Prezidențiale2025/ A treia zi de vot în diaspora; secțiile se închid la ora 21:00, ora României

Românii cu drept de vot din diaspora s-au prezentat la urne încă de vineri pentru a-l alege pe cel care va conduce țara în următorii cinci ani, votarea urmând să se încheie la ora 21:00, ora României.
În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.
Cele mai multe secții de votare sunt în Italia și Malta - 161, Spania - 147, Marea Britanie - 108, Franța și Principatul Monaco - 69, Republica Moldova - 64, SUA - 50, Belgia - 29, Țările de Jos - 23.
Pentru alegerile din acest an, 29 de secții au fost relocate în localități sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanții comunităților de cetățeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităților din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secțiile de votare, arată Ministerul Afacerilor Externe.
***
Secțiile de votare din străinătate sunt deschise, și în al doilea tur de scrutin, timp de trei zile - vineri, sâmbătă și duminică. Duminică, 18 mai, votarea are loc între orele 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).
În a treia zi a votării în străinătate - 18 mai, secțiile organizate în zone al căror fus orar este avansat față de cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 înainte ca România să ajungă la respectiva oră) se închid la ora locală 21:00. În această situație, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la sediul secției din străinătate, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul constituțional până cel mai târziu la ora locală 23:59.
Secțiile de votare din străinătate organizate în zone situate pe același fus orar cu cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 în același moment) se închid la ora locală 21:00. În această situație, alegătorii care la ora locală 21:00 se află la rând pentru a vota pot să își exercite dreptul de a alege până cel mai târziu la ora locală 23:59.
Secțiile de votare din străinătate organizate în zone al căror fus orar este înapoiat față de cel al României (se va ajunge la ora locală 21:00 ulterior momentului în care România ajunge la respectiva oră) se închid la ora locală a României 21:00. În această situație, alegătorii care la ora locală a României 21:00 se află la rând pot să își exercite dreptul de vot până cel mai târziu la ora locală a României 23:59.
***
Totodată, alegătorii români din străinătate au putut vota și prin corespondență. Potrivit AEP, 3.139 de români din diaspora au votat la al doilea tur de scrutin prin această modalitate.
***
Alegătorii din străinătate pot vota cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
***
VOT LA SECȚIE
Când se prezintă la urne, alegătorul arată actele de identitate membrului-operator de calculator, care preia și introduce datele personale ale acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
La secțiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în SIMPV.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea 'VOTAT' înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.
După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă.
Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
***
VOT PRIN CORESPONDENȚÃ
Românii din diaspora își pot exercita dreptul de vot prin corespondență o singură dată, la fiecare scrutin, sub sancțiunea legii penale. Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției.
Alegătorul are obligația, sub sancțiunea legii penale, de a respecta caracterul secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență către alte persoane fiind interzisă.
Plicurile exterioare sigilate trebuiau trimise până la 14 mai, ora 23:59. Plicurile livrate după această dată sunt anulate fără a mai fi desigilate.
Autoritatea Electorală Permanentă notifică alegătorii, prin intermediul poștei electronice, cu privire la recepționarea sau nerecepționarea documentelor de vot prin corespondență de către birourile electorale. Alegătorii care au fost notificați, prin email, că documentele de vot prin corespondență nu au ajuns la biroul electoral pentru votul prin corespondență pot vota la orice secție din străinătate.
***
Potrivit BEC, la secțiile de votare din străinătate, procesele de colectare a datelor privind prezența la vot, de verificare a îndeplinirii condițiilor legale de către persoanele care se prezintă la vot, precum și de generare a listelor electorale suplimentare din străinătate sunt realizate prin intermediul Aplicației de verificare a dreptului de vot (ADV), pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
La prezentarea în secția de votare, primul pas procedural constă în preluarea în aplicație a codului numeric personal al alegătorului în vederea verificării îndeplinirii condițiilor de exercitare a dreptului de vot.
Ulterior, doar dacă alegătorul îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a vota, membrul - operator de calculator asigură preluarea semnăturii alegătorului prin intermediul terminalului informatic, prin semnarea pe ecranul acestuia. La secțiile de votare din străinătate, semnarea listei electorale suplimentare prin intermediul terminalului informatic este echivalentul semnării fizice a listelor electorale la secțiile de votare din țară.
Alegătorul primește ștampila și buletinul de vot doar după ce semnează și se apasă butonul 'Salvează semnătura'. După ce își exercită dreptul de vot, acesta introduce buletinul în urnă și returnează ștampila, ocazie cu care membrul - operator de calculator îi înmânează actul de identitate.
Astfel, BEC atrage atenția:
* nu se pot introduce în ADV date ale unei persoane care nu se prezintă la vot;
* dacă alegătorul nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea dreptului de vot, nu va putea semna în lista electorală;
* operațiunea de validare a alegătorului în ADV este anterioară operațiunii de semnare de către acesta în lista electorală suplimentară;
* alegătorul nu primește buletinul de vot și ștampila decât după ce a semnat în lista electorală și se apasă butonul 'Salvează semnătura';
* procedural, este imposibil ca alegătorul să își exercite dreptul de vot înainte de semnarea în lista electorală și salvarea semnăturii;
* votul este exprimat pe buletinul de vot tipărit, și nu prin intermediul sistemului informatic;
* nu este posibilă identificarea buletinului de vot utilizat de către un alegător deoarece acesta se introduce în urnă și nu prezintă elemente distinctive.
***
La primul tur de scrutin au votat în diaspora 973.129 de cetățeni români. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Premierul Bolojan și echipa sa de miniștri au ajuns la Palatul Victoria pentru o primă reuniune a noului Guvern
Premierul Ilie Bolojan și echipa sa de miniștri au ajuns luni seară la Palatul Victoria, unde va avea loc o primă ședință a noului Guvern.
Ceremonie la Palatul Cotroceni/ Ilie Bolojan: Depunerea jurământului încheie o perioadă de instabilitate și de interimate
Depunerea jurământului de către membrii noului Guvern 'încheie o perioadă de instabilitate și de interimate', a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, premierul Ilie Bolojan. 'Încheierea procedurii parlamentare și depunerea jurământului de către noul Guvern încheie practic o perioadă de instabilitate și
Ceremonie la Palatul Cotroceni/ Nicușor Dan: Noi toți ca societate trebuie să ne uităm în viitor
Noi toți, ca societate, din momentul acesta, trebuie să ne uităm în viitor, a declarat, luni, președintele Nicușor Dan, după ce membrii noului Guvern au depus jurământul la Palatul Cotroceni. 'Dragi români, începem azi un nou capitol', a spus șeful statului. El s-a referit la comentarii din spațiu
VIDEO Membrii Guvernului Bolojan au depus jurământul de învestitură
Membrii Guvernului condus de Ilie Bolojan au depus jurământul de învestitură, luni seara, în prezența președintelui Nicușor Dan, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Cotroceni.
VIDEO Ceremonie la Palatul Cotroceni - noul Guvern depune jurământul de învestitură
Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Bolojan a început luni seara, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Nicușor Dan.
Decretul pentru numirea Guvernului Bolojan - publicat în Monitorul Oficial; membrii Cabinetului au ajuns la Cotroceni
Decretul pentru numirea Guvernului Bolojan, semnat luni seara de președintele Nicușor Dan, a fost publicat în Monitorul Oficial al României. Miniștrii din Guvernul Bolojan au ajuns la Palatul Cotroceni, unde urmează să depună jurământul în fața președintelui Nicușor Dan. Cei 16 miniștri, propuși de PSD, P
Hotărârea Parlamentului pentru acordarea încrederii Guvernului Bolojan - publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea Parlamentului pentru acordarea încrederii Guvernului Bolojan a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. Guvernul a fost învestit cu 301 voturi 'pentru' și 9 voturi 'împotrivă'. Parlamentarii AUR au părăsit ședința comună a Parlamentului, refuzând să participe la votul de în
Președintele Nicușor Dan a semnat decretul pentru numirea Guvernului Bolojan; depunerea jurământului - la ora 20:00
Președintele Nicușor Dan a semnat luni seara decretul pentru numirea Guvernului Bolojan, a anunțat Administrația Prezidențială. Conform sursei citate, membrii Guvernului, care vor depune jurământul de învestitură la ora 20:00, sunt: * Ilie-Gavril Bolojan - prim-ministru; * Marian Neacșu - viceprim-mini
Camera Deputaților/ Florin Manole (PSD) - demisie din funcția de chestor; va fi înlocuit de Mitică Mărgărit
Deputatul PSD Florin Manole, ales ministru al Muncii, și-a depus, luni, demisia din funcția de chestor al Camerei Deputaților. Grupul parlamentar al PSD l-a propus în locul acestuia pe deputatul Mitică Marius Mărgărit, potrivit unei informări depuse la Biroul permanent al Camerei. Mărgărit este, în prezent, președint
PSD l-a propus pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților pe Grindeanu; Șerban și-a dat demisia
Grupul parlamentar al PSD de la Camera Deputaților l-a propus, luni, pentru funcția de președinte al forului pe Sorin Grindeanu. Grupul PSD a solicitat în ședința Biroului permanent al Camerei de luni seară declanșarea procedurilor necesare pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților. Propunerea nominală a grupului parlamentar PSD
Parlament - învestitură Guvern/ Peiu (AUR): Vă joacă feste mari ideea de program de guvernare
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a criticat programul de guvernare al Cabinetului Bolojan și a susținut că cineva a administrat 'foarte prost' această țară, iar alții 'trebuie să plătească nota de plată'. 'În anul 2018, înainte de deturnarea sensului democrației prin guvernele actualei coaliții, deficitul
Parlament/ Guvernul Bolojan a fost învestit
Noul Guvern a fost învestit, luni, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Au votat 'pentru' învestirea Executivului condus de Ilie Bolojan 301 parlamentari, iar 9 au votat 'împotrivă'. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Parlament - învestitură Guvern/VIDEO Kelemen: Viitorul guvern - în slujba cetățenilor; pune instituțiile statului la o cură de slăbire
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, luni, că viitorul guvern trebuie să fie în slujba cetățenilor, un executiv care va pune instituțiile statului la 'o cură de slăbire'.
Parlament - învestitură Guvern/ S-a încheiat votul deputaților și senatorilor
Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului Bolojan s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile. Parlamentarii de la AUR, S.O.S. România și POT nu au participat la vot. Conform Constituției, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatoril
Parlament - învestitură Guvern/ Dumitru Coarnă susține taxarea profiturilor externalizate de către multinaționale și creșterea redevențelor
Deputatul neafiliat Dumitru Coarnă a pledat luni pentru taxarea profiturilor externalizate de către multinaționale și pentru creșterea redevențelor, măsuri menite să crească veniturile la buget. El a adăugat, în ședință comună a Legislativului pentru învestirea Guvernului, că, deși viitorii guvernanți își doresc profesionalis