Dancă: Salariul minim pentru anul 2020 creşte la nivel net cu 83 de lei

Salariul minim pe ţară pentru anul 2020 creşte la nivel brut cu 150 de lei, iar la nivel net cu 83 de lei, a afirmat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
"Rezultatul analizei realizate la nivelul Cancelariei prim-ministrului (...) a evidenţiat o fundamentare a unui mecanism de majorare a salariului minim brut pe ţară în acord cu angajamentul luat de Guvern (...), respectiv o majorare a salariului minim brut pe ţară în baza unui mecanism care să ia în considerare o serie de indicatori economici obiectivi, astfel încât puterea de cumpărare a angajaţilor români să crească fără a afecta competitivitatea economiei româneşti şi fără a afecta echilibrele macroeconomice. Prima concluzie a acestei analize este că salariul minim brut pe ţară pentru anul 2020 creşte", a declarat Ionel Dancă, marţi, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
El a spus că majorarea salariului minim "la nivel brut este de 150 de lei, iar la nivel net - 83 de lei".
Dancă s-a referit şi la elemente legate de impactul acestei măsuri.
"O creştere a salariului minim brut pe ţară cu 7,2% are un impact asupra consumului cu o creştere de 0,3%, iar la nivelul inflaţiei un impact moderat de până în 0,1%. Pe zona de impact bugetar, măsura implică un impact total de 3 miliarde de lei, din care pe partea de venituri 3 miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli 1,8 miliarde de lei", a declarat Dancă.
El a prezentat pe scurt şi cele trei scenarii prezentate partenerilor de dialog social, privind salariul minim brut garantat în plată pentru anul 2020.
Scenariul de bază prevede majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS şi cu creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei, în timp ce la celelalte două sunt instituite în plus o serie de mecanisme de corecţie în funcţie de dinamica creşterii economice (riscurile macroeconomice) sau de rata şomajului (dezechilibrele din piaţa muncii).
Întrebat dacă există posibilitatea ca salariul minim să scadă în cazul în care se va aplica scenariul 2 sau 3, Dancă a precizat: "Nu există această posibilitate, potrivit jurisprudenţei în vigoare, orice câştig salarial, orice drept privind câştigurile salariale aflate în plată nu pot fi afectate".
"În orice scenariu, în cazul în care este prognozată o deteriorare a mediului economic pentru perioada următoare, în cel mai nefericit caz salariile aflate în plată rămân la nivelul respectiv", a adăugat el.
Dancă a fost întrebat şi ce se va întâmpla cu salariul minim pentru cei cu studii superioare şi cei din construcţii.
"În ceea ce priveşte salariul minim din construcţii, vorbim de un număr de contracte de aproximativ 316.000, este o prevedere asumată inclusiv în dialogul cu reprezentanţii partenerilor sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi păstrat în vigoare, iar în ceea ce priveşte nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare în momentul de faţă hotărârea de guvern nu va afecta în niciun fel această categorie de salariaţi, respectiv rămâne în plată nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmând ca, în timp, prin creşterea salariului minim brut pentru cei care în momentul de faţă sunt sub nivelul celor cu studii superioare să ajungă la acelaşi nivel şi să existe un singur salariu minim brut", a precizat şeful Cancelariei prim-ministrului.
Referitor la corelarea punctului de amendă cu salariul minim, Dancă a spus: "Există o corelaţie între salariul minim şi punctul de amendă, din datele care ne-au fost furnizate de colegii de la Ministerul de Finanţe nu există un impact semnificativ, nici pe partea de venituri bugetare, nici pe partea de, să-i spunem, efecte în plată, sunt nesemnificative aceste efecte".
El a completat, întrebat dacă odată cu majorarea salariului minim va creşte şi punctul de amendă: "Nu s-a luat nicio decizie în această privinţă, în sensul modificării reglementărilor legale în vigoare". AGERPRES/ (A - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
LIVE UPDATE Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot
Peste 300.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 12:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/AEP: Până sâmbătă la ora 12:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 300.000 de alegători
Peste 300.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 12:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ BEC avertizează: Continuarea acțiunilor de propagandă electorală - campanie ilegală
Biroul Electoral Central solicită sâmbătă competitorilor electorali, având în vedere încheierea campaniei, să nu continue acțiunile de propagandă electorală și să nu emită în spațiul public mesaje de natură a induce în eroare alegătorii. ''În contextul în care, începând cu ora
Ilie Bolojan - întâlnire cu militarii români aflați în misiune în Bosnia și Herțegovina
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a efectuat vineri o vizită la Misiunea Militară a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina - EUFOR Althea, România preluând în ianuarie comanda structurii. Președintele a fost însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad. La sosirea în Sarajevo,
Prezidențiale2025/AEP: Până sâmbătă la ora 10:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 246.000 de alegători
Peste 246.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 10:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi, ora 22:00 (ora
Prezidențiale2025/ S-a încheiat campania; nu se mai pot derula acțiuni de propagandă electorală
Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00. Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. Prin continuarea propagandei electorale se înțelege:
Prezidențiale2025/ AEP: Până sâmbătă la ora 3:00, s-au prezentat la urne în diaspora aproximativ 230.000 de alegători
Aproximativ 230.000 de alegători au votat în diaspora, până sâmbătă la ora 3:00, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri până sâmbătă, la ora 3:00, s-au prezentat la vot 224.655 ce
Ilie Bolojan: E important să acționăm împreună pentru a spori încrederea în instituții și a ne proteja valorile democratice
Președintele interimar Ilie Bolojan a participat, vineri, la Tirana, la reuniunea Comunității Politice Europene, principalele subiecte vizând modul în care se poate asigura securitatea pe continentul european și cum se poate construi o pace durabilă în Ucraina, precum și despre dezvoltarea infrastructurii și consolidarea democrațiilor europene.
Prezidențiale2025/AEP: Până vineri la ora 21:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 200.000 de alegători
Peste 200.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi, ora 22:00 (ora Rom&aci
Prezidențiale2025/ Liderul PSD Alba a votat la o secție din Olanda, 'pentru o Românie europeană'
Liderul PSD Alba, Corneliu Mureșan, a declarat că a votat vineri, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la o secție de votare din Olanda, țară unde locuiește fratele său, 'pentru o Românie care să continue drumul european, care să fie sigură, stabilă economic'. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, social-dem
Prezidențiale2025/Sibiu: Peste 200 de oameni la manifestația de susținere a lui Nicușor Dan; printre ei și români din diaspora
Sibiu, 16 mai /Agerpres/ - Peste 200 de oameni, printre care și români din diaspora, au fost prezenți, vineri, la manifestația de susținere a candidatului independent Nicușor Dan care a avut loc în Piața Mare din centrul municipiului Sibiu, pe ploaie.
Prezidențiale2025/Șoșoacă: Nu susținem globaliștii, dar nici persoane care apără violatorii unei minore
Președintele S.O.S. România, europarlamentarul Diana Iovanovici-Șoșoacă, își îndeamnă alegătorii și simpatizanții să voteze 'după mintea și sufletul lor', exprimându-și încrederea în poporul român. Șoșoacă a prezentat poziția Comitetului Național al S.O.S. România referitoare la alegerile
Prezidențiale2025/AEP: Până vineri la ora 19:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 150.000 de alegători
Peste 150.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 19:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform AEP, de la deschiderea urnelor, și anume de joi, ora 22:00, ora Rom&aci
Prezidențiale2025/ARPP: Etichetările ofensatoare și folosirea suferinței altora ca armă retorică nu își au locul într-o societate democratică
Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie își exprimă îngrijorarea față de folosirea, în spațiul public, a unor termeni asociați cu suferința psihică sau cu diferențele de dezvoltare, într-un mod jignitor, în scopul discreditării politice. 'Astfel de afirmații nu doar că denaturează sensul real al acestor termeni, d
Prezidențiale2025/AEP: Până vineri la ora 17:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 108.000 de alegători
Peste 108.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineața la ora 17:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.