UE comunică principalele subiecte politice și economice discutate la al 25-lea summit cu China, Beijingul cere cooperare

La Beijing a avut loc joi cea de-a 25-a reuniune la vârf între Uniunea Europeană și China, la care au participat președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoțiți de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas; aceștia s-au întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping și ulterior cu premierul țării gazdă, Li Qiang, informează un comunicat de presă al Consiliului.
Summitul a marcat a 50-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză, arată documentul citat.
Premierul Li a declarat, conform Xinhua, că, indiferent de modul în care evoluează scena internațională, relațiile țării sale cu UE trebuie să fie definite corect ca parteneriat, iar cooperarea trebuie să fie nota dominantă.
Comunicatul Consiliului consemnează că 'a fost o oportunitate pentru lideri de a discuta relația bilaterală în toate aspectele, precum și provocările globale și geopolitice. UE a subliniat importanța pe care o acordă în continuare acestei relații și și-a reiterat angajamentul de a aprofunda dialogul cu China și de a întări cooperarea pentru a răspunde provocărilor globale comune, cum ar fi schimbările climatice. UE a insistat că aprofundarea angajamentului trebuie să conducă la progrese concrete pe probleme de interes comun și la o colaborare mai productivă pentru o relație economică echilibrată și reciproc avantajoasă, bazată pe echitate și reciprocitate.
Liderii au convenit că UE și China împărtășesc responsabilitatea de a susține ordinea internațională bazată pe reguli și de a aborda provocările globale. Ei și-au reiterat angajamentul de a colabora pentru a apăra multilateralismul.'
Comunicatul informează că un alt subiect discutat a fost 'războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei'. Referitor la acesta, 'UE a subliniat că acest război reprezintă doar o amenințare existențială nu doar pentru Ucraina, ci și pentru securitatea globală. UE a reafirmat că, în calitate de membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU, China are o responsabilitate specială de a susține ordinea internațională bazată pe reguli, Carta ONU și dreptul internațional. Invazia Rusiei în Ucraina este o încălcare clară a acestora. UE a repetat apelurile către China de a nu oferi niciun sprijin material care să susțină baza militar-industrială a Rusiei. UE a încurajat China să își folosească influența pentru a susține o pace justă și durabilă în Ucraina, bazată pe principiile Cartei ONU. UE a subliniat că furnizarea de trupe și arme de către Republica Populară Democrată Coreea (Coreea de Nord - n. red.) în sprijinul războiului Rusiei în Ucraina generează riscuri considerabile pentru securitatea din Europa și Asia de Est.'
'UE și China sunt parteneri comerciali majori', menționează comunicatul, reamintind că, 'în 2024, relația comercială bilaterală a avut o valoare de 730 miliarde de euro' și adăugând că, 'totuși, relațiile comerciale actuale rămân critic dezechilibrate, cu un deficit comercial la bunuri de 305 miliarde de euro. UE și-a exprimat îngrijorările legate de distorsiunile sistemice în curs și de creșterea supra-capacității de producție, ambele agravând condițiile inegale de competiție. De asemenea, UE a reiterat apelul pentru progrese în problemele persistente privind accesul pe piață și a amintit că investițiile chineze în Europa contribuie la competitivitatea pe termen lung a UE, la progresul tehnologic și la crearea de locuri de muncă de calitate'.
'UE rămâne dispusă să își continue angajamentul într-un dialog constructiv pentru identificarea unor soluții negociate. Atâta timp cât nu se întâmplă asta, UE va lua măsuri proporționale, conforme cu legea pentru a-și proteja interesele legitime', avertizează în continuare documentul.
'UE și-a exprimat așteptarea ca China să ia măsuri concrete privind accesul firmelor din UE pe piața chineză în domenii prioritare precum carnea, cosmeticele și produsele farmaceutice. UE a insistat asupra necesității ca China să pună capăt cazurilor nejustificate și cu caracter de represalii în apărarea comercială împotriva exporturilor UE de brandy, carne de porc și produse lactate. UE a subliniat impactul negativ al controalelor la export introduse de China pentru pământurile rare și magneții permanenți și a cerut Chinei să ridice aceste restricții', menționează comunicatul.
În ceea ce privește clima și poluarea, 'liderii au salutat cooperarea bilaterală pozitivă și productivă în domeniul schimbărilor climatice, bazată pe implicarea comună, atât bilateral, cât și în foruri internaționale. Ei au convenit că UE și China trebuie să conducă eforturile globale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv la COP30 (Conferința ONU privind schimbările climatice, eveniment care va fi găzduit de Brazilia în noiembrie - n. red.). Subliniind acest angajament, cele două părți au convenit asupra unei declarații de presă comune privind schimbările climatice. Ponderea UE în emisiile globale a scăzut la 6%, iar UE și-a reafirmat hotărârea de a o reduce în continuare până la 4% până în 2030. UE a încurajat China să propună un plan ambițios de reducere a emisiilor până în 2035 și să își suplimenteze contribuțiile internaționale la finanțare, proporțional cu dimensiunea și responsabilitatea sa globală. UE a invitat China să se alăture Angajamentului mondial referitor la metan și să contribuie la Cadrul mondial pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal. Părțile au convenit să coopereze pentru realizarea unui tratat internațional ambițios și echilibrat privind poluarea cu plastic'.
Comunicatul menționează că, 'de la ultimul summit din decembrie 2023, UE și China au menținut un dialog intens la nivel atât tehnic, cât și politic, într-o gamă largă de domenii. Acest lucru a dus, printre altele, la consolidarea cooperării privind sistemele de tranzacționare a emisiilor legate de gazele cu efect de seră, la implementarea unei foi de parcurs comune privind economia circulară, la un nou plan de acțiune pentru cooperarea în politicile regionale pentru perioada 2024-29, la un nou dialog privind reglementarea financiară și relansarea activității unui grup privind precursorii pentru droguri. UE și China acționează de asemenea pentru extinderea protecției indicațiilor geografice de la 200 la 550 de produse'.
'UE a subliniat necesitatea de a întări reciprocitatea în domeniul digital, evidențiind că companiile europene se confruntă cu acces în China. UE și-a reafirmat preocuparea continuă față de lipsa de claritate privind regulile chineze de securitate a datelor și fluxurile transfrontaliere de date din China, precum și față de activitățile informatice rău intenționate detectate ca având originea în China'.
'UE și-a reiterat îngrijorările profunde privind situația drepturilor omului în Xinjiang și Tibet, privind tratamentul apărătorilor drepturilor omului și persoanelor aparținând minorităților, precum și privind continuarea erodării libertăților fundamentale în Hong Kong, unde China ar trebui să își onoreze angajamentele anterioare. UE a salutat desfășurarea celei de-a 40-a sesiuni a dialogului UE-China privind drepturile omului, care a avut loc pe 13 iunie 2025 la Bruxelles, permițând un schimb aprofundat privind probleme de drepturile omului, inclusiv cazuri individuale de interes'.
Comunicatul se încheie cu mențiunea că 'UE și-a reafirmat politica consecventă 'O singură China' și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile sporite din Strâmtoarea Taiwan. Instabilitatea crescută în mările Chinei de Est și de Sud amenință prosperitatea și securitatea regională și globală. UE se opune oricăror încercări unilaterale de a schimba statu-quo-ul prin forță sau constrângere și insistă asupra rezolvării disputelor prin mijloace pașnice, în conformitate cu dreptul internațional, în special cu Convenția Națiunilor Unite asupra Dreptului Mării (UNCLOS)'.
În comentariile făcute în calitate de copreședinte al summitului, alături de Costa și von der Leyen, în Marea Sală a Poporului din Beijing, Li a apreciat că, în cei 50 de ani de relații diplomatice, legăturile între China și Uniunea Europeană s-au dezvoltat în general constant, cu rezultate benefice tangibile pentru popoarele respective.
Prim-ministrul a afirmat că istoria demonstrează de multe ori că respectul, înțelegerea și deschiderea reciproce duc la o cooperare fără probleme în avantajul ambelor părți, în timp ce distanțarea și perturbările în relații blochează cooperarea și îi afectează pe cei implicați.
Li a subliniat că UE și China au interese comune extinse și nu au niciun conflict fundamental. 'În această situație internațională schimbătoare și turbulentă, este cu atât mai important pentru China și UE, două forțe majore și două piețe majore ale lumii, să se angajeze într-o cooperare strânsă', a insistat el, adăugând - conform Xinhua - că aceasta nu este doar opțiunea naturală pentru dezvoltarea celor două părți, ci și o aliniere cu așteptările comunității internaționale.
Câtă vreme atât China, cât și UE susțin sincer comerțul liber, se va menține dinamismul economiei și comerțului internațional; câtă vreme ambele părți practică multilateralismul, tendința către o lume multipolară se va consolida, a mai spus prim-ministrul, promițând că Beijingul va continua să colaboreze cu Bruxellesul pentru progrese și mai mari ale relațiilor bilaterale și cu beneficii sporite pentru chinezi și europeni. AGERPRES/(AS - redactor: Marius Hosu; editor: Irina Cristea, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Atacuri recirproce cu drone între Rusia și #Ucraina
Rusia a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică 83 de drone împotriva Ucrainei, dintre care apărarea antiaeriană ucraineană a susținut că a doborât sau a neutralizat prin mijloace de război electronic care le deviază de la traiectorie 78 de drone, relatează agenția EFE. Potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a f
Trump joacă golf în Scoția, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerț
Președintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în sud-vestul Scoției, cu câteva ore înainte de a se întâlni cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta un posibil acord privind taxele vamale menit să evite un război comercial între UE și SUA, relatează agențiile AFP și
China propune crearea unei organizații mondiale pentru cooperarea în domeniul inteligenței artificiale
Guvernul chinez a propus sâmbătă crearea unei organizații mondiale pentru cooperarea în domeniul inteligenței artificiale (AI) și are în vedere stabilirea sediului central al acesteia la Shanghai, informează Xinhua din surse implicate în proiect. Acesta este un pas important făcut de China pentru implementarea multilateralismului și pen
Rusia anulează 'din motive de securitate' parada navală de Ziua Flotei
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt Petersburg, 'din motive de securitate', transmite AFP. 'Motivele de securitate sunt primordiale', a insistat purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă ruse; el a explicat astfel de ce nu va mai avea lo
UPDATE Israelul anunță întreruperea operațiunilor militare în trei zone din Gaza, încep să sosească ajutoare
Forțele armate israeliene au anunțat duminică o pauză în activitățile militare în trei zone din Fâșia Gaza, la scurt timp după ce comunicaseră că iau măsuri pentru diminuarea crizei umanitare în teritoriul palestinian, informează Reuters. Operațiunile militare se întrerup în Al-Mawasi, Deir al-Balah și în orașul Gaza,
O navă cu ajutor umanitar se apropie de Gaza, în pofida blocadei israeliene
Mișcarea pro-palestiniană 'Flotila pentru libertate' a anunțat sâmbătă că nava sa ce transportă ajutor umanitar pentru Fâșia Gaza se apropie de coastele enclavei palestiniene, cu intenția de a acosta duminică dimineață, în pofida blocadei impuse de Israel, transmite AFP. Nava, numită Handala, a reușit să se apropie de
Trump le-a cerut liderilor thailandez și cambodgian să agreeze o încetare a focului
Președintele american Donald Trump a anunțat sâmbătă că a discutat telefonic cu liderii Thailandei și Cambodgiei pentru ca cele două țări să ajungă la o încetare a focului, după ce joi un diferend frontalier a degenerat în confruntări soldate cu 33 de morți, transmit Reuters și AFP. ''Tocmai am vorbit cu premierul Cam
Sute de persoane au manifestat în Scoția împotriva vizitei private a președintelui SUA
Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă în orașele scoțiene Edinburgh și Aberdeen în semn de protest față de vizita președintelui american Donald Trump, sosit într-o vizită privată pentru câteva zile, transmite AFP. Alături de fiul său Eric, liderul american a intrat sâmbătă dimineață pe terenul de golf de la Tur
Gaza: Mișcarea Hamas respinge declarațiile președintelui american Donald Trump
Hamas a calificat sâmbătă drept ''șocante'' afirmațiile președintelui american Donald Trump conform cărora mișcarea islamistă palestiniană nu dorește un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza și ''vrea să moară'', relatează France Presse. După eșecul negocierilor indirecte cu Israelul desfășurate la Do
Londra se pregătește să livreze ajutor umanitar pe calea aerului în Fâșia Gaza
Regatul Unit se pregătește să livreze pe cale aeriană ajutor umanitar populației din Fâșia Gaza aflate în ''nevoie disperată'', a anunțat sâmbătă un purtător de cuvânt al guvernului britanic, transmit DPA și AFP. ''Premierul (Keir Starmer) a explicat cum va pune în practică Regatul Unit planurile ce vizează
Situația din sudul Siriei, dezbătută la Paris de oficialități siriene și israeliene
Oficialități siriene și israeliene au purtat, la Paris, discuții mediate de SUA în legătură cu riscul de escaladare a situației securității din sudul Siriei, a relatat sâmbătă postul de televiziune public Ekhbariya, care citează surse diplomatice, transmite Reuters. Întâlnirea nu s-a soldat cu vreun acord, însă cele două părți vor
Viktor Orban spune la Băile Tușnad că nu va susține bugetul UE dacă nu sunt deblocate toate fondurile suspendate
Guvernul Ungariei nu va sprijini noul buget pe șapte ani al Uniunii Europene dacă Bruxellesul nu deblochează toate fondurile UE suspendate, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban, relatează Reuters. În ultimii 15 ani, liderul naționalist a avut dispute cu Bruxellesul din cauza politicilor sale privind migrația, limitarea drepturilor LGBTQ și cee
Giorgia Meloni: Recunoașterea statului Palestina înainte de înființarea lui ar putea fi contraproductivă
Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat sâmbătă că recunoașterea statului Palestina înainte de înființarea lui ar putea fi contraproductivă, relatează Reuters. 'Sunt foarte în favoarea statului Palestina, dar nu sunt în favoarea recunoașterii acestuia înainte de înființarea lui', a declarat M
Cel puțin trei morți în #Ucraina și doi în Rusia în urma unor atacuri aeriene rusești și ucrainene
Cel puțin trei persoane au murit în centrul Ucrainei și două în vestul Rusiei în urma unor atacuri aeriene rusești și ucrainene în noaptea de vineri spre sâmbătă, conform autorităților, relatează AFP. În Rusia, 'în districtul Zimovnikovski (...), o mașină a luat foc în urma unui atac cu drone. Două persoane a
China face apel la un 'consens urgent' în privința inteligenței artificiale pentru a concilia dezvoltarea și securitatea
Premierul chinez Li Qiang a cerut sâmbătă o conciliere între dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) și riscurile acestei tehnologii, solicitând un 'consens urgent' în ciuda rivalității dintre Beijing și Washington pe această temă, relatează AFP. Președintele american Donald Trump a dezvăluit săptămâna aceasta un plan de