Victimele Pogromului de la Iaşi, comemorate la 82 de ani de la comiterea atrocităţilor
Peste o sută de persoane, printre care şi supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi, copiii acestora, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, membri ai comunităţii evreieşti, cărora li s-au alăturat ambasadorul Statului Israel în România, Reuven Azar, au luat parte la "Marşul Vieţii", pentru a comemora victimele atrocităţilor care au avut loc la Iaşi din urmă cu 82 de ani.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
După intonarea imnurilor de stat ale României şi Statului Israel, au fost aprinse şase lumânări în memoria celor şase milioane de evrei care au fost ucişi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi au fost depuse depuse coroane de flori la monumentele victimelor pogromului din vara anului 1941, în prezenţa ambasadorului Reuven Azar, a reprezentanţilor Parlamentului României, a membrilor de familie ai victimelor şi supravieţuitorilor Pogromului de la Iaşi, personalităţilor israeliene din sfera militară, academică şi culturală, dar şi a unor artişti din Statul Israel.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Cu această ocazie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj, care a fost prezentat de Cătălina Galer, consilier de stat în cadrul Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, prin care a reamintit că "în iunie 1941, Iaşul a devenit un loc al groazei şi al terorii, unde s-au desfăşurat orori de neimaginat, coordonate de autorităţile române împotriva propriilor cetăţeni".
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
"Acele momente sângeroase nu reprezintă doar o amintire sumbră, ci şi un prilej de reflecţie asupra a ceea ce putem face în prezent, astfel încât asemenea evenimente să nu mai aibă loc niciodată. Avem datoria să nu uităm victimele acestor tragedii, să nu-i uităm pe cei ale căror vieţi au fost curmate în mod brutal şi nedrept în propriile case, în curtea Chesturii, pe străzile Iaşului şi în vagoanele trenurilor. În egală măsură suntem responsabili şi faţă de generaţiile tinere pentru a le transmite lecţiile dureroase din istoria poporului român şi a le învăţa despre consecinţele tragice, criminale, ale urii, ale rasismului, ale xenofobiei şi antisemitismului", se menţionează în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
De asemenea, ambasadorul Statului Israel la Bucureşti a afirmat că trebuie să înţelegem pericolele unor astfel de ideologii şi să luăm măsurile necesare pentru a preveni răspândirea sa.
"Doar asumându-ne trecutul ne putem construi viitorul. România este un bun prieten al Statului Israel şi una dintre ţările care face eforturi constante de a-şi asuma responsabilitatea pentru trecut. Sunt recunoscător Primăriei Iaşi, Consiliului Judeţean şi Comunităţii Evreieşti din Iaşi pentru angajamentul făcut pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei şi rasismului, precum şi Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, preşedintelui României, pentru paşii făcuţi pentru păstrarea memoriei Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în programa şcolară a istoriei evreilor şi Holocaustului începând cu noul an şcolar", a spus în alocuţiunea sa ambasadorul Reuven Azer.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Senatorul PSD Titus Corlăţean a afirmat că avem datoria de fi uniţi în a respinge tentaţii precum xenofobia şi antisemitismul.
"Este nu doar o zi specială, ci şi o zi necesară pentru că asta face parte şi din asumarea unui trecut istoric dureros, dar mai ales priveşte generaţiile tinere, generaţiile viitoare care trebuie să ştie că astfel de lucruri îngrozitoare care au fost comise împotriva poporului evreu să nu se mai repete. Pentru că trăim o perioadă plină de încercări de securitate internaţională, de resuscitarea unor curente extremiste, populiste, xenofobe, antisemite, România trebuie să îşi asigure propriile sale măsuri de siguranţă socială. Acest 'Marş al Vieţii' care este organizat în fiecare an este un lucru necesar. E multă tristeţe, dar este şi speranţă pentru viitor. E bine să construim un viitor bun şi bazat pe respect reciproc", a spus senatorul Titus Corlăţean.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Deputatul PNL Alexandru Muraru a spus la rândul său că în aceste zile luăm parte la comemorarea celei mai negre pagini de istorie din trecutul Iaşiului, Pogromul din vara lui 1941.
"Astăzi, câteva realităţi trebuie rostite sau amintite. Luăm parte la comemorarea celei mai negre pagini de istorie din trecutul Iaşiului. Cred în importanţa deosebită an de an a acestui eveniment şi nevoia de a spune în permanenţă din acest loc ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 82 de ani. Pogromul de la Iaşi, de la sfârşitul lui iunie 1941, reprezintă cel mai abominabil act de cruzime făcut de autorităţile locale şi centrale, civile şi militare asupra populaţiei evreieşti. Masacrul este cunoscut ca fiind cel mai mare masacru antisemit din istoria modernă a României. Niciodată în istoria Iaşiului o asemenea crimă nu s-a mai produs, ceea ce s-a întâmplat atunci împotriva a mii de oameni nevinovaţi, membri ai Armatei, Poliţiei, Jandarmeriei, Administraţiei au pus umărul la eliminarea fizică a conaţionalilor lor, reprezintă un act al barbariei supreme", a spus deputatul Alexandru Muraru în discursul său.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
În alocuţiunea sa, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a subliniat importanţa recunoaşterii greşelilor trecutului, menţionând totodată că astfel de evenimente precum cel din vara anului 1941 pot oricând să revină dacă nu suntem vigilenţi.
"Despre adevăr se spune că reprezintă începutul marii virtuţi, dar şi principiul fericirii. Nu poţi fi fericit dacă trăieşti în minciună. Curajul de a spune adevărul înseamnă curajul de a fi om, înseamnă să ai puterea spirituală de a recunoaşte că poţi, uneori, în viaţă, să faci şi greşeli, uneori teribil de mari, care afectează dramatic viaţa altor oameni. Un astfel de moment tragic s-a petrecut în urmă cu 82 de ani la Iaşi. Pogromul din capitala Moldovei din 27 - 30 iunie 1941 a demonstrat că e suficientă o scânteie pentru declanşarea unei colosale revărsări de ură. Au existat atunci ieşeni care au făcut mult rău, dar au existat şi ieşeni care au făcut bine, salvând de la moarte sigură familii de evrei", a afirmat primarul Mihai Chirica.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
În perioada 28 iunie - 6 iulie 1941, pe străzile Iaşiului, în curtea fostei Chesturi de Poliţie şi în aşa-numitele "trenuri ale morţii" Iaşi - Călăraşi şi Iaşi - Podu Iloaiei, care au ajuns la Târgu Frumos şi Podu Iloaiei, mii de evrei au fost asasinaţi din ordinul guvernului condus de Ion Antonescu. AGERPRES / (AS - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Grevă japoneză la metrou începând de luni
Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a decis declanșarea, în data de 3 februarie, a unei greve japoneze de atenționare a călătorilor și a personalului de decizie cu privire la situația în care se află metroul urmând ca, dacă solicitările sindicaliștilor nu vor fi ascultate, în 10 februarie aceștia să declanșeze o grevă de exces de zel.
Vâlcea: Accident cu trei răniți pe DN 7, la Brezoi; în zonă se circulă alternativ
Trei persoane au fost rănite, duminică seară, într-un accident rutier produs pe DN 7, în localitatea Brezoi, traficul în zonă fiind îngreunat. Potrivit autorităților, accidentul a avut loc între un autoturism și două autoutilitare. 'Din primele verificări, s-a stabilit că un bărbat de 69 de ani,
Mureș: Urșii de la Grădina Zoologică au ieșit din bârlog, semn că primăvara este aproape
Urșii de la Grădina Zoologică din Târgu Mureș au ieșit din bârlog și întrucât nu și-au văzut umbra și-au continuat nestingheriți activitățile, semn că primăvara este aproape. 'În fiecare an, în 2 februarie, ursul își părăsește bârlogul, devenind astfel un bun indicator meteorologic. Conform t
Prahova: Incendiu provocat de explozia unei butelii la Nistorești; două persoane sunt rănite
Două persoane fost rănite, duminică, la Breaza, cartier Nistorești, în urma exploziei unei butelii urmată de un incendiu. 'Din datele primite de la fața locului, a fost vorba despre o explozie a unei butelii, urmată de incendiu, în urma deflagrației fiind rănite două persoane: o femeie de 69 ani și un bărbat de 45 ani' , in
Jandarmeria București: Măsuri suplimentare de control al autovehiculelor și persoanelor la partida dintre FCSB și CFR Cluj
Jandarmeria Capitalei anunță măsuri suplimentare de control al autovehiculelor și persoanelor la partida dintre FCSB și CFR Cluj, ce va avea loc, duminică seara, pe stadionul Arena Națională din Capitală. 'Pentru acest meci de fotbal, din rațiuni de siguranță, vor fi adoptate măsuri suplimentare de control al autovehiculelor și persoanelor
Prahova: Accident feroviar la Coțofenești; aterizează elicopterul SMURD
Un grav accident feroviar a avut loc, duminică, pe raza comunei prahovene Vărbilău, sat Coțofenești, la fata locului fiind așteptat elicopterul SMURD. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, un bărbat a fost lovit de tren, victima având amputație la nivelul ambelor picioare. 'Intervenim cu o autosp
IGPR: Activități de prevenire și informare ale polițiștilor în rândul elevilor
Peste 3.000 de activități de prevenire și de informare, ce au vizat circa 62.000 de elevi, au fost derulate de polițiștii din întreaga țară, în ultima săptămână, pentru creșterea climatului de siguranță în mediul preuniversitar. 'În perioada 23 - 30 ianuarie 2025, pentru creșterea gradului de siguranță a
Giurgiu: Femeie de 29 de ani, încarcerată și inconștientă în urma unui accident în localitatea Bâcu, județul Giurgiu
O femeie în vârstă de 29 de ani, inconștientă și încarcerată într-un autoturism pe un drum din localitatea Bâcu, județul Giurgiu, a fost descarcerată de pompierii giurgiuveni și transportată la un spital din Capitală. 'ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină în această dimineață în urma unui acci
Polițiștii de frontieră au verificat 260.000 de persoane, în prima lună de la aderarea la Schengen
Polițiștii de frontieră au verificat peste 260.000 de persoane în sistem digital de verificare a documentelor de identitate (eDAC), în prima lună de la aderarea completă a României la spațiul Schengen, fiind înregistrate 142 de infracțiuni și 111 contravenții. Poliția de frontieră (PF) precizează, duminică, într-u
Temperaturile în Capitală vor scădea; luni, maximele vor fi de 3 - 4 grade
Temperaturile în Capitală vor scădea și se vor apropia de normele perioadei, iar vântul va sufla slab și moderat, potrivit prognozei speciale pentru București emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 2 februarie, ora 10:00 - 3 februarie, ora 22:00. Pe parcursul zilei de duminică, valorile termice se vo
ANM: Ninsoare, vânt și răcire semnificativă în toată țara
Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o informare meteo de ninsoare, intensificări de vânt și răcire semnificativă pentru toată țara, valabilă până luni seara. Potrivit meteorologilor, în intervalul 2 februarie, ora 10:00 - 3 februarie, ora 22:00, temporar, vor fi precipitații pe parcursul zilei de duminic
REPORTAJ/Cluj: Cu Aro prin satul lui Moş Crăciun, până la Capul Nord
Cinci clujeni cu trei maşini Aro, vechi de peste 20 de ani, s-au întors cu bine acasă, după o aventură de aproximativ 9.000 de kilometri, prin satul lui Moş Crăciun, până la până la Capul Nord (Nordkapp), în Norvegia, considerat cel mai nordic punct al Europei.
Hunedoara: Două persoane au fost rănite de un utilaj agricol în localitatea Răchitova; a fost chemat elicopterul SMURD
Două persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma răsturnării unui utilaj agricol, în localitatea Răchitova, una dintre acestea fiind transportată la Timișoara cu elicopterul SMURD, iar cealaltă la spitalul din municipiul Hunedoara.
Teleorman: Șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor, prins după focuri de avertisment
Un șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în comuna teleormăneană Nenciulești a fost prins abia după ce au fost trase focuri de avertisment, informează, sâmbătă, IPJ Teleorman. În fuga sa, șoferul a lovit și un cap de pod, dar și-a continuat drumul. 'În noaptea de 1 februarie a.c.,
Constanța: Anchetă a poliției după ce două fete s-au bătut într-un loc de joacă
Polițiștii au deschis un dosar penal după ce două minore s-au bătut într-un loc de joacă din municipiul Constanța, cercetările fiind derulate după ce imaginile cu agresiunea au apărut în mediul online. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, sâmbătă, că în urma imaginilor apărute în spațiul p