logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UE a publicat o hartă a rețelelor de dezinformare ale Rusiei și Chinei

Imagine din galeria Agerpres

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a publicat marți o hartă a rețelelor de dezinformare rusești și chineze, alcătuite din 2.055 de canale oficiale de informare, mass-media publice, conturi controlate de serviciile de informații și altele fără legătură directă cu statul, dar care îi difuzează mesajele, informează EFE.

Harta, pe care SEAE a publicat-o în cel de-al treilea raport privind campaniile de dezinformare străine, permite identificarea legăturilor dintre ele și vizualizarea modului în care Rusia și China interacționează uneori pentru a 'consolida mesajele antioccidentale'.

SEAE a început să identifice și încearcă să compare campaniile de dezinformare ale Moscovei și Beijingului de zece ani, din 2015, la un an după invadarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, când statele membre au cerut crearea 'East StratComm', o unitate pentru atingerea acestui obiectiv.

Mandatul se concentrează doar pe aceste două țări, așa că rapoartele viitoare, explică surse europene, nu vor putea indica deocamdată posibile campanii de dezinformare sau discreditare pe care administrația americană a președintelui Donald Trump le-ar putea desfășura împotriva Uniunii Europene.

Conform raportului SEAE, rețeaua rusă este alcătuită dintr-un prim nucleu format din canalele oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe, ambasade și Serviciului de Informații al Federației Ruse, precum și instituții media care primesc fonduri publice, precum RT, Sputnik, TASS, Ria Novosti, Gazeta sau Ukraine.ru, care 'amplifică' mesajele Kremlinului.

Al doilea cerc este alcătuit din canale care operează sub supraveghere publică fără a-și arăta oficial afilierea. Acestea 'ajută la răspândirea' mesajelor Rusiei în așa fel încât 'narațiunile lor să pară mai organice și mai diverse', cum ar fi 228 de domenii care au promovat campania 'Doppelgänger'.

Este vorba de o campanie care distribuie mesaje în engleză, germană, franceză, spaniolă, poloneză, italiană, turcă, arabă și ebraică care 'sunt implicate în operațiuni menite să submineze democrația și să erodeze sprijinul internațional pentru Ucraina'.

La un al treilea nivel, rețeaua rusă este alcătuită dintr-un set de canale care 'consolidează și distribuie mesaje ale Rusiei fără a fi recunoscute oficial ca parte a rețelei Kremlinului'. Printre acestea se numără canale YouTube, influenceri și rețele precum 'Portal Kombat' care se asigură că 'narațiunile rusești sunt active și rămân influente, chiar și atunci când sursele oficiale au fost restricționate sau interzise'.

Rețeaua rusă, notează SEAE, este 'descentralizată și își adaptează abordarea la diferite regiuni, mesaje și tipuri de mass-media'.

În schimb, 'infrastructura chineză este puternic centralizată și sincronizată, cu canale activate simultan pe același subiect și țintă, asigurând o voce globală unificată'.

Rețeaua chineză se bazează pe mass-media de stat, cum ar fi Global Times și CGTN, care sunt 'cheia producției și distribuției narațiunilor oficiale'. În plus, 'conturile diplomatice' acționează ca noduri importante de diseminare, publicând rapid conținut susținut de stat pentru a maximiza vizibilitatea și, ocazional, amplificând mass-media ruse atunci când narațiunile lor se potrivesc'.

Raportul subliniază că în luna care a marcat 1.000 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina, 'a apărut o aliniere semnificativă a narațiunilor sino-ruse, cu mesaje ostile care acuză NATO că este responsabilă pentru escaladarea conflictului'.

Dincolo de aceste canale identificabile, 'China se bazează pe site-uri de știri, podcasturi și influenceri de pe rețelele sociale aparent independenți pentru a-și extinde influența într-o formă mascată... gestionate de companii de relații publice'.

SEAE și-a pregătit raportul pe baza unui eșantion de 505 cazuri în perioada cuprinsă între noiembrie 2023 și noiembrie 2024, majoritatea implicând Rusia, în care 'Ucraina a continuat să fie principala țintă, cu aproape jumătate din incidente'.

În contextul Jocurilor Olimpice, Franța 'a fost, de asemenea, una dintre principalele ținte', atât din partea Rusiei, cât și din partea Chinei. Germania 'a fost, de asemenea, ținta unor atacuri constante', atât în contextul alegerilor, cât și al protestelor fermierilor din Europa de anul trecut.

Într-un an în care jumătate din populația lumii a mers la vot, campaniile de dezinformare s-au concentrat pe mai multe alegeri, cum ar fi cele pentru Parlamentul European, sau cele din Republica Moldova, care a organizat și un referendum privind aderarea sa la UE.

Au fost desfășurate campanii și împotriva NATO, a țărilor membre G7, a Statelor Unite, iar China s-a concentrat în principal asupra Africii.

Atacuri de dezinformare s-au înregistrat împotriva a peste 80 de țări și peste 200 de organizații.

Rețelele sociale 'continuă să fie cel mai profitabil instrument' pentru a ajunge la publicul global și, potrivit raportului, X concentrează 88% din activități.

'Manipularea și interferența informațiilor reprezintă o amenințare majoră la adresa securității UE', a declarat șefa diplomației europene, Kaja Kallas, potrivit AFP.

'Nu trebuie să subestimăm puterea pe care toate acestea o au asupra noastră, nici intențiile autorilor', a adăugat ea.

Din raport reiese că UE este, de asemenea, din ce în ce mai îngrijorată de interferența Rusiei în ceea ce consideră a fi o campanie hibridă mai amplă a Moscovei, inclusiv prin acte de sabotaj menite să slăbească Occidentul. Un aspect care a fost subliniat de Kaja Kallas în raport: 'Scopul este de a ne destabiliza societățile, de a aduce daune democrațiilor noastre, de a crea rupturi între noi și partenerii noștri și de a submina poziția UE în lume', a mai spus Kallas.

Pe de altă parte, raportul indică faptul că UE a devenit mai capabilă să evidențieze campaniile desfășurate de Moscova și Beijing pentru a modela opinia publică europeană. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 834

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 08-05-2025 14:50

Costul ridicat al pensiilor militare complică construcția apărării europene (comentariu Reuters)

Națiunile europene doresc să cheltuiască mult pentru artilerie, rachete și drone, dar angajamentele costisitoare privind pensiile militare riscă să restrângă aceste planuri ambițioase, comentează miercuri agenția Reuters pe baza unor date noi despre bugetele pentru apărare ale membrilor NATO. Statele europene din alianță se grăbesc să își crească c

Politic Ex 08-05-2025 14:44

SUA fac presiuni asupra țărilor vizate de creșterea tarifelor vamale să acorde licențe pentru Starlink(presă)

Administrația președintelui american Donald Trump a îndemnat țările cărora Washingtonul le-a impus tarife vamale semnificative să permită companiei de sateliți Startlink, deținută de magnatul tehnologiei și consilier prezidențial Elon Musk, să opereze pe teritoriile lor, potrivit unor documente obținute de The Washington Post, preluat de EFE. Mesajele in

Politic Ex 08-05-2025 14:39

Parlamentul European a redus statutul de protecție a lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat'

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European a redus statutul UE de protecție a lupilor de la 'strict protejat' la 'protejat', ceea ce înseamnă că statele membre vor avea acum o mai mare flexibilitate în gestionarea populațiilor de lupi de pe teritoriul lor. Cu 371 de voturi pentru, 162 &ic

Politic Ex 08-05-2025 14:36

Armistițiu de 9 mai: Kievul acuză Rusia că atacă pe 'întreaga linie a frontului'

Ucraina a acuzat joi Rusia că atacă pe 'întreaga linie a frontului', încălcând astfel armistițiul de trei zile anunțat de președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Moscova susține că îl 'respectă cu strictețe' și că doar 'răspunde' atacurilor ucrainene, relatează France Presse. Acest armistițiu a intrat &

Politic Ex 08-05-2025 14:10

Regatul Unit acordă sprijin financiar pentru întărirea securității cibernetice a Republicii Moldova și Ucrainei

Regatul Unit a anunțat că va investi 1,1 milioane de lire sterline pentru a întări securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a contracara atacurile cibernetice rusești, în informează joi Radio Chișinău și IPN. Potrivit ministrului britanic pentru relații interguvernamentale, Pat McFadden, Republica Moldova urmează să beneficieze de instrument

Politic Ex 08-05-2025 12:27

Președintele chinez susține că este alături de Rusia în fața unui comportament de 'hărțuire hegemonică'

Președintele chinez Xi Jinping, în vizită la Moscova pentru manifestările care marchează împlinirea a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, a dat asigurări joi că țara sa este alături de Rusia în contextul 'hărțuirii hegemonice', relatează AFP și Reuters. Rusia și China și-au întărit putern

Politic Ex 08-05-2025 12:23

Acuzată de UE că înlesnește războiul Rusiei în #Ucraina, China afirmă că nu a furnizat niciodată arme letale 'niciunei părți'

China a declarat joi că nu a furnizat niciodată arme letale 'niciunei dintre părțile' implicate în războiul din Ucraina și că 'are un control strict' asupra exporturilor de articole cu dublă utilizare, pe fondul suspiciunilor că Rusia folosește dispozitive tehnologice civile în scopuri militare, informează EFE. Un p

Politic Ex 08-05-2025 12:04

Eforturile țărilor europene de sporire a bugetelor pentru apărare, afectate de cheltuielile mari pentru plata pensiilor

Țările europene doresc să aloce mai mulți bani pentru a se dota cu artilerie, rachete și drone, dar planurile lor ambițioase riscă să fie afectate de pensiile costisitoare ale foștilor militari, transmite Reuters într-o analiză. Statele europene din NATO fac eforturi pentru a-și spori cheltuielile militare pe fondul creșterii amenințării

Politic Ex 08-05-2025 11:36

La 80 de ani de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, o majoritate a germanilor vede riscuri la adresa democrației (sondaj)

La 80 de ani după înfrângerea Germaniei naziste, majoritatea germanilor sunt îngrijorați de starea democrației și au temeri specifice legate de un al treilea război mondial, relevă un sondaj realizat de institutele YouGov și Sinus, citat joi de dpa. Din cei aproape 2.200 de germani chestionați, 64% au afirmat că în opin

Politic Ex 08-05-2025 11:20

#Ucraina: La 80 de ani de victoria asupra Germaniei naziste, 'răul rus trebuie combătut împreună', declară Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, că 'răul rus trebuie combătut împreună', după mai mult de trei ani de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, soldată deja cu zeci de mii de morți, informează AFP. '(Răul rus) trebuie combătut, î

Politic Ex 08-05-2025 11:11

Noi tiruri de artilerie nocturne între India și Pakistan

India și Pakistanul au lansat din nou tiruri de artilerie în noaptea de miercuri spre joi la frontiera comună, în a doua zi a confruntării lor militare deschise, cea mai gravă din ultimele două decenii, relatează AFP. Miercuri, cele două puteri nucleare au avut schimburi de tiruri intense de artilerie după o serie de lovituri indie

Politic Ex 08-05-2025 10:36

Regatul Unit: Cinci iranieni arestați sub bănuiala că pregăteau un act terorist ar fi vizat ambasada israeliană de la Londra (media)

Cinci iranieni arestați în Regatul Unit sub bănuiala că pregăteau un act terorist ar fi vizat ambasada israeliană de la Londra, relatează joi dpa citând presa britanică. Cei cinci au fost arestați sâmbătă în diferite locuri din Anglia, după descoperirea unui presupus complot 'de a viza o anumită țintă', potrivit

Politic Ex 08-05-2025 10:29

Parade în Europa cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a victoriei aliaților împotriva Germaniei naziste

În țările învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial au loc joi parade și alte evenimente cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliaților împotriva Germaniei naziste, relatează dpa. În Regatul Unit sunt anunțate o slujbă la Westminster Abbey, biserica din Londra unde sunt încoronați monarhii

Politic Ex 08-05-2025 10:23

Premierul israelian Netanyahu declară că 21 de ostatici sunt în viață, dar soarta altor trei este neclară

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că 21 de ostatici dintre cei răpiți de pe teritoriul Israelului și duși în Fâșia Gaza de organizația palestiniană islamistă Hamas pe 7 octombrie 2023 sunt încă în viață, dar că soarta altor trei ostatici este neclară, informează joi dpa. Într-un mesaj

Politic Ex 08-05-2025 09:59

Serbia: Studenții nu vor trebui să aștepte mult alegerile legislative anticipate, declară președintele Vucic

Președintele sârb Aleksandar Vucic a dat asigurări miercuri că studenții care organizează manifestații contra corupției nu vor avea de așteptat mult pentru alegerile anticipate pe care le cer, însă el nu a avansat o dată concretă, informează AFP. Studenții sârbi au cerut luni alegeri anticipate imediate, argumentând că