BTA/Președintele Bulgariei în Delphi: Europa poate să facă față provocărilor dacă va ieși din zona ei de confort

Prezent miercuri la Forumul Economic din Delphi, în Grecia, președintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat, citat de secretarul său de presă, că fiecare țară din Balcani are propria sa perspectivă asupra istoriei, dar una dintre cele mai importante lecții pe care le putem învăța din istorie, este că, după secole de rivalități și conflicte, 'am realizat în cele din urmă că este mult mai bine să cooperăm decât să ne războim'. Europa poate face față provocărilor și își poate consolida poziția într-o lume extrem de disputată, dacă recunoaște importanța problemelor, dacă devine mai ambițioasă și dacă ia măsuri concrete, ieșind din zona sa de confort, a continuat Radev.
Forumul Economic din Delphi a reunit șefi de stat și de guvern, persoane din mediul academic, companii și ONG-uri cu scopul de a discuta perspectivele de dezvoltare durabilă și competitivitate într-un mediu de crize care se întrepătrund. Forumul internațional s-a concentrat, de asemenea, pe probleme legate de consecințele războaielor din Ucraina și din Orientul Mijlociu, de provocările energetice și economice, de conectivitate, de unitatea europeană, de dezvoltarea tehnologică rapidă și de multe altele.
În discursul său, Radev a evidențiat că dinamica proceselor geopolitice avansează din ce în ce mai mult, arhitectura securității internaționale se prăbușește, afaceri consacrate se destramă, noile tarife impuse zguduie piețele, iar stagnarea afectează principalele economii europene, ceea ce îngreunează realizarea de previziuni pentru viitor. Acest lucru ridică, de asemenea, problema nivelului de ambiție al Europei cu privire la modul în care ar putea să abordeze aceste provocări și cum ar putea să înțeleagă mai multe domenii esențiale pentru viitorul său. Președintele Bulgariei a enumerat printre acestea: securitatea, poziționarea geopolitică, competitivitatea economiei europene, piața de capital, energia, inovarea și inteligența artificială, precum și unitatea europeană.
'Cu toate acestea, înainte să ne ocupăm de problemele de mâine, trebuie să învățăm din lecțiile trecutului, altfel timpul, efortul și banii investiți nu vor avea prea multe rezultate', a afirmat președintele și a făcut apel la putere și curaj pentru a da Europei un răspuns sincer la mai multe întrebări dificile.
Radev a cerut un răspuns pentru modul în care Europa și-a permis să rămână în urmă în sectorul inovației și tehnologiei; cum și-a permis să ajungă într-o criză energetică și de ce prețul energiei este de câteva ori mai mic în SUA și China; de ce UE este incapabilă să ia decizii rapide; dacă războiul din Ucraina ar fi putut fi prevenit; de ce Rusia produce de patru ori mai multe muniții decât NATO, după cum a subliniat secretarul general al Alianței, în ciuda uriașei sale superiorități economice; de ce Rusia continuă să avanseze pe câmpul de luptă din Ucraina în ciuda ajutorului financiar și militar enorm acordat Ucrainei; de ce, în loc să construiască linii de apărare puternice și să-și păstreze potențialul defensiv și teritoriul, mulți lideri au încurajat Ucraina să lanseze o contraofensivă în 2023, asigurând-o că va învinge în mod utopic Rusia, având în vedere că Ucraina nu dispunea de mijloacele necesare unei operațiuni ofensive de succes, conform principiilor artei operaționale stabilite de Clausewitz în urmă cu mai bine de 200 de ani; dacă Europa ar accepta ca Statele Unite și Rusia să negocieze pacea în Europa fără ca ea să participe.
Indiferent de răspunsuri, UE are nevoie de putere militară și să ia decizii ferme în contextul acestei realități tulbure, a susținut Radev. 'De asemenea, trebuie să fim conștienți de faptul că dacă facem rost de arme, nu înseamnă neapărat că putem să ne apărăm. Avem nevoie, în primul rând, de o viziune politică clară și de o strategie de apărare comună', a susținut șeful statului bulgar. Printre provocările enumerate de acesta se numără unificarea industriei europene de apărare fragmentate și convingerea cetățenilor europeni că investițiile în securitate sunt justificate.
Radev a menționat, de asemenea, că obținerea autonomiei strategice a UE va necesita atât timp, cât și resurse, iar siguranța Europei rămâne dependentă de relația transatlantică, care ar trebui să continue să se dezvolte. ' Astăzi, sarcina noastră comună este să punem capăt vărsării de sânge din Ucraina și să înaintăm cu încredere către o pace de lungă durată, fără a mai pierde timp istoric', a declarat președintele, adăugând că rezultatul acestui efort comun este relevant în mod direct pentru noua arhitectură de securitate, precum și pentru 'dezvoltarea și competitivitatea noastră economică'.
'Pe termen lung, garantarea siguranței noastre se va baza tot mai mult pe competitivitatea economiei europene, bazată pe o politică industrială și financiară comună a UE și pe o piață europeană de capital puternică', a evidențiat Radev.
Ca un alt pilon al autonomiei strategice a Europei, șeful statului a subliniat siguranța energetică și conectivitatea - domenii în care Bulgaria și Grecia continuă să se impună ca un exemplu de cooperare excelentă, potrivit lui Radev. Acesta a enumerat proiectele care contribuie la siguranța și diversificarea energetică a întregii regiuni: interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria, terminalul de gaze lichefiate de lângă Alexandroupolis, legătura electrică de înaltă tensiune dintre Marița Est și Nea Santa, Coridorul Vertical de Gaze, a cărui construcție a început luna aceasta pe teritoriul Bulgariei, și proiectul de înființare a unui oleoduct de la Alexandroupolis până la Burgas (la Marea Neagră).
Radev a evidențiat importanța producției și stocării energiei din surse regenerabile ca domenii promițătoare ale parteneriatului dintre Bulgaria și Grecia, deoarece aceasta din urmă are posibilitatea de a produce o cantitate mare de energie solară, în timp ce Bulgaria dispune de baraje montane înalte și de oportunități pentru dezvoltarea capacităților centralelor electrice cu acumulare prin pompare. Acesta a subliniat, de asemenea, perspectiva cooperării comune în ceea ce privește crearea de centre de date mari și de gigafabrici pentru inteligența artificială.
Știre selectată de BTA pentru promovare și publicare de către AGERPRES, fără intervenție pe text, conform acordului de colaborare dintre agenții.AGERPRES/(AS - atd, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: bta.bg
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Acord privind mineralele: Kievul și Washingtonul au semnat un 'memorandum de intenție' (ministrul ucrainean)
Washingtonul și Kievul au semnat joi un 'memorandum de intenție' care vizează încheierea unui acord complex privind accesul la resursele naturale și mineralele critice ale Ucrainei, a anunțat un oficial ucrainean, relatează AFP. 'Suntem încântați să anunțăm semnarea, cu partenerii noștri americani, a unui protocol
'Pacea este posibilă în Ucraina', afirmă secretarul de stat american în cadrul unei convorbiri cu ministrul de externe rus
Secretarul de stat american Marco Rubio l-a contactat telefonic joi pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov pentru a-l informa despre discuțiile de la Paris privind conflictul din Ucraina, subliniind că 'pacea este posibilă' dacă fiecare dintre părți se angajează într-un acord, relatează AFP. Secretarul de stat 'i-a transm
VIDEO/SUA: Trump afirmă că acordul privind mineralele cu #Ucraina va fi semnat 'joia viitoare'
Președintele american Donald Trump a declarat joi că un acord privind exploatarea resurselor minerale strategice ale Ucrainei va fi semnat 'joia viitoare', relatează AFP. 'Avem un acord privind mineralele care, cred, va fi semnat joi (...) joia viitoare. Curând. Și presupun că vor onora acordul. Vom vedea. Dar avem un acord &
#Ucraina: Parisul salută un 'schimb excelent' care 'a permis convergența' în favoarea unei 'păci solide'
Franța a salutat un 'schimb excelent' privind Ucraina, joi, la Paris, într-un format 'inedit' între americani, ucraineni, francezi, britanici și germani, care 'a permis o convergență' asupra obiectivului unei 'păci solide' între Kiev și Moscova, relatează AFP. 'Astăzi, la Paris, am lansat u
#Ucraina: Zelenski acuză China că sprijină Rusia furnizând armament și capacități de producție
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi China că furnizează arme Rusiei și participă la producția de armament pe teritoriul rus, informează AFP. ''Am primit în sfârșit informații conform cărora China furnizează arme Rusiei (...) credem că reprezentanți chinezi sunt implicați în producția anumitor arme p
BTA: Forumul UE întâlnește Balcanii, desfășurat la Sofia
Politicieni ai Uniunii Europene (UE) și reprezentanți ai diferitelor organizații și grupuri de reflecție au participat la Forumul UE întâlnește Balcanii, care a avut loc joi la Sofia Tech Park. Europarlamentarul Ilhan Kyuchyuk a deschis forumul afirmând că Uniunea Europeană trebuie să se extindă, dar, în același timp, t
Ministrul apărării al Arabiei Saudite a sosit la Teheran, înaintea discuțiilor Iran-SUA
Ministrul apărării al Arabiei Saudite, prințul Khalid bin Salman, a sosit joi la Teheran într-o vizită înaintea discuțiilor ce vor avea loc sâmbătă între Iran și SUA cu privire la programul nuclear iranian, transmite Reuters. Ministrul apărării a înmânat un mesaj din partea regelui saudit Salman bin Abdulazi
Taxe vamale: Trump se declară ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu UE și că va încheia ''un acord foarte bun'' și cu China
Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un ''partener fiabil'', r
Polonia: Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice a premierului Tusk, conduce în intențiile de vot la prezidențiale (sondaj)
Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intențiile de vot înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmite Reuters. Conform sondajului, pentru
Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră, axată pe securitate
Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ''Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii'
#Ucraina: Adjunct al primarului Kievului, pus sub acuzare pentru că a ajutat recruți să fugă în străinătate
Unul dintre adjuncții primarului Kievului Vitali Kliciko a fost pus sub acuzare pentru că a ajutat recruți să fugă în străinătate ca să se sustragă de la serviciul militar, au făcut cunoscut joi procurorii ucraineni, citați de dpa. Viceprimarul în cauză ar fi aranjat permise de ieșire din țară pentru 31 de bărbați, ca șoferi pe veh
Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, declară Netanyahu
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, afirmând că a întreprins ''nenumărate'' acțiuni ''publice și secrete'' care au întârziat programul nuclear iranian cu ''aproape un deceniu'', transmite AFP.
Directorul AIEA avertizează în Iran că este nevoie rapid de un acord în domeniul nuclear
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în Iran că nu mai este prea mult timp la dispoziție pentru un acord cu această țară în domeniul nuclear, transmite AFP. Agenția cu sediul la Viena este cea căreia îi revine rolul de a verifica dacă programul nuclear iran
Donald Trump și Giorgia Meloni au o ''relație foarte specială'' (oficial SUA)
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și șefa guvernului italian Giorgia Meloni au o ''relație foarte specială'' și intenționează să colaboreze în chestiuni precum încheierea războiului din Ucraina, a declarat un înalt oficial american, în timpul vizitei de joi la Casa Albă a premierului italian, relatează ANS
Armata ucraineană revendică un rar contraatac reușit pe frontul de est
Armata ucraineană a revendicat joi un contraatac reușit în apropierea orașului Pokrovsk, punctul fierbinte al frontului din estul Ucrainei, o evoluție inedită în războiul în care armata rusă păstrează inițiativa, relatează AFP. ''Pe parcursul ultimelor săptămâni, am eliberat aproximativ 16 kilometri pătrați de t