Parlament - ședință solemnă/Nicușor Dan: Statul are nevoie de o schimbare fundamentală; voi fi un președinte deschis la vocea societății

Noul președinte al României, Nicușor Dan, a declarat luni, în cadrul ședinței solemne a Parlamentului în care a depus jurământul de învestire, că statul român are nevoie de 'o schimbare fundamentală', în limitele statului de drept.
El i-a îndemnat pe români să continue să pună o presiune 'pozitivă' asupra instituțiilor statului, astfel încât acestea să se reformeze. Totodată, Nicușor Dan a oferit asigurări că va fi un președinte 'deschis' la vocea societății.
'Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni, indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Români din România, români din diaspora, români din Republica Moldova - mulți oameni care nu s-au mai pronunțat vreodată pe politică s-au exprimat acum, arătând că sunteți interesați de direcția în care merge România. Societatea românească și-a demonstrat ei înseși că este vie și puternică. Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, bineînțeles în limitele statului de drept. Vă invit să continuați să fiți implicați, cu toată forța socială pe care ați dovedit-o, pentru a pune presiune pozitivă pe instituțiile statului român, pentru ca acestea să se reformeze. Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea', a spus Nicușor Dan, în plenul Parlamentului.
Potrivit acestuia, pe termen scurt, România are problema deficitului bugetar.
'România cheltuiește prea mult, statul român cheltuiește prea mult față de ce își poate permite și chestiunea asta poate să pună în discuție stabilitatea financiară la care am muncit cu toții în acești ani. Este interesul național ca România să aibă un Guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este interesul național ca această majoritate să-și asume reformele fiscale de care România are nevoie. Este în interesul național ca România să transmită piețelor financiare mesajul de stabilitate. Este în interesul național ca România să transmită mediului investițional un semnal de deschidere și de predictibilitate', a subliniat șeful statului.
El a cerut partidelor politice să acționeze 'în interesul național'. 'Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României și nu este despre calcule politice, este, repet, despre interesul național. Și sunt convins că românii vor evalua în consecință. Pe termen lung, România are nevoie de o reformă temeinică', a completat președintele.
Nicușor Dan a evidențiat că este nevoie ca România să reducă birocrația și să digitalizeze, este nevoie ca România să reformeze procesul de acces și promovare în funcția publică. Totodată, a adăugat el, este nevoie de o reformă administrativ-teritorială și este nevoie de o reforma a sistemului electoral.
'În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală și să eficientizăm cheltuielile statului, să asigurăm o guvernanță și un management profesionist la companiile de stat, să avem o strategie bine definită de dezvoltare economică, să stimulăm capacitățile agro-industriale și de procesare, pentru a optimiza producția agricolă, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene și să asigurăm un cadru favorabil, cel mai important, investitorilor', a subliniat președintele.
În ceea ce privește sistemul de sănătate, el a transmis că este nevoie de digitalizare, de o echilibrare între medicina primară și ambulatorie și sistemul de spitale, de o strategie de investiții în infrastructură, de o extindere a rețelei de centre pentru tratarea dependențelor și de o stimulare a profesioniștilor care aleg să lucreze în mediul rural și în orașe mici.
În domeniul Educației, Nicușor Dan a menționat este nevoie de stimularea financiară a personalului didactic.
'Este nevoie ca în întreg sistemul educațional să stimulăm gândirea critică. Este nevoie să corelăm învățământul cu piața muncii. Este nevoie să investim în educația timpurie, adică în crește și grădinițe, și este esențial să prevenim abandonul școlar', a detaliat el.
Referitor la Justiție, șeful statului a transmis că este nevoie ca Parchetele să se focalizeze pe marile zone de corupție din societate și, totodată, de o reformă a Inspecției Judiciare, o instituție fundamentală.
'Este nevoie să reducem timpul de soluționare a dosarelor prin măsuri administrative și uneori legislative, este nevoie să redefinim procedurile de promovare a magistraților și este nevoie să reflectăm la Legea Curții Constituționale', a explicat Nicușor Dan.
El a mai arătat că este nevoie de o reformare a instituțiilor de autorizare și control în domeniul mediului, de extinderea activității Gărzii de Mediu, de o reformă la Romsilva, de o preocupare cu privire la dezvoltarea urbană care afectează viitorul localităților, precum și de o stimulare a gestionării eficiente a deșeurilor.
În ceea ce privește zona culturală, președintele a subliniat că este nevoie de un program național de acces la cultură și educație prin cultură, este nevoie de o susținere a culturii contemporane și a dialogului cu administrația, de o promovare a culturii române contemporane și de punerea în valoare a patrimoniului național ca resurse de prestigiu în plan internațional.
Conform șefului statului, este nevoie și de simplificarea și eficientizarea sistemului de pensii, de o reformă a sistemului de prestații sociale, de dezvoltarea serviciilor sociale în comunități, de dezvoltarea unui sistem de îngrijire de lungă durată și paliativă, de eliminarea obstacolelor, accesul femeilor la piața muncii și de combaterea violenței domestice.
În materie de politică externă, Nicușor Dan a reafirmat că este nevoie de consolidarea relațiilor trans-atlantice, Parteneriatul strategic cu SUA, participarea României la NATO, participarea la dialogul între Uniunea Europeană și NATO.
Potrivit acestuia, este nevoie, totodată, de participarea la arhitectura europeană de apărare autonomă, reducerea dependențelor critice în ceea ce privește energia, tehnologia și lanțurile de aprovizionare, consolidarea sistemului de apărare în fața războiului hibrid, mărirea treptată a procentului din PIB pentru Apărare, în acord cu partenerii, participarea activă a României în procesul de decizie la nivelul Uniunii Europene.
'În ceea ce privește relația cu Republica Moldova - sprijinirea parcursului său european, consolidarea și extinderea proiectelor comune în domeniul infrastructurii energetice și de transport, crearea Fondului de garantare al investițiilor românești în Republica Moldova, (...) extinderea schimburilor culturale și academice și (...) funcționalizarea acelor instituții care produc dificultăți - vămile și Autoritatea Națională pentru Cetățenie. În ceea ce îi privește pe românii din diaspora, este nevoie să eficientizăm procedurile și serviciile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă acasă și, în special, celor care doresc să se întoarcă pentru a investi în România, să reușim să predăm sistematic limba română în comunitățile de români pentru copii și să reușim să asigurăm o reprezentare proporțională în Parlament pentru românii din diaspora', a mai transmis președintele. AGERPRES/(A - redactor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
Nicușor Dan depune jurământul de președinte în plenul comun al Parlamentului (fișă biografică)
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Dezvoltării: 1,7 miliarde de lei, pentru proiecte finanțate prin Programul 'Anghel Saligny'
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat 1.698.806.825 lei în vederea decontării facturilor pentru 852 de obiective finanțate prin Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny'. Proiectele vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, a rețelelor de alimentare cu apă, a sist
Consultări Cotroceni/Tanasă: Nu putem gira un simulacru de dialog al cărui scop e consolidarea unei noi trădări naționale
Reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) nu se vor prezenta la consultările convocate de președintele Nicușor Dan, miercuri, la Palatul Cotroceni, dacă șeful statului nu își cere scuze public pentru 'afirmațiile părtinitoare și profund nedemocratice făcute în timpul campaniei electorale', a transmis purtătorul de cuvânt a
Moșteanu (USR): Discuția despre ministere e prematură; România are nevoie de soluții, nu de cosmetizări
Uniunea Salvați România (USR) va transmite în cadrul discuțiilor de miercuri cu președintele Nicușor Dan că este pregătită să participe la formarea unui guvern 'stabil, credibil și reformist'. În contextul crizei fiscale, România are nevoie 'de soluții, nu de cosmetizări', a declarat liderul deputaților
Parlament/ Proiectul referitor la pensiile private - avizat favorabil de Comisia comună pentru aderarea la OCDE
Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a dat, marți, un aviz favorabil proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 26/2025 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.
Senat/ Întrevedere Ilie Bolojan - Michael Dickerson (Ambasada SUA); Parteneriatul strategic - pe agenda discuțiilor
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, s-a întâlnit, marți, cu Michael Dickerson, însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la București, discuțiile concentrându-se pe întărirea Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării și promovarea valorilor democratice &i
Kelemen Hunor: Să renunți la 'Anghel Saligny' înseamnă să renunți la investiții în comunități mici și mijlocii
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat marți că nu ar renunța la Programul național de investiții 'Anghel Saligny', pentru că ar însemna să se renunțe la investițiile în comunitățile mici și mijlocii. 'Să renunți la 'Anghel Saligny' înseamnă să renunți la investiții în comunități mici și mijlo
Consultări Cotroceni/ Kelemen Hunor: Avem un mandat larg, deschis; discuția va fi pe situația economică
Mandatul delegației UDMR la consultările de la Palatul Cotroceni programate miercuri este unul larg, deschis, discuțiile urmând să se axeze pe situația economică, a afirmat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, care crede că până la data de 14 iunie ar trebuie să avem un nou guvern. 'Avem un mandat larg, deschis, să discutăm despre c
Consultări Cotroceni/ Manole: PSD nu e în momentul în care discută despre funcții; se discută despre proiecte, opinii
Partidul Social Democrat nu este în momentul în care discută despre oameni și funcții în guvern, dar este partidul care crede că reprezentarea parlamentară pe care o are din votul cetățenilor trebuie să se regăsească echitabil și într-o eventuală guvernare, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al partidului, Florin Manole.
Dominic Fritz: Nu ne agățăm de posturi; pentru USR e important ca agenda de reforme să fie implementată
Președintele interimar al USR, Dominic Fritz, a evidențiat importanța implementării reformelor enunțate de șeful statului, Nicușor Dan, luni, după depunerea jurământului de învestitură și și-a exprimat susținerea ca Ilie Bolojan să fie prim-ministru. Dominic Fritz s-a întâlnit cu Ilie Bolojan, marți, la Senat.
Președintele Nicușor Dan a convocat miercuri consultări informale cu partidele privind situația economică și politică a țării
Președintele Nicușor Dan va avea în cursul zilei de miercuri, la Palatul Cotroceni, o rundă de consultări informale cu partidele și formațiunile politice parlamentare. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale transmis marți AGERPRES, consultările au fost inițiate în temeiul prevederilor articolului 80 alineatul (2) d
Dăianu: Deficitul - ca o cangrenă; nu se rezolvă prin tăiere de cheltuieli, nu putem evita unele creșteri de taxe și impozite
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat, marți, că deficitul bugetar este 'ca o cangrenă pentru trupul economiei și societății românești' și este o iluzie că o corecție a sa se poate face numai pe partea de cheltuieli, menționând că nu se pot evita unele creșteri de taxe și impozite. 'Orice modalitate
Nicușor Dan - convorbire cu președinta CE; a subliniat angajamentul României față de o Uniune Europeană puternică și sigură
Președintele Nicușor Dan a discutat marți la telefon cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ocazie cu care șeful statului a subliniat angajamentul României față de o Uniune Europeană puternică și sigură. 'În această dimineață, am avut o conversație telefonică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Ley
Veștea: Toate partidele proeuropene trebuie să se regăsească în structura guvernamentală; Bolojan - prima șansă ca premier
Secretarul general al PNL, Adrian Veștea, consideră că toate partidele proeuropene trebuie să se regăsească în structura guvernamentală, iar cei de 'bună credință' trebuie să aibă 'flexibilitate' și 'deschidere' pentru un program comun de guvernare. 'Toate partidele proeuropene trebuie să se regăsească î
Ministerul Dezvoltării a virat peste 191 de milioane lei pentru obiective finanțate prin PNRR
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 191.001.472,30 de lei pentru 189 de obiective realizate prin componentele C 5 - Valul renovării, C10 - Fondul local și C15 - Educație, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, marți, ministrul Cseke Attila.
Președintele - discuții cu ministrul Proiectelor Europene și cel al Dezvoltării pe tema deficitului bugetar
Președintele Nicușor Dan a anunțat că marți va avea întâlniri de lucru cu ministrul Proiectelor Europene și cu cel al Dezvoltării pentru a vedea care este ritmul real al investițiilor, pornind de la tema deficitului bugetar. 'Pe parcursul zilei de azi o să mă întâlnesc cu domnul Boloș, cu domnul Cseke, cu conducerea