Prezidențiale2025/ OUG privind organizarea și desfășurarea scrutinului din luna mai, publicată în Monitorul Oficial
Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, la alegerile pentru președintele României din anul 2025, în ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21,00.
Votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri și în ziua de sâmbătă, votarea începe la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00.
În ziua de duminică, la ora locală a României 21,00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la acea oră se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să-și exercite dreptul de vot.
Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare din cadrul acestuia verifică la ora locală a României 21,00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în această situație pot vota până cel mult la ora locală a României 23,59.
În cazul votării în străinătate, pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, imediat anterioare zilei votării, se respectă ora locală.
***
Totodată, OUG mai prevede că la alegerile prezidențiale din anul 2025, începând cu a treia zi de la intrarea în vigoare a actului normativ, alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate se poate înregistra ca alegător prin corespondență, prin intermediul unui formular online, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau de reședință și adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență, la care alegătorul anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.
Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 4 zile înaintea datei votării inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență.
Exercitarea dreptului de vot la o secție de votare din străinătate nu este condiționată de înregistrarea în Registrul electoral ca alegător în străinătate.
***
Pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru președintele României din anul 2025, actorii politici asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații:
* o indicație că este vorba de un material publicitar politic;
* identitatea sponsorului materialului publicitar politic, respectiv numele, adresa de e-mail și, dacă este publică, adresa poștală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta își are sediul;
* după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art. 3 pct. 11 și 12 din Regulamentul (UE) 2024/900;
* o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
* după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite.
Potrivit OUG, aceste dispoziții se aplică și pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicitare politice de către actorii politici pe platforme online, în sensul prevăzut de art. 3 lit. i) din Regulamentul (UE) 2022/2.065 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piață unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale), pe platforme online foarte mari, în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900, motoare de căutare online în sensul prevăzut de art. 3 lit. j) din Regulamentul (UE) 2022/2.065 sau alte rețele de socializare.
Detalierea modului de promovare, distribuire, postare sau editare a materialelor publicitare politice se stabilește prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente.
''În sensul prezentei ordonanțe de urgență, la alegerile pentru președintele României din anul 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală, care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat. Încălcarea dispozițiilor (...) constituie contravenții, dacă faptele nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei'', se arată în OUG publicată în Monitorul Oficial.
Contravențiile se constată de către împuterniciții președintelui Autorității Electorale Permanente, iar sancțiunile se aplică prin decizie a AEP.
Sancțiunile se aplică, după caz, partidului politic, alianței politice, organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale, candidatului independent, mandatarului financiar și/sau donatorului, precum și altor persoane care au încălcat dispozițiile.
***
La alegerile prezidențiale, soluționarea plângerilor cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari, inclusiv a celor formulate în preziua și ziua votării, este de competența exclusivă a Biroului Electoral Central.
Deciziile Biroului Electoral Central prin care sunt admise plângerile și deciziile birourilor electorale județene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București și ale biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate prin care sunt admise plângerile privind campania electorală online reprezintă ordine de a acționa împotriva conținutului ilegal. Acestea sunt executorii.
''Deciziile Biroului Electoral Central se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari, în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900, sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză. Deciziile Biroului Electoral Central pot fi contestate la Curtea de Apel București, în termen de 48 de ore de la afișarea acestora pe pagina de internet a BEC'', se precizează în document. AGERPRES/(AS - autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Antonia Niță, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hurezeanu, la o reuniune în Lituania; s-a referit la încălcarea spațiului aerian, în urma atacurilor ruse de la granița cu Ucraina
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a participat, joi și vineri, la reuniunea informală Snow Meeting, desfășurată în Lituania, prilej cu care s-a referit la cele mai recente încălcări ale spațiului aerian național după atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii fluviale ucrainene de la graniță, în urma cărora specialiștii români au găs
AUR: Decizia ICCJ privind alegerile prezidențiale sfidează milioane de români
AUR consideră că decizia de vineri a Instanței supreme prin care a fost respinsă definitiv acțiunea deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale 'sfidează' milioane de r
Elena Lasconi cere demisia lui Toni Greblă din fruntea AEP
Președinta USR, Elena Lasconi, cere demisia lui Toni Greblă din fruntea Autorității Electorale Permanente (AEP). Este 'inacceptabil' ca Toni Greblă, 'care încasează vreo patru pensii speciale', să fie lăsat să organizeze încă o rundă de alegeri în România, scrie lidera USR, vineri, pe Facebook. 'Aleger
Greblă: Cetățenii fără legături comerciale cu candidații pot să-și exprime liber opțiunea pe platforme; nu e contravenție
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a afirmat, vineri, că toate materiale de propagandă politică din campania electorală trebuie să aibă un semn care să identifice candidatul și mandatarul financiar, menționând că nu sunt vizați simplii cetățeni care nu au legături comerciale cu candidații și care pot să-și promoveze opțiunea politică, inclusiv
Ciolacu: Democratic e când se închide votul în țara unde sunt alegerile, se închide votul peste tot
Românii din diaspora au drept de vot timp de trei zile, în comparație cu românii din România, iar democratic este atunci când se închide ora de vot în țara unde sunt alegerile, în acel moment se închide votul peste tot, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu. El a fost întrebat, într-
VIDEO Ciolacu: Inițiativa de suspendare a lui Iohannis nu va avea succes, e un demers politic populist
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că nu crede că demersul inițiat de partidele de opoziție POT și AUR în vederea suspendării președintelui Klaus Iohannis va avea succes, catalogându-l ca fiind ''un demers politic populist''. El a răspuns pe această temă într-o conferință de presă su
Expert Forum solicită abrogarea prevederilor privind închiderea secțiilor de votare, duminică, la prezidențialele din 2025
Expert Forum solicită Guvernului și Parlamentului să abroge articolul 5 din OUG privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2025, care stabilește că în ziua de duminică votarea începe la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21,00, deoarece introduce o politică care discriminea
Ciolacu: Problema orelor suplimentare lucrate sâmbătă și duminică în domeniul ordinii publice va fi reglată cu prioritate în Parlament
Premierul Marcel Ciolacu a precizat vineri că problema plății orelor suplimentare lucrate sâmbătă și duminică în domeniul ordinii publice va fi reglată cu prioritate, la începutul lunii februarie, în Parlament. Afirmația a fost făcută într-o conferință de presă susținută după vizita de lucru efectuată la Ministerul Agriculturii, u
VIDEO Ciolacu: Guvernul va continua politicile țintite în domeniul produselor agroalimentare, pentru a reduce deficitul comercial
Guvernul va continua politicile țintite în domeniul produselor agroalimentare, având ca obiective reducerea deficitului comercial și creșterea gradului de acces al românilor la cât mai multe produse românești fabricate și procesate în România, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Premierul a efect
VIDEO Ciolacu: România nu a fost pusă în pericol de drona rusească ale cărei rămășițe au căzut în zona localității Plauru
România nu a fost pusă în pericol în niciun moment de drona rusească ale cărei rămășițe au căzut în zona localității Plauru din județul Tulcea, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Premierul a făcut precizarea, vineri, într-o conferință de presă, după vizita de lucru efectuată la Ministerul Agriculturii, &ici
Legea pentru aprobarea ordonanței privind gestionarea veniturilor bugetului prin implementarea proiectelor de digitalizare, promulgată
Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare. Legea are ca obiect de reglementare instituirea unor
MAE: Agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru întreaga regiune
Ministerul Afacerilor Extene (MAE) condamnă cu fermitate atacurile iresponsabile ale forțelor ruse care încalcă toate normele dreptului internațional și subliniază că agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei generează riscuri pentru întreaga regiune. Declarația este făcută în contextul în care
4 mai - alegeri locale parțiale în localități din 13 județe; Hotărârea Guvernului - publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea Guvernului care stabilește ziua de 4 mai ca dată pentru organizarea alegerilor locale parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 17 localități a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial. Hotărârea intră în vigoare la data de 30 martie. Potrivit actului nor
Hotărârea privind stabilirea pe 4 mai a datei alegerilor prezidențiale, publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea Guvernului privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial. ''Se stabilește ziua de duminică, 4 mai, ca dată pentru alegerea președintelui României din anul 2025. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 18 februarie 2025'', se ar