Lege promulgată/Norme de etică pentru demnitari - obligați să se înscrie în Registrul Unic al Transparenței Intereselor

Membrii Guvernului, șeful Cancelariei prim-ministrului, secretarul general și secretarii generali adjuncți ai Executivului, secretarii și subsecretarii de stat, consilierii de stat vor fi obligați să se înscrie în Registrul Unic al Transparenței Intereselor și le va fi interzis să solicite sau să accepte cadouri din partea persoanelor cu care se află în relații în exercitarea mandatului, potrivit unei legi promulgate, luni, de președintele interimar Ilie Bolojan.
Actul normativ completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 cu un nou capitol referitor la normele de etică și conduită pentru membrii Guvernului, alte persoane care ocupă funcții de demnitate publică la nivelul administrației publice centrale și pentru personalul încadrat la cabinetele acestora.
Potrivit prevederilor, miniștrilor și altor persoane cu funcții de demnitate publică, pe perioada mandatului sau exercitării funcției, după caz, le sunt interzise solicitarea sau acceptarea de cadouri din partea unei persoane fizice, a unei persoane juridice sau a unei organizații care: a) se află în raporturi juridice contractuale cu instituția sau autoritatea administrației publice centrale din care fac parte; b) are în curs de soluționare una sau mai multe cereri de emitere de avize, autorizații, permise, licențe, acreditări; c) are un interes pentru promovarea unui proiect de act administrativ cu caracter individual; d) participă, în calitate de ofertant, subcontractant sau potențial beneficiar la o procedură de atribuire a unui contract de achiziție publică, a unui contract de concesiune sau a unui contract de închiriere, respectiv a unei finanțări organizate sau acordate de instituția sau autoritatea administrației publice centrale din care fac parte.
Actul normativ definește cadoul drept 'orice bun mobil sau imobil, beneficiu sau serviciu oferit în mod gratuit demnitarilor în considerarea mandatului sau funcției deținute, inclusiv banii, aurul sau alte metale prețioase, titlurile de valoare sau titlurile de legitimare care încorporează drepturi patrimoniale, instrumentele financiare, monedele digitale, cardurile ori voucherele valorice, programele de formare, călătoriile, invitațiile la evenimente și spectacole culturale, sportive, științifice, excursiile în țară sau în străinătate plătite integral sau parțial, precum și orice alt serviciu sau beneficiu patrimonial sau nepatrimonial'.
Activitățile oficiale reprezintă evenimente publice la care participă aceste persoane desfășurate în țară sau în străinătate, organizate de către instituții publice, organizații internaționale sau persoane juridice ori alte entități de drept privat, în cadrul cărora sunt oferite în mod obișnuit cadouri specifice acestor evenimente.
Prin excepție, aceștia vor putea accepta și păstra: a) cadouri cu o valoare individuală de până la 100 euro, fără a depăși valoarea de 300 de euro anual, în cazul în care acestea sunt primite de la aceeași persoană; b) reduceri sau beneficii oferite publicului; c) împrumuturi de la bănci sau de la alte instituții financiare acordate în condițiile generale de creditare adresate publicului; d) acoperirea costurilor și facilitării participării la manifestări, conferințe, evenimente, în exercitarea funcției de reprezentare a instituției sau autorității administrației publice centrale; e) bunuri sau servicii primite în cadrul unor activități oficiale.
Persoanele care intră în posesia unui cadou a cărui acceptare este interzisă vor fi obligate să îl restituie în termen de 30 de zile de la data primirii.
Actul normativ mai prevede că, în considerarea circumstanțelor personale, categoriile de persoane cu demnitate publică, cu excepția prim-ministrului, se pot abține de la participarea la procesul decizional cu privire la un proiect de act normativ sau un proiect de document de politică publică sau de la participarea în ședința Guvernului în care acesta se dezbate. Abținerea se notifică prim-ministrului, după caz, sau superiorului ierarhic cu propunerea desemnării unui înlocuitor.
Lista notificărilor se va publica pe site-ul instituției sau autorității administrației publice centrale la secțiunea 'Integritate instituțională', respectiv pe site-ul Guvernului. Lista se actualizează în termen de cel mult 30 zile de la înregistrarea unei notificări.
Totodată, aceste persoane cu funcții de demnitate publică vor avea obligația de a se înregistra în Registrul Unic al Transparenței Intereselor (RUTI) și de a publica întâlnirile oficiale cu persoane terțe cu cel puțin două zile înaintea desfășurării acestora. Întâlnirile oficiale publicate în RUTI vor include numele persoanelor și/sau denumirea entităților participante, data și locul întâlnirii, descrierea scopului întâlnirii, urmând ca, în termen de cinci zile lucrătoare de la desfășurarea întâlnirii, să fie completate informațiile cu principalele teme de discuție și concluziile acestora, după caz.
Registrul Unic al Transparenței Intereselor - www.ruti.gov.ro - va fi administrat de Secretariatul General al Guvernului sub forma unei platforme publice, accesibilă online, pentru a asigura transparența activităților ce pot influența luarea unei decizii, reprezentând un cadru de colaborare complementar și anterior procedurii legale de transparență decizională.
Prin excepție, nu vor fi publicate întâlnirile oficiale care au ca obiect: a) dreptul unei persoane fizice de a beneficia de servicii publice sau dreptul său la viață privată garantat de lege; b) reprezentarea drepturilor legale ale unei părți sau ale unui participant implicat într-un proces administrativ sau judiciar, în contextul respectivelor proceduri; c) reprezentarea intereselor de politică externă în relațiile diplomatice sau consulare; d) comunicările care fac parte din reglementările privind condițiile de muncă și de încadrare în muncă sau care sunt direct legate de acestea întreprinse de reprezentanții unui sindicat în numele membrilor săi.
De asemenea, persoanele cu demnitate publică vor avea obligația de a publica întâlnirile oficiale cu persoane terțe, care s-au desfășurat fără o planificare prealabilă, în termen de două zile de la data desfășurării acestora.
Potrivit legii, persoanele cu rang de demnitar din cadrul autorităților administrative autonome, prefecții, subprefecții și autoritățile administrației publice locale pot solicita înregistrarea în RUTI și să publice întâlnirile oficiale cu persoane terțe.
Actul normativ mai prevede organizarea de către Institutul Național de Administrație de cursuri de formare pe teme referitoare la etică și conduită în exercitarea atribuțiilor pentru categoriile de persoane vizate de reglementare. AGERPRES/(AS - redactor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prima ședință a Guvernului interimar Predoiu - joi; bugetul Companiei Naționale de Investiții, pe agendă
Guvernul interimar condus de Cătălin Predoiu se reunește joi în prima ședință, în cadrul căreia urmează să aprobe, între altele, și un proiect de hotărâre privind bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al Societății Compania Națională de Investiții 'C.N.I.'- SA, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adm
Prezidențiale2025/Crin Antonescu: Am dreptul să nu fiu luat în turmă pentru o nouă 'salvare' a țării; am propria mea alegere
Crin Antonescu, candidatul Alianței ''România Înainte'' la alegerile prezidențiale, a transmis miercuri seara un mesaj, arătând că în turul al doilea al alegerilor prezidențiale are propria alegere și are dreptul să nu fie luat ''în turmă pentru o nouă 'salvare' a țării''. &
Victor Negrescu pleacă din funcția de consilier onorific; fusese numit de fostul premier Marcel Ciolacu
Premierul interimar, Cătălin Predoiu, a semnat miercuri eliberarea, la cerere, a lui Victor Negrescu din calitatea de consilier onorific al prim-ministrului. Europarlamentarul Victor Negrescu a fost numit în 2023 de fostul premier Marcel Ciolacu în această funcție. El a fost consilier onorific pentru politică externă al lui Ciolacu
Premierul interimar Predoiu a cerut ministrului Boloș și miniștrilor de linie accelerarea discuțiilor de renegociere a PNRR
Premierul interimar Cătălin Predoiu a cerut, în cadrul unei întâlniri de lucru care a avut loc, miercuri, la Palatul Victoria, ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și miniștrilor de linie implicați în Planul Național de Redresare și Reziliență să accelereze discuțiile tehnice și negocierile cu reprezentanții Comisie
Noii magistrați - primiți la Cotroceni de președintele interimar
Președintele interimar Ilie Bolojan i-a primit, miercuri, pe noii magistrați recent admiși în profesie, transmite Administrația Prezidențială. Cu acest prilej, la întâlnirea de la la Palatul Cotroceni, șeful statului le-a adresat un mesaj de felicitare și le-a urat mult succes în activitatea pe care urmează să o desfășoare în sluj
Prezidențiale2025/ Ponta își face platformă politică: Sperăm să ni se alăture cât mai curând parlamentari și primari
Deputatul Victor Ponta, candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat miercuri că își face o platformă politică - 'România pe Primul Loc' -, în care așteaptă să i se alăture cât mai curând parlamentari, primari și lideri din mediul economic, inclusiv din PSD. 'Azi m-am întâlnit cu '
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, despre situația în care Simion câștigă alegerile: Semnalul pe economie va fi foarte-foarte prost
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la prezidențiale, a susținut miercuri că în cazul în care liderul AUR, George Simion, ar câștiga alegerile, semnalul pe economie va fi 'foarte, foarte prost'. Întrebat ce va face dacă George Simion ar câștiga alegerile, Nicușor Dan a spus: 'Eu nimic special, Rom&aci
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, despre o eventuală majoritate PSD-AUR: Nu există scenariul în ipoteza în care câștig
Candidatul independent la prezidențiale Nicușor Dan a declarat, miercuri, în legătură cu posibilitatea formării, după alegeri, a unei majorități PSD-AUR, care să propună un premier, că acest scenariu nu există dacă el câștigă Președinția. 'În ipoteza în care eu câștig alegerile, în opinia mea, mesajul so
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan spune că a încercat să calmeze deprecierea leului: Nu orice se întâmplă e rezultatul unei conspirații
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat marți că din postura de candidat la alegerile prezidențiale a încercat să 'calmeze' fenomenul deprecierii leului și să ofere 'asigurări de stabilitate'. El a făcut aceste precizări la
Prezidențiale2025/Simion, despre deprecierea leului: O mișcare electorală cât se poate de penibilă
Președintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, afirmă că 'psihoza' declanșată prin deprecierea leului a fost o 'mișcare electorală cât se poate de penibilă', susținând că, din informațiile pe care le are, 'au fost anumite companii care au pariat împotriva leului'. 'Din informațiile pe care le
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: România nu își permite o aventură; nu își permite să vorbească de alegeri anticipate
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat marți că România nu își permite în momentul aceasta 'o aventură' sau discuții despre alegeri anticipate. El a menționat că în turul al doilea al alegerilor prezidențiale România are de ales între 'o schim
Prezidențiale 2025/Simion: Nu trebuie continuat regimul Iohannis și genul de administrație în care țara se duce de râpă
Candidatul partidului AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a declarat că nu trebuie continuate 'regimul Iohannis' și o administrație în care țara 'se duce de râpă', apreciind că adversari politici care 'se consideră intelectuali' dau dovadă că nu înțeleg elemente de bază și sunt 'bănuiți de analfabetism funcțional'.
Marcel Boloș: Este important pentru România să închidă renegocierea PNRR
Ministrul interimar al investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a declarat că pentru România este foarte important să încheie renegocierea PNRR cu Comisia Europeană, pentru a evita riscul unei penalizări. El a făcut precizările după ce a fost întrebat ce a discutat cu premierul interimar, miercuri, la Palatul Victoria, și care est
Prezidențiale2025/MAI: Nu există niciun blocaj în organizarea turului doi al alegerilor pentru Președintele României
Ministerul Afacerilor Interne precizează miercuri că nu există niciun blocaj în organizarea turului doi al alegerilor pentru Președintele României și dezminte mesajele 'alarmiste' pe platformele social-media, 'de natură să creeze o stare de neliniște și de dezbinare socială'. 'La nivelul platformelor de socializare au fost ident