Maia Sandu, în Parlament: ''Cel mai important e să păstrăm pacea, libertatea și încrederea în noi înșine''

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut joi un discurs de la tribuna Parlamentului, în care a făcut apel la unitate națională, respingerea urii și consolidarea eforturilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a subliniat că singura cale de menținere a unui viitor în pace și libertate pentru Republica Moldova este Uniunea Europeană și că încrederea în justiție trebuie recâștigată.
În momentul în care șefa statului și-a început discursul, opoziția a părăsit sala plenului în semn de protest, transmite Noi.md.
Republica Moldova se află în fața unor provocări de ordin intern dar și extern, în contextul unei ordini mondiale incerte, a unor conflicte diplomatice, comerciale și a războiului brutal al Federației Ruse în regiune. Președinta Maia Sandu a subliniat însă că cel mai important lucru în aceste vremuri este asigurarea păcii și a libertății.
''Să păstrăm pacea pentru că viața e cel mai prețios lucru. Și să păstrăm libertatea pentru că vrem să trăim demn, să știm că nu va veni nimeni să ne scoată din propria casă în miezul nopții să ne trimită în Siberii de gheață, că tinerii noștri nu vor fi aruncați în închisori pentru că au o opinie, că nimeni nu ne va închide hotarul și nu ne va izola de restul lumii. Asta înseamnă să trăiești în libertate'', a declarat Maia Sandu.
''În calitate de președinte, în momente de neliniște, vin la această tribună pentru a mă împărtăși cu voi - pentru a vă spune cum văd eu situația și ce cred că trebuie să facem împreună. Noi, ca țară, avem multe năzuințe. Avem probleme de rezolvat - drumuri de reparat, condiții de trai de îmbunătățit, locuri de muncă de asigurat. Însă, uneori, uităm care este cel mai important lucru: să păstrăm pacea și libertatea'', a declarat șefa statului.
În discursul său, ea a reafirmat angajamentul ferm pentru integrarea europeană, subliniind că aderarea la Uniunea Europeană va oferi Moldovei protecție, stabilitate și bunăstare.
''Trebuie să muncim în continuare zi și noapte ca să aderăm la UE cît mai repede. Nu peste 10-20 de ani, ci în următorii 4 ani. Nu va fi ușor, dar nici imposibil''.
Ea a reiterat sprijinul pentru Ucraina, în contextul războiului din regiune. ''Moldova este o țară mică, cu armată străină pe teritoriul său. Mă refer la prezența armatei ruse pe pământul nostru. Această prezență reprezintă un risc serios. Ucraina este scutul nostru, iar noi avem o datorie morală: să nu permitem ca țara noastră să fie trasă în război''.
Armata rusă staționată ilegal în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea R. Moldova și comportă riscuri de destabilizare. De asemenea, dezinformarea, discursul de ură, pionii Rusiei, inclusiv cei din parlamentul de la Chișinău care vor să folosească Rep. Moldova împotriva Ucrainei, sunt printre cele mai mari amenințări de securitate, consideră șefa statului.
Referindu-se la autonomia găgăuză și regiunea transnistreană, Maia Sandu a pledat pentru o guvernare responsabilă, în interesul comunităților locale și al stabilității întregii țări: ''Autonomia trebuie să fie condusă în interesul cetățenilor, nu al unor interese obscure. Moldova are nevoie de unitate pentru a progresa''.
O grupare criminală încearcă să prea controlul total asupra regiunii Găgăuze, a avertizat totodată președinta Maia Sandu, și a venit cu un apel adresat în limba rusă către comunitatea găgăuzilor de a nu crede propagandei și a nu se lăsa manipulați.
Încrederea în reforma justiției, una din preocupările importante de ordin intern, trebuie recâștigată, a subliniat președinta Maia Sandu. Potrivit șefei statului, în ultimii patru ani circa 104 judecători au plecat din sistem cei mai mulți ca urmare a procesului de evaluare externă și că ar fi avut probleme de integritate.
Sandu a avertizat asupra tentativelor de cumpărare a voturilor și influențare a alegerilor. ''Toți deputații știu foarte bine cine, cum și cu ce bani a cumpărat voturile oamenilor. În calitate de garant al Constituției, vă spun clar: cei care încearcă să cumpere puterea nu vor reuși''.
''Urmează alegeri parlamentare. Instituțiile statului trebuie să depună toate eforturile pentru a asigura alegeri libere și corecte. Justiția trebuie să-i pedepsească în primul rând pe cei care organizează cumpărarea de voturi. Cei care încearcă să cumpere puterea în Moldova vor să folosească țara noastră în război împotriva Ucrainei. Și folosesc pentru asta niște pioni locali, care nu se gândesc nicidecum la binele oamenilor'', a avertizat Maia Sandu.
În cadrul discursului, publicat pe site-ul Președinției de la Chișinău, ea a reamintit principalele realizări ale mandatului său, de la majorările de salarii și pensii până la condamnările în dosare de corupție și consolidarea instituțiilor statului. Totodată, șefa statului a transmis un mesaj de încurajare pentru cetățeni și un apel la unitate și încredere.
''Am discutat până acum despre lucruri complicate, dar cel mai important este să nu ne pierdem încrederea în noi înșine. Știu că fiecare zi aduce valuri de știri îngrijorătoare, zvonuri și minciuni. Cei care nu ne vor binele au lucrat ani de-a rândul ca să ne facă să ne temem, să ne descurajăm, să ne îndoim de noi înșine. Dar în fața fricii, noi avem unitatea de neam. În fața urii, avem dragostea față de aproapele nostru și față de țară'', a spus Maia Sandu.
Președinta a subliniat că multe dintre temerile din trecut nu s-au adeverit și că Moldova a rămas o țară pașnică, în ciuda provocărilor. ''Am ajutat o altă țară pașnică, iar chiar dacă ne este greu, economia merge înainte. Oamenii creează, muncesc, cresc. Avem liniște, avem prieteni în jur, suntem pe drumul aderării la Uniunea Europeană. Este doar începutul. Moldova are șansa să crească, să se modernizeze și să-și păstreze identitatea''.
În discursul său, Președinta Maia Sandu Maia Sandu a apreciat parteneriatul strategic cu România.
''Parteneriatul strategic cu România este mai puternic ca niciodată - Bucureștiul a devenit partenerul nostru comercial nr.1, avocatul nostru ferm în UE și am inițiat proiecte comune majore - construcția liniilor electrice, a podurilor noi'', a conchis Maia Sandu.
În ceea ce privește instabilitatea la nivel global, care prezintă riscuri reale și pentru Republica Moldova, Maia Sandu a subliniat că avantajul țării în situația actuală este accesul deschis la piața Uniunii Europene. Un alt avantaj puternic în fața provocărilor economice este faptul că Moldova va începe să beneficieze de fondurile de pre-aderare și de Planul de Creștere din partea UE, 1,9 miliarde de euro. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA anunță reducerea la jumătate a efectivelor militare din Siria
Departamentul american al Apărării a anunțat vineri retragerea a aproximativ 1.000 de militari din Siria, din cei aproximativ 2.000 desfășurați în prezent în țară pentru a lupta împotriva jihadiștilor, notează AFP. Statele Unite au o prezență militară în Siria de ani de zile, în special în cadrul coaliției i
Un tunisian arestat în Italia, bănuit de pregătirea unui atac al SI
Poliția italiană anti-terorism a anunțat vineri că a arestat un cetățean tunisian suspectat de legături cu gruparea Stat Islamic (SI), care, potrivit autorităților de la Roma, a plănuit un atac în Italia, notează AFP. Bărbatul, care locuiește la Cosenza, în regiunea Calabria (sud), este căutat de Tunisia 'pentru că a fost impli
Bulgaria afirmă că a vândut EAU armele găsite în Sudan
Bulgaria, negând orice încălcare a sancțiunilor internaționale, a afirmat că a livrat Emiratelor Arabe Unite (EAU) arme transferate ulterior în Sudan în ciuda embargoului UE, potrivit unei anchete a canalului de televiziune France 24 publicată vineri, relatează AFP. 'Produsele au fost recepționate în înt
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din #Ucraina
Președintele Donald Trump a rămas vag cu privire la un termen limită al SUA pentru un potențial acord de pace în Ucraina, în urma unui ultimatum criptic emis de secretarul de stat Marco Rubio, relatează dpa. Întrebat vineri la Casa Albă, Trump a declarat că dorește să vadă un acord 'foarte curând'.
Starmer și Trump au discutat pentru prima dată după anunțarea tarifelor
Premierul britanic, Keir Starmer, a avut prima convorbire cu președintele american, Donald Trump, de când acesta a anunțat taxele de 10 % pe toate bunurile importate în Statele Unite din Regatul Unit, relatează PA Media/dpa. Cei doi lideri s-au referit la 'discuțiile continue și productive' privind comerțul dintre cele două
Site-ul Casei Albe susține teoria conform căreia coronavirusul provine dintr-un laborator
Casa Albă a postat pe site-ul său oficial o nouă pagină de internet privind originile coronavirusului, pe care susține teoria conform căreia COVID-19 a apărut într-un laborator, relatează dpa vineri. Pagina, care seamănă cu un poster de film de la Hollywood, afișe
Președintele palestinian vizitează Siria, prima sa vizită în această țară în 16 ani
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit vineri la Damasc cu președintele interimar sirian, Ahmad al-Chareh, cu ocazia primei sale vizite în Siria din ultimii 16 ani, transmite France Presse. Potrivit unei surse guvernamentale siriene, scopul vizitei este de a discuta modalitățile de consolidare a relațiilor siri
Republicanii lansează o anchetă parlamentară privind Harvard
Republicanii din Congresul SUA au anunțat joi că au lansat o anchetă asupra Harvard, acuzând-o de încălcarea legilor privind egalitatea, acesta fiind cel mai recent atac al taberei trumpiste asupra prestigioasei universități, transmite France Presse. De câteva săptămâni, administrația Trump poartă un război financiar cu
Fostul premier sloven Janez Jansa, achitat în primă instanță de acuzații de corupție
O instanță din Slovenia a pronunțat vineri decizia de achitare în primă instanță a lui Janez Jansa, trei ori prim-ministru și principala figură a opoziției din această țară, și a doi presupuși complici, acuzați de abuz în serviciu și corupție, relatează Reuters. Jansa, președintele celui mai mare partid de opoziție, Partidul Democr
Londra interzice intrarea scriitorului francez Renaud Camus în Regatul Unit
Autoritățile britanice au interzis scriitorului francez Renaud Camus să intre în Marea Britanie, a confirmat vineri pentru AFP editorul său de limbă engleză. 'Putem confirma că lui Renaud Camus i-a fost într-adevăr interzisă intrarea în Marea Britanie, unde trebuia să ia cuvântul la un eveniment al Partidului Patrie
VIDEO/JD Vance participă la celebrările Patimilor din Vinerea Mare la Vatican, oficiate în absența papei
Vicepreședintele american JD Vance a participat vineri la slujba din Vinerea Mare dedicată Patimilor Domnului, în Bazilica Sfântul Petru. Cardinalul Claudio Gugerotti a prezidat serviciul religios, delegat de papa Francisc, aflat în convalescență, relatează ANSA. Vance și soția sa Usha sunt catolici practicanți. În Vine
Administrația Trump publică documente despre asasinarea senatorului Robert F. Kennedy
Arhivele Naționale ale SUA au publicat mii de pagini de documente legate de asasinarea senatorului Robert F. Kennedy, potrivit site-ului agenției, ca urmare a ordinului președintelui Donald Trump de a publica informații clasificate anterior, relatează Reuters. Arhivele Naționale au publicat peste 10.000 de pagini de documente în legătură
Lovituri israeliene în Gaza după ce Hamas a respins o propunere de armistițiu
Cel puțin 24 de persoane au murit în urma unor noi lovituri israeliene asupra Fâșiei Gaza, a anunțat vineri Apărarea civilă palestiniană, la o zi după ce Hamas a respins o propunere israeliană de armistițiu, transmite France Presse. La rândul său, mișcarea islamistă palestiniană îndeamnă comunitatea internațională să fa
Rebelii houthi din Yemen revendică o dublă operațiune împotriva Israelului și a navelor americane
Rebelii houthi din Yemen au revendicat vineri responsabilitatea pentru o dublă operațiune, împotriva Israelului și a navelor de război americane desfășurate în Marea Roșie și Marea Arabiei, care s-a desfășurat vineri dimineață, după ce SUA au bombardat portul petrolier Ras Issa, provocând zeci de morți și sute de răniți, transmite EFE. Houthi
Donald Trump a acceptat invitația prim-ministrului italian de a efectua o vizită oficială în Italia curând
Președintele american, Donald Trump, a acceptat invitația prim-ministrului italian, Giorgia Meloni, de a efectua o vizită oficială în Italia în viitorul foarte apropiat, se arată într-o declarație comună a liderilor publicată vineri, după ce s-au întâlnit cu o zi înainte la Washington - relatează Reuters. În timpul &ic