logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Summitul de la Londra: Aliații europeni ai Ucrainei strâng rândurile, dar admit că au nevoie de sprijinul SUA

Image

Aliații europeni ai Kievului au strâns rândurile duminică la un summit la Londra pentru a sprijini Ucraina, angajându-se să facă mai mult pentru securitatea Europei și să se înarmeze mai mult, insistând în același timp asupra necesității de a păstra un sprijin puternic din partea Statelor Unite, relatează AFP.

Summitul a confirmat diferența de abordare dintre președintele american Donald Trump, care dorește un acord de pace rapid între Rusia și Ucraina, și liderii europeni, care par dispuși să continue susținerea militară a Kievului până când acesta ar obține o pace pe care ar considera-o convenabilă.

Totuși, ruperea relației transatlantice nu este o perspectivă dorită de liderii europeni. 'Europa trebuie să facă grosul muncii, dar, pentru a apăra pacea pe continentul nostru și pentru a reuși, acest efort trebuie susținut puternic de Statele Unite', a declarat după summit gazda acestuia, premierul britanic Keir Starmer.

'Mai multe țări europene își vor crește cheltuielile pentru Apărare', a spus în fața presei secretarul general al NATO, Mark Rutte, care a salutat o veste 'foarte bună'.

Un îndemn în acest sens a venit din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a susținut că UE trebuie să se reînarmeze 'urgent' și să se pregătească 'pentru ce este mai rău'. Ea a anunțat că va prezenta 'un plan cuprinzător privind reînarmarea UE' la summitul european extraordinar din 6 martie, plan ce va aborda și nevoia ca țările UE să obțină spațiul fiscal pentru a crește cheltuielile militare

Participanții la summit, reuniți în jurul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au discutat despre necesitatea 'garanțiilor cuprinzătoare de securitate' pentru Ucraina în viitor, garanții care, potrivit șefei Comisiei Europene, trebuie să meargă de la 'supraviețuirea economică până la reziliența militară'.

Întâlnirea a fost o oportunitate pentru ei de a a-și arăta unitatea și sprijinul față de Zelenski, la doar 48 de ore după cearta acestuia cu omologul său american Donald Trump, la un summit la Casa Albă care a luat o turnură dezastruoasă pentru președintele ucrainean, care a fost avertizat de Trump să lase la o parte elanul războinic și să încheie un acord de pace cu Rusia, altfel nu va mai putea conta pe sprijinul SUA.

Europenii îl susțin însă mai departe pe Zelenski. Stând alături de președintele ucrainean, întâmpinat călduros la sosirea sa de mai mulți lideri prezenți, premierul britanic, vorbind în numele tuturor liderilor așezați 'în jurul acestei mese', l-a asigurat că va avea în continuare sprijin în războiul cu Rusia 'atât timp cât va fi nevoie'.

La acea masă au fost, din rândul țărilor UE, șefii de stat sau de guvern din Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, Republica Cehă, România, Spania și Suedia, iar din afara blocului comunitar Ucraina, Norvegia, Turcia și Canada. Au participat de asemenea secretarul general al NATO, Mark Rutte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa.

În timp ce aceștia își manifestau sprijinul față de Zelenski, oficiali americani dădeau presei declarații prin care îi sugerau acestuia să demisioneze, în urma altercației avute vineri la Casa Albă cu Trump. Potrivit consilierului acestuia pentru securitate națională, Mike Waltz, atitudinea lui Zelenski ridică îndoieli serioase cu privire la voința sa de a face pace cu Rusia. 'Dacă devine clar că președintele Zelenski, fie din motive personale, fie politice, nu are voința de a pune capăt luptelor din țara sa, atunci cred că avem o problemă reală', a subliniat Waltz, într-o declarație acordată postului CNN.

În acest context, și cu puțin timp înainte de summitul de la Londra, premierul britanic a anunțat că lucrează cu președintele francez Emmanuel Macron la 'un plan pentru a pune capăt luptelor' în Ucraina, plan ce va fi prezentat apoi Statelor Unite. Planul implică și o 'coaliție de voluntari' din rândul țărilor europene care să ofere Ucrainei garanții de securitate în cazul unui acord de pace cu Rusia, dar să beneficieze și de sprijinul SUA.

'Un număr de țări' s-au oferit deja să participe la această coaliție, a afirmat Starmer după summit, dar nu le-a precizat, afirmând că va lăsa aceste țări să facă singure anunțurile, dar a admis că există state care nu au capacitatea de a susține participarea la o asemenea forță sau nu doresc să ia parte la ea.

Printre cele din urmă au fost anunțate clar de liderii lor Polonia și Italia. În timp ce premierul polonez Donald Tusk a apreciat că țara sa face deja destul pentru a ajuta militar Ucraina, șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a estimat că ideea riscă să fie mult prea complexă.

Keir Starmer și Emmanuel Macron au adus insistent în discuție tema trimiterii unor trupe de menținere a păcii în Ucraina ca garanție de securitate pentru această țară, deși Rusia a transmis clar că se opune prezenței trupelor străine pe teritoriul ucrainean, iar poziția exprimată până în prezent de administrația Trump este că oferirea unor astfel de garanții Ucrainei trebuie să revină exclusiv europenilor.AGERPRES/(AS - redactor: Sorin Popescu, editor online: Andreea Preda)

 

Citiţi şi:

Premierul polonez remarcă un 'consens generalizat' al europenilor de a continua ajutorul militar pentru #Ucraina

Afisari: 757

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 03-04-2025 18:16

Țările trebuie să permită importul mai multor produse din SUA ca tarifele să scadă (secretarul american al comerțului)

Administrația Trump discută cu toți partenerii comerciali importanți din întreaga lume despre modalități de a reduce noile tarife ale președintelui Donald Trump, a declarat joi secretarul american pentru comerț, Howard Lutnick, adăugând că partenerii comerciali ai SUA vor trebui să-și schimbe regulile pentru a permite mai multe importuri de produse americ

Politic Ex 03-04-2025 18:06

Siria: Trimisul ONU condamnă atacurile 'repetate și intensificate' ale Israelului

Trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a condamnat joi atacurile 'repetate și intensificate' ale Israelului în această țară, subliniind că ele o 'destabilizează într-un moment sensibil', informează AFP. Potrivit unui comunicat, trimisul ONU 'cheamă Israelul să înceteze aceste atacuri care ar

Politic Ex 03-04-2025 16:57

Scholz 'nu-și poate imagina' ca Netanyahu să fie arestat în Germania

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat joi că 'nu-și poate imagina' să fie executat un mandat de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei potențiale vizite a acestuia în Germania, relatează dpa. Comentariile cancelarului în exercițiu au venit ca răspuns la întrebarea unui

Politic Ex 03-04-2025 16:50

Austria închide de sâmbătă unele treceri de frontieră cu Ungaria și Slovacia din cauza febrei aftoase

Austria va închide de sâmbătă două puncte de trecere mai mici la frontiera cu Slovacia și 21 la granița cu Ungaria, în încercarea de a preveni pătrunderea febrei aftoase în țară, a anunțat joi Ministerul de Interne, transmite Reuters. În Ungaria, prima epidemie de febră aftoasă în ultimii 50 de ani a d

Politic Ex 03-04-2025 16:35

Danemarca acordă un nou pachet de sprijin militar pentru #Ucraina, pentru întărirea artileriei și apărării antiaeriene

Danemarca a anunțat joi acordarea unui al 25-lea pachet al său de sprijin pentru Ucraina, pentru întărirea apărării aeriene și capabilităților de artilerie ale acestei țări, informează dpa. Pachetul alocă în total 6,7 miliarde de coroane daneze (996 de milioane de dolari) pentru perioada 2025-2027, ceea ce face din el cel mai mare

Politic Ex 03-04-2025 16:27

Netanyahu: Ungaria a făcut 'lucruri remarcabile pentru Israel și poporul evreu'

Sub conducerea lui Viktor Orban, Ungaria a făcut 'lucruri remarcabile pentru Israel și poporul evreu', a declarat joi premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o conferință de presă comună la Budapesta cu omologul său ungar, lăudând în special retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională, a consemnat MTI. Po

Politic Ex 03-04-2025 16:03

Rusia: Un tânăr rus a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru sabotaj feroviar în folosul Ucrainei

Un tribunal din regiunea rusă Volgograd a anunțat joi că a condamnat la 14 ani de închisoare un tânăr acuzat de sabotaj feroviar, care ar fi fost comis pentru a ajuta 'serviciile speciale ale Ucrainei', informează AFP. După declanșarea ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei, autoritățile ruse și-au înmulțit arest

Politic Ex 03-04-2025 15:50

Germania: Lidera formațiunii de extremă-dreapta AfD Alice Weidel, susținătoare a lui Trump, critică tarifele americane

Copreședinta formațiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) Alice Weidel a calificat joi drept 'otravă pentru comerțul liber' taxele vamale anunțate câteva ore mai devreme de președintele SUA, Donald Trump, relatează dpa. Alice Weidel, al cărei partid s-a apropiat de Trump și consilierul său Elon Musk în p

Politic Ex 03-04-2025 15:17

Franța și Germania îndeamnă europenii la unitate în fața taxelor vamale ale lui Trump

Șeful diplomației franceze Jean-Noel Barrot a îndemnat joi europenii la 'unitate', la o zi după ofensiva comercială masivă lansată de Donald Trump și care generează temeri cu privire la consecințe grele pentru economia mondială, informează AFP. 'Răspunsul nostru va fi la înălțime doar dacă va fi unitar, dacă europenii v

Politic Ex 03-04-2025 15:08

Bulgaria: Guvernul Jeliazkov a supraviețuit unei moțiuni de cenzură

Guvernul bulgar, condus de prim-ministrul Rosen Jeliazkov, a supraviețuit joi unei moțiuni de cenzură cu privire la politica sa externă, transmite Reuters, citând BTA. Moțiunea, inițiată de partidul Vazrajdane și sprijinită de deputați ai formațiunilor Velicie și MEch, nu a reușit să întrunească majoritatea necesară pentru a fi ado

Politic Ex 03-04-2025 14:52

Ungaria impune toleranță zero față de toate formele de antisemitism, îl asigură președintele ungar pe premierul israelian

Președintele ungar Tamas Sulyok l-a primit joi pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la palatul prezidențial Sandor, relatează MTI. La întâlnire, cei doi oameni de stat au trecut în revistă statutul relațiilor bilaterale, oportunitățile viitoare și actualele provocări internaționale, convenind că împărtășesc aceleaș

Politic Ex 03-04-2025 14:47

Amenințările americane cu lovituri militare împotriva Iranului sunt inacceptabile, potrivit Moscovei

Rusia a declarat joi că amenințările cu lovituri militare împotriva aliatului său Iran sunt inacceptabile, și a avertizat că atacarea Republicii islamice ar putea avea rezultate catastrofale dacă ar fi bombardate instalații nucleare, transmite Reuters. Președintele american Donald Trump a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și tar

Politic Ex 03-04-2025 14:39

Rusia salută întărirea cooperării sale militare cu Mali și cu Alianța Statelor din Sahel

Rusia a salutat joi o întărire a cooperării sale militare cu Mali, cu ocazia unei vizite la Moscova a miniștrilor de externe ai țărilor care fac parte din recent înființata Alianță a Statelor din Sahel, informează AFP. 'Cooperarea noastră în domeniul militar se intensifică', a declarat ministrul rus al afacerilor exte

Politic Ex 03-04-2025 13:59

Franța și Israelul vor să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară (diplomația israeliană)

Franța și Israelul au ca 'obiectiv comun să nu permită Iranului să se doteze cu arma nucleară', a declarat joi șeful diplomației israeliene Gideon Saar într-o conferință de presă la Paris, unde întreprinde o vizită de lucru, potrivit AFP. Ministrul israelian, care s-a întâlnit în cursul dimineții cu omolog

Politic Ex 03-04-2025 13:51

Tiruri soldate cu morți asupra unor ambulanțe palestiniene în Gaza: Armata israeliană spune că investighează incidentul

Armata israeliană a declarat joi că investighează 'incidentul din 23 martie 2025' din sudul Fâșiei Gaza, când 15 persoane au fost ucise de tiruri israeliene asupra unor ambulanțe, afirmând totodată că soldații săi au deschis focul asupra unor 'teroriști', relatează AFP. 'Incidentul din 23 martie 2025 (de l