ALEGERI ÎN TURCIA AFP: Şase candidaţi, inclusiv o femeie, la alegerile prezidenţiale din 24 iunie din Turcia

Şase candidaţi, inclusiv o femeie, se află înscrişi în cursa pentru alegerile prezidenţiale de duminică din Turcia şi învingătorul va beneficia de puteri sporite ca urmare a unei revizuiri constituţionale adoptate prin referendum în aprilie 2017, scrie miercuri într-un comentariu AFP.
Majoritatea candidaţilor opoziţiei au afirmat totuşi că, în caz de victorie, ei vor reveni asupra acestor măsuri şi vor menţine sistemul parlamentar actual.
Dacă nici un candidat nu obţine peste 50 % din voturi din primul tur duminică, un al doilea tur va avea loc pe 8 iulie.
Candidaţii înscrişi în cursa prezidenţială sunt:
1. RECEP TAYYIP ERDOGAN
Actualul preşedinte, Recep Tayyip Erdogan, născut pe 26 februarie 1954 la Istanbul, candidează duminică pentru un nou mandat. Tată a patru copii, Erdogan se află la conducerea ţării din 2003, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte din 2014.
Foto: (c) AP
El şi-a început cariera politică în calitate de primar al oraşului Istanbul în 1994. În 2001, a înfiinţat Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), o veritabilă maşinărie de câştigat alegeri ce domină scena politică turcă de la alegerile din 2002.
2. MUHARREM INCE
Născut pe 4 mai 1964 la Yalova (nord-vest), Ince, fost profesor de fizică, a provocat o surpriză în această campanie electorală, datorită stilului său combativ.
Foto: (c) Ziya Koseoglu/AP
El a ales să reprezinte Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), cu toate că a eşuat de două ori în trecut în cursa pentru preluarea şefiei partidului.
Adept al discursurilor incendiare, Ince, care are un fiu, se arată a fi un concurent serios faţă de Erdogan, fiind capabil chiar să-l pună în dificultate.
3. MERAL AKSENER
Născută pe 18 iulie 1956 la Izmit (nord-vest), Meral Aksener a fost prima care a fost anunţată din rândurile opoziţiei, ea candidând din partea Partidului Bun (Iyi, dreapta naţionalistă), pe care ea l-a înfiinţat în octombrie 2017.
Foto: (c) ERDEM SAHIN/EPA
Naţionalist-conservatoare, mama unui fiu, dna Aksener a fost ministru de interne în anii 1990 şi mult timp a făcut parte din MHP, un partid naţionalist, aliat acum cu Erdogan.
Participarea sa la guvernare în perioada 1996-1997, în anii cei mai sângeroşi pentru rebeliunea kurdă din sud-estul ţării, riscă totuşi s-o priveze în mod larg de voturile kurzilor, care reprezintă circa o cincime din populaţie.
4. SELAHATTIN DEMIRTAS
Selahattin Demirtas, născut pe 10 aprilie 1973 la Diyarbakir (sud-est), a fost desemnat drept candidat al Partidului Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd), cu toate că el se află în detenţie din noiembrie 2016.
Foto: (c) AP
Acuzat că aparţine şi conduce o organizaţie ''teroristă'', Demirtas, de profesie avocat, tată a două fete, denunţă ceea ce el numeşte ''o luare de ostatic'' politic, afirmând că este vizat din cauza opoziţiei sale vehemente faţă de Erdogan.
Demirtas a participat la cursa prezidenţială din 2014 şi a obţinut aproape 10 % din voturi.
5. TEMEL KARAMOLLAOGLU
Născut pe 7 iunie 1941 la Kahramanmaras (sud), Karamollaoglu, candidat din partea Partidului Fericirii (Saadet, islamo-conservator), a fost de trei ori deputat, îndeosebi din partea Partidului Prosperităţii (Refah).
Foto: (c) TEMEL KARAMOLLAOGLU/twitter.com
Potrivit biografiei publicate pe site-ul partidului său, Karamollaoglu a fost un colaborator apropiat al lui Necmettin Erbakan, mentor în politică al lui Erdogan.
Tată a cinci copii, Karamollaoglu era primarul oraşului Sivas în 1993 când un incendiu provocat de integrişti islamişti s-a soldat cu moartea a 37 de persoane, în majoritate intelectuali, într-un hotel din oraş.
6. DOGU PERINCEK
Născut pe 17 iunie 1942 la Gaziantep (sud), Perincek conduce Partidul Patriot (Vatan, de stânga). Doctor în drept, tată a patru copii, Perincek a fost încarcerat de mai multe ori, îndeosebi după lovitura de stat militară din 1980.
Foto: (c) DOGU PERINCEK/twitter.com
S-a vorbit mult despre el după ce a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a-şi apăra dreptul de a nega caracterul de genocid al masacrelor în rândul armenilor în Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Şi CEDO i-a dat dreptate.AGERPRES/(AS - autor: Angela Sârbu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
* ALEGERI ÎN TURCIA AFP: Cinci scenarii pentru alegerile din 24 iunie din Turcia
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA anunță reducerea la jumătate a efectivelor militare din Siria
Departamentul american al Apărării a anunțat vineri retragerea a aproximativ 1.000 de militari din Siria, din cei aproximativ 2.000 desfășurați în prezent în țară pentru a lupta împotriva jihadiștilor, notează AFP. Statele Unite au o prezență militară în Siria de ani de zile, în special în cadrul coaliției i
Un tunisian arestat în Italia, bănuit de pregătirea unui atac al SI
Poliția italiană anti-terorism a anunțat vineri că a arestat un cetățean tunisian suspectat de legături cu gruparea Stat Islamic (SI), care, potrivit autorităților de la Roma, a plănuit un atac în Italia, notează AFP. Bărbatul, care locuiește la Cosenza, în regiunea Calabria (sud), este căutat de Tunisia 'pentru că a fost impli
Bulgaria afirmă că a vândut EAU armele găsite în Sudan
Bulgaria, negând orice încălcare a sancțiunilor internaționale, a afirmat că a livrat Emiratelor Arabe Unite (EAU) arme transferate ulterior în Sudan în ciuda embargoului UE, potrivit unei anchete a canalului de televiziune France 24 publicată vineri, relatează AFP. 'Produsele au fost recepționate în înt
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din #Ucraina
Președintele Donald Trump a rămas vag cu privire la un termen limită al SUA pentru un potențial acord de pace în Ucraina, în urma unui ultimatum criptic emis de secretarul de stat Marco Rubio, relatează dpa. Întrebat vineri la Casa Albă, Trump a declarat că dorește să vadă un acord 'foarte curând'.
Starmer și Trump au discutat pentru prima dată după anunțarea tarifelor
Premierul britanic, Keir Starmer, a avut prima convorbire cu președintele american, Donald Trump, de când acesta a anunțat taxele de 10 % pe toate bunurile importate în Statele Unite din Regatul Unit, relatează PA Media/dpa. Cei doi lideri s-au referit la 'discuțiile continue și productive' privind comerțul dintre cele două
Site-ul Casei Albe susține teoria conform căreia coronavirusul provine dintr-un laborator
Casa Albă a postat pe site-ul său oficial o nouă pagină de internet privind originile coronavirusului, pe care susține teoria conform căreia COVID-19 a apărut într-un laborator, relatează dpa vineri. Pagina, care seamănă cu un poster de film de la Hollywood, afișe
Președintele palestinian vizitează Siria, prima sa vizită în această țară în 16 ani
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit vineri la Damasc cu președintele interimar sirian, Ahmad al-Chareh, cu ocazia primei sale vizite în Siria din ultimii 16 ani, transmite France Presse. Potrivit unei surse guvernamentale siriene, scopul vizitei este de a discuta modalitățile de consolidare a relațiilor siri
Republicanii lansează o anchetă parlamentară privind Harvard
Republicanii din Congresul SUA au anunțat joi că au lansat o anchetă asupra Harvard, acuzând-o de încălcarea legilor privind egalitatea, acesta fiind cel mai recent atac al taberei trumpiste asupra prestigioasei universități, transmite France Presse. De câteva săptămâni, administrația Trump poartă un război financiar cu
Fostul premier sloven Janez Jansa, achitat în primă instanță de acuzații de corupție
O instanță din Slovenia a pronunțat vineri decizia de achitare în primă instanță a lui Janez Jansa, trei ori prim-ministru și principala figură a opoziției din această țară, și a doi presupuși complici, acuzați de abuz în serviciu și corupție, relatează Reuters. Jansa, președintele celui mai mare partid de opoziție, Partidul Democr
Londra interzice intrarea scriitorului francez Renaud Camus în Regatul Unit
Autoritățile britanice au interzis scriitorului francez Renaud Camus să intre în Marea Britanie, a confirmat vineri pentru AFP editorul său de limbă engleză. 'Putem confirma că lui Renaud Camus i-a fost într-adevăr interzisă intrarea în Marea Britanie, unde trebuia să ia cuvântul la un eveniment al Partidului Patrie
VIDEO/JD Vance participă la celebrările Patimilor din Vinerea Mare la Vatican, oficiate în absența papei
Vicepreședintele american JD Vance a participat vineri la slujba din Vinerea Mare dedicată Patimilor Domnului, în Bazilica Sfântul Petru. Cardinalul Claudio Gugerotti a prezidat serviciul religios, delegat de papa Francisc, aflat în convalescență, relatează ANSA. Vance și soția sa Usha sunt catolici practicanți. În Vine
Administrația Trump publică documente despre asasinarea senatorului Robert F. Kennedy
Arhivele Naționale ale SUA au publicat mii de pagini de documente legate de asasinarea senatorului Robert F. Kennedy, potrivit site-ului agenției, ca urmare a ordinului președintelui Donald Trump de a publica informații clasificate anterior, relatează Reuters. Arhivele Naționale au publicat peste 10.000 de pagini de documente în legătură
Lovituri israeliene în Gaza după ce Hamas a respins o propunere de armistițiu
Cel puțin 24 de persoane au murit în urma unor noi lovituri israeliene asupra Fâșiei Gaza, a anunțat vineri Apărarea civilă palestiniană, la o zi după ce Hamas a respins o propunere israeliană de armistițiu, transmite France Presse. La rândul său, mișcarea islamistă palestiniană îndeamnă comunitatea internațională să fa
Rebelii houthi din Yemen revendică o dublă operațiune împotriva Israelului și a navelor americane
Rebelii houthi din Yemen au revendicat vineri responsabilitatea pentru o dublă operațiune, împotriva Israelului și a navelor de război americane desfășurate în Marea Roșie și Marea Arabiei, care s-a desfășurat vineri dimineață, după ce SUA au bombardat portul petrolier Ras Issa, provocând zeci de morți și sute de răniți, transmite EFE. Houthi
Donald Trump a acceptat invitația prim-ministrului italian de a efectua o vizită oficială în Italia curând
Președintele american, Donald Trump, a acceptat invitația prim-ministrului italian, Giorgia Meloni, de a efectua o vizită oficială în Italia în viitorul foarte apropiat, se arată într-o declarație comună a liderilor publicată vineri, după ce s-au întâlnit cu o zi înainte la Washington - relatează Reuters. În timpul &ic