SUA: O lună de la revenirea la putere a lui Donald Trump: mai rapid, mai hotărât și fără frâne

Președintele american Donald Trump împlinește joi o lună de la revenirea sa la Casa Albă într-un ritm frenetic și cu o poziție mai consolidată decât în primul său mandat, ceea ce îi permite să redeseneze țara după chipul și asemănarea sa și să aplice o politică externă tranzacțională, sfidându-i pe aliații tradiționali ai Washingtonului și apropiindu-se de Rusia, comentează EFE.
Trump a impus un control strict asupra executivului, lăsând în urmă eșecurile constante ale primului său mandat. Cu sprijinul magnaților tehnologiei, așa-numiții 'tech bros' (care îi desemnează pe miliardarii din Silicon Valley - n.r.), precum Elon Musk, care capătă de altfel tot mai multă putere pe zi ce trece, Trump a reușit să guverneze prin ordine executive, împingând Congresul SUA în plan secund.
De când s-a întors la Casa Albă, Trump a semnat circa 70 de ordine executive, o cifră fără precedent în ultimii 40 de ani.
Aceste măsuri urmăresc, în multe cazuri, extinderea puterilor executivului prin încercări, de exemplu, de a revoca cetățenia obținută automat la nașterea pe teritoriul SUA a copiilor imigranților ilegali - un drept consacrat de Constituție -, de a îngheța cheltuielile federale și de a închide mai multe agenții guvernamentale.
Republicanii, care controlează ambele camere ale Congresului, abia dacă au dat semne de rezistență. Partidul Republican din prezent este foarte diferit de cel care l-a primit pe Trump cu brațele deschise în 2017 și acum oricărui legiuitor îi este teamă să-l provoace pe președinte pentru a nu-și pierde mandatul în fața unui candidat susținut de Trump în procesul alegerilor primare.
'Inundați zona'
Ritmul lui Trump este copleșitor, iar democrații, în minoritate în ambele camere, încă se mai gândesc cum să răspundă.
Spre deosebire de primul său mandat (2017-2021), de această dată Trump a implementat cu mai multă precizie o strategie concepută de fostul strateg șef al Casei Albe și fost consilier în primul mandat al lui Trump, Stephen Bannon, cunoscută drept 'flood the zone' (inundarea zonei - n.r.), care constă în a copleși opoziția și mass-media cu o avalanșă de acțiuni care le împiedică să reacționeze la timp.
Pentru a schimba fața SUA, Trump a eliminat programele care vizează promovarea diversității, echității și incluziunii diverselor grupuri și a lansat o ofensivă împotriva transexualilor, interzicând femeilor trans să concureze în sporturile feminine.
În plus, prin reconfigurarea administrației publice, Trump încearcă să demonteze ceea ce a numit în mai multe rânduri 'deep state' (statul profund - n.r.), pe care îl învinovățește de eșecurile din primul său mandat.
În acest fel, cu Musk în fruntea Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), el a tăiat fonduri pentru organizații cheie, precum Biroul pentru Protecția Financiară a Consumatorului (CFPB, în engleză), creat după criza financiară din 2008 pentru a proteja consumatorii de practici abuzive.
Imigrația, urgență națională
O altă bătălie importantă a lui Trump este imigrația. Chiar în ziua în care a preluat mandatul, la 20 ianuarie, Trump a declarat urgență națională la granița cu Mexic și a trimis 15.000 de soldați pentru a 'securiza' acea graniță și a respinge aceste 'forme de invazie'.
În interiorul granițelor SUA au început să fie efectuate arestări masive de imigranți fără acte, aproape o mie de persoane fiind arestate într-o singură zi și, în multe cazuri, fiind returnate în țările lor de origine.
Primele deportări au avut loc pe 24 ianuarie, când peste 150 de persoane au fost transportate cu două avioane militare în Guatemala.
În Columbia au fost transportați 110 imigranți cu două avioane la 27 ianuarie, după ce președintele columbian Gustavo Pedro a cedat la capătul unei dispute cu Trump. Într-o primă fază, Petro a refuzat să permită aterizarea aeronavelor care aveau la bord columbieni deportați, dar a ajuns în cele din urmă să le accepte după amenințările venite de la Washington de a impune tarife de 25% la produsele columbiene.
În războiul său împotriva migrației, Trump a mai ordonat amplasarea a 30.000 de paturi la baza navală de la Guantanamo pentru a reține aici imigranții ilegali; primii zece astfel de imigranți au ajuns la Guantanamo pe 4 februarie.
În dorința sa de a reda măreția Americii, conform sloganului său 'Make America Great Again', o altă bătălie a lui Trump a fost să redenumească Golful Mexicului drept 'Golful Americii', pentru care a stabilit 9 februarie ca zi oficială. Acest lucru i-a înfuriat pe vecinii mexicani.
În plus, Trump a retras SUA din diferite organizații și acorduri internaționale. În ziua sosirii la Casa Albă, Trump a anunțat că retrage SUA din Acordul de la Paris privind Clima, din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), precum și din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). De asemenea, a suspendat ajutorul de la USAID, instituția care oferă ajutor țărilor în curs de dezvoltare.
Tarifele, ca instrumente de presiune
În această primă lună la putere, Trump a folosit tarifele ca instrument de presiune pentru a obține concesii.
Tarifele au permis avantaje în domeniul comerțului, dar și în sfera migrației și securității, forțând fiecare țară să se așeze și să negocieze direct cu Statele Unite.
La 1 februarie, după mai multe amenințări, Trump a impus primele tarife de 25% pentru Canada și Mexic, precum și tarife de 10% pentru mărfuri din China.
După negocieri succesive, ambii vecini ai SUA au reușit să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor tarife. În schimb, în China, tarifele au intrat în vigoare după trei zile și gigantul asiatic a răspuns cu taxe vamale între 10% și 15% la anumite produse americane.
Războiul comercial al lui Trump a continuat cu aluminiul și oțelul, aplicând tarife de 25% la importuri.
Expansionism combinat cu izolaționism
Pe plan internațional, Trump a dinamitat din nou politica externă americană, perturbând eforturile predecesorului său, Joe Biden, de a reinstaura Statele Unite ca 'far' al democrației globale și de a revitaliza alianțele tradiționale, în special cu Europa.
În această primă lună la putere, Trump a demonstrat că poate fi încadrat cu greu în ideologiile tradiționale. Nu se teme să combine idei izolaționiste, precum tarifele, cu ambiții expansioniste, amenințând să preia controlul asupra Groenlandei, Canadei și Canalului Panama.
Orice merge atât timp cât își pune în aplicare motto-ul de a pune 'SUA pe primul loc' și dorința de a impune 'pacea prin forță', o formulă 'resuscitată' de pe vremea președintelui Ronald Reagan în anii 1980 și pe care Trump a adaptat-o la 'realpolitik-a' sa.
Stilul său este însă pur tranzacțional, aplicând în politică principiile pe care le-a învățat în lumea afacerilor imobiliare. Scopul său este ca SUA să iasă mereu câștigătoare, chiar dacă asta înseamnă sacrificarea alianțelor, iar Trump nu ezită să pună condiții pentru a obține acest lucru, precum cererea sa ca Ucraina să renunțe la resursele naturale în schimbul asistenței militare.
Trump a încercat în mai puțin de o lună să obțină pacea atât în Ucraina, cât și în Gaza.
În Ucraina, Trump a rupt frontul unit pe care SUA și UE l-au menținut împotriva Rusiei în cei trei ani de război și a optat pentru negocieri directe cu Moscova, excluzându-i pe europeni, dar și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care a ajuns să-l insulte pe față, numindu-l 'dictator'.
În Gaza, el a propus ca SUA să preia controlul asupra enclavei pentru a o transforma într-un proiect imobiliar pe care l-a numit 'Riviera Orientului Mijlociu', fără ca palestinienii strămutați să mai aibă vreodată dreptul de a se întoarce aici, idee care a provocat respingere din partea aliaților tradiționali ai Washingtonului din regiune, precum Egiptul, Iordania și Arabia Saudită.
Cu această atitudine, Trump a lăsat clar să se înțeleagă faptul că, la al doilea mandat al său, nu va exista nicio ezitare: strategia lui va fi să preseze pe toată lumea, atât în interiorul, cât și în afara SUA, pentru a-și impune voința, conchide EFE. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Premierul slovac s-a întâlnit cu Putin ignorând criticile europene
Premierul slovac Robert Fico și-a afișat vineri seară proximitatea cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea Uniunii Europene care l-a sfătuit insistent să nu călătorească la Moscova, notează AFP. Fico, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, i-a spus gazdei sale că nu a avut 'nicio problemă'
Ecuador: 11 militari uciși de o disidență a fostei gherilei FARC
Membri ai unui grup disident al fostei gherile columbiene FARC au ucis vineri 11 militari ecuadorieni care desfășurau o operațiune împotriva unei mine ilegale în pădurea amazoniană, potrivit armatei ecuadoriene, relatează AFP. 'Sunt 11 militari morți și unul rănit', a indicat armata într-un comunicat. Parchetul ecuado
Chile: Prima condamnare într-un uriaș scandal politico-judiciar
Un fost șef al poliției a devenit vineri prima persoană condamnată în cazul 'Hermosilla', cel mai mare scandal de corupție de la revenirea la democrație în urmă cu mai bine de trei decenii, care zguduie elita chiliană de la sfârșitul lui 2023, notează AFP. Sergio Munoz, care a condus Poliția de investigații chiliană (
Președintele sârb Vucic îi cere lui Putin gaze naturale la preț redus
Președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin și i-a cerut să continue livrarea de gaze la un preț redus către Belgrad, un aranjament despre care președintele rus a declarat că îl vor discuta 'cu siguranță', relatează AFP. Serbia negociază în prezent un nou acord multianual pentr
Merz, Starmer, Macron și Tusk cer Rusiei 'să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile'
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer și Donald Tusk vor merge sâmbătă la Kiev pentru a-și demonstra sprijinul 'de neclintit' pentru Ucraina și, urmând exemplul Statelor Unite, pentru a cere Rusiei un 'armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile', potrivit unei declarații comune, citate de AFP. La o zi
Canada: Mark Carney va prezenta marți echipa sa ministerială
Premierul canadian Mark Carney va prezenta marți echipa sa ministerială după ce a câștigat alegerile parlamentare din 28 aprilie cu promisiunea de a face față amenințărilor președintelui american Donald Trump, notează AFP. Învestirea noului guvern este prevăzută la orele 10.30 (14.30 GMT) la Ottawa, &ic
#Ucraina: Macron cere un plan americano-european de încetare a focului și amenință cu 'sancțiuni masive'
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că dorește să ajungă 'în următoarele ore și zile' la un plan comun americano-european de încetare a focului în Ucraina, pentru 30 de zile, cu 'sancțiuni economice masive' în caz de nerespectare, relatează AFP. 'Rușii trebuie să spună da. Nu trei
#Ucraina expulzează doi diplomați ungari, după o decizie similară a Budapestei și arestarea a doi agenți ai Ungariei
Ministerul ucrainean de Externe a anunțat vineri expulzarea a doi diplomați ungari, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comunicat mai devreme că a descoperit o rețea de spionaj ungară și că a arestat doi presupuși spioni ai Budapestei, arestări în urma cărora Ungaria a răspuns prin expulzarea a doi diplomați ucraineni despre care afirmă că ar fi de fapt
Președintele brazilian Lula pledează la Kremlin pentru o întărire a 'parteneriatului strategic' cu Rusia
Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a pledat vineri pentru o întărire a 'parteneriatului strategic' dintre țara sa și Rusia, unde a fost primit de omologul Vladimir Putin la Kremlin după ce a asistat la festivitățile de marcare a 80 de ani de la victoria aliată asupra Germaniei naziste, transmit AFP și Reuters. 'Vizita mea aici v
Polonia și Franța își consolidează relațiile în domeniul apărării pe fondul îndoielilor cu privire la sprijinul SUA
Franța și Polonia au semnat vineri la Nancy, în estul Franței, un tratat de consolidare a cooperării între cele două state în materie de apărare, energie nucleară și alte măsuri, într-un semn al întăririi alianțelor dintre națiunile europene pe fondul îngrijorărilor legate de angajamentul SUA față de securitatea Europei și al războiului du
Kremlinul vede un 'act de eroism' în venirea premierului slovac și a președintelui sârb la Moscova de Ziua Victoriei
Kremlinul a descris drept un 'act de eroism' decizia premierului slovac Robert Fico și a președintelui sârb Aleksandar Vucic de a participa vineri la Moscova la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, în pofida obstacolelor care au constat într-un avertisment din partea șefei diplomației UE, Kaja K
Cancelarul german Friedrich Merz nu consideră că #Ucraina va adera la NATO în viitorul apropiat
Noul cancelar german Friedrich Merz a declarat vineri, la Bruxelles, că nu are speranțe că Ucraina va adera la NATO în viitorul apropiat, relatează dpa. Șeful guvernului german se află în vizită la Bruxelles pentru prima dată de la preluarea mandatului în această săptămână, pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uni
#Ucraina găzduiește sâmbătă un summit cu liderii țărilor 'coaliției voluntarilor' ce i-ar putea oferi garanții de securitate
Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere garanții de securitate prin participarea la o forță de menținere a păcii în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia, a anunțat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters. 'Avem nevoie de aceast
Mark Rutte sprijină o încetare a focului de 30 de zile în #Ucraina:'mingea este în terenul Rusiei'
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, și-a exprimat vineri sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump privind instituirea unui armistițiu de 30 de zile în războiul între Rusia și Ucraina, afirmând că 'mingea este în terenul Rusiei' pentru a o accepta, relatează EFE. Rutte, fost premier o
9 Mai: Putin și Trump s-au felicitat reciproc, prin consilieri, pentru 'sărbătoarea comună', potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump s-au felicitat reciproc, prin intermediul consilierilor lor, pentru cea de-a 80-a aniversare a victoriei Aliaților asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, a indicat vineri Kremlinul, potrivit Reuters. 'Prin intermediul consilierilor lor, președintele rus și pre