logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Radu Magdin: Politica externă a României nu trebuie să fie afectată major de noul mandat Trump

Imagine din galeria Agerpres

Politica externă a României nu trebuie să fie afectată major de noul mandat Trump, iar multe dintre pozițiile trumpiste favorizează direct și indirect interesele țării noastre, cum ar fi politica sa de energie, cooperarea pe înzestrare militară, sprijinul pentru energia nucleară, politica bazelor în estul Europei, a afirmat, luni, pentru AGERPRES, analistul politic Radu Magdin.

Acesta apreciază că România poate pierde capital politic în relația cu Orientul Mijlociu sau cu China dacă Bucureștiul va hotărî să fie 'mai catolic decât Papa' și să dovedească strident alinierea la politici externe americane în regiuni în care interesele românești sunt pur economice și culturale sau istorice.

'Cum ar trebui să evolueze politica externă a României față de SUA? Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche în relația cu SUA după intrarea în programul Visa Waiver. Dimpotrivă, România alocă mai puține resurse diplomatice americanilor relativ la mărimea sa decât numeroase alte state, cum ar fi cele baltice. România trebuie să implementeze o politică comprehensivă de lobby, de comunicare strategică cu elitele americane, de implantare a companiilor românești care să asigure sprijin pentru eforturi diplomatice formale și informale, de coordonare cu diaspora română în SUA și cea americană în România și de creare a unei imagini pozitive pentru România în rândul populației', a declarat Radu Magdin, iar în acest sens el a subliniat că 'brandul de țară axat pe corupție, disfuncție și delăsare pe care îl promovăm cu entuziasm pe scena internațională este contraproductiv'.

Analistul politic a fost de părere că pragmatismul lui Donald Trump nu se va răspândi în rândul populației, Statele Unite vor avea în continuare 'o viziune moralistă asupra lumii, chiar și cu ipocriziile sale, iar diferența dintre un partener formal și un aliat apropiat va fi dată nu doar de interesul american, ci și de calitatea morală și imaginea aliatului - concretizată prin retorica democrațiilor împotriva autocrațiilor a lui Biden'.

Radu Magdin a remarcat faptul că preferințele economice ale lui Trump, în materie de tarife vamale, pot dăuna intereselor europene, dar acestea trebuie privite de liderii noștri drept 'cost of doing business'.

'Noi avem foarte multe de câștigat direct de pe urma realinierii politice din SUA și a administrației Trump, dar trebuie să fim capabili să ne argumentăm punctele de vedere, să ne cultivăm relațiile și interdependențele critice (spre deosebire de dependențe unidirecționale) și să ne instrumentalizăm toate avantajele pentru a ne asigura că perspectivele americane asupra României, asupra umbrelei de securitate oferite României și asupra contribuțiilor României la interesele și securitatea americane rămân pozitive', a subliniat Radu Magdin.

Analistul politic a explicat că există o ciclicitate a tipului de lider preferat de o populație, iar acest ciclu a avut tendința să devină global pentru că o mare parte din consumul mass-media al populației globale este comun.

'Liderii șterși, serioși, tehnocratici, necarismatici și neamenințători pot fi în vogă într-o perioadă, iar liderii carismatici, autentici și iconoclaști în alta. Suprapunerea acestei faze a ciclului cu revoluția comunicării politice prin social media (mai ales X/Twitter), cu realinierea politică provocată de eșecul modelelor curente (în industrie, energie, migrație, lege și ordine) și criza de încredere în autorități și instituții a dus la lideri neconvenționali precum Donald Trump, Javier Milei în Argentina, Rodrigo Duterte în Filipine. Vestul nu este imun, ci este lider de trend. Fenomenul Trump are influență asupra viitorilor lideri aleși din Europa din mai multe motive. În primul rând, ei văd ce funcționează și caută să emuleze modelul - twitterificarea personalității politice, interacțiuni directe cu electoratul și cu publicul global, agresivitate și vulgaritate ca substitut pentru autenticitate', a opinat el.

În al doilea rând, punctează Magdin, 'dieta media' a europenilor, mai ales a celor tineri și pe social media, este foarte americano-centrică și, prin urmare, punctele lor de vedere și sensibilitățile lor sunt modelate de influențe americane.

'Am văzut proteste Black Lives Matter în Regatul Unit și în Japonia, fan cluburi Trump pe tot mapamondul, răspândirea conservatorismului stil american în Europa prin conferințe stil CPAC sau de National Conservatism și un efect real de adoptare a unor perspective americane (fie ele democrate sau republicane și, prin urmare, contradictorii) care câteodată nici nu se potrivesc cu contextul local. Internetul are darul de a crea o hiper-realitate care pare mai reală decât cotidianul în care trăim', a afirmat Magdin.

El a evidențiat că diferența dintre Donald Trump și alți lideri 'stă în numărul opțiunilor strategice pe care populistul american le are la dispoziție'.

'Alți lideri se lovesc de realitate și trebuie să își modereze agendele. Dacă ne gândim la Giorgia Meloni, Emmanuel Macron, observăm felul în care ambițiile sunt limitate de realitățile economice și geopolitice din teren, în timp ce oricine poate fi dur când este în opoziție. Sau lideri precum Marine Le Pen sau Alice Weidel de la AfD care se află în eternă opoziție au trecut printr-un proces lung de moderare a partidelor lor pentru a elimina cât mai multe poziții și figuri extremiste, pentru a intra în mainstream. Mai este un aspect important care vizează atitudinea cuplului Trump - Musk față de liderii europeni și față de opoziția populistă europeană. Politica europeană are un rol totemic în politica americană - democrații au fost mereu cei sofisticați, cosmopoliți și rafinați în plan extern american post-Război Rece', a arătat analistul politic.

El a exemplificat spunând că George W. Bush 'a perfecționat imaginea republicanului bădăran în Europa, iar Trump nu a făcut nimic să o elimine'. 'Astfel încât bunele relații cu curentele mainstream din Europa au oferit mereu o alură a respectabilității democraților în politica americană după ce au efectuat tranziția către a fi partidul celor educați și al salariaților și funcționarilor bine plătiți. Acum că asistăm la transformări populiste pe scena principală a politicii țărilor europene, republicanii caută să erodeze avantajul democrat. Încă dinaintea atacurilor pe Twitter ale lui Elon Musk la adresa politicienilor și politicilor europene, vedeam antreprenori ideologici precum Steve Bannon și Yoram Hazony care cultivau relații apropiate cu mișcări europene de opoziție dispuse să se americanizeze. Există un anti-europenism latent în SUA, precum există și anti-americanism în Europa, însă vedem posibilitatea ca legitimitatea mișcării lui Trump printre elitele americane să crească pentru că ascensiunea mișcărilor analoage europene reduce din imaginea provincialismului și izolaționismului MAGA', consideră analistul politic.

Radu Magdin remarcă, în acest context, 'o convergență treptată a europenilor conservatori populiști cu americanii, dacă ne uităm la felul în care Viktor Orban, Marion Marechal Le Pen, Geert Wilders, Ayaan Hirsi Ali au participat la conferințe CPAC'.

'Ajungem practic în situația în care perspectivele mainstream europene sunt aliniate cu cele americane (Merkel devenind în 2016, conform presei, liderul lumii libere în locul lui Trump, adică moștenitorul valorilor hegemoniei americane), iar acum și conservatorii europeni se aliniază la cei americani. S-a văzut și în contextul politicii noastre interne, în care 'apelul la Trump', oricât de nepotrivit ar fi în plan economic, a devenit deja o tactică predilectă pentru populismul care caută patronaj ideologic', subliniază acesta.

În opinia lui Magdin, cerința de alocare a 5% din PIB pentru țările aliate este imposibilă fiscal pentru majoritatea țărilor europene.

'Nici măcar pentru Polonia, care a 'stricat piața', fiind prima care a anunțat această cifră pentru 2025, după 4% alocați în 2024, nu este clar că nivelul va fi sustenabil pe termen mediu și lung. Majoritatea țărilor europene nu au spațiul fiscal în termeni de venituri, cheltuieli și capacitate de a se împrumuta de pe piețele interne și internaționale pentru a menține un astfel de tempo. Nu este clar nici dacă ar putea cheltui acești bani în mod productiv ținând cont de faptul că durează timp să identifici nevoi, să ceri informații, să organizezi competiții și licitații și să ai livrarea de armament și pregătirea. Este foarte clar cazul României care, în majoritatea anilor în care a alocat 2% din PIB pentru apărare, nu a reușit să și cheltuiască 2% din PIB. Acest lucru ține de capacitate administrativă și ordonarea strategică a priorităților. Pachetul de o sută de miliarde de euro anunțat de Germania pentru înzestrare și reforma armatei în 2022 a fost cheltuit cu mare greutate și este încă neclar dacă a fost epuizat, deși liderii militari germani presează pentru alocări și mai mari, sperând să nu piardă tempoul până vor fi pregătiți să și absoarbă astfel de fonduri', a declarat analistul.

El prevede că mai degrabă prioritatea lui Trump este să obțină un acord politic pentru 3% din PIB pentru Apărare.

'Se va vedea un posibil rezultat în cursul întâlnirii miniștrilor apărării în 12 - 13 februarie la Bruxelles și la Summitul NATO din Olanda, din 24 - 25 iunie 2025. Pentru a renunța la pretențiile sale, Trump va insista pe integrare mai mare între industria de apărare americană și cea europeană, pe mai multe achiziții militare din SUA și poate că va emite pretenții legate de reglementarea companiilor de tehnologie americane în Europa, care este percepută drept discriminatorie și vindictivă la Washington', este de părere analistul politic.

În ceea ce privește politica administrației Trump privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Radu Magdin evaluează că noua administrație va menține cursul general al politicilor lui Joe Biden.

'Trump a anunțat că va negocia sfârșitul conflictului, dar, în acest sens, el trebuie să ofere asigurări credibile ale sprijinului militar american pentru Ucraina. Altfel, Rusia nu va avea motive să negocieze, știind că, mai devreme sau mai târziu, capacitatea defensivă ucraineană va intra în colaps fără sprijinul puternic vestic și atunci va fi în poziția de a dicta termenii negocierii. Așa că propriul caracter de negociator al lui Trump va conduce la un sprijin puternic pentru Ucraina. Nu trebuie să uităm că prima administrație Trump a început să ofere ajutor ofensiv Ucrainei în 2017 în ciuda obiecțiilor vocale ale democraților care făceau aceleași apologii ale intereselor și puterii rusești care astăzi ar fi incorecte politic', arată Radu Magdin.

În acest context, el a evocat un eventual audit. 'Dacă egoul lui Trump sau nevoile lui politice interne vor necesita umilirea rituală a lui Zelenski sau o atitudine submisivă și conciliatorie pe care ucrainenii o adoptaseră încă din campanie, atunci aceasta este doar o cerință naturală a diplomației suplicantului pe care România o cunoaște deja, deși nu în condițiile tragice și cu urgența Ucrainei. În timpul dezbaterilor congresionale și din societate pe tema noilor pachete pentru Ucraina au apărut critici la adresa corupției ucrainene și a felului în care au fost cheltuiți banii. Pentru a satisface îndoielile electoratului său cu privire la Ucraina, este posibil ca republicanii să ceară un audit al sumelor trimise (dincolo de cele folosite pentru achiziționarea de armament american), mai ales pentru ajutorul macroeconomic din fazele inițiale ale conflictului, 2022 - 2023, când SUA livra 1,5 miliarde de dolari lunar pentru plata salariilor și pensiilor ucrainene (și a altor obligații guvernamentale), spre nemulțumirea electoratului sceptic', spune specialistul.

În opinia sa, Donald Trump va căuta, de asemenea, 'să consfințească o nouă diviziune a muncii în Ucraina, în interiorul blocului vestic'.

'Au fost lansate tentative retorice pentru a observa reacția publicului european și american - Europa ca prim responsabil pentru finanțarea reconstrucției (la care să participe firmele americane în calitate de contractori), Europa ca ofertant de trupe pentru o eventuală zonă demilitarizată între ucraineni și teritoriile ocupate, Europa ca unic ofertant de ajutor logistic curent. Rămâne de văzut care va fi configurația acestei diviziuni a muncii', a spus Magdin.

El susține că americanii nu au un interes în abandonarea Ucrainei pentru că, 'deși au suferit economic, SUA nu au fost nicicând atât de influente în Europa'.

Radu Magdin a menționat că est-europenii știau deja valoarea garanțiilor de securitate americane, dar acum știu și vest-europenii, iar avantajul psihologic în viitoarele negocieri, mai ales dacă adăugăm înlocuirea parțială a Rusiei cu SUA ca furnizor de gaz natural, 'este inestimabil'.

'Un bun indicator al valorii câștigate de SUA în relația cu europenii este noua coordonare strânsă între Departamentul Apărării și Agenția Europeană de Apărare (EDA), prin acord semnat în 2023, în condițiile în care EDA ar fi trebuit să fie un vârf de lance al armatei europene și al autonomiei strategice europene care a avut contacte limitate cu SUA și NATO încă din anul 2004, când s-a înființat', a punctat Radu Magdin. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

Citeşte şi:

LIVE UPDATE Donald Trump depune jurământul în calitate de cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, într-o ceremonie la Capitoliu

Afisari: 470

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 01-02-2025 12:25

Nicușor Dan, la congresul PMP: Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câștigăm

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, sâmbătă, la Congresul Partidului Mișcarea Populară, că în perioada următoare urmează o luptă care trebuie câștigată și a mulțumit membrilor PMP că sunt 'de partea corectă a istoriei'. 'Urmează o luptă pe care suntem obligați s-o câșt

Politic 01-02-2025 10:28

Ciolacu: Adoptăm azi proiectul de buget fără modificări de taxe și impozite; este un buget de dezvoltare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe anul 2025, unul 'fără modificări de taxe și impozite'. Acesta a arătat că bugetul este unul 'de dezvoltare', în care investițiile ajung la un 'nou record', respectiv 150 de miliar

Politic 01-02-2025 04:55

Congres extraordinar al PMP; Nicușor Dan - susținut în cursa prezidențială

Partidul Mișcarea Populară urmează să valideze sâmbătă, în cadrul unui Congres extraordinar, susținerea candidaturii independente a lui Nicușor Dan la prezidențiale. Congresul va avea loc de la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. În cadrul evenimentului, PMP va vota pentru validarea susținerii candidaturii lui

Politic 01-02-2025 04:45

Guvernul aprobă bugetul pe 2025

Guvernul urmează să aprobe sâmbătă, în ședință, bugetul de stat pe anul 2025 și pe cel al asigurărilor sociale de stat. Potrivit Biroului de presă al Guvernului, ședința Executivului este programată la ora 10,00. Vineri au fost finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat.

Politic 31-01-2025 20:49

Hurezeanu: Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un numitor comun: acțiunile ostile din partea Rusiei

Criza energetică și influențarea alegerilor democratice au un 'numitor comun' - acțiunile ostile ale Federației Ruse, a declarat, vineri, în Republica Moldova, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Șeful diplomației române a fost în vizită de lucru la Chișinău, în contextul crizei energetice cu care se c

Politic 31-01-2025 20:08

Cazanciuc: Vlad Pascu - primul caz în care s-a aplicat Legea Anastasia

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, inițiator al Legii Anastasia, a declarat vineri că va continua să pledeze cu toate argumentele juridice, medicale și de orice altă natură profesională pentru legi care să apere cetățenii împotriva tuturor celor care, ''în mod greșit, cred că în numele unor drepturi individuale poți să pui în pericol

Politic 31-01-2025 17:29

USR: Guvernul condamnă Bucureștiul la faliment prin tăierea a 1 miliard de lei din buget

USR acuză Guvernul că, prin tăierea a aproximativ un miliard de lei din bugetul Capitalei, lasă Primăria Generală fără resursele necesare pentru funcționare și investiții. 'Într-un oraș care generează peste 5 miliarde de euro anual din taxe și impozite, Primăria Generală rămâne cu mai puțini bani care trebuie să asigure: serviciile publice, tra

Politic 31-01-2025 16:37

Reorganizarea Ministerului Muncii prin fuziune cu Ministerul Familiei, aprobată de Guvern

Executivul a aprobat vineri, prin hotărâre, reorganizarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin fuziunea cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care se desființează, conform OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale. Potrivit unui comunicat al Guvernului, noul minister, de

Politic 31-01-2025 15:42

Lulea: Proiectul de buget pentru 2025, un document de propagandă menit să ascundă eșecurile guvernării

Prim-vicepreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Marius Lulea, susține că proiectul de buget pentru anul 2025 'este doar o colecție de 'aspirații financiare, cu șanse mici să devină realitate', care pare mai degrabă un 'document de propagandă menit să ascundă eșecurile guvernării'. 'Proiectul de buget pentru 2025 este

Politic 31-01-2025 14:58

PUSL a validat candidatura Laviniei Șandru la alegerile prezidențiale

Biroul Executiv al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) a validat, vineri, candidatura Laviniei Șandru pentru alegerile prezidențiale. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și Daniel Ionașcu, vicepreședinte al PUSL, precum și Simona Allice Man, secretar general al partidului.  

Politic 31-01-2025 13:49

Ciolacu: Blocarea vânzării tabloului 'Sfântul Sebastian' al celebrului artist 'El Greco' - reușită a statului român

Premierul Marcel Ciolacu a salutat, vineri, blocarea vânzării la licitație a tabloului 'Sfântul Sebastian' al celebrului artist 'El Greco', care face parte din patrimoniul românesc, iar faptul că licitația a fost oprită și tabloul a fost reținut de casa de licitații consideră că este un prim pas către recuperarea definitivă a acestui

Politic 31-01-2025 12:44

Mureș: Consiliul Permanent al UDMR l-a propus pe Barabási Antal Szabolcs pentru funcția de prefect al județului

Consiliul Permanent Teritorial al UDMR Mureș a decis, vineri, în unanimitate, susținerea lui Barabási Antal Szabolcs pentru funcția de prefect al județului Mureș, urmând ca propunerea să fie înaintată către Guvern. 'În cadrul ședinței de astăzi, Consiliul Permanent Teritorial al UDMR Mureș a decis în un

Politic 31-01-2025 12:11

Tanczos Barna: Ordonanța pentru măsuri multisectoriale nu permite indexări nici la salarii, nici la pensii

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, vineri, că prevederile ordonanței 'trenuleț', care a fost aprobată la finalul anului trecut, nu permit indexări nici la salarii, nici la pensii. 'În acest an, ordonanța de la finalul anului trecut de măsuri multisectoriale nu permite indexări nici la salarii, nici la pensii', a afirmat Tanc

Politic 31-01-2025 11:53

Tanczos Barna: Suma prevăzută pentru ajutoarele 'one-off' destinate pensionarilor se ridică la două miliarde de lei

Suma prevăzută pentru ajutoarele 'one-off' destinate pensionarilor cu pensii mici se ridică la două miliarde de lei și va fi repartizată de Ministerul Muncii după aprobarea bugetului pe anul în curs, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Ministerul Muncii o să facă propunerile după ce aprobăm bugetul. Este

Politic 31-01-2025 11:21

VIDEO Ciolacu: Finalizăm azi toate procedurile prealabile pentru a adopta mâine bugetul pe 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vineri vor fi finalizate toate procedurile prealabile pentru ca bugetul pe anul 2025 să fie adoptat, sâmbătă, într-o ședință specială de Guvern. 'Finalizăm azi toate procedurile prealabile pentru a adopta, mâine, într-o ședință specială de Guvern, bugetul pe 2025. Știrea finaliz