logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Rusia intră în cursa pentru exploatarea metalelor rare, mizând pe litiu

Image

Rusia a intrat în cursa pentru exploatarea metalelor rare, anunțând săptămâna aceasta că va produce aproximativ 60.000 de tone metrice de carbonat de litiu în anul 2030, anunț venit în timp ce SUA au convenit deja cu Ucraina un acord (încă nesemnat) care va oferi companiilor americane un acces preferențial la exploatarea mineralelor rare ucrainene după ce se va încheia războiul cu Rusia, care controlează o parte din aceste zăcăminte ucrainene în teritoriile ocupate, relatează marți agenția EFE.

'Extracția industrială a litiului în țară va începe în 2030 (...) Producția estimată de litiu va fi de cel puțin 60.000 de tone', potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Resurselor Naturale.

Litiul, un metal cheie pentru fabricarea vehiculelor electrice, este inclus pe lista celor 50 de minerale considerate critice de Serviciul Geologic al SUA (US Geological Survey).

Rusia susține că are 3,5 milioane de tone de rezerve de oxid de litiu, dar numeroase zăcăminte sunt situate în inospitaliera Siberie.

'În mod tradițional, Rusia a importat litiu, prin urmare este acum vital să punem rapid în funcțiune instalațiile și să creștem extracția și procesarea acestei resurse importante din punct de vedere strategic pentru economie', se arată în același comunicat.

Până în prezent au fost emise licențe pentru explorarea acestui mineral din trei zăcăminte, respectiv două în regiunea Murmansk din nordul Rusiei și unul în regiunea siberiană Tuva, la granița cu Mongolia.

Potrivit celor mai recente date ale Serviciului Geologic al SUA, Rusia se numără printre primele cinci țări din lume în ierarhia rezervelor de metale din pământuri rare, dar contribuie foarte puțin la producția globală.

De asemenea, datele agenției nucleare ruse Rosatom indică faptul că Rusia deține în prezent mai puțin de 1% din piața producției de metale rare, deși rezervele sale reprezintă 17% din totalul mondial, plasându-o pe locul doi, după China.

Ministerul rus al Resurselor Naturale a estimat luna trecută că rezervele ruse a 29 de metale rare sunt evaluate la 658 de milioane de tone și includ 28,5 milioane de tone de metale din pământuri rare, considerând aceste rezerve ca fiind suficiente pentru nevoile actuale și viitoare ale economiei ruse.

Conform aceluiași minister, în rezervele menționate se regăsesc 14 metale rare, printre care litiu, rubidiu, cesiu, beriliu și altele, în timp ce elementele de pământuri rare sunt 15, iar acestea sunt extrase în comun din zăcăminte, după care sunt separate.

În ultimele săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a pledat pentru creșterea exploatării metalelor din pământuri rare de care dispune țara sa, precizând că Rusia este dispusă la colaborări cu parteneri externi, inclusiv cu SUA, pentru exploatarea zăcămintelor de pământuri rare.

Dar acestea 'sunt investiții care necesită mult capital, sunt proiecte costisitoare', a atras atenția Putin, care s-a declarat de acord cu participarea unor investitori americani și din alte țări la proiectele de extracție a metalelor din pământuri rare, de asemenea în regiunile ucrainene ocupate de Rusia.

Potrivit experților, înainte de anul 2022, când a atacat Ucraina, Rusia nu avea nevoie să-și exploateze aceste resurse, întrucât se baza pe importuri, dar sancțiunile occidentale au accelerat procesul tehnologic de obținere a metalelor din pământuri rare.

Recurgerea cu predilecție până atunci la importuri se explică prin faptul că zăcămintele Rusiei sunt situate în zone cu condiții climatice dure, ceea ce necesită costuri semnificative pentru extracția acestora.

În prezent, singurul sit activ al Rusiei de exploatare a metalelor din pământuri rare este situat în nordul regiunii Murmansk, unde se află mina Lovozerski. Există acolo rezerve mari de loparit, un mineral care conține titan, tantal, niobiu și alte metale rare.

Alte mari proiecte majore rusești în domeniul producției de metale din pământuri rare, respectiv zăcământul Tomtor din Iakuția și zăcământul Ak-Suk din Tuva, sunt practic înghețate, scrie presa rusă, conform căreia în Rusia au fost explorate 18 zăcăminte confirmate de metale rare și pământuri rare.

Cât despre Ucraina, aceasta deține 5% din resursele minerale ale lumii și ocupă locul 40 în rândul producătorilor de minerale, conform ediției din 2024 a World Mining Data.

Pe de altă parte, aproximativ 70% din resursele minerale semnificative ale Ucrainei sunt situate în provinciile Donețk, Dnipropetrovsk și Lugansk. Multe dintre ele se află pe teritoriul controlat de Rusia în provinciile Donețk și Lugansk, potrivit revistei Forbes Ucraina. Acesta este cazul a două dintre cele mai mari patru zăcăminte de litiu din Ucraina, țară care deține circa o treime din rezervele minerale de pe continentul european.

Potrivit autorităților pro-ruse din Donbas (regiunea ce reunește provinciile Donețk și Lugansk), principalele zăcăminte de litiu și titan din estul Ucrainei sunt acum sub controlul Moscovei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat ideea cedării parțiale a resurselor minerale ale Ucrainei către aliații săi occidentali în octombrie anul trecut, când și-a schițat un așa-numit 'plan de victorie' în războiul cu Rusia. Din perspectiva Kievului, o condiție cheie pentru a ceda către aliații săi din resursele sale minerale este obținerea de garanții de securitate care să descurajeze Rusia să mai atace vreodată Ucraina după un eventual acord de încetare a ostilităților.

Noul președinte american Donald Trump s-a arătat foarte interesat să pună mâna pe aceste resurse, invocând dorința sa ca SUA să obțină o formă de compensație pentru ajutorul oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

După negocieri presărate și cu neînțelegeri, determinate mai ales de refuzul lui Trump de a oferi Ucrainei garanții de securitate în schimbul accesului preferențial al SUA la resursele minerale ucrainene, în cele din urmă Washingtonul și Kievul au convenit un acord prin care SUA vor obține acest acces și va fi creat un fond comun americano-ucrainean în care vor fi depozitate veniturile rezultate din exploatarea mineralelor ucrainene și din care ar urma să se finanțeze lucrări de reconstrucție post-război.

Acordul trebuia semnat în timpul vizitei efectuate de Zelenski la Washington pe 28 februarie, dar semnarea a fost amânată după ce întâlnirea acestuia cu Trump la Casa Albă s-a transformat într-o ceartă publică între cei doi lideri.

Totuși, resursele ucrainene râvnite de Donald Trump se găsesc în mare parte în zăcăminte pentru care nu au fost inițiate lucrări de exploatare, sunt dificil de extras sau se află de facto sub control rusesc în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.AGERPRES/(AS - redactor: Sorin Popescu, editor: Florin Ștefan, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 2551

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 17-04-2025 21:28

#Ucraina: Parisul salută un 'schimb excelent' care 'a permis convergența' în favoarea unei 'păci solide'

Franța a salutat un 'schimb excelent' privind Ucraina, joi, la Paris, într-un format 'inedit' între americani, ucraineni, francezi, britanici și germani, care 'a permis o convergență' asupra obiectivului unei 'păci solide' între Kiev și Moscova, relatează AFP. 'Astăzi, la Paris, am lansat u

Politic Ex 17-04-2025 20:05

#Ucraina: Zelenski acuză China că sprijină Rusia furnizând armament și capacități de producție

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi China că furnizează arme Rusiei și participă la producția de armament pe teritoriul rus, informează AFP. ''Am primit în sfârșit informații conform cărora China furnizează arme Rusiei (...) credem că reprezentanți chinezi sunt implicați în producția anumitor arme p

Politic Ex 17-04-2025 20:03

BTA: Forumul UE întâlnește Balcanii, desfășurat la Sofia

Politicieni ai Uniunii Europene (UE) și reprezentanți ai diferitelor organizații și grupuri de reflecție au participat la Forumul UE întâlnește Balcanii, care a avut loc joi la Sofia Tech Park. Europarlamentarul Ilhan Kyuchyuk a deschis forumul afirmând că Uniunea Europeană trebuie să se extindă, dar, în același timp, t

Politic Ex 17-04-2025 19:55

Ministrul apărării al Arabiei Saudite a sosit la Teheran, înaintea discuțiilor Iran-SUA

Ministrul apărării al Arabiei Saudite, prințul Khalid bin Salman, a sosit joi la Teheran într-o vizită înaintea discuțiilor ce vor avea loc sâmbătă între Iran și SUA cu privire la programul nuclear iranian, transmite Reuters. Ministrul apărării a înmânat un mesaj din partea regelui saudit Salman bin Abdulazi

Politic Ex 17-04-2025 19:51

Taxe vamale: Trump se declară ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu UE și că va încheia ''un acord foarte bun'' și cu China

Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat ''100% sigur'' că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un ''partener fiabil'', r

Politic Ex 17-04-2025 19:31

Polonia: Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice a premierului Tusk, conduce în intențiile de vot la prezidențiale (sondaj)

Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliției Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intențiile de vot înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmite Reuters. Conform sondajului, pentru

Politic Ex 17-04-2025 19:28

Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră, axată pe securitate

Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ''Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii'

Politic Ex 17-04-2025 19:24

#Ucraina: Adjunct al primarului Kievului, pus sub acuzare pentru că a ajutat recruți să fugă în străinătate

Unul dintre adjuncții primarului Kievului Vitali Kliciko a fost pus sub acuzare pentru că a ajutat recruți să fugă în străinătate ca să se sustragă de la serviciul militar, au făcut cunoscut joi procurorii ucraineni, citați de dpa. Viceprimarul în cauză ar fi aranjat permise de ieșire din țară pentru 31 de bărbați, ca șoferi pe veh

Politic Ex 17-04-2025 19:01

Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, declară Netanyahu

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, afirmând că a întreprins ''nenumărate'' acțiuni ''publice și secrete'' care au întârziat programul nuclear iranian cu ''aproape un deceniu'', transmite AFP.

Politic Ex 17-04-2025 18:37

Directorul AIEA avertizează în Iran că este nevoie rapid de un acord în domeniul nuclear

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în Iran că nu mai este prea mult timp la dispoziție pentru un acord cu această țară în domeniul nuclear, transmite AFP. Agenția cu sediul la Viena este cea căreia îi revine rolul de a verifica dacă programul nuclear iran

Politic Ex 17-04-2025 17:39

Donald Trump și Giorgia Meloni au o ''relație foarte specială'' (oficial SUA)

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și șefa guvernului italian Giorgia Meloni au o ''relație foarte specială'' și intenționează să colaboreze în chestiuni precum încheierea războiului din Ucraina, a declarat un înalt oficial american, în timpul vizitei de joi la Casa Albă a premierului italian, relatează ANS

Politic Ex 17-04-2025 17:36

Armata ucraineană revendică un rar contraatac reușit pe frontul de est

Armata ucraineană a revendicat joi un contraatac reușit în apropierea orașului Pokrovsk, punctul fierbinte al frontului din estul Ucrainei, o evoluție inedită în războiul în care armata rusă păstrează inițiativa, relatează AFP. ''Pe parcursul ultimelor săptămâni, am eliberat aproximativ 16 kilometri pătrați de t

Politic Ex 17-04-2025 17:14

Rusia va considera orice lovitură cu rachete germane Taurus drept o ''participare directă'' a Germaniei la conflict (Zaharova)

Rusia va considera orice lovitură cu rachete germane Taurus împotriva unor ținte ruse drept o ''participare directă'' a Germaniei în conflictul din Ucraina, a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, în contextul în care Berlinul semnalează că ar putea furniza această armă Kievului, transmite AFP.

Politic Ex 17-04-2025 17:00

ReArm Europe: Banca Italiei își exprimă preocuparea față de o ''reînarmare necoordonată''

Banca Italiei și-a exprimat joi îngrijorarea că planul Uniunii Europene ReArm Europe/Readiness 2030 ar putea duce la o risipă de bani publici, în cazul în care cheltuielile nu vor fi coordonate, a consemnat agenția italiană de presă ANSA. Un efort de reînarmare încredințat statelor individuale, fără coordonare, ar

Politic Ex 17-04-2025 16:53

Rusia retrage talibanii de pe lista sa cu organizații teroriste

Curtea Supremă a Rusiei a anunțat joi că a validat retragerea talibanilor de pe lista Rusiei cu organizații teroriste, o măsură simbolică menită să consolideze relațiile dintre Moscova și regimul de Kabul care este izolat pe scena internațională, relatează AFP. ''Decizia intră în vigoare imediat'', a declarat judecătorul