington, prezente în două studiouri de televiziune, show-ul a inclus însă multe alte momente artistice apreciate de telespectatori, susţinute de Justin Timberlake şi Ant Clemons - care au interpretat din Memphis melodia "Better Days" -, trupa Foo Fighters - care a interpretat din Los Angeles piesa "Times Like These", dedicată corpului profesoral din Statele Unite -, şi Yolanda Adams, care a cântat "Hallelujah", în memoria victimelor provocate de pandemie.
Kamala Harris, prezentă în faţa Lincoln Memorial din Washington, a rostit la rândul ei un scurt discurs. "Acesta este lucrul pe care eu şi preşedintele Biden vi-l cerem acum: curajul de a vedea dincolo de criză. Să facem ceea ce este dificil de făcut, să facem ceea ce este bun, ceea ce ne uneşte, să credem în noi înşine, să credem în ţara noastră, să credem în ceea ce putem să facem împreună".
Foto: (c) JOSHUA ROBERTS POOL / EPA
Kamala Harris, primul vicepreşedinte american care este femeie şi totodată prima persoană cu origini afro-asiatice desemnată în această funcţie, a adăugat: "În multe feluri, acest moment întruchipează caracterul naţiunii noastre. El demonstrează cine suntem noi, chiar şi în vremuri întunecate. Noi nu doar visăm, ci şi acţionăm. Noi vedem nu doar ceea ce a fost, ci şi ceea ce poate să fie".
Foto: (c) Biden Inaugural Committee/Handout via REUTERS
După un omagiu adus angajaţilor din sectorul medical, Sandra Lindsay, o infirmieră care lucrează în secţia de terapie intensivă a unui spital din New York, care a fost prima persoană din Statele Unite inoculată cu primul vaccin anti-COVID-19 autorizat pe teritoriul american, a rostit un scurt discurs în cadrul emisiunii "Celebrating America".
"Infirmierele îngrijesc mii de pacienţi care suferă de COVID-19 în fiecare zi. Adeseori, noi suntem ultimele persoane care îi ţin de mână pe aceşti oameni. Pandemia şi-a luat tributul", a declarat ea.
Foto: (c) Biden Inaugural Committee/Handout via REUTERS
Un moment emoţionant a fost şi acela în care a apărut actorul Lin Manuel Miranda, starul şi creatorul musicalului "Hamilton". "Oamenii suferă. S-au întors unii împotriva altora. Aceste lucruri ne-au rănit şi situaţia a devenit mai dificilă. Nicio poezie, nicio piesă de teatru şi niciun cântec nu pot să descrie pe deplin ceea ce am suferit. Istoria ne spune să nu avem speranţe atunci când ne aflăm pe marginea unui mormânt. Dar, apoi, odată într-o generaţie, un val al dreptăţii se ridică. Iar speranţa şi istoria devin din nou concordante", a declarat starul american.
Foto: (c) Biden Inaugural Committee/Handout via REUTERS
Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton au transmis un mesaj comun
"Evident, pentru mine a existat o motivaţie personală să îl văd pe fostul meu vicepreşedinte (Joe Biden, n.r.) devenind cel de-al 46-lea preşedinte american. Să o văd pe Kamala Harris devenind prima femeie care ocupă funcţia de vicepreşedinte", a declarat Barack Obama. "Dar, într-un registru mai larg, cred că aceste ceremonii de învestitură reprezintă un semnal al unei tradiţii ce constă în transferul pacifist al puterii, care are o vechime de peste două secole în ţara noastră", a adăugat Barack Obama.
"Cred că americanii îi iubesc pe vecinii lor, aşa cum le place să fie şi ei iubiţi la rândul lor. Mare parte din divizarea care a marcat societatea noastră se va încheia", a spus George W. Bush.
"Fiecare dintre noi trebuie de acum să coboare de pe propriul piedestal şi să îşi îndrepte atenţia spre prietenii lor şi spre vecinii lor", a declarat Bill Clinton.
Cântăreţul John Legend a interpretat apoi din faţa Lincoln Memorial din Washington o versiune explozivă a celebrului cântec "I'm Feeling Good", prin care artistul a dorit să transmită publicului american un mesaj de optimism. Evoluţia cântăreţului american a fost lăudată pe reţelele de socializare.
Doi reprezentanţi de prim rang ai muzicii country, Tim McGraw şi Tyler Hubbard - membru al grupului Florida George Line - au interpretat cea mai recentă colaborare a lor, piesa "Undivided", care îi îndeamnă pe toţi locuitorii din Statele Unite să se unească pentru a vindeca rănile din societatea americană. Deşi au apreciat ideea aflată în spatele acestei colaborări muzicale, au existat şi câteva voci în spaţiul public care au afirmat că acest moment a fost mult prea liniar din punct de vedere artistic şi a fost catalogat "cel mai rău single din istoria muzicii country".
Foto: (c) Biden Inaugural Committee/Handout via REUTERS
Demi Lovato, prezentă într-un studio de televiziune din Los Angeles, a interpretat o versiune proprie a cântecului "Lovely Day", o piesă din repertoriul cântăreţului R&B Bill Withers. Artista a fost lăudată pentru interpretarea ei plină de energie.
Ultimul moment artistic al show-ului a fost asigurat de cântăreaţa Katy Perry, care a interpretat cântecul "Fireworks" în faţa Lincoln Memorial din Washington. În imaginile de fundal putea fi văzut celebrul Obelisc din Washington.
Foto: (c) JOSHUA ROBERTS POOL / EPA
Emisiunea "Celebrating America" s-a încheiat cu un uriaş foc de artificii, care a fost urmărit de la Casa Albă de Joe Biden şi Kamala Harris, alături de familiile lor.
Foto: (c) JOSHUA ROBERTS POOL / EPA
Foto: (c) JOSHUA ROBERTS POOL / EPA
Miercuri după-amiază, ceremonia de depunere a jurământului de către preşedintele şi vicepreşedintele Statelor Unite a inclus şi interpretări artistice asigurate de Lady Gaga, Jennifer Lopez şi Garth Brooks. În cadrul evenimentelor organizate pe parcursul zilei de miercuri s-a aflat şi o paradă virtuală, ce a marcat reunirea trupei New Radicals, care a interpretat cântecul ce a făcut-o celebră, "You Get What You Give". AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ONU speră că încetarea focului între India și Pakistan va conduce la o pace durabilă
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat sâmbătă acordul de încetare a focului convenit sâmbătă de India și Pakistan, afirmând că speră ca el să conducă la ''o pace durabilă'', relatează AFP. ''Secretarul general salută acordul de încetare a focului între India și Pakist
Friedrich Merz consideră că în prezent sunt șanse mici de încheiere a războiului din #Ucraina
Noul cancelar german Friedrich Merz și-a exprimat sâmbătă optimismul rezervat legat de încheierea războiului din Ucraina în viitorul apropiat, potrivit DPA și AFP. Merz a luat parte sâmbătă, la Kiev, la un summit al țărilor participante la '
Macron: Respectarea încetării focului pentru 30 de zile în #Ucraina va fi controlată de SUA cu contribuție europeană
Respectarea încetării focului pentru 30 de zile propuse sâmbătă la Kiev de Ucraina și aliații săi va fi controlată de Statele Unite cu o contribuție europeană, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP, Reuters și DPA. Țările participante la 'Coaliția voluntarilor' au decis ''să susțină o în
Pakistanul și India au convenit o încetare a focului imediată
Pakistanul și India au ajuns la un acord privind o încetare a focului ''imediată'', a anunțat sâmbătă după-amiază ministrul de externe pakistanez Ishaq Dar, potrivit DPA și AFP. Informația a fost confirmată de o sursă guvernamentală indiană, care a precizat că cele două țări au negociat direct și că nu sunt prevăzut
UE susține propunerea privind o ''încetare a focului completă și necondiționată'' în #Ucraina
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă propunerea făcută de mai mulți lideri europeni aflați la Kiev cu privire la o ''încetare a focului completă și necondiționată pentru 30 de zile'' în Ucraina, transmit DPA, Reuters și AFP. ''Mingea este acum în terenul Rusiei. S
Kremlinul respinge 'presiunile' și 'amenințările cu sancțiuni' ale aliaților europeni ai Kievului pentru un armistițiu în #Ucraina
Rusia a respins sâmbătă 'presiunile' exercitate asupra ei în vederea acceptării unui armistițiu de 30 de zile în Ucraina, precum și noile 'amenințări cu sancțiuni' formulate de puteri occidentale, informează dpa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la televiziunea de stat rusă
#Ucraina și aliații săi europeni propun Moscovei un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile începând de luni
Ucraina și aliații săi europeni care s-au deplasat sâmbătă la Kiev propun Rusiei instaurarea unui armistițiu 'complet și necondiționat' de 30 de zile începând de luni, a anunțat șeful diplomației ucrainene, informează AFP și Reuters. 'Ucraina și aliații săi sunt gata pentru un armistițiu complet și necondiționat l
Premierul britanic Keir Starmer apără o abordare pragmatică a relațiilor post-Brexit cu Uniunea Europeană
Premierul britanic Keir Starmer a apărat o abordare 'pragmatică' a relațiilor post-Brexit cu Uniunea Europeană, evocând posibile concesii în ceea ce privește mobilitatea tinerilor, normele alimentare și rolul justiției europene, într-un interviu publicat sâmbătă în The Guardian, informează AFP. Liderul bri
Tarife vamale: Negocieri comerciale la nivel înalt au început la Geneva între SUA și China
Negocieri între SUA și China au început sâmbătă la Geneva, la cel mai înalt nivel după războiul comercial declanșat de Donald Trump, negocieri menite să aplaneze tensiunile ce încep să apese pe cele două cele mai mari economii mondiale, informează AFP. Semn al importanței mizei, cele două capitale au trimis respon
#Ucraina:Liderii europeni sosiți la Kiev au adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele împotriva invaziei ruse
Cancelarul federal german Friedrich Merz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și premierul polonez Donald Tusk au adus în timpul vizitei lor sâmbătă la Kiev un omagiu soldaților ucraineni căzuți în luptele pentru apărarea patriei lor, informează dpa. Alături de președintele ucrainean Volodimi
#Ucraina: Cancelarul german Merz evocă o 'înăsprire masivă a sancțiunilor' dacă Putin refuză un armistițiu
Noul cancelar federal german Friedrich Merz a atenționat Moscova cu o 'înăsprire masivă a sancțiunilor' dacă președintele rus refuză armistițiul de 30 de zile în conflictul său împotriva Ucrainei, armistițiu cerut de europeni și americani, informează AFP. În lipsa unei reacții a Kremlinului, 'va avea loc o &
Premierul pakistanez declară că țara sa 'a răzbunat morții nevinovați' printr-un 'răspuns adecvat' dat Indiei
Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a declarat sâmbătă că țara sa 'a răzbunat morții nevinovați' printr-un 'răspuns adecvat' dat Indiei, angajată împreună cu vecinul său în cea mai gravă confruntare militară a lor din ultimele decenii, informează AFP. 'Prin operațiunea 'Edificiu compact'', lans
Conflict India-Pakistan: SUA se oferă să medieze și îndeamnă la restabilirea unei comunicări directe pentru a evita 'o eroare de calcul'
Pakistanul a lovit sâmbătă India, după ce New Delhi a lansat mai multe rachete asupra unor baze aeriene pakistaneze, într-una dintre cele mai grave confruntări între cele două puteri nucleare care a făcut deja circa 50 de morți în rândul civililor, informează agențiile internaționale de presă. Țările membre ale G7
Macron, Merz, Starmer și Tusk au sosit la Kiev pentru a sprijini#Ucraina și a cere Moscovei un armistițiu necondiționat și durabil
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer și Donald Tusk au sosit sâmbătă dimineața la Kiev, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și a cere Moscovei, în mod concertat cu SUA, un 'armistițiu complet' de 30 de zile, informează agențiile internaționale de presă. Această vizită a liderilor francez, german, britanic și
Donald Trump a semnat un decret care propune migranților ilegali zboruri gratuite în străinătate
Donald Trump, al cărui program de expulzări masive de imigranți ilegali este contracarat de justiție, a anunțat vineri că a semnat un decret pentru a-i încuraja pe unii să se 'auto-expulzeze' din SUA, propunându-le zboruri gratuite în străinătate, informează sâmbătă AFP. 'Facilităm la maxim plecarea străinil