logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#Ucraina: Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție despre război care nu numește Rusia stat agresor

Image

Consiliul de Securitate al ONU a votat luni o rezoluție a guvernului american privind Ucraina care cere o încetare rapidă a războiului, dar care nu numește Rusia stat agresor, după ce un text similar propus de Washington în Adunarea Generală nu a putut fi adoptat în aceeași formă, relatează dpa și AFP.

Este pentru prima dată când cel mai puternic organism al ONU a ajuns la o decizie comună privind războiul, notează dpa. Zece țări au votat în favoarea rezoluției și cinci s-au abținut, existând majoritatea necesară pentru trecerea rezoluției.

SUA au votat împreună cu Rusia și China, în timp ce cele cinci țări europene din Consiliu - Regatul Unit, Franța, Slovenia, Danemarca și Grecia - s-au abținut. Toate amendamentele propuse de statele europene pentru a introduce o referire la agresiunea rusă și integritatea teritorială a Ucrainei au fost respinse.

În teorie, Regatul Unit și Franța au dreptul de a-și folosi dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție, dar nu l-au folosit din 1989.

Rezoluțiile din Consiliul de Securitate al ONU sunt obligatorii în conformitate cu legea internațională.

Documentul adoptat, intitulat 'Calea către pace', nu numește Moscova ca agresor în război și nu cere o retragere a Rusiei, ci doar un sfârșit rapid al războiului.

Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, s-a pronunțat în mod clar împotriva rezoluției: 'Nu poate exista o echivalență între Rusia și Ucraina în modul în care acest Consiliu se referă la război', a precizat ea într-un discurs înaintea Consiliului de Securitate care a fost făcut public într-un comunicat.

Votul a avut loc în ziua în care s-au împlinit trei ani de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

'Astăzi, ne amintim de milioanele de ucraineni strămutați, de zecile de mii de civili uciși, de viețile distruse de ambiția imperială a președintelui (rus Vladimir) Putin', a mai spus Woodward.

Ambasadorul la ONU al Franței, Nicolas de Riviere, a spus că pacea și securitatea nu sunt posibile dacă agresiunea este răsplătită.

Ambasadorul american Dorothy Shea a spus că rezoluția este un prim pas.

'Suntem mândri că Consiliul de Securitate' a adoptat 'un acord istoric, un jalon, primul în trei ani', a afirmat ea, în condițiile în care până acum Consiliul de Securitate a fost paralizat până atunci de utilizarea dreptului său de veto de către Rusia.

'Această rezoluție ne pune pe calea păcii', a spus Shea.

'Este un prim pas, dar unul crucial, unul de care ar trebui să fim mândri cu toții. Acum trebuie să-l folosim să construim un viitor pașnic pentru Ucraina, Rusia și comunitatea internațională', a mai afirmat Dorothy Shea.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că rezoluția propusă de SUA este 'un punct de plecare' pentru eforturile viitoare către o soluționare pașnică.

'Textul adoptat nu este perfect, dar este, în esență, prima încercare a Consiliului de a produce un document constructiv și de perspectivă care vorbește despre o cale către pace, mai degrabă decât să aprindă flăcările conflictului', a spus Nebenzia, citat de agenția de presă chineză Xinhua.

Nebenzia a mai declarat că acest conflict are origini complexe și nu poate fi redus la o simplă confruntare între Rusia și Ucraina, îndemnând să nu li se permită forțelor externe să deraieze eforturile de pace atât din partea Rusiei, cât și ale Statelor Unite.

La rândul său, reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Fu Cong, a cerut luni Consiliului de Securitate al ONU să joace un rol constructiv în obținerea unui consens pentru pace și pentru promovarea negocierilor de pace, transmite Xinhua. 'În prezent, când chestiunea ucraineană se află într-un moment critic pentru o soluționare negociată, ne așteptăm ca comunitatea internațională să creeze o atmosferă favorabilă pentru promovarea unei soluții politice la criză', a declarat Fu, care a insistat că soluția definitivă a oricărui conflict se află la masa negocierilor.

Deși pozițiile părților s-ar putea să nu fie aliniate, dialogul este totuși mai bun decât confruntarea, iar discuțiile sunt mai bune decât luptele, a apreciat Fu, adăugând că China sprijină toate eforturile dedicate păcii și sprijină acordul SUA-Rusia de a începe discuțiile de pace. 'China se așteaptă ca toți sponsorii și părțile interesate să participe la negocierile de pace la un moment adecvat, astfel încât să găsească o soluție justă și durabilă care să țină cont de preocupările celorlalți și să ajungă la un acord de pace obligatoriu, acceptabil pentru toate părțile implicate', a spus el.

Fu a îndemnat Europa să joace rolul său în favoarea păcii, să abordeze în comun cauzele fundamentale ale 'crizei' și să găsească un cadru de securitate echilibrat, eficient și durabil, astfel încât să obțină securitatea și stabilitatea pe termen lung pe continentul european

Mai devreme în cursul zilei de luni, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție cu sprijinul țărilor europene, dar nu și al SUA, care identifică Moscova drept agresor în război și cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Această rezoluție a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 18 împotrivă și 65 de abțineri, dintr-un număr total de 193 de state membre.

SUA au votat împotriva rezoluției propuse alături de Belarus, Mali, Nicaragua, Coreea de Nord, Ungaria, dar și Rusia, ambasadorul Vasili Nebenzia numind-o 'o bucată de hârtie antirusă'.

Sfidând Kievul și aliații lor europeni, SUA au propus Adunării o rezoluție concurentă care cerea încheierea rapidă a conflictului fără a face nicio referire la integritatea teritorială a Ucrainei, într-un moment în care Donald Trump a început o apropiere de Kremlin și l-a jignit pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Textul foarte scurt care cere 'să se pună capăt conflictului în cel mai scurt timp și pledează pentru o pace durabilă' nu a fost supus la vot așa cum era. El a fost modificat puternic cu mai multe amendamente ale țărilor europene care acuză clar Rusia pentru acest conflict, afirmându-și atașamentul pentru integritatea teritorială a Ucrainei și cerând o 'pace justă'.

Textul modificat a fost votat cu 93 de voturi pentru, 8 împotrivă și 73 de abțineri.

Spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate, rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală nu sunt constrângătoare din punct de vedere legal, dar un vot în cele mai mare organism al ONU este văzut drept un test global al sentimentului față de o anumită chestiune.

Textul american original a fost însă apoi supus votului în Consiliul de Securitate, unde a înregistrat o victorie.

'UE a obținut totuși o victorie morală în Adunare', a declarat Richard Gowan, din cadrul International Crisis Group. Dar diplomații europeni 'se vor îngrijora că Rusia și SUA îndreaptă alte rezoluții privind Ucraina spre Consiliul de Securitate, inclusiv pentru a susține un eventual acord încheiat de Trump și Putin'. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Ștefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 202

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 25-02-2025 13:34

Vânzări de arme americane: Donald Trump anulează o directivă care ținea cont de respectarea drepturilor omului

Donald Trump a revocat o directivă a predecesorului său democrat care cerea SUA să se asigure că armele vândute în străinătate nu sunt utilizate cu încălcarea dreptului umanitar internațional, a informat luni Washington Post, transmite AFP. Anularea directivei, adoptată în februarie 2024 de Joe Biden în plină pole

Politic Ex 25-02-2025 13:29

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, în vizită la Teheran

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a ajuns marți la Teheran, potrivit televiziunii de stat iraniene, pentru o vizită consacrată în parte situației din Orientul Mijlociu, relatează AFP. Iranul și Rusia erau principalii doi aliați ai președintelui înlăturat Bashar al-Assad, răsturnat de la putere în decembrie de o coaliție c

Politic Ex 25-02-2025 13:11

Kremlinul reafirmă că se opune prezenței unor trupe europene de menținere a păcii în #Ucraina

Kremlinul a reafirmat marți că se opune unei eventuale prezențe de trupe europene de menținere a păcii în Ucraina, după ce luni președintele american Donald Trump lăsase să se înțeleagă că Moscova ar fi deschisă față de această posibilitate, relatează Reuters și AFP. Rusia a declarat constant că se opune prezenței de trupe NATO &ic

Politic Ex 25-02-2025 12:58

SUA: Un judecător a respins cererea Associated Press de a i se restabili accesul deplin la Casa Albă

Un judecător federal american a respins luni un recurs prezentat de agenția Associated Press pentru a i se restabili accesul deplin la Casa Albă, fără a se pronunța însă asupra fondului disputei dintre agenția considerată un pilon al jurnalismului din Statele Unite și administrația Trump, relatează marți AFP. Agenției AP i s-a interzis &

Politic Ex 25-02-2025 12:54

#Ucraina a doborât 133 de drone și 6 din cele 7 rachete de croazieră lansate de Rusia în timpul nopții

Forțele aeriene ale Ucrainei au anunțat marți că au doborât 133 de drone și șase din cele șapte rachete de croazieră lansate în timpul nopții de Rusia, informează AFP. Rusia a lansat asupra Ucrainei 213 de drone de diverse tipuri și șapte rachete X-101, lansate de bombardiere strategice Tu-95, au anunțat forțele aeriene în ra

Politic Ex 25-02-2025 12:22

China apreciază drept 'absolut necesare' cheltuielile sale militare

China a apreciat marți cheltuielile sale de apărare ca fiind 'absolut necesare' după aprobarea de către Vladimir Putin a propunerii lui Donald Trump privind reducerea la jumătate a bugetelor militare ale Moscovei, Washingtonului și Beijingului, informează AFP. Președintele american a sugerat la mijlocul lui februarie că cele trei cele

Politic Ex 25-02-2025 12:22

Explozii la Consulatul rus din Marsilia: Două persoane au fost reținute

Două persoane au fost reținute de poliție pentru avariere cu ''substanțe incendiare sau explozive'' în cadrul anchetei privind cele trei dispozitive lansate luni dimineață asupra fațadei Consulatului general al Rusiei la Marsilia, a anunțat marți Parchetul francez, potrivit AFP. Parchetul a precizat că persoanele reținute

Politic Ex 25-02-2025 11:19

Canada: Candidații la postul de premier se concentrează pe amenințările formulate de Trump

Principalii candidați la postul de premier al Canadei s-au concentrat într-o dezbatere televizată organizată luni pe necesitatea de a-i ține piept președintelui SUA Donald Trump, relatează Reuters. Alegerile parlamentare din Canada vor fi organizate pe 20 octombrie și până recent opoziția conservatoare părea a fi favorita certă dup

Politic Ex 25-02-2025 10:21

Macron către Trump: Nu puteți purta un război comercial cu China și Europa în același timp

Președintele francez Emmanuel Macron, în vizită luni la Washington, a pledat cauza Uniunii Europene în fața mareei de noi taxe vamale promise de omologul său Donald Trump și la final și-a exprimat speranța că a reușit să-l convingă, relatează AFP. De la începutul celui de al doilea său mandat, președintele american anunță cu

Politic Ex 25-02-2025 10:05

Rusia desfășoară de trei ani un război informațional pentru a legitima și a aduna susținere pentru invazia sa în#Ucraina

Rusia desfășoară de trei ani o campanie foarte organizată de război informațional pentru a legitima și a aduna susținere pentru invazia sa în Ucraina, dând dovadă de 'o adevărată cultură strategică' în acest domeniu, potrivit unui raport guvernamental francez, informează marți AFP. La trei ani de la declanșarea invazi

Politic Ex 25-02-2025 10:00

Kim Jong Un laudă ideologia ca element esențial al forțelor armate

Liderul nord-coreean Kim Jong Un susține că cele trei elemente esențiale ale forțelor armate sunt 'soldații, armele și ideologia', potrivit presei de stat nord-coreene, relatează marți dpa și Reuters. Într-o vizită la o universitate militaro-politică, Kim a evidențiat principiul 'ideologia pe primul loc' și a spus 'ar

Politic Ex 25-02-2025 09:53

SUA: Musk își reiterează amenințarea de a-i concedia pe lucrătorii federali care nu-și justifică activitatea

Elon Musk, ales de președintele Donald Trump pentru a elimina ceea ce a calificat drept risipa guvernamentală, și-a reiterat luni amenințarea de a-i concedia pe lucrătorii federali care nu dau curs cererii sale de a-și justifica activitatea, după ce administrația Trump a indicat că angajații nu au obligația să răspundă, relatează Reuters. Agen

Politic Ex 25-02-2025 09:20

Donald Trump solicită reluarea imediată a construirii oleoductului Keystone XL, abandonat de Joe Biden

Președintele american Donald Trump a anunțat luni că dorește să reia rapid construirea unui oleoduct între Canada și Statele Unite, proiect botezat Keystone XL și abandonat în 2021 la începutul mandatului predecesorului său Joe Biden, relatează AFP și DPA. ''M-am gândit astăzi că acea companie (canadiană TC Ener

Politic Ex 25-02-2025 09:18

Rusia nu va fi readmisă în G7, așa cum a cerut Donald Trump, anunță ministrul de finanțe german

Rusia nu va fi readmisă în G7, grupul țărilor cu cele mai dezvoltate economii, așa cum a cerut președintele american Donald Trump, a declarat ministrul de finanțe german Joerg Kukies într-un interviu pentru Reuters, difuzat marți de agenția de presă britanică. 'Condamnarea de către G7 a războiului de agresiune al Rusiei este fo