#alegeriSUA Răzbunarea postumă a senatorului republican John McCain împotriva lui Donald Trump (EFE)

Atacurile şi insultele pe care le-a îndurat defunctul senator republican John McCain din partea preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au înclinat greu balanţa în avansul obţinut de preşedintele ales Joe Biden în Arizona, un stat tradiţional foarte conservator care acum l-a răzbunat postum pe fostul veteran de război, a scris EFE într-un comentariu.
Popularitatea uriaşă a lui McCain în SUA şi în Arizona este consecinţa îndelungatei sale cariere de senator, de mai bine de trei decenii, dar în special a faptului că McCain a fost veteran al armatei SUA şi fost prizonier de război, torturat timp de cinci ani în Vietnam.
Şi tocmai acest episod dur din viaţa lui McCain a fost subiect de batjocură din partea lui Trump în mai multe rânduri. "Îmi plac oamenii care nu au fost capturaţi. (...) Nu-mi plac cei care pierd", a declarat Trump la adresa lui McCain în timpul campaniei prezidenţiale din 2015 în urma căreia a ajuns la Casa Albă.
Naşul de botez al unuia dintre fiii lui McCain şi prieten bun cu McCain, Tommy Espinoza, om de afaceri şi activist democrat foarte implicat în politică, vorbeşte la superlativ într-un interviu acordat EFE despre fostul veteran de război, chiar dacă nu era întotdeauna de acord cu el în anumite chestiuni ideologice.
Însă afecţiunea şi respectul dintre ei au fost atât de mari că, cu o lună şi jumătate înainte de a muri, McCain l-a rugat să ia cuvântul la înmormântarea lui. Doi ani mai târziu, Espinoza zâmbeşte când vede că Trump pierde alegerile, atât la nivelul statului Arizona, cât şi pe plan naţional.
"Multă lume în întreaga ţară, inclusiv comunitatea latino de aici din Arizona, a votat împotriva lui Trump din cauza comentariilor făcute de acesta la adresa lui McCain", dă asigurări Espinoza, care insistă că pentru defunctul senator aceste atacuri erau "egale cu zero".
Însă, spune Espinoza, dincolo de comentariile denigratoare, un alt element-cheie care a făcut ca Arizona şi mulţi republicani să-l prefere pe Biden este relaţia excelentă dintre McCain şi preşedintele ales.
"Joe Biden era prieten foarte bun cu senatorul (McCain - n.r.): plecau împreună în vacanţe, aveau nişte discuţii foarte intense", comentează omul de afaceri. Iar această prietenie a făcut ca atât soţia, cât şi fiica lui McCain, Cindy şi respectiv Meghan, să iasă public în timpul campaniei electorale din acest an şi să-şi anunţe susţinerea pentru Biden. Cindy, republicană până în măduva oaselor, chiar s-a alăturat echipei de tranziţie a lui Biden.
Datorită acestui fapt, Biden se afla în frunte în Arizona, fief conservator de neînvins din 1996, când democratul Bill Clinton a câştigat acest stat. Înaintea lui Clinton, doar Harry Truman mai reuşise această performanţă în 1948.
De altfel, familia lui McCain l-a felicitat sâmbătă pe Biden, după ce mai multe mass media îl dădeau pe fostul vicepreşedinte democrat câştigător al scrutinului prezidenţial.
Într-o postare pe social media, Meghan McCain a lansat un nou atac împotriva preşedintelui în exerciţiu, pe care l-a criticat în repetate rânduri pentru lipsa de respect faţă de tatăl ei. "Într-o notă foarte personală. Sunt uşurată şi privesc spre viitor deoarece avem un preşedinte care respectă prizonierii de război care au fost capturaţi", a scris ea pe contul ei de Twitter.
La rândul ei, văduva senatorului republican a făcut un apel la unitate naţională şi a cerut poporului american să conlucreze pentru ca ţara să devină mai bună. "Felicitări dragului meu prieten şi preşedinte ales Joe Biden şi vicepreşedintelui ales Kamala Harris. A sosit momentul să lăsăm deoparte politica şi să ne concentrăm pe construirea unei Americi mai puternice", a scris Cindy McCain pe contul ei de Twitter.
Totodată, impactul pe care l-a avut McCain în rândul comunităţii latino conservatoare din acest stat sudic, care are frontieră comună cu Mexicul, a fost relevant pentru ca Arizona să-şi schimbe orientarea politică. Aceasta este opinia avocatului expert în imigraţie, Ray Ibarra Maldonado, rezident în Phoenix şi care a lucrat îndeaproape cu biroul senatorului McCain în multe cazuri. "Sunt mulţi alegători independenţi şi republicani latino care-l iubeau nespus pe John McCain. Scandalul cu Trump l-a costat mult (pe actualul lider de la Casa Albă - n.r.), nu doar aici, ci în întreaga ţară", este de părere avocatul citat.
Realitatea este că McCain a fost mereu elegant cu rivalii săi politici, aşa cum s-a întâmplat în 2008, când şi-a recunoscut înfrângerea în faţa democratului Barack Obama. Acum, se poate spune că McCain s-a răzbunat postum: Trump va părăsi Casa Albă după ce a pierdut în mult-iubitul său stat Arizona, conchide EFE. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Curtea Internațională de Justiție deschide audierile privind obligațiile umanitare ale Israelului
Curtea Internațională de Justiție (CIJ) deschide luni o săptămână de audieri pentru a discuta obligațiile umanitare ale Israelului față de palestinieni, la mai bine de 50 de zile după ce a fost impusă o blocadă totală asupra ajutoarelor care intră în Fâșia Gaza devastată de război, relatează AFP. Reprezentanții ONU vor începe un maraton
Coreea de Nord confirmă desfășurarea de trupe în Rusia
Coreea de Nord a confirmat pentru prima dată că a trimis trupe în Rusia, a raportat luni agenția de presă KCNA, afirmând că soldații săi au ajutat Moscova să recucerească zone din regiunea rusă Kursk sub control ucrainean de luni de zile, transmite AFP. KCNA a explicat că 'subunități' ale 'forțelor armate' nord-coreene au 'parti
VIDEO Trump îi cere lui Putin 'să înceteze să mai tragă' și să încheie un acord privind #Ucraina
Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, 'să înceteze să mai tragă' și să încheie un acord privind Ucraina, scrie AFP.
Austria: Stânga pe primul loc la alegerile municipale de la Viena, extrema-dreaptă și-a triplat scorul
Partidul Social Democrat (SPÖ), din care face parte primarul în exercițiu al Vienei, Michael Ludwig, s-a menținut pe primul loc la alegerile municipale desfășurate duminică în capitala Austriei, conform rezultatelor aproape definitive, dar este în declin, în timp ce extrema-dreaptă și-a triplat scorul, notează AFP.
#Ucraina: Trump susține că Zelenski este dispus să renunțe la Peninsula Crimeea
Președintele american Donald Trump a afirmat duminică seară că liderul ucrainean Volodomir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, în contradicție totală cu declarațiile președintelui ucrainean, transmite AFP. 'Cred că da. Crimeea, asta a fost acum 12 ani', a declarat Trump ca răspuns la întrebare
Libia: Un general ucis în urma unui atac la domiciliul său din Tripoli
Un general al armatei libiene a fost ucis duminică într-un atac comis de persoane înarmate neidentificate la domiciliul său din capitala Tripoli, au anunțat autoritățile, scrie AFP. Șeful guvernului de unitate națională, recunoscut de ONU și cu sediul la Tripoli, a condamnat uciderea generalului Ali Ramadan al-Rayani, care a fost &
Netanyahu cere 'destructurarea' infrastructurii programului nuclear iranian
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat duminică la 'destructurarea' infrastructurilor programului nuclear iranian și a afirmat că orice acord ar trebui să priveze Iranul de rachete balistice, la o zi după a treia rundă de discuții între Washington și Teheran, scrie AFP. 'Trebuie să le destructurați infrastruc
Berlinul consideră că #Ucraina nu trebuie să cedeze toate teritoriile sub ocupație rusă
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a afirmat, duminică, că Ucraina nu ar trebui să cedeze toate teritoriile sale ocupate de Rusia în cadrul acordului de pace propus de Donald Trump, care dorește să pună capăt rapid luptelor dintre cele două țări, notează AFP. 'Ucraina știe de mult timp că un armistițiu sau un acord de pac
Iran: Ayatollahul ordonă o 'anchetă aprofundată' asupra cauzelor exploziei din port; bilanțul crește la 40 de morți
Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat duminică o 'anchetă aprofundată' asupra cauzelor exploziei din cel mai mare port al Iranului, în urma căreia au murit cel puțin 40 d
Putin i-a felicitat pe comandanții din Kursk pentru 'victorie', potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin le-a telefonat comandanților forțelor din Kursk pentru a-i felicita pentru 'victoria' și sfârșitul operațiunii de alungare a trupelor ucrainene din această regiune din vestul Rusiei, au transmis agențiile de presă ruse, citând un comunicat al Kremlinului, potrivit Reuters. 'Putin i-a feli
Liban: Președintele Aoun cheamă SUA și Franța să 'constrângă' Israelul să înceteze loviturile; Israelul anunță că a lovit un depozit al Hezbollah
Președintele Libanului, Joseph Aoun, a cerut Statelor Unite și Franței, garante ale acordului de încetare a focului care a pus capăt războiului dintre Israel și Hezbollah, să 'constrângă' Israelul să 'înceteze imediat' loviturile, după un nou raid aerian asupra periferiei sudice a Beirutului duminică, transmite AFP.
SUA întrețin o 'incertitudine strategică' în privința tarifelor, indică Bessent
Ministrul de finanțe american, Scott Bessent, a apărat duminică politica tarifară a președintelui Donald Trump, care zguduie economia mondială, drept un mijloc de a crea 'incertitudine strategică' menită să creeze un avantaj Statelor Unite, transmite AFP. După revenirea la Casa Albă în ianuarie, Trump a impus tarife vamale de cel
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că trupele sale încă luptă în regiunea rusă Kursk, în pofida afirmațiilor armatei ruse, transmite dpa. 'Unitățile noastre continuă operațiunile defensive active în regiunile (ruse) Kursk și Belgorod', a scris Zelenski într-o postare pe X. El a
Rusia: Suspectul în cazul generalului ucis într-o explozie lângă Moscova, inculpat pentru terorism
Bărbatul suspectat de uciderea unui general rus, vineri, în explozia unui automobil în apropiere de Moscova a fost inculpat pentru 'act terorist', a indicat duminică, &ici
Circa 200.000 de catolici s-au adunat în piața Sf. Petru pentru a-l omagia pe Papa Francisc
Sute de mii de oameni s-au adunat duminică în piața Sf. Petru, a doua zi după înmormântarea Papei Francisc, pentru a asista la o nouă ceremonie care îl va omagia în a doua dintre