logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții

Image

Potrivit Constituției din 2003, președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate (Titlul III, Capitolul II, Articolul 80 din Constituția României - https://www.presidency.ro/).

Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Mandatul președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Articolul referitor la durata mandatului președintelui țării (art. 83) a fost unul dintre cele care au suferit modificări în Constituția din 2003 față de Constituția din 1991 (prima Constituție de după Revoluția din decembrie 1989), în aceasta din urmă fiind prevăzut un mandat de patru ani.

Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou ales. Mandatul președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

În timpul mandatului, președintele României nu poate fi membru al unui partid și nu poate îndeplini nicio altă funcție publică sau privată, potrivit articolului 84 din Constituție. Președintele României se bucură de imunitate.

Referitor la alegerea președintelui, potrivit Constituției, este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale, iar în cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit această majoritate se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. În al doilea tur de scrutin este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi.

Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de președinte al României decât pentru cel mult două mandate, care pot fi și succesive, potrivit articolului 81 din Constituție.

Rezultatul alegerilor pentru funcția de președinte al României este validat de Curtea Constituțională, după cum prevede articolul 82 din Constituție. Candidatul a cărui alegere a fost validată depune, în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, următorul jurământ: ''Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!' (articolul 82 din textul Constituției României, postat pe site-ul https://www.presidency.ro/).

Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Potrivit articolului 85 din Constituție, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, președintele revocă și numește, la propunerea premierului, pe unii membri ai Guvernului.

Președintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente și de importanță deosebită, potrivit articolului 86 al Constituției României. De asemenea, președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea premierului, în alte situații. Președintele României prezidează ședințele Guvernului la care participă, potrivit articolului 87 din Constituție.

În ceea ce privește promulgarea legilor, potrivit articolului 77 din Constituția României, legea se trimite, spre promulgare, președintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, președintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii. Dacă președintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituționalității ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curții Constituționale, prin care i s-a confirmat constituționalitatea.

Potrivit articolului 88, președintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii.

Referitor la dizolvarea Parlamentului, articolul 89 al Constituției României prevede că: ''După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură''. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Totodată, Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.

Articolul 90 al Constituției, referitor la referendum, arată că: ''Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național''.

Atribuțiile președintelui României în domeniul politicii externe sunt prevăzute în articolul 91 al Constituției. Astfel, președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate și acorduri internaționale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. De asemenea, președintele, la propunerea Guvernului, acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României și aprobă înființarea, desființarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Reprezentanții diplomatici ai altor state sunt acreditați pe lângă președintele României.

Președintele României are o serie de atribuții și în domeniul Apărării, acestea fiind cuprinse în articolul 92 al Constituției. Astfel, el este comandantul forțelor armate și îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Președintele României poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate. Numai în cazuri excepționale, hotărârea președintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare. De asemenea, în caz de agresiune armată îndreptată împotriva țării, președintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii și le aduce neîntârziat la cunoștința Parlamentului, printr-un mesaj.

În ceea ce privește măsurile excepționale, conform articolului 93 al Constituției, președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență în întreaga țară ori în unele unități administrativ-teritoriale și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Alte atribuții ale președintelui României sunt, potrivit articolului 94 din Constituție, următoarele: conferă decorații și titluri de onoare; acordă gradele de mareșal, de general și de amiral; numește în funcții publice, în condițiile prevăzute de lege; acordă grațierea individuală.

În exercitarea atribuțiilor sale, președintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistența decretului, se menționează în articolul 100 al Constituției. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Cerasela Bădiță)

Afisari: 1552

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 24-05-2025 16:27

Predoiu: PNL are datoria morală să-și continue misiunea în slujba României, să se modernizeze pe sine însuși

PNL are datoria morală să își continue misiunea sa în slujba României și a cetățenilor ei și să se modernizeze pe sine însuși, a declarat, sâmbătă, președintele interimar al liberalilor, Cătălin Predoiu, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înființarea partidului. 'Astăzi, se împlinesc 1

Politic 24-05-2025 12:46

MApN: Securitatea regională, pe agenda discuțiilor dintre ministrul Apărării, Angel Tîlvăr și omologul belgian

Securitatea regională cu accent pe situația din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, a fost una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii dintre ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și ministrul belgian al apărării, Theo Franken. Potrivit u

Politic 24-05-2025 11:34

Ilie Bolojan, la 150 de ani de la înființarea PNL: Vremea vorbelor a trecut, va veni vremea faptelor

Președintele interimar al Românie, Ilie Bolojan, a declarat, sâmbătă, la evenimentul de marcare a 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, că vremea vorbelor a trecut și a venit vremea faptelor pentru liberali. Prezent la evenimentul aniversar de la Muzeul Național Brătianu - Vila Florica, Ilie Bolojan a ream

Politic 24-05-2025 11:01

Nicușor Dan: Negocierile pentru formarea guvernului încep marți; sunt patru partide la masă și minoritățile

Președintele ales, Nicușor Dan, anunță că marți va începe negocierile cu partidele pentru formarea noului guvern, menționând că îl dorește în continuare pe Ilie Bolojan ca premier, dar că sunt 'patru partide la masă, plus minoritățile' și va fi o discuție. El a mai spus, referitor la posibilitatea rămâneri

Politic 24-05-2025 10:38

Nicușor Dan - vizită, duminică, în Polonia: îl sprijin pe primarul Varșoviei la prezidențiale

Președintele ales, Nicușor Dan, va face, duminică, o vizită în Polonia pentru a participa la un eveniment electoral în sprijinul candidaturii primarului Varșoviei la alegerile prezidențiale din această țară. 'Da. Am fost invitat în ultima mea zi în care nu sunt președinte. La invitația colegilor polonezi o să merg l

Politic 24-05-2025 10:15

Nicușor Dan: În foarte multe locuri, statul este de la neglijent până la capturat; e nevoie de o presiune a societății

Președintele ales, Nicușor Dan, susține că statul român este, în foarte multe locuri, 'de la neglijent până la capturat', fiind necesară o presiune din partea societății pentru ca lucrurile să fie corectate. Nicușor Dan a participat, sâmbătă, la Congresul Studenților din România - 'Student în Uni

Politic 23-05-2025 18:52

Prezidențiale2025/AUR solicită comisiilor de specialitate să verifice 'motivul' vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România

AUR solicită Comisiilor parlamentare de control ale SRI și SIE să verifice 'motivul vizitei șefului serviciilor externe ale Franței în România' și cere acestora un răspuns 'oficial' și 'nesecret'. 'Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis astăzi, prin reprezentanții săi în cele două c

Politic 23-05-2025 17:43

Diaconescu: În niciun context, președintele Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că România e dispusă să trimită militari în Ucraina

Consilierul prezidențial pentru Securitate națională, Cristian Diaconescu, a afirmat, vineri, că, în niciun context, oficial sau neoficial, președintele interimar Ilie Bolojan nu a declarat și nici nu a sugerat că țara noastră este dispusă sau intenționează să trimită militari români în Ucraina, iar informațiile apărute în spațiul public sunt

Politic 23-05-2025 16:01

Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre - crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO și al UE

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, vineri, la cea de-a noua ediție a Black Sea and Balkans Security Forum (BSBSF), context în care a afirmat că regiunea Mării Negre este crucială pentru stabilitatea Flancului estic al NATO și al Uniunii Europene. Potrivit unui comunicat al MApN, în intervenția sa, minis

Politic 23-05-2025 14:06

Ministerul Dezvoltării: Peste 94 de milioane de lei decontați pentru proiecte finanțate prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 94.095.665,93 de lei pentru 248 de obiective realizate prin componentele C10 - Fondul local și C15 - Educație, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, vineri, ministrul Cseke Attila. Astfel, pentru Compon

Politic 23-05-2025 13:50

Ciprian Șerban: Ponta continuă șantajul și scandalul, atribute care i-au definit traiectul politic și caracterul

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, l-a acuzat, vineri, pe Victor Ponta, de șantaj politic și că atacă partidul care i-a oferit atât demnitatea de prim-ministru, cât și pe cea de președinte al PSD. 'În vreme ce România, dar și PSD, își caută drumul spre construcție, dezvoltare ș

Politic 23-05-2025 13:22

Hurezeanu: România va continua să fie alături de R. Moldova în procesul de reformă, precum și de pregătire a accederii la UE

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut, vineri, consultări cu viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, cu ocazia prezenței acestuia la București pentru a participa la o serie de conferințe internaționale pe teme regionale de actualitate, informează un comunicat al MAE. Potrivit surse

Politic 23-05-2025 12:52

Daniel Harpa (președinte PSD/CJ Neamț): Nu acceptăm tăierea investițiilor de la infrastructură, economie și dezvoltarea comunităților locale

Președintele filialei PSD Neamț și al Consiliului Județean (CJ) Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a declarat, vineri, că social-democrații nu vor susține un guvern care va tăia investițiile de la infrastructură, economie și pentru dezvoltarea comunităților locale. Liderul PSD Neamț a apreciat că în această perioadă foarte complicată pentru R

Politic 23-05-2025 12:45

Nicușor Dan: Nu se pune problema creșterii cotelor de TVA de 5% și 9%

Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat vineri că nu se pune problema creșterii cotelor reduse de TVA, de 5% și 9%. El a menționat, într-o declarație acordată presei, că scenariile privind o eventuală creștere a TVA sunt 'absolut teoretice', deoarece nu iau în calcul aspecte precum creșterea evaziunii fiscale și limitare

Politic 23-05-2025 12:14

Nicușor Dan estimează că discuțiile pentru formarea noului Guvern se vor finaliza în două-patru săptămâni

Președintele ales, Nicușor Dan, estimează că discuțiile pentru formarea noului Guvern ar putea dura între două și patru săptămâni. Întrebat cât ar putea dura până ce noul Guvern va fi instalat la Palatul Victoria, el a răspuns: 'Două, trei, patru săptămâni'. Nicușor Dan a menționat că