logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SUA: O lună de la revenirea la putere a lui Donald Trump: mai rapid, mai hotărât și fără frâne

Image

Președintele american Donald Trump împlinește joi o lună de la revenirea sa la Casa Albă într-un ritm frenetic și cu o poziție mai consolidată decât în primul său mandat, ceea ce îi permite să redeseneze țara după chipul și asemănarea sa și să aplice o politică externă tranzacțională, sfidându-i pe aliații tradiționali ai Washingtonului și apropiindu-se de Rusia, comentează EFE.

Trump a impus un control strict asupra executivului, lăsând în urmă eșecurile constante ale primului său mandat. Cu sprijinul magnaților tehnologiei, așa-numiții 'tech bros' (care îi desemnează pe miliardarii din Silicon Valley - n.r.), precum Elon Musk, care capătă de altfel tot mai multă putere pe zi ce trece, Trump a reușit să guverneze prin ordine executive, împingând Congresul SUA în plan secund.

De când s-a întors la Casa Albă, Trump a semnat circa 70 de ordine executive, o cifră fără precedent în ultimii 40 de ani.

Aceste măsuri urmăresc, în multe cazuri, extinderea puterilor executivului prin încercări, de exemplu, de a revoca cetățenia obținută automat la nașterea pe teritoriul SUA a copiilor imigranților ilegali - un drept consacrat de Constituție -, de a îngheța cheltuielile federale și de a închide mai multe agenții guvernamentale.

Republicanii, care controlează ambele camere ale Congresului, abia dacă au dat semne de rezistență. Partidul Republican din prezent este foarte diferit de cel care l-a primit pe Trump cu brațele deschise în 2017 și acum oricărui legiuitor îi este teamă să-l provoace pe președinte pentru a nu-și pierde mandatul în fața unui candidat susținut de Trump în procesul alegerilor primare.

'Inundați zona'

Ritmul lui Trump este copleșitor, iar democrații, în minoritate în ambele camere, încă se mai gândesc cum să răspundă.

Spre deosebire de primul său mandat (2017-2021), de această dată Trump a implementat cu mai multă precizie o strategie concepută de fostul strateg șef al Casei Albe și fost consilier în primul mandat al lui Trump, Stephen Bannon, cunoscută drept 'flood the zone' (inundarea zonei - n.r.), care constă în a copleși opoziția și mass-media cu o avalanșă de acțiuni care le împiedică să reacționeze la timp.

Pentru a schimba fața SUA, Trump a eliminat programele care vizează promovarea diversității, echității și incluziunii diverselor grupuri și a lansat o ofensivă împotriva transexualilor, interzicând femeilor trans să concureze în sporturile feminine.

În plus, prin reconfigurarea administrației publice, Trump încearcă să demonteze ceea ce a numit în mai multe rânduri 'deep state' (statul profund - n.r.), pe care îl învinovățește de eșecurile din primul său mandat.

În acest fel, cu Musk în fruntea Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), el a tăiat fonduri pentru organizații cheie, precum Biroul pentru Protecția Financiară a Consumatorului (CFPB, în engleză), creat după criza financiară din 2008 pentru a proteja consumatorii de practici abuzive.

Imigrația, urgență națională

O altă bătălie importantă a lui Trump este imigrația. Chiar în ziua în care a preluat mandatul, la 20 ianuarie, Trump a declarat urgență națională la granița cu Mexic și a trimis 15.000 de soldați pentru a 'securiza' acea graniță și a respinge aceste 'forme de invazie'.

În interiorul granițelor SUA au început să fie efectuate arestări masive de imigranți fără acte, aproape o mie de persoane fiind arestate într-o singură zi și, în multe cazuri, fiind returnate în țările lor de origine.

Primele deportări au avut loc pe 24 ianuarie, când peste 150 de persoane au fost transportate cu două avioane militare în Guatemala.

În Columbia au fost transportați 110 imigranți cu două avioane la 27 ianuarie, după ce președintele columbian Gustavo Pedro a cedat la capătul unei dispute cu Trump. Într-o primă fază, Petro a refuzat să permită aterizarea aeronavelor care aveau la bord columbieni deportați, dar a ajuns în cele din urmă să le accepte după amenințările venite de la Washington de a impune tarife de 25% la produsele columbiene.

În războiul său împotriva migrației, Trump a mai ordonat amplasarea a 30.000 de paturi la baza navală de la Guantanamo pentru a reține aici imigranții ilegali; primii zece astfel de imigranți au ajuns la Guantanamo pe 4 februarie.

În dorința sa de a reda măreția Americii, conform sloganului său 'Make America Great Again', o altă bătălie a lui Trump a fost să redenumească Golful Mexicului drept 'Golful Americii', pentru care a stabilit 9 februarie ca zi oficială. Acest lucru i-a înfuriat pe vecinii mexicani.

În plus, Trump a retras SUA din diferite organizații și acorduri internaționale. În ziua sosirii la Casa Albă, Trump a anunțat că retrage SUA din Acordul de la Paris privind Clima, din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), precum și din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). De asemenea, a suspendat ajutorul de la USAID, instituția care oferă ajutor țărilor în curs de dezvoltare.

Tarifele, ca instrumente de presiune

În această primă lună la putere, Trump a folosit tarifele ca instrument de presiune pentru a obține concesii.

Tarifele au permis avantaje în domeniul comerțului, dar și în sfera migrației și securității, forțând fiecare țară să se așeze și să negocieze direct cu Statele Unite.

La 1 februarie, după mai multe amenințări, Trump a impus primele tarife de 25% pentru Canada și Mexic, precum și tarife de 10% pentru mărfuri din China.

După negocieri succesive, ambii vecini ai SUA au reușit să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor tarife. În schimb, în China, tarifele au intrat în vigoare după trei zile și gigantul asiatic a răspuns cu taxe vamale între 10% și 15% la anumite produse americane.

Războiul comercial al lui Trump a continuat cu aluminiul și oțelul, aplicând tarife de 25% la importuri.

Expansionism combinat cu izolaționism

Pe plan internațional, Trump a dinamitat din nou politica externă americană, perturbând eforturile predecesorului său, Joe Biden, de a reinstaura Statele Unite ca 'far' al democrației globale și de a revitaliza alianțele tradiționale, în special cu Europa.

În această primă lună la putere, Trump a demonstrat că poate fi încadrat cu greu în ideologiile tradiționale. Nu se teme să combine idei izolaționiste, precum tarifele, cu ambiții expansioniste, amenințând să preia controlul asupra Groenlandei, Canadei și Canalului Panama.

Orice merge atât timp cât își pune în aplicare motto-ul de a pune 'SUA pe primul loc' și dorința de a impune 'pacea prin forță', o formulă 'resuscitată' de pe vremea președintelui Ronald Reagan în anii 1980 și pe care Trump a adaptat-o la 'realpolitik-a' sa.

Stilul său este însă pur tranzacțional, aplicând în politică principiile pe care le-a învățat în lumea afacerilor imobiliare. Scopul său este ca SUA să iasă mereu câștigătoare, chiar dacă asta înseamnă sacrificarea alianțelor, iar Trump nu ezită să pună condiții pentru a obține acest lucru, precum cererea sa ca Ucraina să renunțe la resursele naturale în schimbul asistenței militare.

Trump a încercat în mai puțin de o lună să obțină pacea atât în Ucraina, cât și în Gaza.

În Ucraina, Trump a rupt frontul unit pe care SUA și UE l-au menținut împotriva Rusiei în cei trei ani de război și a optat pentru negocieri directe cu Moscova, excluzându-i pe europeni, dar și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care a ajuns să-l insulte pe față, numindu-l 'dictator'.

În Gaza, el a propus ca SUA să preia controlul asupra enclavei pentru a o transforma într-un proiect imobiliar pe care l-a numit 'Riviera Orientului Mijlociu', fără ca palestinienii strămutați să mai aibă vreodată dreptul de a se întoarce aici, idee care a provocat respingere din partea aliaților tradiționali ai Washingtonului din regiune, precum Egiptul, Iordania și Arabia Saudită.

Cu această atitudine, Trump a lăsat clar să se înțeleagă faptul că, la al doilea mandat al său, nu va exista nicio ezitare: strategia lui va fi să preseze pe toată lumea, atât în interiorul, cât și în afara SUA, pentru a-și impune voința, conchide EFE. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 910

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 31-03-2025 23:26

VIDEO Le Pen condamnată: Washingtonul consideră 'îngrijorătoare' excluderea unor candidați

Administrația Trump a declarat luni că este 'îngrijorată' de excluderea unor candidați din viața politică, ca reacție la condamnarea liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen la ineligibilitate imediată pentru cinci ani, relatează AFP. 'Excluderea unor persoane din procesul politic este deosebit de îngrijorătoare,

Politic Ex 31-03-2025 22:23

France: Marine Le Pen cere un proces în apel rapid și nu părăsește viața politică

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen, condamnată luni la ineligibilitate imediată pentru cinci ani, a cerut ca 'justiția să se grăbească' pentru a o rejudeca în apel înainte de alegerile prezidențiale din aprilie 2027, relatează AFP. 'Sunt milioane de francezi care cred în mine, milioane de francezi care

Politic Ex 31-03-2025 21:49

Franța: Condamnată la ineligibilitate, Marine Le Pen denunță 'o decizie politică'

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a denunțat 'o decizie politică' după ce a fost condamnată luni la cinci ani de ineligibilitate cu efect imediat, înainte de alegerile prezidențiale din 2027 în care este favorită, relatează AFP. 'Nu am de gând să mă las eliminată astfel. Voi urma toate căile de recurs.

Politic Ex 31-03-2025 20:08

Nimic concret deocamdată în dialogul ruso-american privind încheierea războiului din #Ucraina, transmite Kremlinul

Remarcile președintelui american Donald Trump despre furia lui față de omologul său rus Vladimir Putin 'nu sunt citate exacte', a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce liderul de la Casa Albă a amenințat cu sancțiuni dacă Rusia nu se angajează în favoarea eforturilor de a pune capăt războiului din Ucraina, dar po

Politic Ex 31-03-2025 19:35

#Ucraina menține apărarea activă, în timp ce Rusia crește presiunea ofensivă pe front

Armata ucraineană observă o creșterea a presiunii ruse de-a lungul întregului front, susținând însă că aceste acțiuni ofensive intensificate au ca efect pierderi semnificative în rândul trupelor ruse, în timp ce analiștii confirmă că trupele ucrainene își continuă operațiunea recent lansată pe teritoriul Rusiei în regiu

Politic Ex 31-03-2025 19:08

BTA: Președintele Radev și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei vor găzdui o reuniune la nivel înalt a procesului Aqaba

Bulgaria și Iordania vor coprezida o întâlnire la nivel înalt la Sofia ca parte a inițiativei Procesului Aqaba, a informat luni secretariatul de presă al președintelui. La invitația președintelui Rumen Radev și a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, lideri guvernamentali, oficiali ai unor organizații interguvernamentale și nonguvernamentale se v

Politic Ex 31-03-2025 18:30

Președintele Zelenski și familia sa au câștigat aproximativ 365.000 de dolari în 2024, conform declarației de avere

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și familia sa au câștigat anul trecut 15,2 milioane de grivne (aproximativ 365.000 de dolari), conform unui anunț făcut duminică de serviciul de presă al președinției de la Kiev, care citează declarația de avere a lui Zelenski, transmite luni DPA. Aproape jumătate din acest venit provine din v&aci

Politic Ex 31-03-2025 18:29

Lituania: Trei din cei patru soldați americani dați dispăruți au fost găsiți decedați

Trei din cei patru soldați americani dați dispăruți în Lituania au fost găsiți decedați, la puțin timp după ce echipele de salvare au reușit să aducă la suprafață vehiculul lor care se scufundase într-o mlaștină, a anunțat luni armata americană, transmit AFP, Reuters și DPA. Cei patru soldați americani, care se aflau în Litua

Politic Ex 31-03-2025 18:15

Guvernatoarea Găgăuziei îi cere din arest lui Trump să prevină un 'conflict civil' în Republica Moldova

Guvernatoarea (bașcana) regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guțul, aflată în arest preventiv la Chișinău, i-a cerut președintelui american Donald Trump într-o scrisoare-apel să prevină o evoluție către un 'conflict civil' în Republica Moldova și să apere valorile democratice în această țară, relatează luni agenți

Politic Ex 31-03-2025 17:48

Franța: Declarată ineligibilă, Marine Le Pen va face apel (avocat)

Marine Le Pen va 'face apel', a declarat luni avocatul ei, Rodolphe Bosselut, după ce lidera franceză de extremă dreapta a fost condamnată la o perioadă de ineligibilitate de cinci ani cu executare imediată și la o pedeapsă de patru ani de detenție, dintre care doi cu executare, pentru deturnare de fonduri publice, informează AFP. Le P

Politic Ex 31-03-2025 17:29

#Ucraina: Șefa diplomației UE vrea ca Washingtonul să pună o presiune mai mare asupra lui Vladimir Putin

Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, dorește ca președintele american Donald Trump să exercite o influență sporită asupra omologului său rus Vladimir Putin, relatează luni DPA. ''Cred că Statele Unite au de asemenea rolul de a pune o presiune mai mare asupra Rusiei pentru a opri acest război'', a afirmat fosta șefă a

Politic Ex 31-03-2025 16:54

Republica Moldova expulzează 3 diplomați ruși, după implicarea ambasadei ruse în refugierea deputatului Nesterovschi în Transnistria

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a anunțat luni că trei diplomați ai ambasadei Rusiei la Chișinău au fost declarați persona non grata și vor trebui să părăsească țara, relatează Reuters și presa de peste Prut. 'Decizia autorităților moldovenești are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului dipl

Politic Ex 31-03-2025 16:51

Franța: Jordan Bardella, noul prezidențiabil al extremei drepte după condamnarea Marinei Le Pen

În vârstă de 29 de ani, popularul președinte al partidului de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) Jordan Bardella se vede propulsat ca potențial candidat la scrutinul prezidențial francez din 2027, după ce mentorul său Marine Le Pen, lidera partidului, a fost declarată ineligibilă de către instanța judiciară, comentează luni AFP.

Politic Ex 31-03-2025 16:10

Suedia anunță un nou ajutor militar pentru #Ucraina, de aproape 1,5 miliarde de euro

Suedia va oferi Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 16 miliarde de coroane, echivalentul a 1,475 miliarde de euro, cel mai mare pachet de acest fel furnizat Kievului de guvernul suedez de la începutul războiului cu Rusia, relatează luni agențiile AFP și EFE. 'Dorim să transmitem mesajul că ne intensificăm sprijinul și

Politic Ex 31-03-2025 15:33

Condamnarea lui Marine Le Pen, 'o declarație de război din partea Bruxelles-ului', reacționează vicepremierul italian Salvini

Vicepremierul italian Matteo Salvini a criticat luni 'declarația de război din partea Bruxelles-ului', despre care a spus că este sursa condamnării liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, declarată în plus neeligibilă pentru alegeri după ce a fost găsită vinovată pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European de către un tribunal din Pa