Rusia intră în cursa pentru exploatarea metalelor rare, mizând pe litiu

Rusia a intrat în cursa pentru exploatarea metalelor rare, anunțând săptămâna aceasta că va produce aproximativ 60.000 de tone metrice de carbonat de litiu în anul 2030, anunț venit în timp ce SUA au convenit deja cu Ucraina un acord (încă nesemnat) care va oferi companiilor americane un acces preferențial la exploatarea mineralelor rare ucrainene după ce se va încheia războiul cu Rusia, care controlează o parte din aceste zăcăminte ucrainene în teritoriile ocupate, relatează marți agenția EFE.
'Extracția industrială a litiului în țară va începe în 2030 (...) Producția estimată de litiu va fi de cel puțin 60.000 de tone', potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Resurselor Naturale.
Litiul, un metal cheie pentru fabricarea vehiculelor electrice, este inclus pe lista celor 50 de minerale considerate critice de Serviciul Geologic al SUA (US Geological Survey).
Rusia susține că are 3,5 milioane de tone de rezerve de oxid de litiu, dar numeroase zăcăminte sunt situate în inospitaliera Siberie.
'În mod tradițional, Rusia a importat litiu, prin urmare este acum vital să punem rapid în funcțiune instalațiile și să creștem extracția și procesarea acestei resurse importante din punct de vedere strategic pentru economie', se arată în același comunicat.
Până în prezent au fost emise licențe pentru explorarea acestui mineral din trei zăcăminte, respectiv două în regiunea Murmansk din nordul Rusiei și unul în regiunea siberiană Tuva, la granița cu Mongolia.
Potrivit celor mai recente date ale Serviciului Geologic al SUA, Rusia se numără printre primele cinci țări din lume în ierarhia rezervelor de metale din pământuri rare, dar contribuie foarte puțin la producția globală.
De asemenea, datele agenției nucleare ruse Rosatom indică faptul că Rusia deține în prezent mai puțin de 1% din piața producției de metale rare, deși rezervele sale reprezintă 17% din totalul mondial, plasându-o pe locul doi, după China.
Ministerul rus al Resurselor Naturale a estimat luna trecută că rezervele ruse a 29 de metale rare sunt evaluate la 658 de milioane de tone și includ 28,5 milioane de tone de metale din pământuri rare, considerând aceste rezerve ca fiind suficiente pentru nevoile actuale și viitoare ale economiei ruse.
Conform aceluiași minister, în rezervele menționate se regăsesc 14 metale rare, printre care litiu, rubidiu, cesiu, beriliu și altele, în timp ce elementele de pământuri rare sunt 15, iar acestea sunt extrase în comun din zăcăminte, după care sunt separate.
În ultimele săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a pledat pentru creșterea exploatării metalelor din pământuri rare de care dispune țara sa, precizând că Rusia este dispusă la colaborări cu parteneri externi, inclusiv cu SUA, pentru exploatarea zăcămintelor de pământuri rare.
Dar acestea 'sunt investiții care necesită mult capital, sunt proiecte costisitoare', a atras atenția Putin, care s-a declarat de acord cu participarea unor investitori americani și din alte țări la proiectele de extracție a metalelor din pământuri rare, de asemenea în regiunile ucrainene ocupate de Rusia.
Potrivit experților, înainte de anul 2022, când a atacat Ucraina, Rusia nu avea nevoie să-și exploateze aceste resurse, întrucât se baza pe importuri, dar sancțiunile occidentale au accelerat procesul tehnologic de obținere a metalelor din pământuri rare.
Recurgerea cu predilecție până atunci la importuri se explică prin faptul că zăcămintele Rusiei sunt situate în zone cu condiții climatice dure, ceea ce necesită costuri semnificative pentru extracția acestora.
În prezent, singurul sit activ al Rusiei de exploatare a metalelor din pământuri rare este situat în nordul regiunii Murmansk, unde se află mina Lovozerski. Există acolo rezerve mari de loparit, un mineral care conține titan, tantal, niobiu și alte metale rare.
Alte mari proiecte majore rusești în domeniul producției de metale din pământuri rare, respectiv zăcământul Tomtor din Iakuția și zăcământul Ak-Suk din Tuva, sunt practic înghețate, scrie presa rusă, conform căreia în Rusia au fost explorate 18 zăcăminte confirmate de metale rare și pământuri rare.
Cât despre Ucraina, aceasta deține 5% din resursele minerale ale lumii și ocupă locul 40 în rândul producătorilor de minerale, conform ediției din 2024 a World Mining Data.
Pe de altă parte, aproximativ 70% din resursele minerale semnificative ale Ucrainei sunt situate în provinciile Donețk, Dnipropetrovsk și Lugansk. Multe dintre ele se află pe teritoriul controlat de Rusia în provinciile Donețk și Lugansk, potrivit revistei Forbes Ucraina. Acesta este cazul a două dintre cele mai mari patru zăcăminte de litiu din Ucraina, țară care deține circa o treime din rezervele minerale de pe continentul european.
Potrivit autorităților pro-ruse din Donbas (regiunea ce reunește provinciile Donețk și Lugansk), principalele zăcăminte de litiu și titan din estul Ucrainei sunt acum sub controlul Moscovei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat ideea cedării parțiale a resurselor minerale ale Ucrainei către aliații săi occidentali în octombrie anul trecut, când și-a schițat un așa-numit 'plan de victorie' în războiul cu Rusia. Din perspectiva Kievului, o condiție cheie pentru a ceda către aliații săi din resursele sale minerale este obținerea de garanții de securitate care să descurajeze Rusia să mai atace vreodată Ucraina după un eventual acord de încetare a ostilităților.
Noul președinte american Donald Trump s-a arătat foarte interesat să pună mâna pe aceste resurse, invocând dorința sa ca SUA să obțină o formă de compensație pentru ajutorul oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.
După negocieri presărate și cu neînțelegeri, determinate mai ales de refuzul lui Trump de a oferi Ucrainei garanții de securitate în schimbul accesului preferențial al SUA la resursele minerale ucrainene, în cele din urmă Washingtonul și Kievul au convenit un acord prin care SUA vor obține acest acces și va fi creat un fond comun americano-ucrainean în care vor fi depozitate veniturile rezultate din exploatarea mineralelor ucrainene și din care ar urma să se finanțeze lucrări de reconstrucție post-război.
Acordul trebuia semnat în timpul vizitei efectuate de Zelenski la Washington pe 28 februarie, dar semnarea a fost amânată după ce întâlnirea acestuia cu Trump la Casa Albă s-a transformat într-o ceartă publică între cei doi lideri.
Totuși, resursele ucrainene râvnite de Donald Trump se găsesc în mare parte în zăcăminte pentru care nu au fost inițiate lucrări de exploatare, sunt dificil de extras sau se află de facto sub control rusesc în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.AGERPRES/(AS - redactor: Sorin Popescu, editor: Florin Ștefan, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UE spune că Crimeea aparține Ucrainei, după ce J.D.Vance a declarat că acordul de pace propus prevede concesii teritoriale
Uniunea Europeană și-a exprimat din nou miercuri sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, a subliniat că Peninsula Crimeea ocupată de Rusia face parte din teritoriul Ucrainei și a îndemnat Kievul să continue să se consolideze militar astfel încât să aibă mai multă putere în negocierile de pace, informează EFE. 'Suntem a
Integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei - 'exigențe foarte puternice' ale europenilor, subliniază președinția franceză
Respectarea 'integrității teritoriale și a vocației europene a Ucrainei sunt exigențe foarte puternice ale europenilor', a subliniat miercuri președinția franceză, după propunerea vicepreședintelui american privind 'schimburi teritoriale' între Kiev și Moscova, informează AFP. În timp ce delegații franceză, britanică și germană se &
#Ucraina insistă că nu va recunoaște Crimeea ca teritoriu rus
Vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a reafirmat miercuri, în ziua în care la Londra au loc întâlniri privind o posibilă încetare a focului între emisari ai guvernului său, parteneri europeni ai Ucrainei și Statele Unite, că Kievul nu va recunoaște Peninsula Crimeea ca teritoriu al Rusiei, informează EFE.
#Ucraina: Președintele Volodimir Zelenski insistă asupra unui armistițiu 'imediat, complet și necondiționat'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri la un armistițiu 'imediat, complet și necondiționat' în Ucraina, în timp ce o delegație ucraineană se află la Londra pentru discuții cu aliații occidentali, într-un format redus, informează AFP. 'Insistăm asupra unui armistițiu imediat, complet și necondiționat
Președintele Vladimir Putin afirmă că Rusia nu are suficiente arme, în pofida creșterii masive a producției
Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că forțele armate ale Rusiei duc încă lipsă de anumite arme, inclusiv drone, în pofida unei creșteri mari a producției, informează Reuters. La o întâlnire a Comisiei Militaro-Industriale de stat, liderul de la Kremlin a declarat că aproape toate fabricile de apărare și-au
Fie Rusia și #Ucraina ajung la un acord, fie SUA se retrag din acest proces, atenționează JD Vance
Vicepreședintele american JD Vance a declarat miercuri, la Agra, în India, că Moscova și Kievul trebuie să ajungă la un acord, în caz contrar Washingtonul va pune capăt eforturilor sale pentru a se ajunge la un armistițiu, informează AFP. 'Noi am prezentat o propunere foarte explicită rușilor și ucrainenilor, și este timpul ca
Canada: Prezență record la votul anticipat pentru alegerile parlamentare din 28 aprilie (oficial)
Un număr record de 7,3 milioane de canadieni au votat în timpul celor patru zile de vot anticipat, conform datelor oficiale publicate marți, ceea ce ar putea prevesti o prezență mai mare la vot pentru scrutinul din 28 aprilie, transmite France Presse. În această țară din G7 de 41 de milioane de locuitori, aproximativ 28,9 milioane de alegători sunt
Funeralii Papa Francisc: Tăcerea guvernului Netanyahu îi pune în încurcătură pe ambasadorii israelieni la post în țări catolice
Decesul Papei Francisc nu a provocat decât rare reacții în Israel, unde președintele Isaac Herzog a fost singurul oficial care a prezentat condoleanțe, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu nu a reacționat în niciun fel, informează miercuri AFP. Această tăcere îi pune în încurcătură pe diplomații israelieni la post &
Mahmoud Abbas îi cere mișcării Hamas să elibereze ostaticii și să se transforme în partid politic
Președintele palestinian Mahmoud Abbas i-a cerut miercuri mișcării islamiste Hamas să îi pună în libertate pe ostaticii încă aflați în Fâșia Gaza, transmit AFP și Reuters. ''Hamas a furnizat ocupației criminale pretexte pentru a comite crimele sale în Fâșia Gaza, cel mai flagrant (dintre aceste
Portugalia solicită Comisiei Europene o relaxare bugetară pentru a putea investi mai mult în apărare
Guvernul Portugaliei va cere Comisiei Europene o relaxare a regulilor bugetare pentru a investi mai mult în apărare, a anunțat miercuri Ministerul Finanțelor portughez, informează AFP. Această 'derogare' are drept obiectiv 'stabilirea unei excepții în aplicarea de reguli bugetare', pentru a putea 'majora cheltui
#Ucraina: China denunță 'acuzațiile lipsite de temei' ale Kievului privind un ajutor militar chinez pentru Rusia
Beijingul a denunțat miercuri 'acuzații lipsite de temei' după ce Ucraina a afirmat că soldați chinezi luptă în cadrul forțelor ruse și că mai multe companii chineze ajută Moscova să fabrice material militar, informează AFP. 'China se opune cu fermitate acuzațiilor lipsite de temei și manipulării politice', a declarat pur
'Oferta finală de pace' a lui Trump cere Ucrainei să accepte ocupația rusă, potrivit Axios
'Oferta finală' a președintelui american, Donald Trump, pentru pace în Ucraina include recunoașterea de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei și recunoașterea neoficială a controlului rusesc în aproape toate zonele ocupate de la invazia din 2022, a relatat miercuri platforma media americană Axios preluată de EFE. Documentul
Discuțiile ministeriale de la Londra asupra războiului din #Ucraina au fost amânate
Discuțiile ministeriale de miercuri asupra războiului din Ucraina au fost 'amânate', dar continuă cele la nivel de consilieri de prim rang, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe britanic, informează AFP. 'Reuniunea de astăzi asupra negocierilor de pace în Ucraina cu miniștrii de externe a fost amânată', a an
Șeful diplomației franceze Jean-Noël Barrot și-a început prima vizită în Irak
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a început miercuri, în Irak, un turneu regional care va mai cuprinde Arabia Saudită și Kuweit, pentru a relansa procesul menit să conducă la o soluție cu două state la conflictul israeliano-palestinian, transmite AFP. Acest turneu intervine în contextul în care Parisul
Președintele chinez Xi Jinping critică taxele vamale ca dăunătoare pentru comerțul internațional
Președintele chinez Xi Jinping a criticat miercuri taxele vamale, care fac rău comerțului internațional, transmite AFP. Taxele respective 'dăunează sistemului comercial multilateral și destabilizează ordinea economică mondială', i-a spus Xi omologului său azer, Ilham Aliev, pe care l-a primit într-o vizită oficială la Beijing.