logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ambasadorul Germaniei: Necesitatea de a vorbi despre memoria ororilor Holocaustului a devenit din nou actuală

Imagine din galeria Agerpres

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a declarat, vineri, cu prilejul începerii Zilelor Filmului "Memoria Holocaustului", că necesitatea de a vorbi despre memoria ororilor Holocaustului a devenit din nou actuală.

"Necesitatea de a vorbi despre memoria ororilor Holocaustului a devenit din nou, aş spune, din păcate, una foarte actuală şi prezentă în ţările noastre. Ca reprezentant al generaţiei mele, am avut mereu un reper cheie (...) 'Niciodată un nou Auschwitz!', ceea ce înseamnă, în mod concret, că trebuie să combatem de la început orice manifestare de xenofobie şi antisemitism şi să facem totul pentru a le reaminti şi explica noilor generaţii (...) aceste capitole întunecate ale istoriei noastre. Astăzi această combatere şi reamintire a recăpătat o relevanţă imediată, având în vedere înmulţirea tendinţelor xenofobe, antisemite, de extremă dreaptă în multe state europene, inclusiv în Germania", a spus Cord Meier-Klodt.

El făcut referire şi la peisajul mediatic determinat "din ce în ce mai mult de fake news", prin care există pericolul ca însuşi Holocaustul "să fie pus la îndoială" şi la faptul că numărul supravieţuitorilor Holocaustului - care pot dovedi în mod direct adevărul - scade dramatic.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat că evenimentul Zilele Filmului "Memoria Holocaustului" va contribui la prezentarea adevărului istoric despre tragedia celui de-Al Doilea Război Mondial, suferinţele oamenilor inocenţi, "faptele eroice ale soldaţilor eliberatori".

"Este datoria noastră sfântă faţă de memorie să fim vigilenţi. Sunt inadmisibile trecerea sub tăcere sau denaturarea faptelor adevărate, care mărturisesc cruzimea şi adevărul Holocaustului, în special în România, unde comunitatea evreiască constituie abia 1-2% din populaţia evreiască din România dinaintea războiului. Acestea sunt de fapt o indulgenţă pentru renaşterea neonazismului, neofascismului şi antisemitismului în Europa contemporană democratică", a spus Kuzmin.

Adjunctul şefului de misiune de la Ambasada Israelului la Bucureşti, Tania Berg-Rafaeli, a amintit că 6 milioane de evrei au fost ucişi în timpul Holocaustului, dintre care 400.000 au pierit la ordinele regimului politic din România.

"Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz. (...) Este de datoria noastră să ne amintim an de an de cei care au fost umiliţi, torturaţi şi ucişi, în numele unei ideologii, de către nazişti şi complicii lor. (...) Fiecare dintre noi are datoria de a acţiona împotriva oricărei forme de discriminare rasială, (...) de a construi o societate bazată pe toleranţă, respect", a afirmat Berg-Rafaeli.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că în ultimii ani au avut loc din ce în ce mai multe incidente antisemite în Europa şi în lume.

"Este şi mai dureros că, după 75 de ani la tragedia Holocaustului, asistăm la profanarea mormintelor, la atacuri împotriva evreilor şi a simbolurilor evreieşti. (...) Antisemitismul nu reprezintă doar o ameninţare la adresa comunităţilor evreieşti, ci şi la adresa valorilor europene, a democraţiei", a declarat aceasta.

Ea a spus că România este "un bun prieten" al statului Israel şi a făcut "eforturi remarcabile" în promovarea educaţiei asupra Holocaustului.

În opinia adjunctul şefului de misiune de la Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, Tanya Collingridge, genocidurile au fost posibile întrucât oamenii de rând nu au fost alături de vecinii lor, nu au fost vocali în ceea ce priveşte opresiunea.

Ea consideră că oamenii nu ar trebui să permită ostilităţilor să se extindă, ci să acţioneze împreună împotriva oricăror forme de discriminare şi ură, să apere drepturile omului şi libertatea religioasă.

Totodată, directorul general al Institutului "Elie Wiesel", Alexandru Florian, a declarat că Holocaustul nu trebuie să fie o temă care să fie folosită politic.

El a menţionat că România şi-a asumat istoria Holocaustului în 2004, printr-un raport al unei comisii internaţionale şi este de părere că aceasta reprezintă o bună practică ce ar putea fi însuşită şi de alte state ale Europei pentru a nu mai pune în discuţie decât în dezbatere istoriografică această temă.

Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, consideră că Holocaustul poate fi repetabil dacă nu sunt condamnate atitudinile discriminatorii. "Se poate întâmpla oricând din nou, dacă nu suntem atenţi şi nu condamnăm fapte şi gândiri de genul celei exprimate de un primar din România, care a spus că reprezentanţii unei anumite etnii ar trebui să nu se mai înmulţească atât de mult", a adăugat Niţulescu.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", în colaborare cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, organizează, de vineri până duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, programul Zilele Filmului "Memoria Holocaustului".

Seria ecranizărilor a început cu "L'Origine de la violence/Originea violenţei", o dramă franco-germană inspirată din fapte reale, în regia lui Elie Chouraqui. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 01-05-2025 21:51

Prezidențiale2025/ Scandal între Lasconi, Ponta și Nicușor Dan în ultima săptămână de campanie

Candidatul USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a publicat joi seara o serie de fotografii prin care sugerează că ar fi existat o întâlnire a contracandidaților săi Nicușor Dan și Victor Ponta cu Florian Coldea. 'În spiritul adevărului, cred că avem cu toții nevoie de niște explicații pentru aceste fotografii', a scri

Politic 01-05-2025 21:17

Prezidențiale2025/ AEP a anunțat ultimele date privind numărul alegătorilor

Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat joi seara ultimele date despre numărul alegătorilor care se vor putea prezenta la urne la scrutinul prezidențial. Potrivit unui comunicat al AEP, transmis AGERPRES, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.031 de cetățeni. Num

Politic 01-05-2025 20:45

Prezidențiale2025/ 87 de jurnaliști străini acreditați la scrutinul din România; vor fi și 159 de observatori internaționali

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat joi seara că, pentru observarea alegerilor prezidențiale din România, a eliberat un număr total de 299 de acreditări asociațiilor și fundațiilor, jurnaliștilor străini și observatorilor internaționali. Potrivit unui comunicat al AEP, transmis AGERPRES, 87 de jurnaliști străini au fost acreditaț

Politic 01-05-2025 18:53

Prezidențiale2025/ Președintele PMP, Eugen Tomac, votează vineri la Chișinău

Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat că își va exercita dreptul constituțional vineri, în prima zi de vot în diaspora, la Chișinău, la o secție deschisă în incinta Consulatului României. 'Peste doar câteva ore începe procesul electoral pentru alegerile prezidențiale. Primii care vor vota sunt r

Politic 01-05-2025 18:34

Prezidențiale2025/ AEP: Baza de date a Registrului electoral este permanent actualizată

Baza de date a Registrului electoral este permanent actualizată, prin înscrierea cetățenilor români care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, prin înscrierea persoanelor care au dobândit cetățenia română, prin radierea cetățenilor care și-au pierdut dreptul de vot, au

Politic 01-05-2025 16:21

Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu israelienii confruntați cu incendii devastatoare

Premierul Marcel Ciolacu a transmis joi că Executivul de la București este gata să își ofere ajutorul israelienilor care se confruntă în această perioadă cu incendii devastatoare. 'Suntem pe deplin solidari cu poporul Israelului confruntat cu incendii devastatoare. Guvernul român este gata să ofere ajutorul său, dacă va f

Politic 01-05-2025 16:00

Prezidențiale2025/BEC va prezenta sâmbătă și duminică datele privind prezența la urne; pe site-ul AEP - urmărite în timp real

Biroul Electoral Central va prezenta, sâmbătă, 3 mai, și duminică, 4 mai, datele privind prezența cetățenilor români la urne la primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit BEC, datele privind prezența la alegerile prezidențiale vor fi prezentate public după cum urmează: * sâmbătă, la ora 12:30 - pentru ora

Politic 01-05-2025 15:00

Prezidențiale2025/ Operațiunile de numărare a voturilor în secții - înregistrate audio-video

Operațiunile de numărare a voturilor în secții, duminică, după închiderea urnelor, la primul tur al alegerilor prezidențiale, sunt înregistrate prin intermediul unei tablete, iar președintele biroului electoral deschide buletinele unul câte unul și citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul celor prezenți.

Politic 01-05-2025 14:00

Prezidențiale2025/ Fotografierea buletinului de vot - interzisă; neștiința de carte nu constituie motiv ca alegătorul să ceară ajutor în cabină

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidențiale este interzisă, iar alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Biroul Electoral Central a luat o serie de măsuri pentru exercitar

Politic 01-05-2025 13:54

Prezidențiale2025/ AUR a sesizat AEP și Avocatul Poporului: Milioane de persoane decedate figurează cu drept de vot

Alianța pentru Unirea Românilor a anunțat joi că a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă și Avocatul Poporului, solicitând intervenția urgentă pentru verificarea și actualizarea registrelor electorale permanente și demararea unei anchete privind modul în care aceste registre au fost folosite la vot. 'AUR denunță publi

Politic 01-05-2025 13:00

Prezidențiale2025/Alegătorii aflați la rând la ora prevăzută pentru închiderea urnelor pot să voteze; primesc bonuri de ordine

Votul la primul tur al alegerilor prezidențiale se poate prelungi atât la secțiile din țară, cât și în străinătate pentru cei aflați la rând la ora la care urnele ar trebui să se închidă. *** În străinătate, românii votează timp de trei zile. În cele trei zile, secți

Politic 01-05-2025 12:00

Prezidențiale2025/ Votul multiplu - infracțiune; măsuri în cazul în care SIMPV semnalează că alegătorul a mai votat o dată

Alegătorii vor vota o singură dată la scrutinul din 4 mai, tentativa unei persoane de a-și exercita dreptul constituțional de mai multe ori la același scrutin constituind infracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. În ziua votului, cetățenii care vin l

Politic 01-05-2025 11:30

Prezidențiale2025/ AVANGARDE, CURS și ARA - acreditate să efectueze duminică exit-poll-uri

Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile prezidențiale de duminică. Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel național: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS și ARA Pub

Politic 01-05-2025 11:00

Prezidențiale2025/ Trei zile de vot pentru românii din diaspora; 965 de secții organizate în străinătate

Românii cu drept de vot din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a-l alege pe cel care va conduce România în următorii cinci ani, fiind așteptați la urne pe 2, 3 și 4 mai. În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se afl

Politic 01-05-2025 10:00

Prezidențiale2025/ Persoanele netransportabile, cele spitalizate sau deținuții - vot cu urna mobilă

Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale din 4 mai în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate sau pentru că se află internați ori execută o pedeapsă privativă de libertate, nu pot să își exercite dreptul constituțional la o secție de votare. Alegătorii din străinătate nu pot solicita urna specială.