UE a publicat o hartă a rețelelor de dezinformare ale Rusiei și Chinei

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a publicat marți o hartă a rețelelor de dezinformare rusești și chineze, alcătuite din 2.055 de canale oficiale de informare, mass-media publice, conturi controlate de serviciile de informații și altele fără legătură directă cu statul, dar care îi difuzează mesajele, informează EFE.
Harta, pe care SEAE a publicat-o în cel de-al treilea raport privind campaniile de dezinformare străine, permite identificarea legăturilor dintre ele și vizualizarea modului în care Rusia și China interacționează uneori pentru a 'consolida mesajele antioccidentale'.
SEAE a început să identifice și încearcă să compare campaniile de dezinformare ale Moscovei și Beijingului de zece ani, din 2015, la un an după invadarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, când statele membre au cerut crearea 'East StratComm', o unitate pentru atingerea acestui obiectiv.
Mandatul se concentrează doar pe aceste două țări, așa că rapoartele viitoare, explică surse europene, nu vor putea indica deocamdată posibile campanii de dezinformare sau discreditare pe care administrația americană a președintelui Donald Trump le-ar putea desfășura împotriva Uniunii Europene.
Conform raportului SEAE, rețeaua rusă este alcătuită dintr-un prim nucleu format din canalele oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe, ambasade și Serviciului de Informații al Federației Ruse, precum și instituții media care primesc fonduri publice, precum RT, Sputnik, TASS, Ria Novosti, Gazeta sau Ukraine.ru, care 'amplifică' mesajele Kremlinului.
Al doilea cerc este alcătuit din canale care operează sub supraveghere publică fără a-și arăta oficial afilierea. Acestea 'ajută la răspândirea' mesajelor Rusiei în așa fel încât 'narațiunile lor să pară mai organice și mai diverse', cum ar fi 228 de domenii care au promovat campania 'Doppelgänger'.
Este vorba de o campanie care distribuie mesaje în engleză, germană, franceză, spaniolă, poloneză, italiană, turcă, arabă și ebraică care 'sunt implicate în operațiuni menite să submineze democrația și să erodeze sprijinul internațional pentru Ucraina'.
La un al treilea nivel, rețeaua rusă este alcătuită dintr-un set de canale care 'consolidează și distribuie mesaje ale Rusiei fără a fi recunoscute oficial ca parte a rețelei Kremlinului'. Printre acestea se numără canale YouTube, influenceri și rețele precum 'Portal Kombat' care se asigură că 'narațiunile rusești sunt active și rămân influente, chiar și atunci când sursele oficiale au fost restricționate sau interzise'.
Rețeaua rusă, notează SEAE, este 'descentralizată și își adaptează abordarea la diferite regiuni, mesaje și tipuri de mass-media'.
În schimb, 'infrastructura chineză este puternic centralizată și sincronizată, cu canale activate simultan pe același subiect și țintă, asigurând o voce globală unificată'.
Rețeaua chineză se bazează pe mass-media de stat, cum ar fi Global Times și CGTN, care sunt 'cheia producției și distribuției narațiunilor oficiale'. În plus, 'conturile diplomatice' acționează ca noduri importante de diseminare, publicând rapid conținut susținut de stat pentru a maximiza vizibilitatea și, ocazional, amplificând mass-media ruse atunci când narațiunile lor se potrivesc'.
Raportul subliniază că în luna care a marcat 1.000 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina, 'a apărut o aliniere semnificativă a narațiunilor sino-ruse, cu mesaje ostile care acuză NATO că este responsabilă pentru escaladarea conflictului'.
Dincolo de aceste canale identificabile, 'China se bazează pe site-uri de știri, podcasturi și influenceri de pe rețelele sociale aparent independenți pentru a-și extinde influența într-o formă mascată... gestionate de companii de relații publice'.
SEAE și-a pregătit raportul pe baza unui eșantion de 505 cazuri în perioada cuprinsă între noiembrie 2023 și noiembrie 2024, majoritatea implicând Rusia, în care 'Ucraina a continuat să fie principala țintă, cu aproape jumătate din incidente'.
În contextul Jocurilor Olimpice, Franța 'a fost, de asemenea, una dintre principalele ținte', atât din partea Rusiei, cât și din partea Chinei. Germania 'a fost, de asemenea, ținta unor atacuri constante', atât în contextul alegerilor, cât și al protestelor fermierilor din Europa de anul trecut.
Într-un an în care jumătate din populația lumii a mers la vot, campaniile de dezinformare s-au concentrat pe mai multe alegeri, cum ar fi cele pentru Parlamentul European, sau cele din Republica Moldova, care a organizat și un referendum privind aderarea sa la UE.
Au fost desfășurate campanii și împotriva NATO, a țărilor membre G7, a Statelor Unite, iar China s-a concentrat în principal asupra Africii.
Atacuri de dezinformare s-au înregistrat împotriva a peste 80 de țări și peste 200 de organizații.
Rețelele sociale 'continuă să fie cel mai profitabil instrument' pentru a ajunge la publicul global și, potrivit raportului, X concentrează 88% din activități.
'Manipularea și interferența informațiilor reprezintă o amenințare majoră la adresa securității UE', a declarat șefa diplomației europene, Kaja Kallas, potrivit AFP.
'Nu trebuie să subestimăm puterea pe care toate acestea o au asupra noastră, nici intențiile autorilor', a adăugat ea.
Din raport reiese că UE este, de asemenea, din ce în ce mai îngrijorată de interferența Rusiei în ceea ce consideră a fi o campanie hibridă mai amplă a Moscovei, inclusiv prin acte de sabotaj menite să slăbească Occidentul. Un aspect care a fost subliniat de Kaja Kallas în raport: 'Scopul este de a ne destabiliza societățile, de a aduce daune democrațiilor noastre, de a crea rupturi între noi și partenerii noștri și de a submina poziția UE în lume', a mai spus Kallas.
Pe de altă parte, raportul indică faptul că UE a devenit mai capabilă să evidențieze campaniile desfășurate de Moscova și Beijing pentru a modela opinia publică europeană. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Premierul slovac Fico descrie ca 'lipsă de respect' avertismentul șefei diplomației UE de a nu merge la Moscova pe 9 mai
Premierul slovac Robert Fico a confirmat marți că va merge la Moscova pe 9 mai la celebrarea Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste, deși șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a avertizat liderii europeni să nu ia parte la acest eveniment, avertisment descris de Fico drept lipsit de respect și o confirmare a faptului că este nevoie de o dezbatere despre starea
Olanda: Guvernul va suplimenta bugetul apărării cu 1,1 miliarde de euro anual, spune unul din liderii coaliției
Guvernul olandez își propune să majoreze cheltuielile de apărare cu 1,1 miliarde de euro în fiecare an începând din 2025, a indicat miercuri liderul partidului VVD din coaliția de guvernare, Dilan Yesilgoz, într-o postare pe rețeaua X, transmite Reuters. Suplimentarea cheltuielilor a fost convenită după negocieri
Ucraina a prelungit până pe 6 august legea marțială și ordinul de mobilizare
Ucraina a prelungit cu încă 90 de zile, până la data de 6 august, legea marțială și ordinul de mobilizare, transmit dpa și Reuters. Cele două moțiuni corespunzătoare depuse de președintele Volodimir Zelenski au întrunit majoritatea necesară de două treimi în parlament, au relatat media ucrainene. Legea marțială urma să ex
Kremlinul refuză să spună când va expira moratoriul cu #Ucraina privind atacurile asupra infrastructurii energetice
Kremlinul a afirmat miercuri că 'nu este pregătit' să spună când va expira moratoriul fragil privind atacurile asupra infrastructurii energetice, convenit cu Kievul sub presiunea Washingtonului, relatează AFP. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 18 martie că a ordonat armatei, în urma unei convorbiri cu omologul să
Trump participă la negocierile comerciale cu Japonia și le conexează de 'costul' sprijinului militar american
Președintele american Donald Trump a anunțat că va participa personal la negocierile ce au loc miercuri la Washington cu un ministru trimis de Japonia pentru a conveni un compromis privind taxele vamale, negocieri care conform liderului de la Casa Albă privesc și 'costul' sprijinului militar americane, relatează AFP. 'Japonia vine astăzi pentru a n
Comisia Europeană a publicat o listă de țări 'sigure', limitând posibilitățile de azil pentru resortisanții lor
Comisia Europeană a publicat miercuri o listă de țări de imigrație zise 'sigure', limitând astfel posibilitățile de azil pentru resortisanții lor, informează AFP. Pe această listă se află Kosovo, Bangladesh, Columbia, Egipt, India, Maroc și Tunisia. Ideea este de a accelera procesarea cererilor de azil ale resortis
Rusia se declară gata să ajute la găsirea unei soluții diplomatice privind dosarul nuclear iranian
Rusia este 'gata' să facă 'tot ce este posibil' pentru a ajuta la găsirea unei soluții diplomatice privind programul nuclear iranian, a declarat miercuri Kremlinul, cu câteva zile înainte de o nouă rundă de discuții între Iran și Statele Unite în Oman, relatează AFP. 'Federația Rusă rămâne pregătită să facă tot
Președintele italian, Sergio Mattarella, a fost operat pentru implantarea unui stimulator cardiac și se simte bine
Președintele italian, Sergio Mattarella, se află în stare stabilă după ce a fost supus marți seara cu succes unei intervenții chirurgicale pentru implantarea unui stimulator cardiac la spitalul Santo Spirito din Roma, au declarat miercuri surse oficiale, transmit ANSA și EFE. Matarella, în vârstă de 83 de ani, 'a fost internat ieri î
Iranul afirmă că îmbogățirea uraniului 'nu este negociabilă'
Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat miercuri că problema îmbogățirii uraniului 'nu este negociabilă' pentru Teheran, în urma unei cereri în acest sens din partea emisarului american Steve Witkoff în vederea unui acord între Iran și Statele Unite, relatează AFP. 'Orice compromis final trebuie să ofere
Israel: Ministrul apărării, Israel Katz, exclude intrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a exclus miercuri pătrunderea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, un teritoriu devastat după mai bine de 18 luni de război între Israel și Hamas, informează AFP. 'Niciun ajutor umanitar nu va intra în Gaza', a declarat Israel Katz într-un comunicat, la două zile după ce Biroul
Negocierile dintre #Ucraina și SUA privind minereurile avansează 'destul de repede', afirmă un înalt oficial
Negocierile dintre Ucraina și Statele Unite pentru un acord bilateral privind exploatarea minereurilor strategice ucrainene 'avansează destul de repede', a declarat miercuri pentru AFP un oficial de rang înalt familiarizat cu discuțiile. Președintele american Donald Trump cere acest acord drept compensație pentru ajutorul acordat Ucrainei de pred
Danemarca intenționează să trimită grupuri de soldați în #Ucraina pentru a se antrena
Danemarca intenționează să trimită grupuri de soldați în Ucraina pentru a participa la cursuri de instruire, a declarat miercuri șeful armatei țării scandinave, Peter Boysen, informează EFE. Boysen a dezvăluit pentru canalul TV2 că scopul este ca soldații danezi să învețe noi tehnici de luptă și, mai ales, să câștige experiență în utili
Directorul AIEA, Rafael Grossi, în vizită la Teheran pentru discuții despre programul nuclear iranian
Teheran, 16 apr /Agerpres/ - Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, sosește miercuri la Teheran pentru a începe o rundă de întâlniri cu autoritățile iraniene joi, într-un moment în care au loc discuții de discuții între Iran și Statele Unite, transmite EFE. Grossi se va înt&aci
Trump reînvie fantoma bazelor militare americane din Panama (analiză France Presse)
Insistența președintelui american Donald Trump de a 'recâștiga' controlul asupra Canalului Panama a reînviat temerile din această țară cu privire la o restabilire a bazelor militare americane și l-a pus în dificultate pe președintele centrist Jose Raul Mulino, un aliat natural al Statelor Unite, relatează AFP. Președintele american a
#Ucraina: Trei răniți într-un atac rusesc cu drone în Odesa, la o zi după vizita secretarului general al NATO
Un atac cu drone lansat de Rusia în cursul nopții de marți spre miercuri împotriva orașului-port Odesa de la Marea Neagră s-a soldat cu trei răniți, a declanșat incendii și a avariat clădiri rezidențiale și infrastructură civilă, au anunțat miercuri dimineață oficiali din regiunea din sudul Ucrainei, relatează Reuters și dpa. Atacul a survenit la m