Prezidențiale2025/ 11 pe buletinul pentru Cotroceni; ștampila cu mențiunea 'VOTAT' se aplică în interiorul unui singur patrulater

Alegătorii care se vor prezenta la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale trebuie să pună ștampila pe unul dintre cei 11 candidați care își doresc să ocupe cea mai înaltă funcție în stat.
Votul valabil exprimat este atunci când ștampila cu mențiunea ''VOTAT':
* este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
* depășește limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opțiunea alegătorului este evidentă;
* a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater;
* a fost aplicată de mai multe ori, atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater;
* este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletinul de vot).
Totodată, votul este valabil și când este exprimat în condițiile legale, dar buletinul a fost introdus de către alegător în altă urnă decât cea corespunzătoare scrutinului pentru care este întrebuințat.
Votul exercitat la secția de votare din țară sau din străinătate este valabil exprimat și în situația în care tușul se imprimă pe cealaltă pagină interioară ca urmare a plierii buletinului de vot purtând mențiunea TATOV și/sau tușul s-a imprimat/transferat și pe versoul foii unde se află patrulaterul pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea ''VOTAT'.
Sunt considerate nule și nu intră în calculul voturilor valabil exprimate:
* buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a biroului electoral al secției de votare, până la înmânarea acestuia către alegător. Aplicarea ștampilei de control pe altă pagină sau alte pagini decât ultima pagină a buletinului nu atrage nulitatea votului exprimat prin respectivul buletin;
* buletine de vot care au alt model decât cel legal aprobat;
* buletine de vot pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea ''VOTAT';
* buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea ''VOTAT' este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora, inclusiv în situația în care una dintre impresiunile unei ștampile a fost tăiată olograf sau există înscrieri olografe numai cu privire la valabilitatea uneia dintre acestea;
* ștampila cu mențiunea ''VOTAT' depășește limitele patrulaterului și atinge un alt patrulater;
* buletinele de vot pe care a fost aplicată o ștampilă cu mențiunea ''VOTAT' care are alt model decât cel legal aprobat.
În ceea ce privește votul exercitat prin corespondență, acesta este valabil exprimat atunci când autocolantul cu mențiunea ''VOTAT' corespunzător turului de scrutin:
* este aplicat în interiorul unui singur patrulater;
* depășește limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opțiunea alegătorului este evidentă;
* este aplicat în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletinul de vot) sau sunt aplicate alte autocolante având alt model decât modelul legal aprobat pentru respectivul tur de scrutin.
Votul exercitat prin corespondență este valabil exprimat și în situația în care buletinul de vot descărcat de către alegătorul prin corespondență, în condițiile legii, conține numai pagina pe care a fost exprimată opțiunea acestuia prin lipirea autocolantului cu mențiunea 'VOTAT''.
Buletinele de vot prin corespondență nu poartă ștampila de control a unui birou electoral.
În cazul votului exercitat prin corespondență, sunt considerate nule și nu intră în calculul voturilor valabil exprimate:
*** buletinele de vot pe care nu a fost aplicat autocolantul cu mențiunea ''VOTAT';
*** buletinele de vot la care autocolantul cu mențiunea ''VOTAT' corespunzător turului de scrutin este aplicat pe mai multe patrulatere sau în afara acestora, inclusiv în situația în care autocolantul a fost tăiat/relocat sau există înscrieri olografe cu privire la valabilitatea acestuia;
*** autocolantul cu mențiunea ''VOTAT' depășește limitele patrulaterului și atinge un alt patrulater;
*** buletinul de vot pe care a fost aplicat un autocolant cu mențiunea ''VOTAT' are alt model decât cel legal aprobat pentru respectivul tur de scrutin;
*** autocolantul cu mențiunea ''VOTAT' are alt model decât cel legal aprobat.
În cazul în care în același plic interior au fost introduse două sau mai multe buletine de vot de același fel (corespunzătoare aceluiași tur de scrutin), acestea sunt declarate nule prin decizie a biroului electoral al secției de votare din străinătate care îndeplinește atribuțiile prevăzute de lege pentru biroul electoral pentru votul prin corespondență, precizează BEC.
În cazul în care în același plic interior au fost introduse ambele buletine de vot corespunzătoare fiecărui tur de scrutin al alegerilor pentru președintele României, se va lua în considerare pentru centralizarea rezultatelor doar buletinul de vot corespunzător respectivului tur de scrutin, celălalt buletin de vot fiind anulat prin decizie a biroului electoral, urmând a fi predat, după încheierea procesului electoral, misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ori Biroului electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate (BESVS 48), după caz.
Totodată, în cazul votului exercitat prin corespondență, sunt nule următoarele plicuri exterioare sau interioare:
* plicul exterior care nu conține certificatul de alegător;
* plicul exterior care nu conține alte plicuri sau documente;
* plicul interior care nu conține niciun buletin de vot;
* plicul exterior și/sau interior care prezintă rupturi sau degradări de natură a afecta integritatea buletinului.
Plicurile exterioare livrate după expirarea termenului legal se anulează prin decizie a biroului electoral al secției de votare din străinătate care îndeplinește atribuțiile prevăzute de lege pentru biroul electoral pentru votul prin corespondență.
***
Dacă pe buletinul de vot alegătorul desenează un patrulater în care înscrie numele și prenumele unei persoane, reale sau fictive, alta decât cele 11 validate de BEC, acea persoană nu va fi înscrisă în procesele-verbale întocmite pentru consemnarea rezultatelor, potrivit AEP.
Desenarea acelui chenar pe buletinul de vot nu oferă posibilitatea contorizării voturilor pentru persoana astfel adăugată.
''Exprimarea votului pentru persoana reală sau fictivă înscrisă în patrulaterul desenat de alegător pe buletinul de vot, prin aplicarea ștampilei cu mențiunea 'VOTAT' în respectivul patrulater, nu reprezintă un vot valabil exprimat pentru respectiva persoană. Consemnarea eronată a voturilor valabil exprimate de către membrii birourilor electorale poate atrage răspunderea penală'', se arată într-un ghid al AEP.
***
Cei 11 candidați care își dispută fotoliul de la Cotroceni sunt, potrivit ordinii de pe buletinul de vot:
* poziția 1 - George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
* poziția 2 - George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală 'România, Înainte!')
* poziția 3 - Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
* poziția 4 - Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
* poziția 5 - Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
* poziția 6 - Victor Viorel Ponta (candidat independent)
* poziția 7 - Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
* poziția 8 - Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
* poziția 9 - John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
* poziția 10 - Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
* poziția 11 - Nicușor-Daniel Dan (candidat independent). AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu israelienii confruntați cu incendii devastatoare
Premierul Marcel Ciolacu a transmis joi că Executivul de la București este gata să își ofere ajutorul israelienilor care se confruntă în această perioadă cu incendii devastatoare. 'Suntem pe deplin solidari cu poporul Israelului confruntat cu incendii devastatoare. Guvernul român este gata să ofere ajutorul său, dacă va f
Prezidențiale2025/BEC va prezenta sâmbătă și duminică datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real
Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30 - pentru ora
Prezidențiale2025/ Operațiunile de numărare a voturilor în secții - înregistrate audio-video
Operațiunile de numărare a voturilor în secții, duminică, după închiderea urnelor, la primul tur al alegerilor prezidențiale, sunt înregistrate prin intermediul unei tablete, iar președintele biroului electoral deschide buletinele unul câte unul și citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul celor prezenți.
Prezidențiale2025/ Fotografierea buletinului de vot - interzisă; neștiința de carte nu constituie motiv ca alegătorul să ceară ajutor în cabină
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidențiale este interzisă, iar alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Biroul Electoral Central a luat o serie de măsuri pentru exercitar
Prezidențiale2025/ AUR a sesizat AEP și Avocatul Poporului: Milioane de persoane decedate figurează cu drept de vot
Alianța pentru Unirea Românilor a anunțat joi că a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă și Avocatul Poporului, solicitând intervenția urgentă pentru verificarea și actualizarea registrelor electorale permanente și demararea unei anchete privind modul în care aceste registre au fost folosite la vot. 'AUR denunță publi
Prezidențiale2025/Alegătorii aflați la rând la ora prevăzută pentru închiderea urnelor pot să voteze; primesc bonuri de ordine
Votul la primul tur al alegerilor prezidențiale se poate prelungi atât la secțiile din țară, cât și în străinătate pentru cei aflați la rând la ora la care urnele ar trebui să se închidă. *** În străinătate, românii votează timp de trei zile. În cele trei zile, secți
Prezidențiale2025/ Votul multiplu - infracțiune; măsuri în cazul în care SIMPV semnalează că alegătorul a mai votat o dată
Alegătorii vor vota o singură dată la scrutinul din 4 mai, tentativa unei persoane de a-și exercita dreptul constituțional de mai multe ori la același scrutin constituind infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. În ziua votului, cetățenii care vin l
Prezidențiale2025/ AVANGARDE, CURS și ARA - acreditate să efectueze duminică exit-poll-uri
Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile prezidențiale de duminică. Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel național: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS și ARA Pub
Prezidențiale2025/ Trei zile de vot pentru românii din diaspora; 965 de secții organizate în străinătate
Românii cu drept de vot din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a-l alege pe cel care va conduce România în următorii cinci ani, fiind așteptați la urne pe 2, 3 și 4 mai. În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se afl
Prezidențiale2025/ Persoanele netransportabile, cele spitalizate sau deținuții - vot cu urna mobilă
Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale din 4 mai în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate sau pentru că se află internați ori execută o pedeapsă privativă de libertate, nu pot să își exercite dreptul constituțional la o secție de votare. Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna specială.
Prezidențiale2025/ Peste 18 milioane de alegători, așteptați duminică la urne; aproape 19.000 de secții în țară
Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni. Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de s
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Lasconi: Voi fi primul președinte femeie al României - un semnal al schimbării mentalității
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a afirmat, miercuri seara, că va fi un președinte prietenos cu vecinii și aliații, accesibil pentru toți românii, care va face ca tinerii să rămână în țară, menționând că, dacă va fi aleasă șef al statului, va fi un semnal de schimbare a mentalității și fiecare femeie va fi altfel privită și respe
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Terheș: Îmi doresc o Românie cu un președinte care se culcă ultimul și se trezește primul
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Cristian Terheș, a afirmat, miercuri, că își dorește o Românie puternică, sigură și prosperă, condusă de un președinte care 'se culcă ultimul și se trezește primul'. 'Cum vreau eu să arate România în 2030? O
Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Nicușor Dan: România are tot ce îi trebuie pentru a fi o națiune puternică în Europa
România are tot ce îi trebuie pentru a fi o națiune puternică în Europa, declară primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. 'Continuați să credeți în România. România are tot ce îi trebuie pentru a fi acea națiune puternică în Europa. Rom&acir