'Formula Steinmeier', aprobată de Kiev, criticată de opoziţie: 'Lavrov a spus că în Donbas va fi ca în Transnistria' (Petro Poroşenko)

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, în prezent deputat al partidului de opoziţie 'Solidaritatea europeană', a declarat miercuri în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) că aşa-numita 'formulă Steinmeier' - care a fost convenită la 1 octombrie de reprezentanţii Grupului tripartit de contact asupra Donbasului - a fost concepută, de fapt, de Kremlin şi apără interesele ruseşti, în contextul în care opoziţia a criticat acordul dat de Kiev cu privire la aplicarea acestei formule, iar forţele naţionaliste l-au acuzat pe actualul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski de 'capitulare', informează portalul RBC.ua şi publicaţia Gordon.ua.
Declaraţia celui de-al cincilea preşedinte al Ucrainei intervine după ce actualul şef al statului, Volodimir Zelenski, a anunţat marţi seara aprobarea de către Kiev a 'formulei Steinmeier', document care încearcă să deblocheze aplicarea acordurilor de la Minsk prin organizarea de alegeri în zonele din Donbas controlate de rebelii proruşi.
Formula, propusă pentru prima oară la sfârşitul anului 2015 de către ministrul de externe german de la acea vreme Frank-Walter Steinmeier, în prezent preşedinte al Germaniei, prevede de asemenea acordarea unui statut special zonelor separatiste din estul Ucrainei dacă alegerile vor fi recunoscute de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Zelenski a încercat să calmeze spiritele marţi seara, negând orice fel de 'capitulare', în timp ce zeci de naţionalişti protestau în faţa administraţiei prezidenţiale, iar sute de opozanţi se adunaseră în centrul Kievului. Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe ucrainene.
'Nu vor exista niciun fel de alegeri sub ameninţarea mitralierelor', a asigurat Zelenski într-o conferinţă de presă, în care a cerut sfârşitul 'ocupaţiei' în regiunile din estul ţării.
În acest context, Volodimir Zelenski a subliniat că alegerile vor trebui să se desfăşoare în Donbas conform legislaţiei în vigoare în întreaga ţară şi fără combatanţi înarmaţi pe străzi, conform AFP şi EFE.
Potrivit acestuia, Kievul doreşte să se asigure că alegerile din zonele separatiste se vor desfăşura conform legislaţiei ucrainene, în timp ce armata guvernamentală trebuie să recupereze controlul întregii frontiere cu Rusia, una dintre condiţiile acordurilor de la Minsk.
Preşedintele ucrainean a explicat că documentul - semnat marţi la Minsk de Ucraina, Rusia, OSCE şi reprezentanţi ai republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk - va fi inclus într-o nouă lege privind autoguvernarea în regiunile din Donbas care va fi adoptată ulterior.
Zelenski a mai spus că semnarea formulei a eliminat ultimele obstacole în calea desfăşurării reuniunii în 'Formatul Normandia' cu privire la reglementarea situaţiei din estul Ucrainei.
Într-un comentariu foarte critic la această decizie a Kievului, fostul preşedinte Petro Poroşenko a invocat o declaraţie a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care întrebat ce se va întâmpla cu Donbasul în acest context ar fi spus:'Va fi ca în Transnistria'.
Agenţiile de presă ucrainene au transmis că Ucraina nu şi-a pus semnătura pe un document comun al Grupului tripartit privind Donbasul, ci fiecare parte la acest grup şi-a dat acordul în scris în mod separat pentru aprobarea'formulei Steinmeier', care stipulează aplicarea mai multor prevederi ale acordurilor de la Minsk privind organizarea de alegeri locale în zonele separatiste din Donbas.
Miercuri, preşedintele Zelenski a avut o întâlnire cu uşile închise cu preşedinţii grupurilor parlamentare cu privire la aşa-numita 'formulă Steinmeier'. Copreşedinta partidului 'Solidaritatea europeană', Irina Gheraşcenko, notează într-o postare pe Facebook după această întâlnire care a durat 40 de minute că Zelenski se străduieşte sincer să aducă pacea în Donbas şi crede 'în mod sincer şi naiv că va putea să-l învingă pe Putin'.
'Unii spun că este o capitulare, alţii spun că este calea către pace', afirmă expertul ucrainean Volodimir Fesenko. De fapt, 'este doar un mic pas spre soluţionarea conflictului', susţine el, potrivit AFP.
O opinie contrară este exprimată de fostul consilier al preşedintelui Vladimir Putin în primul său mandat prezidenţial (2000-2004), Andrei Illarionov, în prezent cercetător principal în cadrul centrului american Cato. 'Realizarea "formulei Steinmeier" înseamnă anularea caracterului unitar al statului ucrainean şi predarea suveranităţii Ucrainei în mâinile serviciilor secrete ruseşti', a declarat Illarionov, una dintre vocile cele mai critice ale opoziţiei ruse la adresa Kremlinului, citat de Gordon.ua.
El l-a criticat pe Zelenski, pe care l-a acuzat de 'lipsă de competenţă', denunţând afirmaţia acestuia că 'formula Steinmeier' este văzută de unii ca o 'sperietoare'.
'Dacă formula Steinmeier ar fi fost doar o sperietoare, Putin şi Kremlinul nu ar fi depus eforturi fără precedent pentru a obţine ca Ucraina să semneze acest document', a afirmat fostul consilier al liderului rus, potrivit căruia în acest fel Kievul face primul pas spre federalizare.
'Prima obligaţie a lui Zelenski, în virtutea acestei formule, este de a adopta o nouă lege privind statutul special al anumitor zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, ceea ce înseamnă că în Ucraina vor apărea teritorii cu statut juridic special, care va diferi de statutul juridic al altor regiuni ucrainene. Aceasta elimină natura unitară a statului ucrainean, marcând trecerea la federalizarea Ucrainei, idee promovată puternic de Putin încă din primăvara anului 2014', subliniază Andrei Illarionov, citat de Gordon.ua.
Rusia, acuzată de Kiev şi Occident, care neagă că trupele sale regulate luptă de partea rebelilor separatişti, a salutat semnarea acestei 'formule Steinmeier'.
'Să sperăm că vom continua să avansăm în aplicarea acordurilor de la Minsk', a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, care a anunţat că pregătirile pentru următorul summit în 'format Normandia' (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa) vor începe cât de curând.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul iranian de externe vizitează China pe fondul negocierilor nucleare cu SUA
Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a plecat marți în China, unde se va întâlni miercuri cu înalți oficiali chinezi, în contextul în care Iranul și Statele Unite negociază un nou acord nuclear, informează EFE. 'Ministrul afacerilor externe pleacă la Beijing pentru a se întâlni și a se
Discuțiile tehnice pe dosarul nuclear dintre Iran și SUA programate miercuri au fost amânate pentru sâmbătă
Discuțiile tehnice între experții iranieni și cei americani cu privire la programul nuclear al Iranului, programate inițial miercuri, au fost amânate pentru sâmbătă, a anunțat marți diplomația iraniană într-un comunicat, transmite AFP. Iranul și SUA urmează să se întâlnească sâmbătă în Oman pentr
Delegația Hamas a sosit în Egipt pentru a discuta 'noi idei' în vederea unei încetări a focului în Gaza
O delegație a grupării islamiste palestiniene Hamas a sosit marți la Cairo pentru a discuta 'noi idei' pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, după ce Egiptul și Qatarul au prezentat o nouă propunere de armistițiu, au declarat pentru EFE surse apropiate discuțiilor. Un oficial Hamas a declarat, sub protecția anonim
Republica Moldova: Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, așteptată joi la Chișinău
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, va întreprinde în zilele de 23 și 24 aprilie prima sa vizita în Republica Moldova de la instalarea în funcție, relatează marți portalul Deschide.md. Cu această ocazie, potrivit
Washingtonul nu a epuizat 'toate instrumentele' pentru a pune presiune pe Moscova, afirmă șefa diplomației UE
Șefa diplomației europene Kaja Kallas a apreciat marți că SUA nu au utilizat 'toate instrumentele' aflate la dispoziția lor pentru a exercita presiune asupra Rusiei, acuzând Moscova că a căutat să câștige timp cu armistițiul său de Paște în Ucraina, relatează AFP. 'Ei nu au respectat armistițiul. Este clar că Rusia face jocuri, &i
Președintele Columbiei afirmă că nu mai poate călători în SUA pentru că i s-a retras viza
Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat luni că guvernul american i-a revocat viza și prin urmare nu mai poate călători în SUA, relatează agenția EFE. 'Nu mai pot merge (în SUA) întrucât am impresia că mi-au anulat viza. Nu aveam neapărat nevoie de viză, dar asta e situația. L-am văzut deja pe Rățoiul Donald de mai
SUA: Administrația Trump reorganizează Departamentul de Stat
Departamentul de Stat al SUA va fi reorganizat pentru a fi desființate birourile redundante și unele programe care nu corespund intereselor externe ale SUA sub președinția lui Donald Trump, a anunțat marți șeful diplomației americane, Marco Rubio, transmite Reuters. 'Această abordare privește Departamentul începând cu baza sa, de la birouri și
Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat săptămâna aceasta la Moscova (consilier al lui Putin)
Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează EFE. 'Îl așteptăm', a răspuns Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin pentru afaceri internaționale, întrebat dacă Witkoff va
Putin introduce în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' și înăsprește reglementările contra 'agenților străini'
Președintele rus Vladimir Putin a introdus luni în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' comis în timpul Marelui Război Patriotic, cum numește Rusia al Doilea Război Mondial, înainte de aniversarea pe 9 mai a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, relatează agenția EFE. Potrivit
Suedia, Finlanda, Norvegia și Lituania intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90
Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat marți că țara sa, împreună cu Finlanda, Norvegia și Lituania, intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90, informează AFP. Salutându-l pe omologul său lituanian Gintautas Paluckas la Stockholm, Ulf Kristersson a declarat în cadrul unei conferințe de presă
Rusia spune că nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind încetarea atacurilor asupra țintelor civile
Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE și Reuters. 'Nu există planuri concrete, dar președintele (Vladimir) Putin și-a confirmat disponibil
JD Vance vede India ca partener ideal al SUA și critică lipsa de ambiție a unor lideri occidentali
Vicepreședintele american J.D. Vance a descris marți India drept un partener comercial și politic ambițios al SUA, spre deosebire de Occident, pe unii dintre liderii căruia îi consideră fricoși în luarea deciziilor, și a susținut că legăturile dintre SUA și India vor modela evoluția acestui secol despre care a estimat că 'ar putea fi foarte întunecat pe
Funeralii Papa Francisc - Polonia declară doliu național și președintele Duda va participa la funeralii
Președintele polonez Andrzej Duda și soția sa, Agata Kornhauser-Duda, vor participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, a anunțat marți președinția poloneză, potrivit agenției EFE. De asemenea, președintele Duda a decis că 'ziua funeraliilor Papei Francisc va fi o zi de doliu național' în Polonia, țară majoritar catolică.
Putin a promulgat acordul de asociere strategică între Rusia și Iran, ce nu prevede asistență militară reciprocă
Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni Acordul Integral de Asociere Strategică cu Iranul, document care nu prevede crearea unei alianțe militare între Rusia și Republica Islamică, relatează agenția EFE. Spre deosebire de acordul semnat de Rusia cu Coreea de Nord, acesta nu menționează acordarea reciprocă de asistență militară în c
Spania va atinge obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare chiar în 2025, anunță premierul Sanchez
Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat marți că executivul său va atinge obiectivul NATO privind alocarea a cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuieli de apărare chiar în acest an, cu mult înainte de termenul limită pe care guvernul și l-a impus anterior, de 2029, informează Reuters. Sanchez a anunțat un plan pentru majorarea