Ziua Culturii Naționale/ Ambasadele îi omagiază pe Eminescu, Brâncuși, dar și pe noii creatori români

Ambasadele de la București au marcat, miercuri, Ziua Culturii Naționale fie cu versuri ale lui Mihai Eminescu, fie cu omagii aduse artiștilor români, postate pe rețelele sociale.
Pentru că Ziua Culturii Naționale este marcată pe 15 ianuarie - data nașterii lui Mihai Eminescu, multe reacții au vizat opera poetului.
Astfel, Ambasada Germaniei a publicat pe Facebook o strofă din 'Luceafărul'.
'Astăzi celebrăm frumusețea și profunzimea culturii române, care ne îmbogățește prin artă, muzică, literatură și tradiții. Această zi specială ne amintește și de opera poetului național Mihai Eminescu care și-a pus amprenta asupra spiritului românesc pentru totdeauna', a transmis misiunea diplomatică.
Ambasada Franței l-a amintit pe marele sculptor Constantin Brâncuși, a cărui operă a fost pusă în valoare, anul trecut, într-o amplă expoziție, la Centrul Pompidou din Paris.
'Cu ocazia Zilei Culturii române, sărbătorim, de asemenea, legăturile profunde dintre Franța și România. Țările noastre împărtășesc o îndelungată istorie culturală, marcată de prietenie și schimburi creative. Personalități române precum Emil Cioran, Monica Lovinescu, Eugene Ionesco, Victor Brauner, Elvire Popesco sau Constantin Brâncuși au găsit în Franța un spațiu de inspirație și dezvoltare, contribuind, prin operele lor, la patrimoniul cultural universal. Mai mult, artiști și scriitori francezi au fost seduși de farmecul și autenticitatea culturii românești, descoperind aici o sursă de inspirație și dialog creativ', transmite Ambasada Franței la București.
Mesajul de pe Facebook este însoțit de 'Leda en mouvement' - operă a lui Brâncuși - căreia îi este dedicat un scurt film atribuit Centrului Pompidou.
Diplomații britanici din România au recitat din opera lui Mihai Eminescu.
'Astăzi, 15 ianuarie, sărbătorim Ziua Națională a Culturii din România. Și ce modalitate mai bună de a onora această zi specială - și relațiile noastre bilaterale puternice - decât cu un recital de poezie susținut de diplomații britanici? Pentru cei dintre noi care au studiat într-o școală românească, vă mai amintiți acele zile de școală în care memoram unele dintre cele mai frumoase poezii din literatura română? De această dată, colegii noștri preiau 'Luceafărul' de Mihai Eminescu, o capodoperă care continuă să inspire și să celebreze bogăția limbii române', a transmis misiunea diplomatică pe Facebook.
Reprezentanții ambasadei laudă colegii din Regatul Unit că au făcut față provocării. 'Nu este ușor să pronunți acele r-uri', spun ei.
Ambasadorul Israelului, Lior Ben Dor, amintește, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, originea sa română.
'Părinții și bunicii mei s-au născut în România, iar eu de mic am fost învățat despre cultura românească. Numeroșii evrei de origine română care s-au stabilit în Israel au adus cu ei și bogata cultură românească. Aceasta s-a împletit armonios cu tradițiile evreiești și cultura israeliană. Una dintre cele mai frumoase tradiții pe care românii au adus-o în Israel a fost hora. Acest frumos dans tradițional onorează relațiile solide de prietenie dintre țările noastre, la baza cărora se află moștenirea istorică și culturală comună', mărturisește diplomatul.
Mai mult, el amintește că numeroși artiști israelieni, muzicieni, pictori, scriitori au origini românești și își reprezintă cu mândrie identitatea în creațiile lor.
'Asemenea poporului israelian, poporul român a știut să își conserve tradițiile, obiceiurile, cultura și identitatea de-a lungul existenței sale în ciuda tuturor provocărilor cu care s-a confruntat', afirmă Lior Ben Dor.
Ambasadorul a vizitat, miercuri, Muzeul Național de Artă al României, unde s-a întâlnit cu directorul instituției, Călin Stegerean.
Și Ambasada Italiei a publicat traducerea unei strofe din 'Luceafărul': 'Cobori în jos, luceafăr blând,/Alunecând pe o rază,/Pătrunde-n casă și în gând/Și viața-mi luminează!'.
'La 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, sărbătorim cu versurile marelui poet național în traducerea lui Marco Cugno (1939 - 2012), reputat cercetător în domeniul literaturii române', transmite ambasada.
Ambasada SUA la București subliniază reușite recente ale culturii din România.
'Relațiile culturale dintre SUA și România, care au în centru personalități marcante și influențe în toate formele de artă, constituie o bază solidă de încredere și cunoaștere reciprocă pentru Parteneriatul Strategic cu care ne mândrim. De Ziua Culturii Naționale pe care România o sărbătorește astăzi, celebrăm împreună cel mai recent succes al culturii românești în SUA: filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a câștigat premiul 'New Voices New Visions', în cadrul ediției 2025 Palm Springs International Film Festival, unul dintre cele mai apreciate festivaluri de film din SUA', arată misiunea diplomatică.
Ambasada amintește că în cadrul aceluiași festival au mai fost selectate pentru a participa filmele românești 'Trei kilometri până la capătul lumii', de Emanuel Pârvu și 'Nasty', de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiță, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
MAE își exprimă 'îngrijorarea deosebită' privind incidentul de securitate de la Jenin, Cisiordania
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și-a exprimat 'îngrijorarea deosebită' într-o convorbire urgentă cu ambasadorul Israelului la București în urma incidentul de securitate care a avut
Ședință de Guvern - joi; bugetele pe 2025 ale mai multor companii și societăți de stat, pe agendă
Guvernul va aproba în ședința de joi, prin hotărâri, bugetele de venituri și cheltuieli pentru acest an ale mai multor companii și societăți de stat. Astfel, vor fi aprobate bugetul pe 2025 ale Companiei Naționale de Căi Ferate 'CFR'-S.A. și cel al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători 'CFR Călători'-S.A., ambele af
Lege promulgată: Reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce - condiționată și de prezentarea dovezii achitării amenzii
Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, miercuri, legea care prevede ca reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule să fie condiționată și de obligativitatea prezentării dovezii achitării amenzii aplicate ca urmare a săvârșirii contravenției. Actul normativ completează articolul 104 alineatul (1) din Ordonanța de urge
VIDEO Bolojan: Evenimentul Porți deschise la Palatul Cotroceni - valabil până la începutul lunii iunie; ar fi bine să continue
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că programul Porți deschise la Palatul Cotroceni este valabil până la începutul lunii iunie, menționând că acest eveniment ar trebui să continue.
VIDEO Bolojan: Dacă voi avea un rol, voi lucra ca PNL să se schimbe, să vină cu oameni noi
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că, în măsura în care va avea un rol în conducerea PNL în perioada următoare, se va implica în schimbarea partidului, astfel încât acesta să vină cu oameni noi, performanți.
VIDEO Bolojan: Fenomenul migrației politice este o constantă de multe cicluri electorale; eu, personal, nu îl încurajez
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că fenomenul migrației politice este o constantă de multe cicluri electorale și că el nu îl încurajează, afirmând că poate o soluție în acest caz ar fi ca traseiștii să-și piardă mandatul.
VIDEO Prezidențiale2025/Bolojan: Nu știu de ce țin elementele pentru care au fost contestate alegerile; nu au fost incidente majore
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că alegerile prezidențiale s-au desfășurat fără incidente majore, precizând că nu știe de ce țin elementele care i-au făcut pe cei care depun contestații să facă acest lucru.
VIDEO Bolojan: Organizarea unor conferințe de presă post-alegeri, la Palatul Parlamentului, o decizie neinspirată
Președintele interimar Ilie Bolojan apreciază că instituțiile publice, precum Palatul Parlamentului, nu ar trebui să găzduiască pe viitor conferințe de presă organizate de către partidele politice după alegeri.
Prezidențiale2025/ AEP: Întregul proces electoral s-a desfășurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat, miercuri, că întregul proces electoral pentru alegerea președintelui României s-a desfășurat 'într-un climat de integritate, corectitudine și transparență' și a atras atenția că acuzațiile lansate în mediul online de către un competitor electoral sunt 'complet false și nefondate'.
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa
VIDEO Bolojan apreciază că România ar trebui să evite să ajungă în situația de a încheia un acord cu FMI
Președintele interimar Ilie Bolojan apreciază că România ar trebui să evite situația de a ajunge să încheie un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI).
VIDEO Bolojan: Consider că sumele alocate partidelor pot fi reduse; banii, direcționați pentru pregătirea politicienilor
Președintele interimar Ilie Bolojan a apreciat miercuri că finanțările alocate partidelor politice pot fi reduse.
VIDEO Bolojan: Pentru situația în care se găsește țara noastră este bine să avem un guvern cu o majoritate stabilă
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că este bine ca România să aibă un guvern cu o majoritate stabilă, dar nu își dorește să fie unul minoritar.
VIDEO Ilie Bolojan spune că apartenența la UE, la NATO și relația cu SUA au reprezentant pilonii mandatului său
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat miercuri că apartenența României la UE, la NATO și relația cu Statele Unite au reprezentat pilonii politicii externe în perioada în care s-a aflat la conducerea țării.
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan - felicitat de senatori americani: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a consolida alianța
Președintele ales, Nicușor Dan, a adresat mulțumiri pentru 'cuvintele calde și sprijinul puternic' pe care i le-au transmis mai mulți senatori americani după alegerea sa în funcție, subliniind că este nerăbdător să conlucreze cu partea americană pentru consolidarea relațiilor bilaterale, sprijinirea Ucrainei, stimularea cooperării energetice și promovarea ideal