#Ucraina: Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție despre război care nu numește Rusia stat agresor

Consiliul de Securitate al ONU a votat luni o rezoluție a guvernului american privind Ucraina care cere o încetare rapidă a războiului, dar care nu numește Rusia stat agresor, după ce un text similar propus de Washington în Adunarea Generală nu a putut fi adoptat în aceeași formă, relatează dpa și AFP.
Este pentru prima dată când cel mai puternic organism al ONU a ajuns la o decizie comună privind războiul, notează dpa. Zece țări au votat în favoarea rezoluției și cinci s-au abținut, existând majoritatea necesară pentru trecerea rezoluției.
SUA au votat împreună cu Rusia și China, în timp ce cele cinci țări europene din Consiliu - Regatul Unit, Franța, Slovenia, Danemarca și Grecia - s-au abținut. Toate amendamentele propuse de statele europene pentru a introduce o referire la agresiunea rusă și integritatea teritorială a Ucrainei au fost respinse.
În teorie, Regatul Unit și Franța au dreptul de a-și folosi dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție, dar nu l-au folosit din 1989.
Rezoluțiile din Consiliul de Securitate al ONU sunt obligatorii în conformitate cu legea internațională.
Documentul adoptat, intitulat 'Calea către pace', nu numește Moscova ca agresor în război și nu cere o retragere a Rusiei, ci doar un sfârșit rapid al războiului.
Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, s-a pronunțat în mod clar împotriva rezoluției: 'Nu poate exista o echivalență între Rusia și Ucraina în modul în care acest Consiliu se referă la război', a precizat ea într-un discurs înaintea Consiliului de Securitate care a fost făcut public într-un comunicat.
Votul a avut loc în ziua în care s-au împlinit trei ani de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
'Astăzi, ne amintim de milioanele de ucraineni strămutați, de zecile de mii de civili uciși, de viețile distruse de ambiția imperială a președintelui (rus Vladimir) Putin', a mai spus Woodward.
Ambasadorul la ONU al Franței, Nicolas de Riviere, a spus că pacea și securitatea nu sunt posibile dacă agresiunea este răsplătită.
Ambasadorul american Dorothy Shea a spus că rezoluția este un prim pas.
'Suntem mândri că Consiliul de Securitate' a adoptat 'un acord istoric, un jalon, primul în trei ani', a afirmat ea, în condițiile în care până acum Consiliul de Securitate a fost paralizat până atunci de utilizarea dreptului său de veto de către Rusia.
'Această rezoluție ne pune pe calea păcii', a spus Shea.
'Este un prim pas, dar unul crucial, unul de care ar trebui să fim mândri cu toții. Acum trebuie să-l folosim să construim un viitor pașnic pentru Ucraina, Rusia și comunitatea internațională', a mai afirmat Dorothy Shea.
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că rezoluția propusă de SUA este 'un punct de plecare' pentru eforturile viitoare către o soluționare pașnică.
'Textul adoptat nu este perfect, dar este, în esență, prima încercare a Consiliului de a produce un document constructiv și de perspectivă care vorbește despre o cale către pace, mai degrabă decât să aprindă flăcările conflictului', a spus Nebenzia, citat de agenția de presă chineză Xinhua.
Nebenzia a mai declarat că acest conflict are origini complexe și nu poate fi redus la o simplă confruntare între Rusia și Ucraina, îndemnând să nu li se permită forțelor externe să deraieze eforturile de pace atât din partea Rusiei, cât și ale Statelor Unite.
La rândul său, reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Fu Cong, a cerut luni Consiliului de Securitate al ONU să joace un rol constructiv în obținerea unui consens pentru pace și pentru promovarea negocierilor de pace, transmite Xinhua. 'În prezent, când chestiunea ucraineană se află într-un moment critic pentru o soluționare negociată, ne așteptăm ca comunitatea internațională să creeze o atmosferă favorabilă pentru promovarea unei soluții politice la criză', a declarat Fu, care a insistat că soluția definitivă a oricărui conflict se află la masa negocierilor.
Deși pozițiile părților s-ar putea să nu fie aliniate, dialogul este totuși mai bun decât confruntarea, iar discuțiile sunt mai bune decât luptele, a apreciat Fu, adăugând că China sprijină toate eforturile dedicate păcii și sprijină acordul SUA-Rusia de a începe discuțiile de pace. 'China se așteaptă ca toți sponsorii și părțile interesate să participe la negocierile de pace la un moment adecvat, astfel încât să găsească o soluție justă și durabilă care să țină cont de preocupările celorlalți și să ajungă la un acord de pace obligatoriu, acceptabil pentru toate părțile implicate', a spus el.
Fu a îndemnat Europa să joace rolul său în favoarea păcii, să abordeze în comun cauzele fundamentale ale 'crizei' și să găsească un cadru de securitate echilibrat, eficient și durabil, astfel încât să obțină securitatea și stabilitatea pe termen lung pe continentul european
Mai devreme în cursul zilei de luni, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție cu sprijinul țărilor europene, dar nu și al SUA, care identifică Moscova drept agresor în război și cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Această rezoluție a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 18 împotrivă și 65 de abțineri, dintr-un număr total de 193 de state membre.
SUA au votat împotriva rezoluției propuse alături de Belarus, Mali, Nicaragua, Coreea de Nord, Ungaria, dar și Rusia, ambasadorul Vasili Nebenzia numind-o 'o bucată de hârtie antirusă'.
Sfidând Kievul și aliații lor europeni, SUA au propus Adunării o rezoluție concurentă care cerea încheierea rapidă a conflictului fără a face nicio referire la integritatea teritorială a Ucrainei, într-un moment în care Donald Trump a început o apropiere de Kremlin și l-a jignit pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.
Textul foarte scurt care cere 'să se pună capăt conflictului în cel mai scurt timp și pledează pentru o pace durabilă' nu a fost supus la vot așa cum era. El a fost modificat puternic cu mai multe amendamente ale țărilor europene care acuză clar Rusia pentru acest conflict, afirmându-și atașamentul pentru integritatea teritorială a Ucrainei și cerând o 'pace justă'.
Textul modificat a fost votat cu 93 de voturi pentru, 8 împotrivă și 73 de abțineri.
Spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate, rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală nu sunt constrângătoare din punct de vedere legal, dar un vot în cele mai mare organism al ONU este văzut drept un test global al sentimentului față de o anumită chestiune.
Textul american original a fost însă apoi supus votului în Consiliul de Securitate, unde a înregistrat o victorie.
'UE a obținut totuși o victorie morală în Adunare', a declarat Richard Gowan, din cadrul International Crisis Group. Dar diplomații europeni 'se vor îngrijora că Rusia și SUA îndreaptă alte rezoluții privind Ucraina spre Consiliul de Securitate, inclusiv pentru a susține un eventual acord încheiat de Trump și Putin'. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Ștefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Regele Charles al III-lea apără autodeterminarea Canadei în fața amenințărilor lui Donald Trump
Regele Charles al III-lea a dat asigurări, marți la Ottawa, că autodeterminarea este o valoare esențială pentru canadieni, într-o perioadă când Canada traversează o criză fără precedent din cauza amenințărilor cu anexarea formulate de președintele american Donald Trump, transmite AFP. ''Democrația, pluralismul, supremația l
După vizita la Moscova, șeful diplomației turce se va deplasa săptămâna aceasta la Kiev
Șeful diplomației turce Hakan Fidan, aflat de luni în vizită oficială la Moscova, intenționează să se deplaseze la Kiev săptămâna aceasta, a anunțat marți un responsabil turc, informează AFP. ''Ministrul intenționează să se deplaseze la Kiev săptămâna aceasta'', a anunțat această sursă, fără a preciza data, &i
Guvernul irlandez a aprobat proiectul legislativ privind restricționarea comerțului cu așezările israeliene din Cisiordania
Guvernul irlandez a aprobat oficial marți proiectul legislativ privitor la restricționarea comerțului cu coloniile israeliene din teritoriile palestiniene, însă este improbabil ca legea să fie adoptată de parlament foarte rapid, relatează Reuters. Deși Irlanda face puține schimburi comerciale cu așezările israeliene din Cisiordania, prem
#Ucraina: Donald Trump declară că Vladimir Putin ''se joacă cu focul''
Președintele american Donald Trump a declarat marți că omologul său rus Vladimir Putin ''se joacă cu focul'', informează agențiile de presă Reuters și AFP. ''Ceea ce Vladimir Putin nu realizează este că, dacă nu eram eu, multe lucruri rele i s-ar fi întâmplat deja Rusiei, și eu vreau să spun FOARTE RELE'
Jihadistul suedez Osama Krayem, inculpat în Suedia pentru asasinarea unui pilot iordanian ars de viu
Jihadistul suedez Osama Krayem a fost acuzat marți de participare la asasinarea unui pilot iordanian, care a fost ars de viu într-o cușcă în Siria, acum 10 ani, a anunțat procuroarea responsabilă de caz, transmite AFP. Bărbatul de 32 de ani este urmărit pentru ''participare la executarea brutală a unui pilot'', &ici
Rețeaua americană a posturilor de radio publice contestă în justiție decretul lui Trump ce suspendă finanțarea sa
Rețeaua americană a posturilor de radio publice NPR a cerut marți justiției să suspende un decret prezidențial al lui Donald Trump care ordonă suspendarea finanțării sale federale, precum și finanțarea rețelei posturilor publice de televiziune PBS, informează AFP. După revenirea lui Donald Trump la putere pe 20 ianuarie, administrația sa și-a
Președintele Lituaniei cere sancțiuni anti-ruse ca un ''cocktail Molotov''
Președintele lituanian Gitanas Nauseda a cerut marți Uniunii Europene să impună Rusiei sancțiuni mai dure în contextul războiului pe care forțele Moscovei îl continuă împotriva Ucrainei, transmite dpa. ''(Șeful statului rus, Vladimir) Putin întoarce întreaga lume împotriva sa și merită într-ade
Șeful diplomației germane atenționează Israelul să nu facă uz de acuzații de antisemitism pentru a forța Germania la solidaritate
Șeful diplomației germane Johann Wadephul a atenționat guvernul israelian să nu folosească acuzații de antisemitism pentru a face presiuni asupra Berlinului, în contextul criticilor tot mai ferme formulate de Germania cu privire la acțiunile Israelului în Fâșia Gaza, informează marți dpa. Lupta guvernului german împotri
Președintele Iranului a sosit într-o vizită în Oman, mediator între Teheran și Washington
Președintele iranian Masoud Pezeshkian a început marți o vizită oficială de două zile în Oman, sultanatul care mediază discuțiile purtate între Washington și Teheran în dosarul nuclear, a transmis agenția de presă a Omanului, potrivit AFP. Vizita are ca scop întărirea cooperării între cele două țări vecine ș
Poliția italiană a dejucat o fraudă cu fonduri agricole europene
Poliția italiană a anunțat marți confiscarea unor bunuri în valoare totală de 1,4 milioane de euro ce aparțineau unui ''grup criminal'' suspectat de deturnare de fonduri agricole ale Uniunii Europene, la Salerno, lângă Napoli, în sudul Italiei, informează AFP. Circa 40 de persoane sunt implicare în obțin
Consiliul UE adoptă programul de 150 de miliarde de euro pentru achiziții comune de securitate și apărare
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți o reglementare pentru instituirea Acțiunii pentru Securitatea Europei (SAFE), un instrument financiar nou al UE care va sprijini statele membre dispuse să investească în producția industrială pentru apărare prin achiziții comune, axate pe capacitățile prioritare, arată un comunicat difuzat pe site-ul Consiliului.
AFP: Problema recunoașterii limbilor bască, catalană și galiciană drept limbi oficiale în UE continuă să divizeze statele membre
Spania solicită cu insistență ca limbile bască, catalană și galiciană să fie recunoscute ca limbi oficiale ale Uniunii Europene, un subiect exploziv ce pune în dificultate o mare parte din cele 27 de state membre, după cum a consemnat AFP. Subiectul a fost abordat marți dimineață de către miniștrii afacerilor europene din UE, reuniți la
BTA/ Șefii apărării din țările balcanice discută despre sisteme autonome în conflictele militare actuale și viitoare
Utilizarea sistemelor autonome fără echipaj uman în conflictele militare actuale și viitoare vor fi discutate de către șeful apărării, amiralul Emil Eftimov, cu omologii săi din țările din Balcani, a afirmat marți Ministerul Apărării. Eftimov va participa la a 18-a conferință anuală a șefilor apărării din țările balcanice, ce are loc între 27 și 29 mai, l
Armata germană trebuie să-și folosească în mod responsabil noile fonduri (audit)
Armata germană trebuie să suporte reforme organizatorice și de personal semnificative pentru a utiliza eficient bugetul sporit al apărării, a atenționat marți institutul federal de audit al țării într-un raport special, citat de agenția Reuters. În martie, parlamentul Germaniei a aprobat planuri pentru o creștere masivă a cheltuiel
Un grup de hackeri susținut probabil de statul rus a vizat poliția olandeză, arată un raport al serviciilor de informații
Un grup de hackeri susținut ''probabil'' de statul rus și necunoscut până acum a lansat un atac cibernetic în septembrie anul trecut contra poliției olandeze, potrivit unui raport publicat marți de serviciile de informații ale Țărilor de Jos, informează AFP. AIVD și MIVD, serviciile de informații civile și militare