logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)

Imagine din galeria Agerpres

Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE.

Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istoria milenară a Bisericii, ''a rupt pentru prima dată cordonul ombilical cu Occidentul'', a explicat pentru EFE Piero Schiavazzi, profesor de Geopolitica Vaticanului la Universitatea Link.

În acest scop, el s-a îndepărtat de orice ''eurocentrism'' și s-a îndreptat spre sud și est, unde catolicismul este în creștere, și a încercat să construiască punți de legătură cu actorii neîncrezători de până acum.

Acestea sunt câteva dintre reperele și blocajele diplomatice din timpul lui Francisc:

- Profeția asiatică

Există 1,4 miliarde de catolici în lume, dar distribuția lor se schimbă: în timp ce în Europa secularizată și îmbătrânită numărul catolicilor scade, în Asia și Africa acesta crește puternic.

În acest scenariu, profeția lui Ioan Paul al II-lea din 1995 de la Manila are sens. În primul mileniu, biserica va lua Europa, în al doilea America, iar în al treilea va fi Asia.

Francisc, urmând dorințele părinților săi iezuiți, a fost întotdeauna interesat de această regiune și, în cele 47 de călătorii apostolice ale sale, a călătorit din Coreea de Sud și Japonia până în Sri Lanka, Filipine și Mongolia.

Una dintre ultimele sale călătorii, în scaun cu rotile, a fost în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore.

- Apropierea de China

Dar cum te poți extinde acolo fără superputerea sa, China? Sfântul Scaun și Beijingul nu au mai menținut relații diplomatice din 1952, iar catolicii chinezi - între 8 și 12 milioane - au fost împărțiți în Biserica Patriotică, controlată de guvern, și cea clandestină, loială Romei și hărțuită pentru aceasta.

Una dintre realizările lui Francisc a fost să se apropie de ''gigantul asiatic'' printr-un acord interimar care, din 2018, i-a permis să convină asupra numirii episcopilor, considerată anterior o ingerință.

Această armonie era deja evidentă în 2014, când a devenit primul papă care a survolat teritoriul chinez.

- ''Urbi et Orbi''

De asemenea, Francisc a efectuat ''cea mai mare redistribuire a puterii din istoria Bisericii'', potrivit expertului, deoarece mulți cardinali provin din ''periferie'' (din cei 137 care vor alege un succesor, europenii sunt doar 53).

El a dat purpura unor clerici din locuri îndepărtate de axele puterii, cum ar fi statul Penang din Malaezia, regatul îndepărtat Tonga, Port Moresby din Papua Noua Guinee sau Ulaanbaatar, Mongolia: ''Aceasta este biserica viitorului''.

Această descentralizare a fost realizată și în țările cu tradiție catolică. În Spania, de exemplu, el nu a dat un cardinal scaunului ''primat'' de Toledo, ci unor orașe precum Valladolid.

- Africa înfloritoare

De asemenea, el a privit cu interes Africa, continentul cu cea mai mare creștere a numărului de catolici (7,2 milioane în plus numai în 2022, conform ultimului ''Raport Fides'').

El a vizitat multe țări africane, precum Kenya, Uganda, Sudanul de Sud și Madagascar, iar prima sa plecare de la Vatican a fost spre insula Lampedusa, un simbol al migrației în Marea Mediterană. În plus, el nu a inaugurat Jubileul extraordinar din 2015 prin deschiderea Porții Sfinte la Roma, ci în Republica Centrafricană, devastată de violențe.

O altă imagine a pontificatului îl arată îngenuncheat, sărutând picioarele liderilor sudanezi, îndemnând la pace.

- Dubla cale diplomatică

''Diplomația lui Francisc nu s-a limitat la apărarea democrațiilor liberale, ci a implicat și alte regimuri. Geopolitica sa seamănă cu tangoul, dansat în spații înguste și cu îmbrățișări asimetrice'', notează Schiavazzi. Atât de mult încât el a optat întotdeauna pentru ''dialogul cu toată lumea''.

Acest lucru este demonstrat de una dintre principalele sale realizări: apropierea dintre Statele Unite și Cuba în 2014, salutată public la 17 decembrie 2014 de președinții de atunci Barack Obama și Raul Castro.

Acest proces a fost ulterior compromis de republicanul Donald Trump, față de care Bergoglio s-a poziționat ca un antagonist moral.

Pe continentul său natal, el a încurajat acorduri de pace în Columbia, a făcut apel la reconciliere în Venezuela și a întâlnit Nicaragua lui Daniel Ortega, unde clerul este persecutat de regim.

- Îmbrățișarea rusească

Un alt obiectiv cheie a fost acela de a promova unitatea creștină pierdută, iar în acest scop el s-a apropiat de puternica Biserică Ortodoxă Rusă.

Acest lucru a permis ca în februarie 2016 să aibă loc prima îmbrățișare între un papă și un patriarh rus, Kiril, într-un salon al aeroportului din Havana, după o mie de ani de la schisma din 1054.

Relațiile se vor răci din nou odată cu invazia rusă din Ucraina în februarie 2020, binecuvântată de patriarh.

Ulterior, Papa Francisc, care l-a primit de două ori pe Vladimir Putin la Vatican (2013 și 2015), a păstrat un ton neutru pe această temă, ceea ce a stârnit reticența Kievului.

- Podul arab

De asemenea, Bergoglio a reînnoit relațiile cu lumea arabă după dezacordurile cu Benedict al XVI-lea.

El deține mai multe recorduri în acest domeniu, fiind primul papă care a pus piciorul în Peninsula Arabică - în Abu Dhabi a semnat o declarație de fraternitate cu imamul Universității Al-Azar, epicentrul islamului sunnit - și care a călătorit în Irak, unde l-a vizitat pe ayatollahul Ali Al Sistani, principalul lider șiit.

Ultima sa preocupare majoră a fost războiul din Gaza, o problemă pe care a încercat să o atenueze - în zadar - încă din 2014, când i-a reunit la Vatican pe președintele israelian Shimon Peres și pe președintele palestinian Mahmoud Abbas. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 126

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 21-04-2025 17:26

Mașinăria de comunicare a Vaticanului, la turație maximă pentru a anunța lumii decesul Papei

Mașina de comunicare a Vaticanului s-a pus în mișcare luni, după moartea subită a Papei Francisc, răspândind treptat vestea în multe limbi ale lumii, inclusiv vietnameză și bantu, și schimbând imaginea sa pe internet, transmite EFE. ''Osservatore Romano'', ziarul oficial al Sfântului Scaun care ser

Politic Ex 21-04-2025 16:57

Din Africa în America Latină, lideri din toată lumea îi aduc omagii Papei Francisc

Lideri din întreaga lume au continuat luni să-i aducă omagii Papei Francisc, decedat în dimineața zilei la Vatican, la vârsta de 88 de ani, transmit agențiile internaționale d

Politic Ex 21-04-2025 16:53

Vaticanul, statul condus de Papă

Vaticanul este cel mai mic stat din lume și scena conclavului care îl va alege pe succesorul lui Francisc, decedat luni, este alcătuit din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vat

Politic Ex 21-04-2025 15:25

Donald Trump și Joe Biden îi aduc un omagiu Papei Francisc

Președintele american Donald Trump i-a adus un omagiu Papei Francisc, decedat luni dimineața, transmițând un scurt mesaj în memoria sa pe rețeaua Truth Social, informează Reuters și

Politic Ex 21-04-2025 15:13

Moartea papei Francisc: Șapte zile de doliu în Argentina, unde Jorge Bergoglio nu s-a mai întors

Guvernul argentinian a anunțat luni că va decreta șapte zile de doliu în semn de omagiu față de papa Francisc, pe numele său real Jorge Bergoglio, decedat în cursul dimineții, relatează EFE. ''Președintele națiunii va decreta șapte zile de doliu pentru moartea Sfântului Părinte'',

Politic Ex 21-04-2025 14:16

Moartea papei Francisc: Spania decretează trei zile de doliu (guvern)

Spania a decretat trei zile de doliu oficial după moartea papei Francisc, a anunțat luni ministrul președinției, justiției și relațiilor parlamentare Felix Bolanos, potrivit AFP.

Politic Ex 21-04-2025 13:57

Moartea papei Francisc: Omagiu unanim al liderilor din lumea întreagă

Lideri din lumea întreagă au adus un omagiu unanim papei Francisc după anunțul făcut luni de Vatican privind decesul Suveranului Pontif la vârsta de 88 de ani.

Politic Ex 21-04-2025 13:04

NATO elogiază ''dedicarea pentru pace'' a papei Francisc, iar premierul italian mărturisește că s-a bucurat de prietenia sa

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a deplâns luni moartea Papei Francisc și a subliniat ''dedicarea acestuia pentru pace'', potrivit EFE. '

Politic Ex 21-04-2025 12:50

Decesul Papei Francisc/ Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună

Înmormântarea Papei Francisc va avea loc peste nouă zile, iar conclavul pentru alegerea succesorului său peste o lună, a anunțat Vaticanul după decesul acestuia, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite agenția italiană de presă ANSA. Șocul, neîncrederea și durerea au predominat printre credincioșii care se adunau deja l

Politic Ex 21-04-2025 12:44

Moartea papei: Uniunea Europeană omagiază un om ''al iubirii pentru cei mai nevoiași''

Liderii instituțiilor UE au adus un omagiu luni papei Francisc, ''simțului său al egalității și iubirii sale atât de pure pentru cei mai nevoiași'', potrivit cuvintelor pr

Politic Ex 21-04-2025 12:42

Vicepreședintele american, JD Vance, ultimul înalt oficial internațional care l-a întâlnit pe Papa Francisc

Vicepreședintele american JD Vance este ultimul înalt oficial internațional care l-a întâlnit personal pe Papa Francisc, care a murit luni la Roma, la vârsta de 88 de an

Politic Ex 21-04-2025 11:58

Pașii pentru alegerea succesorului Papei Francisc

Odată cu moartea Papei Francisc, anunțată luni de Vatican, Biserica Romano-Catolică va începe ritualurile elaborate, pline de tradiție, care marchează sfârșitul unei papalități și c

Politic Ex 21-04-2025 11:57

Primele reacții după anunțul morții Papei Francisc

Șefi de state și de guvern din toate colțurile lumii au reacționat imediat după anunțul morții papei Francisc, la vârsta de 88 de ani, agenția de presă France Presse consemnând prim

Politic Ex 21-04-2025 11:44

Francisc, papa celor defavorizați care a încercat să schimbe Biserica (EFE)

Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost papa celor defavorizați în cei puțin peste 12 ani de pontificat, în care a încercat să schimbe mecanismele unei Biserici prea centralizate în Curia Romană, să combată abuzurile acesteia și să își schimbe limbajul pentru a vorbi despre milă și despre cei din urmă. Doar timpu