#alegeriSUA După o campanie tumultuoasă, un electorat divizat se prezintă la urne pentru a alege între Trump şi Biden

Americanii se prezintă marţi la urne pentru a-şi alege preşedintele după o campanie acerbă şi divizantă, un scrutin în care actualul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, încearcă să depăşească avansul pe care rivalul său, democrat Joe Biden, îl are în sondaje, şi să câştige un nou mandat de patru ani, transmite Reuters.
Votul pune capăt unei campanii dominate de pandemia COVID-19, care a ucis peste 231.000 de persoane în Statele Unite şi a aruncat în şomaj milioane, şi zguduite de proteste la nivel naţional faţă de injustiţia rasială împotriva afro-americanilor.
Joe Biden, care a prezentat scrutinul drept un referendum în ce priveşte modul în care Trump a gestionat pandemia, a promis eforturi substanţiale pentru combatarea crizei de sănătate, repararea economiei şi reducerea divizării politice în America. El a păstrat un avans relativ stabil în sondajele la nivel naţional.
Totuşi, Trump se află la mică distanţă în suficient de multe state-cheie pentru a avea posibilitatea să strângă cele 270 de voturi din Colegiul Electoral necesare pentru a câştiga preşedinţia. În 2016, el a învins-o pe democrata Hillary Clinton chiar dacă a pierdut votul popular la o diferenţă de circa 3 milioane de sufragii.
Mai mult de 98 milioane de voturi au fost deja exprimate, fie prin corespondenţă, fie în persoană până luni seara, potrivit Universităţii din Florida, un ritm record alimentat de interesul intens în aceste alegeri cu miză mare şi de îngrijorările legate de votul în persoană în ziua scrutinului în contextul pandemiei.
Acest număr reprezintă circa 71,4% din totalul prezenţei la vot în 2016 şi în jur de 40% din întregul electorat american.
Trump a pus la îndoială de mai multe luni integritatea rezultatelor alegerilor, făcând acuzaţii nebazate pe dovezi că votul prin corespondenţă este pasibil de a fi fraudat şi refuzând să se angajeze că va asigura un transfer paşnic de putere dacă va pierde, notează Reuters.
Trump a mai spus că voturile ar trebui să fie numărate nu mai târziu de noaptea alegerilor, chiar dacă în multe state numărarea durează adesea zile sau săptămâni.
Incertitudinea şi perspectiva unor bătălii juridice prelungite au alimentat o anxietate fără precedent cu privire la rezultatul scrutinului şi la ceea ce va urma. Mai multe oraşe îşi baricadează clădiri anticipând posibile proteste, inclusiv în jurul Casei Albe şi în New York.
Tot marţi, americanii vor mai decide ce partid va controla Congresul în următorii doi ani, democraţii încercând să-şi asigure o majoritate în Senat şi fiind de aşteptat să păstreze controlul în Camera Reprezentanţilor.
Primele secţii de votare se vor deschide în câteva state din est la ora locală 06:00 (11:00 GMT).
Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, vrea să câştige încă patru ani la Casa Albă după un prim mandat tumultuos, marcat de criza coronavirusului, o economie lovită de închiderile din cauza pandemiei, de impeachment, de anchetele legate de amestecul electoral al Rusiei,de tensiuni rasiale şi politici de imigraţie controversate.
Joe Biden, 77 de ani, încearcă să câştige preşedinţia după o carieră politică întinsă pe cinci decenii, dintre care opt ca vicepreşedinte al predecesorului democrat al lui Trump, Barack Obama. Biden a mai avut două tentative eşuate de a deveni candidatul democraţilor la Casa Albă în 1988 şi 2008.
Deficitul lui Trump în sondaje a fost cauzat în parte de dezaprobarea opiniei publice faţă de modul în care preşedintele a gestionat pandemia.
El a minimalizat în mod repetat ameninţarea pandemiei, promiţând că această criză se va termina curând şi îndemnând la deschiderea rapidă a şcolilor şi magazinelor, ceea ce l-a determinat pe Biden să-l acuze că 'se predă' virusului.
Cei doi candidaţi s-au concentrat pe un număr de circa 12 state cele mai disputate, aproape toate câştigate de Trump în 2016.
O mare parte din atenţie s-a îndreptat spre Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin, cele trei state tradiţional democrate în care Trump a câştigat la limită în 2016, propulsându-l spre victoria asupra lui Hillary Clinton.
Dacă Biden va putea să păstreze toate statele câştigate de Hillary Clinton în 2016 şi să-şi adauge Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania, i-ar fi suficient pentru a obţine preşedinţia.
Sondajele mai arată curse strânse în Florida, Carolina de Nord şi Arizona. Florida, cu 29 de voturi electorale, este cel mai mare trofeu pe care Trump este obligat să şi-l adjudece, pentru că o înfrângere în acest stat i-ar bloca cele mai multe căi viabile spre câştigarea Colegiului Electoral.
Rezultatele din Florida, unde voturile expediate prin poştă pot fi numărate înaintea Zilei Alegerilor, sunt aşteptate să sosească destul de rapid marţi noaptea.
Dar Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin nu vor începe numărarea valului de voturi prin corespondenţă înainte de ziua scrutinului, ceea ce ridică posibilitatea unui proces de numărare care s-ar putea întinde pe câteva zile. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Ministrul finanțelor le recomandă 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale
Ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, le-a recomandat miercuri 'tuturor țărilor să nu riposteze' la taxele vamale introduse de administrația Trump, sub pedeapsa unei 'escaladări', note
Siria: Loviturile israeliene asupra bazei militare din Hama au făcut patru morți (OSDO)
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a raportat că loviturile israeliene lansate miercuri împotriva unui aeroport militar din provincia Hama, în centrul Siriei, au făcut patru morți și au scos din funcțiune instalațiile acestuia, notează AFP. Potrivit OSDO, 'patru persoane au fost ucise și alte 11 rănite, printre care membri ai M
Taxe vamale: Londra afirmă că își dorește un acord cu SUA, nu o ripostă imediată
Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a 'atenua' impactul taxelor vamale anunțate de Donald Trump și nu intenționează să lanseze o ripostă comercială ime
Trump anulează scutirea de taxe vamale a pachetelor mici trimise din China
Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv anulând scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în Statele Unite, notează AFP. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile a
Londra este 'îngrijorată' de manevrele militare ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan
Guvernul britanic și-a exprimat 'îngrijorarea' cu privire la exercițiile militare pe scară largă ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, a indicat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, notează AFP. 'Suntem îngrijorați de exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, care se
'Orice produs care intră în Statele Unite, va fi taxat cu cel puțin 10%', afirmă Trump
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri o rundă de 'tarife reciproce' majore asupra țărilor din întreaga lume, într-un discurs în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, notează dpa. 'Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat', a spus el, în timp ce a enumerat tarifele de import
Trump anunță taxe de 34% pentru China
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american aanunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Eu
Trump anunță tarife de 20% pentru produsele importate din UE
Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit 'tarife reciproce' la nivel mondial, cu scopul de a face 'să renască' industria americană și a pune capăt 'jefuirii' Statelor Unite, transmit Reuters și AFP. Președintele american a afirmat că tarifele 'nu vor fi complet reciproce'.
Trump declară 'independența economică' a Statelor Unite
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri 'independența economică' a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, unde intenționează să anunțe o nouă rundă de tarife care ar putea afecta comerțul , mondial, scrie EFE. 'Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, d
VIDEO Trump anunță că va semna introducerea de 'tarife reciproce' la nivel mondial
Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că va semna un ordin executiv care impune 'tarife reciproce' la nivel mondial, transmit AFP și Reuters.
Căutat de justiție, Milorad Dodik afirmă că s-a întors în Bosnia, după o întânire cu Putin
Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiția țării sale pentru atac la ordinea constituțională, a afirmat miercuri seară într-un interviu că s-a întors la Banja Luka, capitala entității sârbe din Bosnia, după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP. '&
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare privind aderarea Ucrainei la UE pentru că Bruxellesul nu a consultat publicul(oficial ungar)
Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare cu privire la viitorul referendum privind aderarea Ucrainei la UE pentru că 'Bruxellesul se pregătește să ia încă o decizie majoră fără a consulta opinia publicului', a afirmat miercuri secretarul de stat la cabinetul primului ministru ungar, transmite MTI. Balazs Hidveghi a susț
R.Moldova: Rusia a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a 'cumpăra' voturi la alegerile prezidențiale, susține premierul Recean
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a susținut miercuri că 'agenții Kremlinului' au cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro pentru a cumpăra voturi la alegerile prezidențiale și la referendumul privind opțiunea aderării acestei țări la UE care s-au desfășurat concomitent la sfârșitul anului trecut, transmite Reuters.
Nuclear: În caz de eșec al negocierilor cu Iranul, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', consideră ministrul de externe francez
Dacă negocierile privind programul nuclear iranian vor eșua, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', a estimat miercuri ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, într-o audiere în fața Adunării Naționale, camera legislativă inferioară, transmit AFP și Reuters. 'În caz de eșec, o confrun
SUA: Justiția a clasat cazul de corupție vizându-l pe primarul din New York
Un judecător din New York a închis miercuri dosarul de corupție împotriva primarului New York-ului, Eric Adams, care se transformase într-o dramă politico-judiciară după ce chiar administrația lui Donald Trump a cerut renunțarea la aceste proceduri penale, relatează AFP. În decizia scrisă pronunțată miercuri, după circa