UE a publicat o hartă a rețelelor de dezinformare ale Rusiei și Chinei

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a publicat marți o hartă a rețelelor de dezinformare rusești și chineze, alcătuite din 2.055 de canale oficiale de informare, mass-media publice, conturi controlate de serviciile de informații și altele fără legătură directă cu statul, dar care îi difuzează mesajele, informează EFE.
Harta, pe care SEAE a publicat-o în cel de-al treilea raport privind campaniile de dezinformare străine, permite identificarea legăturilor dintre ele și vizualizarea modului în care Rusia și China interacționează uneori pentru a 'consolida mesajele antioccidentale'.
SEAE a început să identifice și încearcă să compare campaniile de dezinformare ale Moscovei și Beijingului de zece ani, din 2015, la un an după invadarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, când statele membre au cerut crearea 'East StratComm', o unitate pentru atingerea acestui obiectiv.
Mandatul se concentrează doar pe aceste două țări, așa că rapoartele viitoare, explică surse europene, nu vor putea indica deocamdată posibile campanii de dezinformare sau discreditare pe care administrația americană a președintelui Donald Trump le-ar putea desfășura împotriva Uniunii Europene.
Conform raportului SEAE, rețeaua rusă este alcătuită dintr-un prim nucleu format din canalele oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe, ambasade și Serviciului de Informații al Federației Ruse, precum și instituții media care primesc fonduri publice, precum RT, Sputnik, TASS, Ria Novosti, Gazeta sau Ukraine.ru, care 'amplifică' mesajele Kremlinului.
Al doilea cerc este alcătuit din canale care operează sub supraveghere publică fără a-și arăta oficial afilierea. Acestea 'ajută la răspândirea' mesajelor Rusiei în așa fel încât 'narațiunile lor să pară mai organice și mai diverse', cum ar fi 228 de domenii care au promovat campania 'Doppelgänger'.
Este vorba de o campanie care distribuie mesaje în engleză, germană, franceză, spaniolă, poloneză, italiană, turcă, arabă și ebraică care 'sunt implicate în operațiuni menite să submineze democrația și să erodeze sprijinul internațional pentru Ucraina'.
La un al treilea nivel, rețeaua rusă este alcătuită dintr-un set de canale care 'consolidează și distribuie mesaje ale Rusiei fără a fi recunoscute oficial ca parte a rețelei Kremlinului'. Printre acestea se numără canale YouTube, influenceri și rețele precum 'Portal Kombat' care se asigură că 'narațiunile rusești sunt active și rămân influente, chiar și atunci când sursele oficiale au fost restricționate sau interzise'.
Rețeaua rusă, notează SEAE, este 'descentralizată și își adaptează abordarea la diferite regiuni, mesaje și tipuri de mass-media'.
În schimb, 'infrastructura chineză este puternic centralizată și sincronizată, cu canale activate simultan pe același subiect și țintă, asigurând o voce globală unificată'.
Rețeaua chineză se bazează pe mass-media de stat, cum ar fi Global Times și CGTN, care sunt 'cheia producției și distribuției narațiunilor oficiale'. În plus, 'conturile diplomatice' acționează ca noduri importante de diseminare, publicând rapid conținut susținut de stat pentru a maximiza vizibilitatea și, ocazional, amplificând mass-media ruse atunci când narațiunile lor se potrivesc'.
Raportul subliniază că în luna care a marcat 1.000 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina, 'a apărut o aliniere semnificativă a narațiunilor sino-ruse, cu mesaje ostile care acuză NATO că este responsabilă pentru escaladarea conflictului'.
Dincolo de aceste canale identificabile, 'China se bazează pe site-uri de știri, podcasturi și influenceri de pe rețelele sociale aparent independenți pentru a-și extinde influența într-o formă mascată... gestionate de companii de relații publice'.
SEAE și-a pregătit raportul pe baza unui eșantion de 505 cazuri în perioada cuprinsă între noiembrie 2023 și noiembrie 2024, majoritatea implicând Rusia, în care 'Ucraina a continuat să fie principala țintă, cu aproape jumătate din incidente'.
În contextul Jocurilor Olimpice, Franța 'a fost, de asemenea, una dintre principalele ținte', atât din partea Rusiei, cât și din partea Chinei. Germania 'a fost, de asemenea, ținta unor atacuri constante', atât în contextul alegerilor, cât și al protestelor fermierilor din Europa de anul trecut.
Într-un an în care jumătate din populația lumii a mers la vot, campaniile de dezinformare s-au concentrat pe mai multe alegeri, cum ar fi cele pentru Parlamentul European, sau cele din Republica Moldova, care a organizat și un referendum privind aderarea sa la UE.
Au fost desfășurate campanii și împotriva NATO, a țărilor membre G7, a Statelor Unite, iar China s-a concentrat în principal asupra Africii.
Atacuri de dezinformare s-au înregistrat împotriva a peste 80 de țări și peste 200 de organizații.
Rețelele sociale 'continuă să fie cel mai profitabil instrument' pentru a ajunge la publicul global și, potrivit raportului, X concentrează 88% din activități.
'Manipularea și interferența informațiilor reprezintă o amenințare majoră la adresa securității UE', a declarat șefa diplomației europene, Kaja Kallas, potrivit AFP.
'Nu trebuie să subestimăm puterea pe care toate acestea o au asupra noastră, nici intențiile autorilor', a adăugat ea.
Din raport reiese că UE este, de asemenea, din ce în ce mai îngrijorată de interferența Rusiei în ceea ce consideră a fi o campanie hibridă mai amplă a Moscovei, inclusiv prin acte de sabotaj menite să slăbească Occidentul. Un aspect care a fost subliniat de Kaja Kallas în raport: 'Scopul este de a ne destabiliza societățile, de a aduce daune democrațiilor noastre, de a crea rupturi între noi și partenerii noștri și de a submina poziția UE în lume', a mai spus Kallas.
Pe de altă parte, raportul indică faptul că UE a devenit mai capabilă să evidențieze campaniile desfășurate de Moscova și Beijing pentru a modela opinia publică europeană. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Franța acuză informațiile militare ruse că s-au aflat în spatele piratării campaniei lui Macron în 2017
Franța a atribuit oficial marți, pentru prima dată, serviciilor militare de informații ruse paternitatea atacurilor cibernetice contra intereselor franceze, printre care sabotarea canalului TV5Monde în 2015 și piratarea e-mail-urilor echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în timpul campaniei din 2017, transmite AFP. ''Se
Acuzat de genocid, Israelul condamnă 'minciunile nefondate' ale Amnesty International
Ministerul de Externe israelian a respins marți ''minciunile nefondate'' ale Amnesty International, care a acuzat în aceeași zi Israelul de comiterea ''unui genocid în direct'' în cadrul războiului din Fâșia Gaza, transmite AFRP. ''Organizația radicală anti-israeliană Amnesty Inte
Spania/Pană de curent: Justiția a deschis o anchetă privind un eventual sabotaj informatic
Audiența națională, instanța din Madrid care se ocupă de cele mai grave spețe, inclusiv de terorism, a anunțat marți deschiderea unei anchete pentru a stabili dacă ampla pană de curent care a semănat haosul în țară a fost cauzată de un 'sabotaj informatic', informează AFP și Reuters. 'Judecătorul Audienței naționale Jose Luis
Ungaria: Parlamentul înăsprește legislația antidrog și prelungește starea de urgență legată de războiul din #Ucraina
Parlamentul ungar a adoptat marți o lege care interzice producerea, abuzul, distribuirea sau promovarea drogurilor, în conformitate cu politica guvernului de 'toleranță zero față de droguri', transmite MTI. Legea a fost adoptată cu 143 voturi pentru, 19 împotrivă și 13 abțineri. Ea 'creează mediul juridic
#Ucraina evacuează copiii din patru așezări din Dnipropetrovsk din cauza apropierii trupelor ruse
Autoritățile din Dnipropetrovsk au anunțat marți evacuarea forțată a familiilor cu copii din patru așezări din estul acestei regiuni din centrul Ucrainei, de a cărei graniță administrativă încearcă să se apropie de luni de zile trupele ruse din regiunea vecină Donețk, relatează EFE și Interfax-Ukraina. Ordinul - semnat la 25 aprilie de g
Președintele Turciei a sosit la Roma pentru convorbiri cu premierul Meloni despre consolidarea relațiilor
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit marți la Roma pentru convorbiri cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni destinate să impulsioneze comerțul și cooperarea între cele două țări mediteraneene, relatează AFP. Meloni și Erdogan vor aborda de asemenea războiul în Ucraina și situația din Orientul Mijlociu înaintea un
Kremlinul respinge propunerea lui Zelenski de a declara un armistițiu de 30 de zile
Kremlinul a respins marți propunerea Ucrainei de a declara un armistițiu de 30 de zile, cerând să se țină cont mai întâi de preocupările Rusiei, în timp ce a solicitat Kievului să se alăture unei încetări a focului de trei zile cu ocazia ceremoniilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la victoria asupra forțelor naziste în ce
Alegeri legislative în Canada: China se declară 'gata să dezvolte relațiile' cu Ottawa
China a declarat marți că este 'gata să dezvolte relațiile' cu Canada, fără a transmite însă felicitări după victoria Partidului Liberal condus de premierul în exercițiu Mark Carney în alegerile legislative din Canada, relatează AFP. Relațiile dintre Beijing și Ottawa sunt tensionate de mai mulți ani din cauza numeroaselor dis
Ministrul german al apărării afirmă că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru #Ucraina
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat luni că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei, subliniind că războiul merge dincolo de supraviețuirea Ucrainei, ajungând până la securitatea Europei în ansamblu, relatează marți dpa. Pistorius a declarat luni pentru p
Canada nu trebuie să uite niciodată trădarea americană, declară premierul Mark Carney
'Canada nu trebuie să uite niciodată trădarea' americană, a declarat marți premierul Mark Carney în discursul său de victorie electorală, în fața susținătorilor la Ottawa, informează AFP. 'Fosta noastră relație cu SUA s-a încheiat', pentru că 'președintele (Donald) Trump încearcă să ne frângă pentru a ne stăp&a
#Ucraina: O fetiță de 12 ani, ucisă într-un atac al forțelor ruse în regiunea Dnipropetrovsk
O fetiță de 12 ani a fost ucisă într-un atac cu drone al forțelor ruse în estul Ucrainei, au anunțat marți autoritățile locale, președinția ucraineană acuzând Moscova că 'blochează eforturile' președintelui american Donald Trump de a pune capăt conflictului, relatează AFP. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Sergii
'Lumea asistă la un genocid în direct' în Gaza, denunță Amnesty International
'Lumea asistă pe ecranele sale la un genocid în direct' comis de Israel în Fâșia Gaza, denunță secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, în prefața raportului anual al organizației pentru drepturile omului, publicat marți, relatează AFP. 'Din 7 octombrie 2023, data când Hamas a comi
Armistițiu anunțat de Putin: Zelenski denunță o 'tentativă de manipulare'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat luni o 'tentativă de manipulare' după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunțat o încetare a focului în Ucraina între 8 și 10 mai pentru a marca victoria sovietică asupra Germaniei naziste, relatează AFP. 'Acum există o nouă tentativă de manipulare: dintr-un
Aderarea Ucrainei la UE: Viktor Orban și Robert Fico se opun abolirii unanimității în deciziile de politică externă
Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au avertizat luni Uniunea Europeană cu privire la o eventuală abolire a regulii unanimității, opțiune evocată de diplomați pentru a contracara veto-ul Budapestei privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar, transmit AFP și MTI. ''Imaginați-vă că unanimitatea nu ar fi nec
Ministrul pakistanez al apărării se așteaptă la o incursiune militară iminentă din partea Indiei
Ministrul pakistanez al apărării, Khawaja Muhammad Asif, a declarat luni într-un interviu acordat agenției Reuters că este iminentă o incursiune militară a Indiei, după atacul unor militanți care au ucis 26 de oameni în Kashmir săptămâna trecută. Oficialul de la Islamabad a adăugat că Pakistanul nu va recurge la armamentul at