Ce material militar american pentru #Ucraina ar fi greu de înlocuit de către europeni? (experți pentru AFP)

O înghețare prelungită a ajutorului militar american către Ucraina ar avea un impact puternic asupra unor domenii în care europenii întâmpină greutăți în a compensa deficitul, dar situația este mai puțin tensionată în altele, cum sunt obuzele, potrivit mai multor experți intervievați marți de AFP.
Statele Unite ale Americii au furnizat singure aproape jumătate din valoarea ajutorului militar acordat Ucrainei din 2022 până în 2024, potrivit institutului german Kiel Institute.
O parte a fost deja livrată, dar în confruntarea cu forțele ruse, dacă nimic nu se schimbă, ''în mai-iunie, fără ajutoare noi, va fi complicat'' pentru ucraineni, estimează o sursă militară europeană pentru AFP.
''Având în vedere ceea ce a fost livrat, ce avem și ce producem, putem susține efortul timp de cel puțin șase luni fără a schimba în mod semnificativ caracterul războiului'', a apreciat pentru AFP analistul ucrainean Volodimir Fesenko.
''În ecuația unui conflict de uzură, sacrifici fie oameni, fie teren, fie muniție. Dacă ți se taie muniția, fie te retragi, fie sacrifici oameni'', rezumă Yohann Michel, cercetător la Universitatea Lyon-3.
Iată patru zone militare care ar putea fi afectate de suspendarea ajutorului american, potrivit AFP.
Apărare antiaeriană
Ucraina este în mod regulat ținta unor tiruri de rachete și drone asupra centrelor sale urbane sau a infrastructurii sale. Aceste atacuri masive supun la efort maxim apărarea ucraineană și o obligă să folosească numeroase muniții.
Foto: (c) RITCHIE B TONGO / EPA
Pentru apărarea mai departe de linia frontului, Ucraina dispune în special de șapte sisteme american Patriot (furnizate de Statele Unite, Germania, România) și două SAMP/T europene puse la dispoziție de Roma și Paris pentru a efectua interceptări la mare altitudine. Kievul are, de asemenea, propriile capacități și a primit și alte sisteme pentru distanțe inferioare.
(Sistemele) ''Patriot sunt foarte importante pentru a ne proteja orașele, nu trupele. Așa că Trump îl va ajuta pe Putin să omoare civili'', denunță cercetătorul ucrainean Mihailo Samus, directorul New Geopolitics Research Network, un think tank din Kiev.
''Pentru Patriot, ca și pentru toate sistemele americane, există două probleme, cea a muniției și cea a pieselor pentru a le întreține'', rezumă Leo Peria-Peigne, de la centrul de cercetare francez Ifri. ''Pentru piese, vom putea să cumpărăm de la americani și să le dăm ucrainenilor sau americanii vor obiecta? Nu știm''.
Pentru munițiile Patriot, Germania construiește prima fabrică în afara Statelor Unite, dar producția nu este de așteptat să înceapă înainte de 2027.
Europa ar avea dificultăți în a compensa orice scădere a activității Patriot. ''Europa are într-adevăr lacune în acest domeniu. SAMP/T sunt foarte bune, dar nu foarte mobile, și sunt produse în număr prea mic, producția ar trebui crescută, chiar dacă înseamnă a face acest lucru în altă parte decât în Franța și Italia'', apreciază Michel. Dar va lua timp: ''procesul ar fi trebuit să fie lansat acum doi ani!'', afirmă Leo Peria-Peigne.
''Una dintre modalitățile de compensare ar fi furnizarea mai multor avioane de vânătoare pentru interceptarea aer-aer și pentru a respinge bombardierele rusești care atacă Ucraina'', adaugă Yohann Michel. Europenii au donat deja F16 și Mirage 2000-5 și dispun de marja necesară pentru a-și crește eforturile în acest domeniu, potrivit acestuia.
Lovituri în profunzime
Fiind capabil să atingă ținte mult în spatele liniei frontului, echipamentul american este crucial, cu rachetele suprafață ATACMS lansate de Himars. Washington a donat circa 40.
''Sunt între singurele platforme din Europa'', notează Michel. ''Cei care le au par reticenți să renunțe la ele, cum sunt grecii'', subliniază Peria-Peigne.
Fotot: (c) Eloisa Lopez / REUTERS
''Există sisteme cehești, dar sunt inferioare. Europenii ar trebui să-și dezvolte rapid propriul sistem, sau, în caz contrar, să cumpere sisteme de la sud-coreeni'', mai sugerează Michel.
Există și posibilitatea unor lovituri în profunzime lansate din aer, caz în care ''există în esență mijloace europene și ucrainene'', remarcă Samus. Este cazul rachetelor franceze Scalp sau Storm Shadow britanice. ''Problema este că nu e deloc sigur că au mai fost alte comenzi lansate după cele care au fost deja donate'', avertizează Peria-Peigne.
Obuze de artilerie și sistem antitanc
Aici, europenii sunt mai bine poziționați. ''La antitanc, ucrainenii au dezvoltat probabil cel mai mult propriile soluții. Rachetele precum celebrele Javelin donate de Statele Unite se completează bine cu sistemele de drone FPV'', afirmă Michel.
Pentru artilerie, ''Europa a realizat o creștere reală a capacității de producție, iar Ucraina se află într-o poziție mai puțin proastă'', subliniază Peria-Peigne.
Foto: (c) Inna Varenytsia / REUTERS
În Europa, producția și livrările de obuze către Ucraina s-au accelerat, iar UE se așteaptă ca producția de obuze de 155 mm să ajungă la 1,5 milioane de unități în 2025, mai mult decât cele 1,2 milioane produse în Statele Unite.
Informații
Statele Unite sunt esențiale în acest domeniu crucial, cu sateliții, avioanele sau dronele lor care colectează informații, precum și pentru procesarea acestora.
''Este foarte important pentru noi să primim în continuare imagini prin satelit'', subliniază Fesenko.
Foto: (c) Inna Varenytsia / REUTERS
''Europenii au instrumente, dar nu sunt deloc de aceeași amploare și multe depind integral de Statele Unite în acest domeniu'', conchide Michel. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Toth, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Zelenski cere o mai mare presiune asupra Rusiei pentru a încheia războiul din #Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri o presiune internațională sporită asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei, spunând că nu există încă niciun semn că președintele rus Vladimir Putin este pregătit pentru pace, relatează AFP. 'Nu există suficientă presiune', a declarat Ze
SUA: Un purtător de cuvânt al lui Trump denunță 'judecătorii nealeși' după decizia de a bloca taxele vamale
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a denunțat miercuri 'judecătorii nealeși' care 'nu au puterea de a decide cum să gestionezi corespunzător o urgență națională', după decizia unui tribunal de a bloca taxele vamale impuse de Donald Trump asupra tuturor produselor care intră în Statele Unite, transmite AFP. 'Pre
Musk confirmă plecarea după cum era 'prevăzut' din administrația Trump
Miliardarul Elon Musk a confirmat miercuri plecarea după cum era 'prevăzut' din administrația Donald Trump, unde a condus Departamentul pentru eficiența guvernamentală (DOGE) însărcinat cu reducerea cheltuielilor federale, stârnind numeroase critici în rândul clasei politice americane, relatează AFP. 'Deoare
Rubio îl îndeamnă pe șeful diplomației ruse să negocieze de 'bună-credință' cu #Ucraina
Secretarul de stat american Marco Rubio a îndemnat miercuri Moscova să se angajeze în negocieri 'de bună-credință' cu Ucraina, în cursul unui apel telefonic cu omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, notează AFP. Șeful diplomației americane i-a reiterat ministr
Venezuela: Ministrul de interne vorbește despre o posibilă arestare a liderei opoziției
Ministrul venezuelean de interne Diosdado Cabello a evocat miercuri posibilitatea arestării liderei opoziției, Maria Corina Machado, care se ascunde de la alegerile prezidențiale din iulie 2024 și pe care a acuzat-o ca având legătură cu presupuse 'acte teroriste', notează AFP. Puterea, care denunță regulat comploturi imaginare sa
Legislative în Portugalia: Extrema dreaptă devine a două forță politică a țării (rezultate definitive)
Partidul de extremă dreapta Chega a devenit oficial a doua forță politică a Portugaliei, înaintea Partidului Socialist, după ce a obținut 22,76% din voturi și 60 de locuri la alegerile parlamentare anticipate desfășurate pe 18 mai, conform rezultatelor finale publicate miercuri, notează AFP. Partidul condus de André Ventura a c&ac
Italia: Giorgia Meloni îl va primi pe Emmanuel Macron marți, la Roma
Premierul italian Giorgia Meloni îl va primi marți după-amiază, la Roma, pe președintele francez Emmanuel Macron, potrivit agendei publicate de biroul său, notează AFP. Această întâlnire este programată pentru marți, 3 iunie, la ora locală 18:00, (16:00 GMT), conform agendei care nu oferă detalii cu privire la programul discu
Israel: Mobilizare pentru ostaticii din Gaza în a 600-a zi de război
Mii de persoane s-au adunat miercuri seara la Tel Aviv în sprijinul ostaticilor din Fâșia Gaza, punctul culminant al unei mobilizări în a 600-a zi de război pentru a cere un armistițiu cu Hamas care să permită eliberarea lor, notează AFP. 'Poporul alături de ostatici', se putea citi pe pancartele purtate de mulțimea a
#Ucraina pregătită pentru negocieri cu Rusia cu condiția să cunoască în avans cererile sale
Ucraina s-a declarat miercuri pregătită pentru discuții mai directe cu Rusia luni, la Istanbul, Moscova trebuie, a spus ea, să furnizeze în avans condițiile sale pentru pace pentru ca întâlnirea să dea rezultate, notează AFP. 'Nu ne opunem unor noi reuniuni cu rușii și așteptăm memorandumul lor', a declarat ministrul
Germania/Coaliția guvernamentală a convenit asupra unui set de măsuri vizând susținerea creșterii, inclusiv reduceri de taxe
Liderii partidelor coaliției de guvernământ din Germania au anunțat că au convenit să adopte un program de acțiune imediată incluzând măsuri de reducere a taxelor și o reducere a taxei pe energie electrică în următoarele luni, în încercarea de a relansa economia, relatează miercuri Reuters. 'Acum lucrurile se
Trump exprimă ezitări față de impunerea de noi sancțiuni Rusiei
Președintele american Donald Trump și-a exprimat miercuri ezitarea față de impunerea de noi sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, spunând că nu vrea ca sancțiunile să interfereze cu obținerea unei încetări a focului, relatează Reuters. 'Când cred că sunt aproape de a obține un acord, nu vreau să o dau î
Rusia a propus Ucrainei o dată și un loc pentru tratative de pace și așteaptă un răspuns
Vladimir Medinski, șeful delegației ruse la negocierile de pace cu Ucraina, a afirmat miercuri că le-a trimis ucrainenilor propuneri cu o dată și un loc pentru un schimb de memorandumuri sau condiții pentru încetarea luptelor, transmite Reuters. Presate de președintele american Donald Trump să pună capăt celui mai sângeros conflict
Namibia cere din nou Germaniei reparații pentru genocidul populațiilor herero și nama
Președinta Namibiei, Netumbo Nandi-Ndaitwah, a reiterat miercuri cererea de reparații din partea Germaniei pentru genocidul comis împotriva populațiilor herero și nama, transmite AFP. Mii de herero și nama au fost masacrați de trupele coloniale germane între 1904 și 1908, în ceea ce este considerat de mulți istorici a fi prim
O nouă strategie prezentată de Comisia Europeană prevede crearea unui centru de securitate pentru Marea Neagră
Comisia Europeană a prezentat miercuri o nouă strategie care urmărește îmbunătățirea securității, cooperării și conectivității cu regiunea Mării Negre, regiune afectată în ultimii ani de consecințele invaziei ruse în Ucraina, relatează agențiile EFE și DPA. 'UE va stabili o cooperare mai strânsă cu Ucraina, Republic
Washingtonul le va refuza vizele responsabililor străini care îi 'cenzurează' pe americani
Washingtonul a anunțat miercuri noi restricții privind acordarea de vize oficialilor străini care îi 'cenzurează' pe americani pe rețelele de socializare, relatează AFP și Reuters. Secretarul de stat Marco Rubio - pe care unii îl acuză că a revocat vizele unor persoane care au criticat Israelul - a reclamat existența unor &