Kelemen Hunor, despre sprijinirea de către Ungaria a fermierilor din Transilvania: Până la urmă vine ceva în ţară

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost prezent joi, în comuna Frumoasa, la semnarea unor contracte de finanţare pentru fermierii din zonă, printr-un program al Guvernului Ungariei, el refuzând în acest context să comenteze afirmaţia ambasadorului României la Budapesta, care a spus că statul român nu şi-a dat acordul pentru acest program.
Liderul UDMR a pledat pentru ca cele două ţări să colaboreze din punct de vedere economic, arătând că în România sunt şi proiecte finanţate din bugetele Germaniei, Finlandei sau Cehiei.
"Eu am spus de foarte multe ori că ambele ţări, şi România şi Ungaria, au foarte multe interese economice comune, cooperarea economică ar trebui să fie cât mai strânsă. (...) Eu cred că şi România, dacă are capacitate şi posibilitate ar trebui să fie prezentă în regiune cu proiecte economice, fiindcă cooperarea economică înseamnă succes comun, cooperarea economică înseamnă creştere economică comună şi în UE libera circulaţie a capitalului este un principiu fără de care nu se poate discuta. În România sunt proiecte finanţate de nemţi, de finlandezi, de cehi, vorbesc de buget, nu vorbesc de capitalul privat şi e foarte bine să fie aşa şi eu cred că prin discuţii, prin dialog se poate depăşi acest stadiu, acest moment. Mai mult nu pot să spun - cooperare economică, succes comun, creştere economică în ambele ţări. Până la urmă vine ceva în ţară, nu se ia ceva din ţară, se plătesc taxe aici, se plăteşte TVA aici, sunt vândute produsele pe piaţa românească, nu în altă parte. Deci, când ţi se dă ceva, când creşti un pic, nu prea mult, dar ai o infuzie de capital ar trebui să te gândeşti la beneficiile economice, nu la altceva, nu ţi s-a luat nimic", a declarat Kelemen Hunor.
El a mai arătat că au existat discuţii cu guvernele precedente, pe baza cărora a funcţionat acest program şi că este convins că există multe argumente în favoarea continuării programului.
"Eu am discutat cu premierul, voi discuta în continuare, încerc să aduc argumente, să explic despre ce este vorba, dar aici, sigur, şi cele două guverne, reprezentanţii guvernelor trebuie să discute. Eu fac un lucru simplu, ceea ce am făcut şi o să fac în continuare şi eu cred că fac un lucru bun - cooperare cât mai strânsă în toate domeniile posibile şi imposibile, în educaţie, cultură, economie, şamd. Totuşi, suntem în acelaşi spaţiu economic cu toţii, vrem să rămânem acolo, vrem, nu vrem, vom colabora. Dacă nu colaborează guvernele, colaborează cetăţenii, călătoresc, merg, vin firmele", a mai spus Kelemen.
La rândul său, preşedinta Fundaţiei Pro Economica, Kozma Mónika, care derulează programul finanţat de Guvernul Ungariei, este de părere că declaraţia ambasadorului a fost "nefericită", dând asigurări că fundaţia îndeplineşte toate condiţiile legale.
Ea a mai spus că guvernele anteriorare au fost informate despre acest program şi şi-au dau un acord, fie el şi verbal.
"În mai multe întâlniri, domnul Meleşcanu, fost ministrul de Externe al României, şi se găseşte şi în articolele de presă, la mai multe întâlniri s-a discutat de acest program, deci nu putem spune că Guvernul nu a fost informat. Putem să spunem că Guvernul actual, recent ales, nu a fost informat, dar atunci cred că diplomaţia ar trebui să insiste pentru o întâlnire formală, unde să fie informat şi Guvernul actual", a mai spus Kozma Mónika.
În urmă cu trei zile, ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, i-a transmis vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, la un eveniment public desfăşurat la Bekescsaba, că programul Ungariei de finanţare a fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu partea română şi nu face obiectul unei înţelegeri bilaterale.
"Pentru a nu lăsa loc de dubiu, aş dori să fie clar că mă refer la dorinţa guvernului de la Budapesta de a subvenţiona activităţi economice în România, mai ales în domeniul agricol. Profit de această ocazie - şi de prezenţa domnului Vice prim-ministru Semjen - pentru a reafirma poziţia oficială a guvernului României în legătură cu acest subiect: aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar NU a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi NU face obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural. În consecinţă, o spunem din nou, România NU şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităţilor române, în mod transparent şi nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislaţiei române şi a regulilor aplicabile pieţei interne UE, precum şi a strategiilor şi programelor naţionale care vizează dezvoltarea regională", a declarat ambasadorul Marius Lazurca, potrivit discursului postat pe pagina oficială a Ambasadei României la Budapesta.
Datele furnizate de Kozma Mónika, preşedinta Fundaţiei Pro Economica, arată că primul apel de proiecte, dedicat judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, a vizat sprjinirea investiţiilor mari în agricultură, cum ar fi prelucrarea materiilor prime agricole.
La acest capitol au fost aprobate 66 de proiecte, cu o valoare a finanţării de aproximativ 70 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 50% fonduri acordate de Fundaţia Pro Economica, restul, contribuţia proprie, fiind asigurată de beneficiar, urmând să fie înfiinţate 500 de locuri de muncă.
Al doilea pilon al programului vizează sprijinirea fermierilor din cele trei judeţe. Potrivit sursei citate, aproape cinci mii de fermieri din cele trei judeţe vor primi o subvenţie maximă de 15.000 de euro din partea fundaţiei, cu care vor putea să cumpere utilaje, maşini agricole, animale, valoarea totală a finanţării fiind de circa 61 milioane de euro.
Al treilea pilon vizează sprijinirea investiţiilor mari în domeniul hotelier, adică în turism, evaluarea proiectelor depuse la acest capitol urmând să se facă în perioada următoare.
Kozma Mónika nu a putut preciza procentul fermierilor români care beneficiază de program, dar a spus că este vorba de multe astfel de situaţii şi că nu au existat cazuri de discriminare.
Potrivit sursei citate, fondurile pentru acest program provin de la Guvernul Ungariei, Fundaţia Pro Economica având încheiat un contract de sprijin financiar cu Ministerul de Externe de la Budapesta. AGERPRES / (A-AS-autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bolojan: Este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina
Președintele interimar Ilie Bolojan a subliniat sâmbătă, în cadrul Summitului 'Coaliției de Voință', că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina. 'Astăzi, la Summitul 'Coaliției de Voință', am subliniat că este în interesul Rom&aci
Predoiu: Să păstrăm viu idealul de independență și să fim la înălțimea celor care au făcut posibilă România de azi
Independența câștigată în 1877 ne obligă și în prezent să rămânem consecvenți valorilor care stau la temelia apartenenței noastre: libertate, stat de drept, solidaritate, respect pentru demnitatea umană și angajament pentru pace, a afirmat prim-ministrul interimar Cătălin Predoiu într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Independenței Naț
Bolojan: Valorile care au făcut posibile Independența României și Marea Unire ne ghidează și astăzi ca națiune
Independența României și Marea Unire rămân repere ale istoriei noastre, iar valorile care le-au făcut posibile - libertatea, demnitatea, unitatea și suveranitatea - ne ghidează și astăzi ca națiune, a transmis președintele interimar Ilie Bolojan cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. 'Sărbătorim astăzi 148
Președintele interimar Ilie Bolojan participă , în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință'
Președintele interimar Ilie Bolojan va participa sâmbătă, în regim de videoconferință, la Summitul 'Coaliției de voință' (Coalition of the Willing), care are loc la Kiev, informează Administrația Prezidențială. Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere
Ziua Europei/Crin Antonescu: Europa e sub atac, dinăuntru și din afară; Dumnezeu să ne dea puterea să o apărăm
Europa este o istorie, un spirit, o civilizație, nu un monopol, o lozincă, o caricatură, a declarat vineri Crin Antonescu, cel care a reprezentat Alianța ''România Înainte'' în alegerile prezidențiale din acest an. El a transmis un mesaj de
Prezidențiale2025/BEC a stabilit machetele buletinelor de vot pentru turul 2 de scrutin
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, machetele buletinelor de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, ordinea de înscriere a candidaților fiind cea în funcție de numărul voturilor valabil exprimate obținute la primul tur de scrutin, respectiv primul - George Simion și al doilea - Nicușor Dan. Procesul verbal încheiat de BEC me
Atenționare de călătorie MAE: Slovacia - actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.
Prezidențiale2025/ MAE: 3.600.000 de buletine de vot vor fi trimise în străinătate pentru turul al doilea
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite vineri că pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale urmează să fie trimise 3.600.000 de buletine de vot, același număr ca la primul tur. Precizarea MAE vine ca răspuns la 'vehicularea prin postări social media a unor afirmații false menite să manipuleze publicul și să genereze nemulțumire, neîncr
Ziua Europei/Petrețchi: Europa - sărbătoarea și garanția libertății noastre; apartenența noastră trebuie apărată
Deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a transmis, vineri, că Europa este 'leagănul nașterii, sărbătoarea și garanția libertății' în țara noastră, menționând că apartenența la ea trebuie apărată, deoarece 'primejdiile care o amenință au ajuns, hibrid, și în România'. &
Ministrul Cseke Attila: Discutăm cu CE, pe PNRR, posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, pentru că am fost performanți
Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat vineri, la Bistrița, că se poartă discuții cu Comisia Europeană, legate de investițiile derulate de minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență, despre posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, 'pentru că am fost performanți'.
Prezidențiale2025/Hotărârea CCR de validare a rezultatului primului tur, în Monitorul Oficial; a început campania pentru al doilea tur
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituțională a României a rezultatului primului tur de scrutin și publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.
Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2; competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vineri începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei 'campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor'. Potrivit unui comunica
Predoiu: Reforma fiscală nu poate fi asumată de un guvern interimar la nivel de lege, doar prin Parlament (surse)
Premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că în măsura în care reforma fiscală asumată prin Planul de Redresare și Reziliență presupune un act normativ cu rang de lege, acest lucru nu poate fi făcut de un guvern interimar, ci doar prin Parlament, având în vedere că PNRR reprezintă un obiectiv de țară, au precizat surse guvernamentale.
Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu vicepreședinta CE Roxana Mînzatu de recuperarea întârzierilor din PNRR
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, vineri, pe vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, cei doi abordând inclusiv situația fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat al Administrației Preziden
Ziua Europei/ Negrescu: Lansez 'EU Story' - un proiect prin care să spunem ce înseamnă concret apartenența la UE
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, cu ocazia Zilei Europei, lansarea 'EU Story', un proiect prin care să spună, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă concret apartenența la Uniunea Europeană. '9 Mai - Ziua Europei este mai mu