Serviciile de spionaj din lume, în stare de alertă în fața atitudinii disprețuitoare a lui Trump (analiză AFP)

Raporturile dezastruoase dintre președintele SUA, Donald Trump, și serviciile de informații americane, puse la respect de Casa Albă, afectează întreaga comunitate de spionaj mondială, iar în timp ce occidentalii își manifestă îngrijorarea, adversarii lor își freacă mâinile de bucurie, notează miercuri France Presse într-o amplă analiză.
În două luni și jumătate, președintele SUA a concediat cadre respectate din instituții importante, plasând fideli ai săi, uneori fără competențe reale, în posturi-cheie.
Șeful NSA (interceptări și spionaj cibernetic) și adjunctul său au fost concediați. Noua directoare a Serviciilor Naționale de Informații (DNI), Tulsi Gabbard, este deschis pro-rusă. Șeful Biroului Federal de Investigații (FBI), Kash Patel, este simpatizant al mișcării conspiraționiste de extremă dreapta QAnon.
Donald Trump nu și-a ascuns niciodată în primul său mandat disprețul față de serviciile de informații. Dar atacurile sale recente împotriva oricui nu adoptă mantra prezidențială dau fiori, apreciază experții în domeniu.
'Politizarea serviciilor de informații este foarte problematică. Acestea vor raporta doar ceea ce liderii lor politici vor să audă', își exprimă temerea dr. Christopher Nehring de la Institutul de informații cibernetice din Frankfurt (Germania).
'Armate de profesioniști își fac munca, dar într-un mediu deranjant și îngrijorător', denunță Michael Shurkin, fost agent CIA devenit cercetător la Institutul britanic RUSI. 'La vârf, există cel puțin o incompetență gravă', afirmă el.
Drept dovadă, scandalul surprinzător în care a fost implicat secretarul apărării, Pete Hegseth, care, prin intermediul sistemului de mesagerie Signal, a inclus din greșeală un jurnalist într-o buclă în care se făceau schimburi de informații despre lovituri iminente împotriva rebelilor houthi din Yemen.
A vedea cea mai mare putere mondială în domeniu scufundându-se în mediocritate bulversează lumea foarte închisă a spionajului, continuă AFP. 'Toată lumea este îngrijorată. Dar ar fi trebuit să se aștepte la așa ceva, cu siguranță nu este o surpriză', spune Christopher Nehring.
În orice caz, o astfel de criză reprezintă o oportunitate formidabilă pentru adversarii Occidentului, notează AFP.
'Dispozitivele personale ale responsabililor de rang înalt din domeniul securității naționale au devenit aproape sigur ținta cu cea mai mare prioritate în lume', își exprimă temerea Emerson T. Brooking, cercetător la Atlantic Council, referindu-se la scandalul Signal.
Evident tăcut, personalul agențiilor americane este descris în unanimitate ca fiind copleșit, mai ales că CIA a făcut obiectul unui plan de plecări voluntare.
'O mulțime de foști responsabili ai serviciilor de informații furioși și în șomaj este exact ceea ce speră rușii, chinezii și alții', opinează Mat Burrows, analist la think tank-ul Stimson, după o carieră de trei decenii în serviciile secrete. 'Ei trebuie să-și frece mâinile de bucurie. Nu ar putea cere nimic mai bun decât ceea ce le oferă Trump pe o tavă de argint!', a adăugat el.
În același timp, această fragilitate bruscă ridică semne de întrebare în rândul aliaților SUA. Responsabili ai serviciilor de informații europene afirmă că toate contactele la nivel de șefi 'continuă cu o intensitate neschimbată' și că Washingtonul își înmulțește mesajele de 'reasigurare'.
Dar potrivit unor surse apropiate comunității europene de informații, discuțiile între șefii spionajului de pe Bătrânul Continent s-au înmulțit în ultimele săptămâni pentru a aborda probleme din actualitate.
Va încălca Washington 'regula terților', care interzice unei puteri să dezvăluie unei țări ceea ce i-a încredințat alta? La ce nivel de responsabilitate ar trebui comunicat cu americanii? Cum rămâne cu viitorul celor mai sensibile dosare - Ucraina, Iran, China?
'Încercați să păstrați cât mai mult posibil propriile elemente de informații electromagnetice. Și sperați într-un parteneriat european fiabil', le transmite omologilor săi de pe continent șeful unui serviciu de informații dintr-o mică țară europeană.'Bazați-vă pe voi înșivă!', adaugă el.
Dar această regulă de aur este și mai complicată pentru națiunile istoric strâns legate de Statele Unite, inclusiv cele patru membre ale 'Five Eyes' (Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă).
Această alianță, axată inițial pe informații electromagnetice, a crescut prin investiții în capacități comune, schimburi temporare de personal și un nivel de cooperare care este aproape imposibil de suspendat sau de destrămat rapid.
Five Eyes 'este un flux de informații remarcabil de liber, la un nivel care nu poate funcționa decât printr-o mare încredere', subliniază Michael Shurkin. 'Dacă aș fi în locul canadienilor sau al MI6 (britanic), m-aș întreba: Care este agenda lor? Pot avea încredere în ei?', spune el.
O întrebare de acum generalizată. Potrivit media americane, Israelul este furios că scandalul Signal a dezvăluit o informație provenită de la o sursă israeliană cu baza în Yemen.
În ce privește Ucraina, ea ar trebui să fie precaută, subliniază Michael Shurkin. 'Poate că ucrainenii vor avea motive să fie mai precauți în a împărtăși orice tip de planificare cu americanii', adaugă expertul citat. AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Acord privind mineralele: Kievul și Washingtonul au semnat un 'memorandum de intenție' (ministrul ucrainean)
Washingtonul și Kievul au semnat joi un 'memorandum de intenție' care vizează încheierea unui acord complex privind accesul la resursele naturale și mineralele critice ale Ucrainei, a anunțat un oficial ucrainean, relatează AFP. 'Suntem încântați să anunțăm semnarea, cu partenerii noștri americani, a unui protocol
'Pacea este posibilă în Ucraina', afirmă secretarul de stat american în cadrul unei convorbiri cu ministrul de externe rus
Secretarul de stat american Marco Rubio l-a contactat telefonic joi pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov pentru a-l informa despre discuțiile de la Paris privind conflictul din Ucraina, subliniind că 'pacea este posibilă' dacă fiecare dintre părți se angajează într-un acord, relatează AFP. Secretarul de stat 'i-a transm
VIDEO/SUA: Trump afirmă că acordul privind mineralele cu #Ucraina va fi semnat 'joia viitoare'
Președintele american Donald Trump a declarat joi că un acord privind exploatarea resurselor minerale strategice ale Ucrainei va fi semnat 'joia viitoare', relatează AFP. 'Avem un acord privind mineralele care, cred, va fi semnat joi (...) joia viitoare. Curând. Și presupun că vor onora acordul. Vom vedea. Dar avem un acord &
#Ucraina: Parisul salută un 'schimb excelent' care 'a permis convergența' în favoarea unei 'păci solide'
Franța a salutat un 'schimb excelent' privind Ucraina, joi, la Paris, într-un format 'inedit' între americani, ucraineni, francezi, britanici și germani, care 'a permis o convergență' asupra obiectivului unei 'păci solide' între Kiev și Moscova, relatează AFP. 'Astăzi, la Paris, am lansat u
#Ucraina: Zelenski acuză China că sprijină Rusia furnizând armament și capacități de producție
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi China că furnizează arme Rusiei și participă la producția de armament pe teritoriul rus, informează AFP. ''Am primit în sfârșit informații conform cărora China furnizează arme Rusiei (...) credem că reprezentanți chinezi sunt implicați în producția anumitor arme p
BTA: Forumul UE întâlnește Balcanii, desfășurat la Sofia
Politicieni ai Uniunii Europene (UE) și reprezentanți ai diferitelor organizații și grupuri de reflecție au participat la Forumul UE întâlnește Balcanii, care a avut loc joi la Sofia Tech Park. Europarlamentarul Ilhan Kyuchyuk a deschis forumul afirmând că Uniunea Europeană trebuie să se extindă, dar, în același timp, t
Ministrul apărării al Arabiei Saudite a sosit la Teheran, înaintea discuțiilor Iran-SUA
Ministrul apărării al Arabiei Saudite, prințul Khalid bin Salman, a sosit joi la Teheran într-o vizită înaintea discuțiilor ce vor avea loc sâmbătă între Iran și SUA cu privire la programul nuclear iranian, transmite Reuters. Ministrul apărării a înmânat un mesaj din partea regelui saudit Salman bin Abdulazi
Taxe vamale: Trump se declară ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu UE și că va încheia ''un acord foarte bun'' și cu China
Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un ''partener fiabil'', r
Polonia: Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice a premierului Tusk, conduce în intențiile de vot la prezidențiale (sondaj)
Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intențiile de vot înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmite Reuters. Conform sondajului, pentru
Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră, axată pe securitate
Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ''Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii'
#Ucraina: Adjunct al primarului Kievului, pus sub acuzare pentru că a ajutat recruți să fugă în străinătate
Unul dintre adjuncții primarului Kievului Vitali Kliciko a fost pus sub acuzare pentru că a ajutat recruți să fugă în străinătate ca să se sustragă de la serviciul militar, au făcut cunoscut joi procurorii ucraineni, citați de dpa. Viceprimarul în cauză ar fi aranjat permise de ieșire din țară pentru 31 de bărbați, ca șoferi pe veh
Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, declară Netanyahu
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, afirmând că a întreprins ''nenumărate'' acțiuni ''publice și secrete'' care au întârziat programul nuclear iranian cu ''aproape un deceniu'', transmite AFP.
Directorul AIEA avertizează în Iran că este nevoie rapid de un acord în domeniul nuclear
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în Iran că nu mai este prea mult timp la dispoziție pentru un acord cu această țară în domeniul nuclear, transmite AFP. Agenția cu sediul la Viena este cea căreia îi revine rolul de a verifica dacă programul nuclear iran
Donald Trump și Giorgia Meloni au o ''relație foarte specială'' (oficial SUA)
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și șefa guvernului italian Giorgia Meloni au o ''relație foarte specială'' și intenționează să colaboreze în chestiuni precum încheierea războiului din Ucraina, a declarat un înalt oficial american, în timpul vizitei de joi la Casa Albă a premierului italian, relatează ANS
Armata ucraineană revendică un rar contraatac reușit pe frontul de est
Armata ucraineană a revendicat joi un contraatac reușit în apropierea orașului Pokrovsk, punctul fierbinte al frontului din estul Ucrainei, o evoluție inedită în războiul în care armata rusă păstrează inițiativa, relatează AFP. ''Pe parcursul ultimelor săptămâni, am eliberat aproximativ 16 kilometri pătrați de t