Coronavirus: Dacă presa chineză era liberă, COVID-19 poate nu ar fi devenit pandemie, consideră Reporteri fără Frontiere

Dacă presa chineză ar fi fost liberă, coronavirusul nu ar fi devenit pandemie, consideră organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF), care şi-a prezentat argumentele în acest sens într-un comunicat difuzat marţi seara la Paris, sediul organizaţiei.
China se situează pe locul 177 dintr-un total de 180 de ţări în Clasamentul mondial al RSF privind libertatea presei în 2019, aminteşte sursa citată.
Potrivit comunicatului, RSF demonstrează că, fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea epidemiei de coronavirus, salvând mii de vieţi şi evitând - poate - pandemia.
RSF citează totodată o analiză publicată în 13 martie, potrivit căreia cercetători de la Universitatea din Southampton au sugerat că numărul cazurilor de coronavirus în China ar fi putut fi redus cu 86% dacă măsurile de luptă împotriva epidemiei, luate în China începând din 20 ianuarie, ar fi fost puse în aplicare cu două săptămâni mai devreme.
Redăm în continuare integral cronologia prezentată de RSF:
18 octombrie: presa chineză ar fi relatat despre rezultatele înfricoşătoare ale simulării unei pandemii
Centrul Johns Hopkins pentru securitatea sanitară, în parteneriat cu Forumul economic mondial şi cu Fundaţia Bill & Melinda Gates, a efectuat în 18 octombrie 2019 o simulare cu o pandemie de coronavirus şi a alertat comunitatea internaţională despre rezultat: 65 de milioane de morţi în 18 luni.
Dacă internetul chinez nu era izolat de un sistem elaborat de cenzura electronică şi mass media nu erau constrânse să urmeze instrucţiunile Partidului Comunist, publicul şi autorităţile s-ar fi interesat fără îndoială de această informaţie provenind din SUA şi care se făcea ecoul epidemiei de SARS (sindromul acut respirator sever), care provocase peste 800 de morţi şi afectase 8.000 de persoane, în special în China, în 2003.
20 decembrie: autorităţile oraşului Wuhan i-ar fi informat pe jurnalişti
În 20 decembrie, la o lună de la primul caz documentat, oraşul Wuhan avea deja 60 de bolnavi afectaţi de o pneumopatie necunoscută asemănătoare SARS, în contextul în care mai mulţi oameni frecventaseră piaţa de peşte din Huanan. În pofida situaţiei, autorităţile nu consideră util să comunice aceste informaţii presei.
Dacă autorităţile nu ascundeau presei existenţa unui început al epidemiei legate de o piaţă foarte populară, publicul ar fi încetat el însuşi să frecventeze acest loc înainte de închiderea sa oficială, la 1 ianuarie.
25 decembrie: doctoriţa Lu Xiaohong şi-ar fi putut împărtăşi temerile presei
Medicul Lu Xiaohong, directoarea Departamentului de gastroenterologie al spitalului nr.5 din oraşul Wuhan, aude vorbindu-se despre cazul de infecţie care afectează personalul medical încă din 25 decembrie şi suspectează încă din prima săptămână a lunii ianuarie că infecţia este transmisibilă de la om la om.
Dacă sursele jurnaliştilor în China nu riscau sancţiuni grave, care puteau merge de la un blam profesional la pedepse grele cu închisoarea, doctoriţa Lu Xiaohong şi-ar fi asumat fără îndoială responsabilitatea de a alerta presa, forţând autorităţile să acţioneze cu trei săptămâni mai devreme decât au făcut-o.
30 decembrie: apelul medicilor lansatori de alertă ar fi fost reluat de media
Directoarea serviciului de urgenţe al spitalului central din Wuhan, Ai Fen, şi un grup de medici lansează alerta pe internet din 30 decembrie. Opt dintre ei, între care doctorul Li Wenliang, decedat între timp în urma maladiei, vor fi reţinuţi de poliţie în 3 ianuarie pentru că ar fi făcut să circule "zvonuri false".
Dacă, de la această dată, presa şi reţelele de socializare ar fi putut prelua liber informaţia transmisă de lansatorii de alertă, publicul ar fi luat cunoştinţă de pericol şi ar fi făcut presiuni asupra autorităţilor pentru ca acestea să ia măsuri pentru limitarea răspândirii virusului.
31 decembrie: reţelele de socializare ar fi retransmis în China alerta oficială
China alertează oficial Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la 31 decembrie, dar obligă în acelaşi timp aplicaţia mobilă WeChat să cenzureze un mare număr de cuvinte-cheie care se refereau la epidemie.
Fără cenzură, reţeaua de socializare WeChat, care numără 1 miliard de utilizatori activi în China, ar fi putut permite jurnaliştilor să difuzeze reportaje şi sfaturi de profilaxie contribuind la o mai bună respectare a regulilor preconizate de autorităţile din domeniul sănătăţii.
5 ianuarie: presa ştiinţifică ar fi difuzat mai devreme genomul coronavirusului
Echipa profesorului Zhang Yongzhen din cadrul Centrului clinic de sănătate publică din Shanghai reuşeşte să secvenţieze virusul încă din 5 ianuarie, dar autorităţile par reticente să publice secvenţa genomului. La 11 ianuarie, ziua în care China confirmă primul său deces din cauza virusului, cercetătorii fac să se scurgă informaţia spre platforme cu sursă deschisă, ceea ce va provoca închiderea laboratorului drept represalii.
Dacă autorităţile chineze ar fi jucat cartea transparenţei, ele ar fi comunicat imediat secvenţierea genomului coronavirusului presei ştiinţifice, permiţând comunităţii internaţionale să câştige timp preţios în cercetările sale pentru a pune la punct un vaccin.
13 ianuarie: comunitatea internaţională ar fi anticipat riscul unei pandemii
Primul caz de infecţie cu coronavirus în afara Chinei este înregistrat în Thailanda în 13 ianuarie la o turistă chineză originară din Wuhan.
Dacă, la această dată, mass-media internaţionale ar fi avut un acces complet la informaţiile deţinute de autorităţile chineze despre amploarea epidemiei, este probabil că comunitatea internaţională ar fi înţeles dimensiunea crizei şi ar fi anticipat mai bine riscul unei propagări a epidemiei în afara Chinei, evitând - poate - transformarea sa în pandemie. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Israelul prezintă o contrapropunere pentru o încetare a focului în Gaza și extinde bombardamentele în sudul enclavei palestiniene
Biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat sâmbătă că a prezentat o contrapropunere mediatorilor, 'în deplină coordonare cu Statele Unite', pentru eliberarea ostaticilor și încetarea focului în Fâșia Gaza, informează EFE. 'Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a susținut ieri o serie
Talibanii din Afganistan au eliberat-o pe Faye Hall, o cetățeană americană arestată la începutul acestui an
O americancă a fost eliberată de talibani în Afganistan, după ce fusese arestată alături de doi britanici și un traducător afgan la începutul acestui an, a anunțat sâmbătă fostul emisar american la Kabul, Zalmay Khalilzad, transmite AFP. 'Cetățeana americană Faye Hall, tocmai eliberată de talibani, se află acum sub protec
Rusia acuză #Ucraina că intensifică atacurile asupra instalațiilor sale energetice
Rusia a acuzat sâmbătă Ucraina că și-a intensificat atacurile asupra instalațiilor sale energetice, încălcând încetarea focului în acest sector convenită de părți la începutul acestei luni, informează dpa. Numărul unor astfel de atacuri în regiunile de sud Kursk și Belgorod a crescut, potrivit Minister
Beijingul a patrulat în Marea Chinei de Sud pentru a 'avertiza' Manila, care a primit vizita șefului Pentagonului
Armata chineză a efectuat o 'patrulare de rutină' în Marea Chinei de Sud vineri, în aceeași zi în care secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a vizitat Filipine pentru a reafirma angajamentul Washingtonului față de Manila în materie de securitate, au informat sâmbătă surse militare, transmite sâmbătă EFE.
Proteste în mai multe orașe britanice au cerut boicotarea companiei Tesla aparținând magnatului Elon Musk
Grupuri de protestatari s-au adunat sâmbătă în fața mai multor concesionari Tesla din Regatul Unit pentru a cere boicotarea companiei de mașini electrice a magnatului Elon Musk, ca parte a unei 'zile de acțiune globală' în semn de protest față de acțiunile sale în administrația SUA, informează EFE. Organizatorii
Democrații americani au adunat sute de oameni la Madrid într-un protest împotriva lui Trump și Musk
Sute de persoane au răspuns sâmbătă, la Madrid, la apelul Partidului Democrat din SUA de a protesta împotriva politicilor președintelui Statelor Unite, republicanul Donald Trump, într-un apel care s-a extins în mai multe orașe spaniole, informează EFE. Organizatorii l-au atacat pe președintele Donald Trump și pe colabor
SUA: Președinta Universității Columbia demisionează după concesii făcute în disputa cu Trump pe subiectul fondurilor federale
Președinta interimară a Universității Columbia, Katrina Armstrong, a demisionat, decizie ce survine la o săptămână după ce a acceptat schimbări semnificative pe fondul unei bătălii aprinse cu administrația Trump pentru finanțarea federală a aceste instituții de învățământ superior din SUA, informează sâmbătă Reuters. Gu
Elon Musk va vizita luni CIA
Miliardarul Elon Musk, consilier important al președintelui american Donald Trump, va vizita luni Agenția Centrală de Informații pentru a discuta despre eficiența guvernului cu directorul CIA, John Ratcliffe, a declarat vineri un purtător de cuvânt, transmite Reuters. CIA a concediat o serie de angajați pe fondul reducerilor masive ale f
Zelenski: Rusia își bate joc de eforturile de pace pentru că nu simte o presiune reală
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Rusia continuă să răspândească teroarea și să-și bată joc de eforturile de a ajunge la pace pentru că nu simte încă o presiune reală, comentând atacurile ruse de vineri noapte asupra teritoriului ucrainean, care au făcut cel puțin patru morți, informează EFE.
Polemică în SUA după ce secretarul securității interne a purtat un ceas de 50.000 de dolari în vizita sa la megaînchisoarea CECOT
Afișarea unui presupus ceas Rolex, evaluat la aproximativ 50.000 de dolari, de către secretarul american al securității interne, Kristi Noem, în timpul vizitei pe care a efectuat-o recent la megaînchisoarea CECOT din El Salvador, a stârnit controverse în Statele Unite, potrivit diferitelor instituții de presă americane, citate de EFE.
Turcia: Zeci de mii de oameni s-au strâns la Istanbul pentru a protesta împotriva încarcerării primarului Ekrem Imamoglu
Zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă la Istanbul pentru a protesta împotriva închiderii primarului Ekrem Imamoglu, principalul rival al președintelui Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters, care notează că acestea fiind cele mai mari demonstrații pe care le-a văzut Turcia în mai bine de un deceniu. Sute de mii de
Șeful Pentagonului: Alianța Japonia-SUA va rămâne piatra de temelie a securității în Indo-Pacific
Secretarul apărării american, Pete Hegseth, a declarat sâmbătă că alianța de securitate dintre țara sa și Japonia 'va continua să fie piatra de temelie a păcii și prosperității' în Indo-Pacific, la un eveniment de comemorare a 80 de ani de la Bătălia de la Iwo Jima, informează EFE. Șeful Pentagonului a lăudat astfel importa
Danemarca 'nu apreciază tonul folosit' de administrația Trump (ministrul de externe danez)
Danemarca 'nu apreciază tonul folosit' de vicepreședintele SUA JD Vance, care a criticat dur presupusa inacțiune a Danemarcei în Groenlanda, a declarat sâmbătă ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen, citat de AFP. 'Suntem deschiși criticilor, dar pentru a fi complet sinceri, nu apreciem tonul în care au f
Somalia a oferit SUA controlul exclusiv asupra bazelor aeriene și a porturilor strategice
Președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, i-a oferit omologului său american Donald Trump 'controlul operațional exclusiv' al bazelor aeriene și porturilor strategice din această țară africană, potrivit unei scrisori trimise președintelui republican al SUA, publicată sâmbătă de presa locală și citată de EFE. 'Astăzi, pe f
Ambasada SUA din Siria avertizează asupra unui risc crescut de atacuri la încheierea Ramadanului
Ambasada SUA în Siria și-a avertizat cetățenii cu privire la un risc crescut de atacuri în zilele următoare, în timpul Eid al-Fitr, sărbătoare care marchează sfârșitul Ramadanului, informează sâmbătă AFP. 'Departamentul de Stat al SUA îi avertizează pe cetățenii americani cu privire la riscul sporit de a