Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)

Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE.
Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istoria milenară a Bisericii, ''a rupt pentru prima dată cordonul ombilical cu Occidentul'', a explicat pentru EFE Piero Schiavazzi, profesor de Geopolitica Vaticanului la Universitatea Link.
În acest scop, el s-a îndepărtat de orice ''eurocentrism'' și s-a îndreptat spre sud și est, unde catolicismul este în creștere, și a încercat să construiască punți de legătură cu actorii neîncrezători de până acum.
Acestea sunt câteva dintre reperele și blocajele diplomatice din timpul lui Francisc:
- Profeția asiatică
Există 1,4 miliarde de catolici în lume, dar distribuția lor se schimbă: în timp ce în Europa secularizată și îmbătrânită numărul catolicilor scade, în Asia și Africa acesta crește puternic.
În acest scenariu, profeția lui Ioan Paul al II-lea din 1995 de la Manila are sens. În primul mileniu, biserica va lua Europa, în al doilea America, iar în al treilea va fi Asia.
Francisc, urmând dorințele părinților săi iezuiți, a fost întotdeauna interesat de această regiune și, în cele 47 de călătorii apostolice ale sale, a călătorit din Coreea de Sud și Japonia până în Sri Lanka, Filipine și Mongolia.
Una dintre ultimele sale călătorii, în scaun cu rotile, a fost în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore.
- Apropierea de China
Dar cum te poți extinde acolo fără superputerea sa, China? Sfântul Scaun și Beijingul nu au mai menținut relații diplomatice din 1952, iar catolicii chinezi - între 8 și 12 milioane - au fost împărțiți în Biserica Patriotică, controlată de guvern, și cea clandestină, loială Romei și hărțuită pentru aceasta.
Una dintre realizările lui Francisc a fost să se apropie de ''gigantul asiatic'' printr-un acord interimar care, din 2018, i-a permis să convină asupra numirii episcopilor, considerată anterior o ingerință.
Această armonie era deja evidentă în 2014, când a devenit primul papă care a survolat teritoriul chinez.
- ''Urbi et Orbi''
De asemenea, Francisc a efectuat ''cea mai mare redistribuire a puterii din istoria Bisericii'', potrivit expertului, deoarece mulți cardinali provin din ''periferie'' (din cei 137 care vor alege un succesor, europenii sunt doar 53).
El a dat purpura unor clerici din locuri îndepărtate de axele puterii, cum ar fi statul Penang din Malaezia, regatul îndepărtat Tonga, Port Moresby din Papua Noua Guinee sau Ulaanbaatar, Mongolia: ''Aceasta este biserica viitorului''.
Această descentralizare a fost realizată și în țările cu tradiție catolică. În Spania, de exemplu, el nu a dat un cardinal scaunului ''primat'' de Toledo, ci unor orașe precum Valladolid.
- Africa înfloritoare
De asemenea, el a privit cu interes Africa, continentul cu cea mai mare creștere a numărului de catolici (7,2 milioane în plus numai în 2022, conform ultimului ''Raport Fides'').
El a vizitat multe țări africane, precum Kenya, Uganda, Sudanul de Sud și Madagascar, iar prima sa plecare de la Vatican a fost spre insula Lampedusa, un simbol al migrației în Marea Mediterană. În plus, el nu a inaugurat Jubileul extraordinar din 2015 prin deschiderea Porții Sfinte la Roma, ci în Republica Centrafricană, devastată de violențe.
O altă imagine a pontificatului îl arată îngenuncheat, sărutând picioarele liderilor sudanezi, îndemnând la pace.
- Dubla cale diplomatică
''Diplomația lui Francisc nu s-a limitat la apărarea democrațiilor liberale, ci a implicat și alte regimuri. Geopolitica sa seamănă cu tangoul, dansat în spații înguste și cu îmbrățișări asimetrice'', notează Schiavazzi. Atât de mult încât el a optat întotdeauna pentru ''dialogul cu toată lumea''.
Acest lucru este demonstrat de una dintre principalele sale realizări: apropierea dintre Statele Unite și Cuba în 2014, salutată public la 17 decembrie 2014 de președinții de atunci Barack Obama și Raul Castro.
Acest proces a fost ulterior compromis de republicanul Donald Trump, față de care Bergoglio s-a poziționat ca un antagonist moral.
Pe continentul său natal, el a încurajat acorduri de pace în Columbia, a făcut apel la reconciliere în Venezuela și a întâlnit Nicaragua lui Daniel Ortega, unde clerul este persecutat de regim.
- Îmbrățișarea rusească
Un alt obiectiv cheie a fost acela de a promova unitatea creștină pierdută, iar în acest scop el s-a apropiat de puternica Biserică Ortodoxă Rusă.
Acest lucru a permis ca în februarie 2016 să aibă loc prima îmbrățișare între un papă și un patriarh rus, Kiril, într-un salon al aeroportului din Havana, după o mie de ani de la schisma din 1054.
Relațiile se vor răci din nou odată cu invazia rusă din Ucraina în februarie 2020, binecuvântată de patriarh.
Ulterior, Papa Francisc, care l-a primit de două ori pe Vladimir Putin la Vatican (2013 și 2015), a păstrat un ton neutru pe această temă, ceea ce a stârnit reticența Kievului.
- Podul arab
De asemenea, Bergoglio a reînnoit relațiile cu lumea arabă după dezacordurile cu Benedict al XVI-lea.
El deține mai multe recorduri în acest domeniu, fiind primul papă care a pus piciorul în Peninsula Arabică - în Abu Dhabi a semnat o declarație de fraternitate cu imamul Universității Al-Azar, epicentrul islamului sunnit - și care a călătorit în Irak, unde l-a vizitat pe ayatollahul Ali Al Sistani, principalul lider șiit.
Ultima sa preocupare majoră a fost războiul din Gaza, o problemă pe care a încercat să o atenueze - în zadar - încă din 2014, când i-a reunit la Vatican pe președintele israelian Shimon Peres și pe președintele palestinian Mahmoud Abbas. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Comisia Europeană justifică un zbor charter de numai 200 de km pentru președinta von der Leyen
Comisia Europeană a apreciat luni că deplasarea președintei Ursula von der Leyen cu un avion charter de la Bruxelles până în Luxemburg - pe o distanță de numai 200 de km - a fost justificată, informează dpa. Președinta Comisiei a fost însoțită în călătorie de președintele Consiliului European, Antonio Costa, și de preșe
Germania: Ambasadorul ucrainean salută faptul că Merz a decis să țină secret ajutorul militar pentru Kiev
Ambasadorul ucrainean în Germania l-a lăudat pe noul cancelar Friedrich Merz pentru faptul că ține secretă amploarea ajutorului militar pentru Kiev, ceea ce este considerată o încercare de a crea 'ambiguitate strategică' menită să lase Rusia în necunoștință despre capabilitățile Ucrainei, transmite luni dpa. După ce a
#Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Miniștrii de externe ai mai multor țări europene au exercitat luni presiuni asupra Rusiei pentru a face progrese ''fără întârziere'' care să permită negocieri asupra unei păci ''juste și durabile'' în Ucraina, evocând noi sancțiuni contra Rusiei, la finalul unei reuniuni desfășurate la Londra, transmite AFP.
Iranul avertizează puterile europene că reintroducerea sancțiunilor ar putea avea consecințe ireversibile
Ministrul iranian de externe a avertizat luni Marea Britanie, Franța și Germania că o decizie de a declanșa mecanismul ONU care ar reinstitui sancțiunile împotriva Teheranului ar putea duce la o escaladare ireversibilă a tensiunilor, relatează Reuters. În baza rezoluției ONU de ratificare a pactului nuclear din 2015, cele trei pute
Veterani ai forțelor speciale britanice își acuză foști colegi că au ucis civili neînarmați în Irak și Afganistan
Veterani din forțele speciale britanice au relatat despre cum colegi de-ai lor 'psihopați' au omorât, pe când serveau în misiuni în Irak și Afganistan, civili neînarmați care dormeau, inclusiv un băiețel care a fost încătușat și împușcat, potrivit unei investigații realizate de BBC și preluate de PA Media și dpa.
Protestatari polonezi reiau blocada la un punct de frontieră cu #Ucraina
Șoferi polonezi de camion au blocat luni un punct de frontieră la granița cu Ucraina, într-un protest prin care transportatorii rutieri polonezi încearcă să atragă din nou atenția asupra a ceea ce ei consideră a fi concurența neloială cu care se confruntă din partea transportatorilor ucraineni, relatează agențiile DPA și Reuters. &
Securitatea și apărarea, principalele subiecte de pe agenda summitului UE-Regatul Unit din 19 mai
Uniunea Europeană și-a stabilit prioritățile pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, securitatea și apărarea fiind principalele subiecte ce vor fi abordate în cadrul reuniunii la nivel înalt, notează luni Politico. Este de așteptat ca reprezentanții Uniunii Europene și cei ai Regatului Unit să semn
'A primi #Ucraina înseamnă a primi războiul în UE', spune Orban; UE nu-și poate permite lipsa de unitate, atenționează Metsola
'Dacă Ucraina este primită în Uniunea Europeană, războiul va fi și el primit', a atenționat luni premierul ungar Viktor Orban, la o conferință a liderilor de parlamente din Europa desfășurată la Budapesta, transmite MTI. Premierul ungar a amintit că mai multe state membre ale UE sunt pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina
Rusia respinge ca 'inacceptabil' ultimatumul de încetare a focului în #Ucraina
Kremlinul a calificat luni drept inacceptabil ultimatumul adresat Rusiei de Ucraina și de aliații europeni ai acesteia, care au cerut Moscovei să accepte de luni, 12 mai, un armistițiu pentru 30 de zile, amenințând-o că în cazul unui refuz va fi supusă unor noi sancțiuni, relatează agențiile AFP și EFE. 'Limbajul ultimatumurilo
Iranul se pregătește pentru o vizită a președintelui rus Vladimir Putin
Purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Teheran, Fatemeh Mohajerani, a declarat luni că Iranul se pregătește pentru o vizită a președintelui rus Vladimir Putin, transmite agenția de presă iraniană de stat RIA, preluată de Reuters. 'Se acționează în prezent pentru călătoria lui Putin la Teheran, pregătirile sunt în curs
Terorism: UE avertizează că instabilitatea din Siria reprezintă un risc pentru blocul comunitar
Situația din Siria ar putea implica riscuri de securitate pentru Europa, indică un document de lucru al Uniunii Europene referitor la combaterea terorismului, ce menționează că nivelul de amenințare teroristă pe continentul european rămâne ridicat, transmite luni Reuters. ''Terorismul și extremismul violent continuă să reprezinte
Franța va răspunde ferm la decizia Algeriei de a expulza încă 15 oficiali francezi, declară ministrul de externe Barrot
Franța va răspunde deciziei 'nejustificate' a Algeriei de a expulza 15 oficiali francezi, a declarat luni ministrul de externe Jean-Noël Barrot, în contextul în care relațiile dintre cele două state continuă să se înrăutățească, transmite Reuters. Legăturile Franței cu fosta sa colonie au fost complicate de multă
Fâșia Gaza se confruntă cu un 'risc critic de foamete' (raport)
Fâșia Gaza se confruntă cu un 'risc critic de foamete', 22% din populație urmând să ajungă în curând într-o situație 'catastrofală', după 19 luni de conflict și peste două luni de blocare a ajutorului umanitar, relevă raportul IPC (Cadrul integrat de clafisicare a securității alimentare) publicat luni, citat de Reuters și
Statele Unite analizează oferta Qatarului de a furniza un avion prezidențial
Guvernul de la Washington va acționa conform legii în privința ofertei Qatarului de a furniza Departamentului Apărării Statelor Unite un avion pentru președintele Donald Trump; purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karolin Leavitt, a declarat luni că partea americană nu este îngrijorată de ceea ce ar putea cere qatarezii în schimb, transmite Reu
Afrikanerii primiți în SUA 'nu pot furniza nicio dovadă de persecuție' în Africa de Sud, declară Pretoria
Afrikanerii primiți în SUA ca refugiați 'nu pot furniza nicio dovadă de persecuție', a declarat luni ministrul de externe sud-african Ronald Lamola în timpul unei conferințe de presă la Pretoria, informează AFP. Un grup de 49 de afrikaneri, descendenți ai primilor coloniști europeni în sudul Africii, urmează să ateriz